OceanGate Expeditions / AP
EXPLAINED

Το χρονικό της εξαφάνισης του τουριστικού υποβρυχίου

Η ανεύρεση κομματιών στον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού έδωσε απάντηση στο μυστήριο που απασχόλησε ολόκληρο τον πλανήτη τις τελευταίες ημέρες.

Τραγικός είναι ο επίλογος της υπόθεσης εξαφάνισης των πέντε επιβατών του τουριστικού υποβρυχίου Titan που ξεκίνησε το ταξίδι εξερεύνησης στο ναυάγιο του Τιτανικού την περασμένη Κυριακή. Όπως σημείωσε η Αμερικανική Ακτοφυλακή σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, όλοι τους θεωρούνται και επισήμως νεκροί, ενώ το βαθυσκάφος, είναι πλέον σίγουρο, πως συνεθλίβη κατά τη διάρκεια της βύθισης.

Οι ελπίδες για τη διάσωση των πέντε επιβατών του μοιραίου υποβρυχίου μηδενίστηκαν, δίνοντας τέλος και στα άπειρα σενάρια που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες στα Media όλου του πλανήτη.

Υπάρχουν ωστόσο ακόμη ερωτήματα σχετικά με το πώς χάθηκαν τα ίχνη του βαθυσκάφους λίγο πριν αυτό προσεγγίσει το ναυάγιο του Τιτανικού. Τα περισσότερα από αυτά έχουν πια απάντηση.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Η μοιραία βύθιση του τουριστικού υποβρυχίου

«Λόγω του χειρότερου χειμώνα εδώ και 40 χρόνια στη Νέα Γη, αυτή η αποστολή θα είναι πιθανότατα η πρώτη και η μοναδική επανδρωμένη στο ναυάγιο του Τιτανικού για το 2023. Μόλις άνοιξε ένα παράθυρο ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και θα επιχειρήσουμε την κατάδυση αύριο». Αυτή ήταν η τελευταία ανάρτηση του Hamish Harding, δισεκατομμυριούχου, λάτρη της περιπέτειας, και επιβάτη του μοιραίου τουριστικού υποβρυχίου, στο Facebook.

Η κατάδυση, ύστερα από μια μικρή καθυστέρηση, ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, την Κυριακή (18/06). Σκοπός του ταξιδιού; Η προσέγγιση του κουφαριού του Τιτανικού το οποίο βρίσκεται στα 3.810 μέτρα βάθος.

Η διαδρομή από την επιφάνεια της θάλασσας ως τον πυθμένα ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει περίπου δύο ώρες. Στις 16:45 δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ανησυχία: η επικοινωνία του Titan με το πλοίο που το είχε μεταφέρει μέχρι το σημείο της κατάδυσης διακόπηκε.

Οι ώρες περνούσαν και το υποβρύχιο δεν επέστρεφε στην επιφάνεια αλλά ούτε και έδινε σημεία ζωής. Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε στις 22:00, ώρα Ελλάδος, της Κυριακής να είχε επιστρέψει στην επιφάνεια. Αυτό δε συνέβη ποτέ.

Στις 23:40 η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ ενημερώθηκε ότι το τουριστικό βαθυσκάφος με τους πέντε επιβαίνοντες και προορισμό του ναυάγιο του αγνοείται. Λίγη ώρα αργότερα, το κήρυξε και επισήμως την εξαφάνισή του.

Οι έρευνες ξεκίνησαν αμέσως. Ο χρόνος όμως πίεζε ασφυκτικά, καθώς σύμφωνα με τις προδιαγραφές κατασκευής του διέθετε οξυγόνο για 96 ώρες.

Από το πρωί της Δευτέρας και έπειτα, μη επανδρωμένα σκάφη ανίχνευσαν τον χώρο προκειμένου να βρουν ίχνη του σκάφους.

Τα συντρίμμια που βρέθηκαν μερικές μέρες αργότερα άρχισαν να ρίχνουν φως στην υπόθεση της εξαφάνισης. Επρόκειτο για πέντε κομμάτια του υποβρυχίου Titan τα οποία ταίριαζαν με εκείνο που είχε βυθιστεί το μεσημέρι της Κυριακής. Το μυστήριο είχε μόλις λυθεί.

Τι προκάλεσε τη σύνθλιψη του βαθυσκάφους

Όπως σημείωσε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου η Αμερικανική Ακτοφυλακή, η διάλυση του τουριστικού υποβρυχίου συνέβη εξαιτίας της καταστροφικής αποσυμπίεσης. Σύμφωνα με τους ερευνητές των βυθών, η πίεση είναι τόσο μεγάλη σε τέτοια βάθη που το βαθυσκάφος κατά πάσα πιθανότητα συνεθλίβη, όπως ένα κουτάκι αναψυκτικού όταν το πατάμε δυνατά με το πόδι μας.

«Ολόκληρο το υποβρύχιο θα διαλύθηκε πριν προλάβουν οι επιβαίνοντες να καταλάβουν καν ότι υπάρχει πρόβλημα. Πρόκειται για έναν ανώδυνο θάνατο σε σχέση με άλλους» αναφέρει σε κείμενό του το αμερικανικό δίκτυο CNN, βάζοντας έτσι τέλος στα σενάρια περί εγκλωβισμού του σκάφους στα συντρίμμια του Τιτανικού.

«Πρόκειται για ένα απίστευτα αδυσώπητο περιβάλλον εκεί κάτω. Μιλάμε για μια καταστροφική εσωτερική κατάρρευση του σκάφους» ανέφερε ο αντιναύαρχος John Mauger, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι επιβάτες πιθανότατα δε θα βρεθούν ποτέ. Κι αυτό εξαιτίας τόσο της έκρηξης, όσο και της θαλάσσιας ζωής η οποία βρίσκεται στα βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού.

Την ίδια ώρα, όμως, ξεκίνησαν οι συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσο ασφαλή ήταν τα συγκεκριμένα τουριστικά υποβρύχια που έκαναν τη διαδρομή ως τον Τιτανικό. Ένας από τους τυχερούς της υπόθεσης ήταν ο Μεξικανός YouTuber και ηθοποιός, Alan Estrada, που μπήκε στο ίδιο σκάφος το 2022 και σώθηκε την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με εκείνον, το ταξίδι διακόπηκε τέσσερις ώρες, καθώς η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του υποβρυχίου έπεσε ξαφνικά σε λιγότερο από 40%, αναγκάζοντάς το να επιστρέψει βιαστικά στην επιφάνεια. «Η μεγαλύτερη ανησυχία μου ήταν προφανώς να μην πεθάνω. Όλοι οι άνθρωποι που κάνουν αυτή την αποστολή γνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχει ένα τέτοιο ταξίδι. Δεν αποτελεί έκπληξη» σημείωσε σε συνέντευξή του στη Daily Mail.

Το μόνο θετικό εκείνου του ταξιδιού, ήταν η βιντεοσκόπηση των πρώτων 4K πλάνων από τον Τιτανικό. Οι πέντε επιβαίνοντες της μοιραίας κατάδυσης του τουριστικού υποβρυχίου μάλλον δεν πρόλαβαν ποτέ να δουν τις αντίστοιχες εικόνες.