© Louis (EclipX) Hansel / Unsplash
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ultra-white, το πιο λευκό χρώμα στον κόσμο που μπορεί να σώσει τον πλανήτη

Ένας απρόσμενος σύμμαχος στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή δημιουργήθηκε στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Περντιού των ΗΠΑ.

Λιτά, απλά, απέριττα και λευκά σπίτια με μπλε παράθυρα στις Κυκλάδες. Εντυπωσιακά riads στο Μαρόκο, όπου το άσπρο δεσπόζει σε κάθε σημείο των κτιρίων δίπλα σε αραβουργήματα. Ή πιο απλά: τα λευκά t-shirts τα οποία πολλές φορές είναι η μοναδική σωτηρία που έχεις για μία καλοκαιρινή μέρα με τον υδράργυρο στα ύψη. Η παράδοση, όπως είναι γνωστό, κουβαλά σοφία και γνώση αιώνων μέσα της.

Είναι όμως αρκετή για να βάλει φρένο στην κλιματική αλλαγή από μόνη της; Στην παρούσα φάση, δυστυχώς, όχι. Χρειάζονται πολύ πιο δραστικές επιστημονικές λύσεις και ανακαλύψεις. Όπως, δηλαδή, το ultra-white ή αλλιώς  το πιο λευκό χρώμα στον πλανήτη.

Τι ακριβώς είναι αυτό; Μία ανακάλυψη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγο καιρό στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Περντιού των ΗΠΑ. Ακούγεται εντυπωσιακό, ακόμα πιο εντυπωσιακές όμως μπορεί να είναι οι εξελίξεις που θα φέρει.

Ultra-white, το λευκότερο λευκό χρώμα

λευκό χρώμα ultra-white © Purdue University/Jared Pike

Συνήθως το λευκό χρώμα, ή πιο σωστά οι λευκές βαφές αντανακλούν το 80% περίπου από τις ηλιακές ακτίνες. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις οι χημικοί και οι μηχανικοί έχουν καταφέρει να αυξήσουν αυτό το ποσοστά έως το 90%.

Το ultra-white, όμως, αντανακλά το 98% (!) από τις ηλιακές ακτίνες. Είναι ικανό με άλλα λόγια να χρησιμοποιηθεί σε ειδικές κατασκευές οι οποίες θα διώχνουν τον ήλιο μακριά από τις κορυφές των βουνών και τους παγετώνες που ήδη βρίσκονται ένα βήμα πριν λιώσουν.

«Η δική μας βαφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπολεμηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη» δήλωσε ο Xiulin Ruan, καθηγητής και ερευνητής του Πανεπιστημίου Περντιού, ο οποίος εργάστηκε πάνω στην πρόσφατη ανακάλυψη. Μάλιστα, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα υποδέχθηκε το πιο λευκό χρώμα του κόσμου με ιδιαίτερα θερμές αντιδράσεις.

Έτσι, μετά το Vantablack, το οποίο απορροφά το 99,9% του ήλιου, έρχεται το Ultra-White που αντανακλά αντίστοιχο ποσοστό. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι ερευνητές, αν η βαφή χρησιμοποιηθεί σε μία στέγη 1000 τ.μ., η δροσιά που χαρίζει στον χώρο είναι περισσότερη από όση θα παρείχαν κεντρικές μονάδες κλιματισμού.

ultra-white λευκό χρώμα © Purdue University/Joseph Peoples

Φυσικά, όλα αυτά, ακούγονται λίγο με επιστημονική φαντασία. Έτσι, οι ερευνητές αποφάσισαν να δώσουν τέλος στις κακές γλώσσες δημοσιεύοντας μία πολύ συγκεκριμένη εικόνα. Αριστερά, βλέπεις ένα πάνελ όπου μόνο το κέντρο του έχει βαφτεί με το συγκεκριμένο χρώμα. Δεξιά, βλέπεις τα αποτελέσματα μέσα από ειδική θερμική κάμερα. Επί της ουσίας, το ultra-white δε ζεστάθηκε καν ενώ η γύρω του περιοχή μοιάζει να έχει πάρει φωτιά.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική γνωρίζει καλά την αξία που έχει το λευκό χρώμα. Δυστυχώς, όμως, οι παραδοσιακές λύσεις πια δεν είναι αρκετές. Τα άσπρα σπιτάκια των Κυκλάδων θα πρέπει να περάσουν στο επόμενο επίπεδο. Η κλιματική αλλαγή δε λιώνει απλά τους πάγους.

Οι συνέπειες της είναι πολλές και πολύ επώδυνες: ολόκληρα οικοσυστήματα καταστρέφονται, περιοχές πλημμυρίζουν ενώ άλλες ερημοποιούνται, δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται, ενώ δεν είναι σπάνιο ολόκληροι πληθυσμοί να ωθούνται στη μετανάστευση εξαιτίας της.

Το ultra-white είναι ένας απρόσμενος σύμμαχος τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μαζική παραγωγή του μπορεί να προστατεύσει τα σπίτια μας, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες ώστε να χρειάζονται όσο το δυνατόν λιγότερο κλιματισμό, ενώ την ίδια στιγμή ειδικές κατασκευές βασισμένες σε αυτό ίσως αποτελέσουν την τελευταία ασπίδα προστασίας των παγετώνων.

Τελικά, το λευκότερο λευκό χρώμα στον πλανήτη είναι η καλύτερη απόδειξη πως η επιστήμη αποτελεί τον πιο σίγουρο τρόπο για να διορθώσουμε τις ζημιές που έχουμε κάνει. Απλά, δεν αρκεί μόνο αυτή. Θα χρειαστεί και πολιτική βούληση – όχι στο απώτερο μέλλον, αλλά σήμερα, τώρα.