unsplash
SCIENCE

Βoomer, Millennial, Z: Εσύ τελικά σε ποια από αυτές τις γενιές ανήκεις;

Σίγουρα έχεις ακούσει τον όρο Μillennail ή το 'Ok, boomer'. Αν μπερδεύεσαι, σου κάναμε αυτόν τον πολύ απλό οδηγό για να βρεις σε ποια γενιά ανήκεις.

Δεν ξέρω τι είναι αυτό που μας κάνει να ασχολούμαστε τόσο πολύ με τις γενιές στις οποίες ανήκουμε τα τελευταία χρόνια. Φαντάζομαι ότι προφανώς αυτό δεν είναι κάτι καινούργια αλλά, όπως και να έχει, προφανώς έχει τη σημασία του ότι το έχουμε ονοματοποιήσει και έχουμε αποδώσει στις γενιές συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ίσως ένας από τους λόγους είναι και τα social media με την έννοια ότι ανοίγουν ανάμεσα στις διάφορες γενιές δίαυλοι επικοινωνίας που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν. Με μια έννοια δηλαδή, μέσω αυτών των διαύλων, βγαίνουμε από τις τυποποιημένες επικοινωνίες και βλέπουμε το χιούμορ, τις σκέψεις, την αισθητική ανθρώπων με τους οποίους διαφορετικά θα είχαμε μια τυπική επικοινωνία. Όπως και να έχει. Αφήνουμε αυτό το κομμάτι για ένα μελλοντικό κείμενο. Εν προκειμένω σκεφτήκαμε να κάνουμε αυτό το κείμενο για να σας βοηθήσουμε να ξεμπερδέψετε λίγο αυτές τις γενιές και να καταλάβετε επιτέλους σε ποια ανήκετε εσείς.

Generation Z

Πρόκειται για της γενιά που χοντρικά γεννήθηκε μεταξύ των μέσω της δεκαετίας του 1990 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Υπάρχουν και κάποιοι οργανισμοί, όπως το Pew Research Centre που βάζει την αρχή τους λίγο αργότερα, στο 1997. To χαρακτηριστικό που διακρίνει αυτή τη γενιά που αναφέρεται και ως ‘post-Millennial’ είναι ο υψηλότατος βαθμός  ψηφιακού εγγραμματισμού. Μιλάμε εξάλλου για την πρώτη γενιά της οποία η παιδική ηλικία συνδέθηκε με την τεχνολογική επανάσταση που είδε υπήρχε. Δεν τη βρήκε δηλαδή μπροστά της στην πορεία. Σε άλλα χαρακτηριστικά της μπορούμε να εντάξουμε το γεγονός ότι είναι η πρώτη που παίρνει ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγής περιεχομένου στα social media (κυρίως με το TikTok και το YouTube) σε έναν ψηφιακό κόσμο που μέχρι πριν λίγα χρόνια ελεγχόταν απόλυτα από millennials.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

thank you billboarddd

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BILLIE EILISH (@billieeilish) στις

Millennials

Τόσο χιλιοχρησιμοποιημένος όρος που καμιά φορά είναι σαν να εμπεριέχει οποιονδήποτε είναι νέος. Γενικά όμως Millennials είναι χοντρικά όσοι γεννήθηκαν μεταξύ των αρχών του 1980 και του μέσου της δεκαετίας του 1990. Πρόκειται δηλαδή πρακτικά για τη γενιά που βρίσκεται ανάμεσα στη generation Χ και τη generation Z. Οι Millennials είναι η γενιά που βίωσε την οικονομική κρίση στην πρώτη επαφή της με τον ενήλικο κόσμο και ζει την πανδημία στην αρχή των πιο παραγωγικών της χρόνων. Αποτελείται από ανθρώπους με πολύ καλή γνώση των social media οι οποίοι όμως βρήκαν την έκρηξη της τεχνολογίας στην εφηβεία τους (ή γύρω από την εφηβεία τους) και δεν γεννήθηκαν μέσα σε αυτή. Σύντομα αναμένεται να την ξεπεράσει σε πληθυσμό η Generation Z.

Generation X

Eδώ τα πράγματα είναι λίγο χαώδη ως προς το ποια είναι τα χρονικά όρια. Θα πάρουμε τον πιο συχνόορισμό και θα πούμε ότι στη Generation X ανήκουν όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ των μέσω της δεκαετίας του 1960 και των αρχών του 1980. Ο όρος ‘generation X’ έγινε πασίγνωστος ανά τον κόσμο μέσα από το περίφημο βιβλίο του Douglas Coupland ‘Generation X: Tales for an Accelerated Culture. Πρόκειται για την πρώτη γενιά αυτής της λίστας που δεν είναι ακριβώς εύκολο να την κατατάξεις με κριτήριο τη σχέση της με την τεχνολογία. Ή καλύτερα να θέσεις τη σχέση της με την τεχνολογία ως ένα από τα βασικά της χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για τη γενιά που απεικονίστηκε τέλεια στο ‘Fight Club’. Συνδέθηκε δε με μουσικά είδη όπως το indie, η grunge και διάφορες παραλλαγές της ηλεκτρονικής μουσικής.

Baby Boomers

Σίγουρα θα έχετε κάπου ακούσει τη φράση “Ok, Boomer”. Εκτός και αν είστε boomers. Χοντρικά αναφέρεται στη γενιά των ανθρώπων που γεννήθηκαν μεταξύ του τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου και των αρχών της δεκαετίας του 1960. Ο όρος boomers αναφέρεται πρακτικά στην εκτόξευση των γεννήσεων κατά τη δεκαετία του 1950. Σε δεύτερο βαθμό αναφέρεται και στην παρεμφερή οικονομική εκτόξευση της μεσαίας τάξης στον δυτικό κόσμο η οποία ήρθε (και) ως επακόλουθο του τέλος του Πολέμου. Πρόκειται για μια γενιά που σε διάφορες περιπτώσεις και κυρίως λόγω της οικονομικής ανάπτυξης που έζησε (αν μιλάμε πάντα για λευκά μεσαία στρώματα) συνδέθηκε περισσότερο από κάθε άλλη επόμενη με την οικονομική ανεξαρτητοποίηση.

Silent Generation

Πρόκειται για τη γενιά στην οποία ανήκουν όσοι γεννήθηκαν μεταξύ των μέσων της δεκαετίας του 1920 και των αρχών της δεκαετίας του 1940. Όρος silent προέκυψε σύμφωνα με τη θεωρία ότι οι άνθρωποι αυτής της γενιάς μεγάλωσαν μαθαίνοντας ότι πρέπει να μένουν σιωπηλοί για όσα συνέβαιναν γύρω τους. Σε αυτόν τον μάλλον χοντροκομμένο ορισμό ίσως πρέπει να συμπεριλάβουμε το γεγονός ότι πρόκειται για τη γενιά που έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στο civil rights movement. Τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Πρόκειται πρακτικά για τη γενιά που γέννησε τους Boomers. Πρακτικά από χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι μέλος αυτής της γενιάς. Δεν σας χάλασε.