24ΜΕDIA
RANKING

Βάλαμε στη σειρά τους επιδημιολόγους, από τον χειρότερο στον καλύτερο

Γιατί αν δεν σας αρκούσαν οι επιδημιολόγοι σε όλες τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής σας, βρήκαμε ακόμα μία. Τελείως απρόκλητη.

Θυμάστε μία εποχή, εκεί κάπου μεταξύ του 1999 και του 2003 που οι σεισμολόγοι ήταν μεγαλύτεροι σταρ και από την Απόλυτη; Ο κορονοϊός ήρθε και έφερε στο προσκήνιο ανθρώπους με τους οποίους τα media ελάχιστα ασχολούνταν. Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά ότι κάθε φορά που υπήρχε πρόβλημα με κάποια επιδημία, σχεδόν αντανακλαστικά απευθύνονταν στον εξαιρετικό ακαδημαϊκό, Δημήτρη Τριχόπουλο, που έφυγε από τη ζωή το 2014. Έκτοτε οι επιδημιολόγοι δεν ήταν και στο κέντρο του star system μας και στην τηλεόραση. Είχαν πάρει τη σκυτάλη οι οικονομολόγοι και τα διάφορα TGVSGV ομόλογα. Όμως τα πράγματα άλλαξαν.

Το πώς διαχειρίστηκε η χώρα μας την πανδημία είναι ένα ζήτημα που έχει πολλές διαφορετικές οπτικές. Το πώς διαχειρίστηκαν οι ειδικοί την κρίση αλλά και τη δημόσια εικόνα τους είναι ένα ζήτημα με ακόμα περισσότερες. Το σίγουρο είναι ότι η σχέση της κοινωνίας με την επιστήμη έχει περάσει από διάφορα κύματα και ο ρόλος των διαφόρων ειδικών σε αυτή την υγειονομική κρίση είναι καθοριστικός.

Παρακάτω κάνουμε ένα ranking των 9 ειδικών που είδαμε συχνότερα στην ελληνική τηλεόραση. Το πρώτο disclaimer εδώ είναι ότι δεν είναι όλοι επιδημιολόγοι ή λοιμωξιολόγοι. Χρησιμοποιούμε τον όρο κάπως καταχρηστικά, για να καταλαβαινόμαστε. Το δεύτερο είναι πως όλο το παρακάτω γίνεται προφανώς για πλάκα, αν και θα μου άρεσε πάρα πολύ να αρχίσουμε να τσακωνόμαστε και για τους αγαπημένους μας λοιμωξιολόγους. Ελπίζω να μην πιάσει τέτοιον πάτο η ζωή μας.

 

9. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

Πνευμονολόγος και μάλιστα Καθηγητής Πνευμονολογίας. Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είναι νομίζω ο πιο συχνός καλεσμένος των τηλεοπτικών εκπομπών και αυτό φέρνει μεταξύ άλλων και μία φθορά. Πολύ αυστηρό ύφος, αρκετές φάουλ δηλώσεις (όπως εκείνη για τις νοσηλεύτριες). Υπάρχουν κάποιες στιγμές που τον ακούς και νιώθεις ότι το τέλος είναι κοντά. Αυτό θα μου πείτε ότι μάλλον το παθαίνεις με όλους και όχι αναίτια.

Το ζήτημα είναι ότι εδώ το πρόβλημα είναι κατά βάση δικό μας, της κοινωνίας. Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η αφήγηση των πραγμάτων είναι εξόχως προβληματική. Τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ. Μπορούμε να του αναγνωρίσουμε ότι ήταν πάντα εκεί να μιλήσει. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές στις οποίες θα μπορούσε κάλλιστα να κρυφτεί.

Σαφήνεια: 7/10

Αυστηρότητα: 10/10

Εμφανίσεις στην τηλεόραση: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΟΣΕΣ ΠΡΕΠΕΙ

8. Βάνα Παπαευαγγέλου

Ανέλαβε ουσιαστικά τις επίσημες ενημερώσεις μας στο δεύτερο κομμάτι του δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Η δήλωσή της ήταν για τις ΜΕΘ προξένησαν πολλές αντιδράσεις. Η ίδια τόνισε πάντως ότι παρερμηνεύτηκαν. Το ζήτημα είναι πολύ λεπτό για να το πιάσουμε σε αυτό το θέμα.

Το σωστότερο θα ήταν να πούμε ότι δεν έπαιξε αρκετά και δεν μπορεί να κριθεί. Μάλλον, καλύτερα ότι μπήκε στο παιχνίδι, όταν η ομάδα άρχισε να καταρρέει. Τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για οποιονδήποτε και ήταν στη θέση της. Συχνά όμως τα ήδη μπερδεμένα γίνονται αδύνατον να τα κατανοήσουμε.

Σαφήνεια: 5/10

Αυστηρότητα: 5/10

Εμφανίσεις στην τηλεόραση: (ΔΕΝ ΜΕΤΡΙΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΡΟΛΟΥ)

7. Γκίκας Μαγιορκίνης

Οι περισσότεροι επιδημιολόγοι που βλέπουμε έχουν συνήθως από μία ηλικία και πάνω. Ο νεότερος όλων που βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας είναι ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Προσπάθησε αρκετά να αντικαταστήσει τον Τσιόδρα αλλά μάλλον κάηκε νωρίς κατά βάση επειδή έπρεπε να διαχειριστεί πολύ δυσκολότερες καταστάσεις. Ένα από τα προβλήματα που μπορείς να του προσάψεις είναι ότι δεν κατάφερε να μιλήσει όσο απλά μιλάει η Ματίνα Παγώνη ή ακόμα και ο Τσιόδρας. 

24MEDIA Creative Team

Σαφήνεια: 6/10

Αυστηρότητα: 6/10

Εμφανίσεις στην τηλεόραση: ΑΡΚΕΤΕΣ

6. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Νομίζω ότι είναι ο πλέον μετρημένος όλων και θυμίζει coach μεσαίας ομάδας Α1.  Δεν έχει αρκετό star quality για να μας συντρίψει ούτε όμως και για να μας ενθουσιάσει. Μένει σταθερός στις απόψεις του, δεν μπλέκει ιδιαίτερα την επιστημονική θέση με την πολιτική και γενικά είναι αρκετά πειστικός στα επιχειρήματά του. 

Σαφήνεια: 6/10

Αυστηρότητα: 5/10

Εμφανίσεις στην τηλεόραση: ΟΣΕΣ ΠΡΕΠΕΙ

Συνάντηση Εξαδάκτυλου με τον Αρχιεπίσκοπο. Eurokinissi

5. Νίκος Σύψας

Θα ξεκινήσουμε με το πρώτο και το απόλυτα προφανές. Το να σε λένε Νίκο Σύψα και να γίνεσαι καθηγητής λοιμωξιολογίας είναι το δεύτερο καλύτερο πράγμα που έχει συμβεί. Το πρώτο είναι ο Υπουργός Ενέργειας Κύπρου που λεγόταν Λακκοτρύπης. Ας ενηλικιωθούμε τώρα.

Ο Νίκος Σύψας είχε πάντα το ύφος του αυστηρού γυμνασιάρχη (γυμνασιάρχου καλύτερου). Αυτού που όταν πας στο γραφείο του είναι σαν να έχεις φάει την πρώτη ποινή σου. Πάντοτε προειδοποιούσε για τα χειρότερα αλλά με ένα τρομερά ψύχραιμο ύφος που ίσως τον καθιστούσε ακόμα πιο τρομακτικό για το μέλλον μας. Σε κάποια φάση στις αρχές του καλοκαιριού ήταν μόνος του, όταν όλοι είχαν χαλαρώσει. Τελικά, κατά κάποιον τρόπο δικαιώθηκε μένοντας σταθερός στις απόψεις του.

4. Σωτήρης Τσιόδρας

Ο Sir Alex Ferguson της επιδημιολογίας. Αυτό που λέμε, «έφερε την επιδημιολογία στον χάρτη». Πήρε πάνω του όλο το βάρος της διαχείρισης του πρώτου κύματος της πανδημίας. Τότε που δεν ξέραμε τίποτα για τον ιό και για την αντιμετώπισή του. Πήρε πάνω του τους κραδασμούς από τα λάθη.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας εμβολιάζεται. Τατιάνα Μπόλαρη/ Eurokinissi

Στο δεύτερο κύμα σχεδόν εξαφανίστηκε. Αυτό δεν ξέρω ακριβώς αν πρέπει να του το πιστώσουμε μόνο στα αρνητικά. Η αλήθεια είναι πάντως ότι εν μέρει η εικόνα του έχει αποδομηθεί κυρίως από τη στιγμή που πήγε να αγιοποιηθεί. Κρατάω όμως μερικές εξαιρετικές τοποθετήσεις που έκανε κατά καιρούς για την αξία της ζωής και το πρόσημο στην αντιμετώπιση της πανδημίας που δεν είναι σίγουρα ίδια για όλους. Κρατάω και τις cringe στιγμές με τα ποιήματα και τα φανελάκια στήριξης.

Σαφήνεια: 9/10

Αυστηρότητα: 6/10

Εμφανίσεις στην τηλεόραση: ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ (α’ κύμα), ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ (β’ κύμα)

3. Ματίνα Παγώνη

Είναι κατά βάση από τις πιο πρωινές, για τα early birds αυτού του κόσμου. Για να μπαίνει καλά η μέρα σου με μία γιατρό που σε πιάνει χαλαρά από τον σβέρκο και σου δείχνει ότι τίποτα δε θα είναι ποτέ κανονικό. Κάθε φορά που την ακούς σε κάποιο παράθυρο νιώθεις ότι στο σαλόνι σου μπήκε ένας τύπος με πλακάτ «ΤHE END IS NEAR». Ωραία και παρόλα αυτά τη βάζουμε τόσο ψηλά;

Ναι. Για να είμαστε ειλικρινείς, είναι Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών.  Είναι εκπρόσωπος δηλαδή όσων είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό. Επομένως, κάτι παραπάνω θα ξέρει από πίεση σε συστήματα υγείας και κάποιον παραπάνω λόγο θα έχει να ήταν απαισιόδοξη.

Σαφήνεια: 8/10

Αυστηρότητα: 8/10

Εμφανίσεις στην τηλεόραση: ΠΟΛΛΕΣ

2. Μανώλης Δερμιτζάκης

Περίπου όσα θα διαβάσετε παρακάτω για τον Ηλία Μόσιαλο αλλά στη λίγο πιο αυστηρή εκδοχή τους. Ο Μανώλης Δερμιτζάκης διαχειρίστηκε το επικοινωνιακό κομμάτι κατά βάση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και κάποιες φορές έμοιαζε ο πλέον αιρετικός ή τουλάχιστον εκείνος που δεν ήταν στη σκληρή γραμμή. 

Σαφήνεια: 8/10

Αυστηρότητα: 4/10

Εμφανίσεις στην τηλεόραση: ΑΡΚΕΤΕΣ

1. Ηλίας Μόσιαλος

Ξεκινάμε με έναν καθηγητή της πολιτικής της υγείας και όχι επιδημιολόγο. Νομίζω ότι κανείς δεν τα έχει καταφέρει καλύτερα από τον Ηλία Μόσιαλο στο να παρουσιάσει επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα με τρόπο αναλυτικό αλλά ταυτόχρονα και κατανοητό στους περισσότερους. Πολλές φορές περίμενα για διάφορα ζητήματα στα οποία δεν μπορούσα να έχω δική μου γνώμη μια συνέντευξή του ή ακόμα καλύτερα ένα ποστ του στο Facebook. Βγαίνει στην τηλεόραση συχνά αλλά όχι περισσότερο από όσο πρέπει.

Σαφήνεια: 9/10

Αυστηρότητα: 6/10

Εμφανίσεις στην τηλεόραση: ΟΣΕΣ ΠΡΕΠΕΙ