ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
SPONSORED

Η βιώσιμη ανάπτυξη ξεκινά από το αυτοκίνητό σου

Η Κλιματική Αλλαγή επέφερε ανισορροπίες στον πλανήτη και πλέον, η αντιμετώπισή της, ίσως για πρώτη φορά, γίνεται με πιο οργανωμένο τρόπο.

Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και ειδικά στην Ευρώπη οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν θέσει τις προϋποθέσεις που πρέπει να ακολουθηθούν, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στην εμφάνιση του οποίου τον σημαντικότερο ρόλο έχουν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Και οι μεταφορές, που συμβάλλουν τα μέγιστα στις εκπομπές CO2, καλούνται να το «πάρουν αλλιώς», όπως λέμε σε κάποιον για να αλλάξει την πορεία του τιμονιού.

Και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, ελαστικών και εν γένει εταιρείες του κλάδου της αυτοκίνησης, το «πήραν αλλιώς», και άλλαξαν κατεύθυνση.

Ο ένας μετά τον άλλο οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, προχώρησαν σε δραστικές ενέργειες. Εξηλεκτρίζουν το στόλο τους, με ήπια υβριδική τεχνολογία, με plug-in υβριδική και με αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, έχοντας μεσοπρόθεσμο ορίζοντα το 2030, ορισμένοι από τους κατασκευαστές, να πωλούν μόνο ηλεκτρικά!

Κατά συνέπεια, οι αυτοκινητοβιομηχανίες κάνουν το καθήκον τους και αυτά που θα δούμε στο εγγύς μέλλον, δεν θα τα πιστεύουμε.

Κι επειδή παράλληλα με την εξέλιξη των αυτοκινήτων, έχουμε και την εξέλιξη των ελαστικών, καθώς όλες οι δοκιμές γίνονται με προϊόντα τελευταίας τεχνολογία, σπουδαία δείγματα γραφής έχουμε και από τα ελαστικά, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ελαστικά συμβάλλουν στο 20% της κατανάλωσης ενός οχήματος, καυσίμου, εφόσον είναι συμβατικά, με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ή ενέργειας, εφόσον είναι ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα ελαστικά, που έχουν και τη μεγαλύτερη φθορά, λόγω της άμεσης επαφής με τον δρόμο, έπρεπε να αποκτήσουν οικολογικό χαρακτήρα.

Και η MICHELIN, έκανε το μεγάλο βήμα, παρουσιάζοντας το νέο e.PRIMACY – ένα ελαστικό φιλικό προς το περιβάλλον, με επιδόσεις που φτιάχτηκαν να διαρκούν.

Μάλιστα, είναι το πρώτο ελαστικό MICHELIN, με ουδέτερο ισοζύγιο CO2 τη στιγμή της αγοράς. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η MICHELIN αντισταθμίζει τις εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την παραγωγή των ελαστικών MICHELIN e.PRIMACY, από την εξαγωγή των πρώτων υλών έως τη μεταφορά στον πελάτη. Ηδη η MICHELIN έχει μειώσει τις εκπομπές C02 από τις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις κατά 25% από το 2010 και στοχεύει στην ουδετερότητά τους ως το 2050, ενώ σε συνεργασία με το Livelihoods Carbon Funds συμμετέχει στη χρηματοδότηση ενεργειών που έχουν στόχο τη  μείωση των εκπομπών και την αύξηση της ικανότητας απορρόφησης των εκπομπών C02 όπως η αναφύτευση δέντρων.

Αλλά για να επιστρέψω στο θέμα της συμβολής του ελαστικού στην κατανάλωση και τις δυνατότητες του MICHELIN e.PRIMACY, αξίζει να επισημάνω ότι χάρη στη βελτιωμένη ποιότητα κύλισης, σε αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου έως και 0,21 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, εξοικονομώντας περίπου 80 ευρώ, σε κόστος καυσίμου, κατά τη διάρκεια ζωής μίας τετράδας ελαστικών.

Ταυτόχρονα, συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 174 κιλά στη διάρκεια ζωής των ελαστικών, ενώ όντας κατάλληλο και για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή τους αυτονομία τους έως και 7%.

Κι αν αυτά τα στοιχεία δείχνουν και είναι εντυπωσιακά, ένα ακόμα δεδομένο αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του νέου ελαστικού. 

Το MICHELIN e.PRIMACY έχει βαθμολογηθεί με «A» στην ενεργειακή αποτελεσματικότητα και με «Β» στο φρενάρισμα στο βρεγμένο οδόστρωμα, κάτι που περιγράφεται στις νέες ετικέτες που φέρουν τα ελαστικά. Και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι λιγότερο από το 1% των ελαστικών της αγοράς προσφέρει συνδυασμό Α-Α ή Α-Β, σε αυτούς τους δύο τομείς.

Κι όσο για τη διάρκεια της ζωής του ελαστικού, η τεχνολογία MaxΤouch Construction, κάνει το ελαστικό να πατά καλύτερα στο δρόμο, κατανέμοντας ομοιόμορφα τις δυνάμεις επιτάχυνσης κι επιβράδυνσης, ώστε να περιορίζεται η φθορά και με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και μετά από 30.000 χλμ. χρήσης, το φρενάρισμα σε βρεγμένο οδόστρωμα είναι πάνω από το όριο του ευρωπαϊκού κανονισμού R117.

Τούτων δοθέντων, το MICHELIN e.PRIMACY είναι ό,τι πιο προηγμένο σε ελαστικό, διαθέσιμο σε 56 διαστάσεις, από 15 έως 20 ίντσες και για όλους τους τύπους οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων.

Με ευρωπαϊκό DNA, κατασκευασμένο στη γηραιά ήπειρο και προορισμένο για την ευρωπαϊκή αγορά, αποτελεί μια επιλογή που και καλύτερη χιλιομετρική απόδοση έχει, και καλύτερες επιδόσεις σε βρεγμένο, σε συνδυασμό με σεβασμό στο περιβάλλον, όπως περιέγραψα, μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

To καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος. Για όλο τον Απρίλιο, με την αγορά 4 ePrimacy κερδίζεις δωροεπιταγή Πλαίσιο 30 (για 14-17 ίντσες) ή 60 ευρώ (για 18+ ίντσες) και ταυτόχρονα μπαίνεις στην εβδομαδιαία κλήρωση για να κερδίσεις ένα ηλεκτρικό ποδήλατο NILOX DOC X7. Δήλωσε συμμετοχή πατώντας εδώ.