ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Topy, Sphero, Paro, ρομποτάκια μου μικρά

Οι πιο περίεργες ρομποτικές κατασκευές που παρουσιάστηκαν στη CES 2012!

Μια μέρα ο Xybot θα κατεβάσει όλα τα iPhone σε πορεία! Ο Sphero θα κινείται σαν την τρελομπάλα (αν θυμάσαι το παλιό αυτό παιχνίδι)! Ο Rydis θα καθαρίζει τον αέρα στο σαλόνι σου και θα σου παίζει και μουσική.

Ο Paro θα αφήσει το παγωμένο κλίμα του αρκτικού κύκλου για το σπίτι σου, ο Mint θα σου σφουγαρίζει το πάτωμα και ο Topy (Crawler στο επίθετο) θα σου μετράει τη ραδιενέργεια.

Όχι, δεν έχουμε πιει μερικά ποτηράκια παραπάνω!  Τα “παιδιά” στη CES μπορεί…

Sphero

Η παρουσίαση του Sphero στη CES 2012 ήταν μια δικαίωση για τον Xρήστο Χατζηιωάννου που σου ‘χε κάνει τις συστάσεις μήνες πριν. Πρόκειται για μια τηλεκατευθυνόμενη μπάλλα που ελέγχεται από iPhone ή iPad και κινείται χάρη σε διάφορα εξαρτήματα που περιστρέφονται ή αλλάζουν την κατανομή βάρους. Τώρα, η Orbotix, η εταιρεία που κατασκευάζει το Sphero παρουσίασε μια νέα ανοιχτή πλατφόρμα που επιτρέπει σε προγραμματιστές να φτιάξουν νέες εφαρμογές και παιχνίδια.

Murata Boy

Από όσα παρουσιάστηκαν στη CES, o  Murata Boy (ή Μουράτα Σαν στα γιαπωνέζικα) είναι αυτός που μοιάζει περισσότερο με ρομπότ αλλά μην περιμένεις να σου φέρει καφέ. Έχει ύψος 50 εκατοστών, βάρος 5 κιλών και κυκλοφορεί με ποδήλατο με στόχο να γυρίσει τον κόσμο. Κατασκευάστηκε για να παρουσιάσει τις τελευταίες καινοτομίας της εταιρείας σε αισθητήρες, γυροσκόπια, επιταχυνσιόμετρα. Ετσι, γιατί μια μέρα δεν αποκλείεται στους ποδηλατόδρομους να κινούνται μη επανδρωμένα ποδήλατα.

Xybot

Φαινομενικά, είναι ένα ακόμα dock. Το χαρίσματα όμως του Xybot είναι κρυφά και μια μέρα θα κατεβάσει όλα τα iPhone σε πορεία! Πρόκειται για μια κινητή βάση με ροδάκια και ένα μηχανισμό κίνησης που παίρνει εντολές από το iPhone που βρίσκεται «αραγμένο» πάνω του. Με ένα δεύτερο iPhone μπορείς να του δώσεις εντολές να κινηθεί αριστερά, δεξιά, μπρος , πίσω, να στριμάρει βίντεο με τη μουτσουνάρα σου και γενικώς να κάνει πολλά πράγματα που δεν έχουν καμία απολύτως σημασία. Παρόλα αυτά είναι μια έξυπνη ιδέα.

Paro

Τον Paro θα τον λατρέψεις. Είναι η πρώτη φώκια-κατοικίδιο στον κόσμο (εκτός αν είσαι Ινουίτ) και η αποστολή της είναι να δώσει χαρά σε ηλικιωμένους που νοσηλεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αντιλαμβάνεται το φως, τα χάδια, ήχους και αλλαγές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι μιμείται κινήσεις με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνουν τα κατοικίδια. «Κάτσε, σήκω» δηλαδή αλλά ρομποτικά!

Mint

Πρόκειται για ότι πιο χρήσιμο παρουσιάστηκε στη CES, ειδικά για όσους βαριούνται μέχρι θανάτου το σκούπισμα/σφουγγάρισμα. Εσύ του βάζεις Swifferάκια ή βρεγμένα Vettexάκια (καλοστιμένα πάντα) και ο Mint αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Εκπέμποντας υπέρυθρες ακτίνες για να ξέρει που βρίσκεται, ελίσσεται ανάμεσα στα έπιπλα ενός δωματίου μαζεύοντας και το παραμικρό ίχνος σκόνης. Εγώ ψήθηκα πάντως!

Topy

Και ο Topy (
Survey Runner
) θα σου φανεί χρήσιμος, ειδικά αν το σπίτι σου βρίσκεται κοντά στη Φουκουσίμα. Είναι ένα ρομπότ 7 κιλών που κινείται σαν ερπυστριοφόρο και μπορεί να ανέβει σκάλες, να ξεπεράσει σωρούς από χαλάσματα και να καταγράφει τα επίπεδα ραδιενέργειας στο (πρώην) σαλόνι σου με έναν ειδικό μετρητή. Επειδή καμιά φορά μπορεί να τον χρειαστεί και ο επικεφαλής των συνεργείων που επισκευάζουν το εργοστάσιο, έχει μια οπτική ίνα για να δέχεται εντολές και ενσύρματα. Αυτό του επιτρέπει να μπει μέσα στον αντιδραστήρα χωρίς να υπάρξουν διαρροές ραδιενέργειας!

Rydis

O Rydis H1004 II, όπως είναι το πλήρες όνομα του, περιφέρεται στο σπίτι και καθαρίζει τον αέρα. Αλλά δε μένει εκεί! Παίζει χαλαρωτική μουσική, συνδέεται στο internet με Wi-Fi, φορτώνει Windows 7, διαθέτει υποδοχές για ιατρικά όργανα όπως ηλεκτρονικά σφυγμόμετρα και μπορεί να φωνάξει το ΕΚΑΒ αν παραστεί ανάγκη. Μαζί με τον Paro, θα γίνει ο καλύτερος φίλος του ηλικιωμένου. Ειδικά, αν υπάρχει και η παραμικρή πιθανότητα να πάει από πέσιμο.