Pierre Crom/Getty Images
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Βρήκαμε καταφύγιο στο υπόγειο της δουλειάς μου»: Μιλήσαμε μ’ έναν Έλληνα που ζει στο Κίεβο

Ο Τάσος Τσιάμης εξιστορεί το πώς έζησε το πρωινό των βομβαρδισμών και των σειρήνων πολέμου στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Σε πολεμικό κλοιό βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες η Ουκρανία, με τις ρωσικές εναέριες δυνάμεις να εξαπολύουν βομβαρδισμούς σε όλη την επικράτεια της χώρας. Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 05:00 (ώρα Ελλάδος) όταν ο Vladimir Putin ανακοίνωσε μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος ότι διέταξε τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Μέσα σε λίγη ώρα σημειώθηκαν εκρήξεις στο Κίεβο, το Χάρκοβο, τη Μαριανούπολη και σε άλλες ουκρανικές πόλεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση συμβούλου του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων, οκτώ Ουκρανοί έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους και εννιά έχουν τραυματιστεί σοβαρά. 

Οι σκηνές από το Κίεβο και τους δρόμους του σοκάρουν καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν μπει στα αυτοκίνητα με τις οικογένειές τους και προσπαθούν να φύγουν από την πόλη, κατευθυνόμενοι προς τα δυτικά. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskyy, προσπάθησε να καθησυχάσει τα πνεύματα με διάγγελμά του, ζητώντας από τους πολίτες της χώρας να μην πανικοβάλλονται και να παραμείνουν ψύχραιμοι και δίνοντας υπόσχεση νίκης κόντρα στις ρωσικές δυνάμεις.

«Βρήκαμε καταφύγιο στο υπόγειο της δουλειάς μου»

Ένας από τους κατοίκους του Κιέβου που ξύπνησαν με τους βομβαρδισμούς και τις σειρήνες πολέμου είναι ο Τάσος Τσιάμης, ο οποίος ζει μόνιμα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας με τη σύζυγό του. «Λίγο πριν τις 06:00 συνέβη μια έκρηξη περίπου 20 χιλιόμετρα από το σπίτι μας και ξυπνήσαμε. Μία ώρα αργότερα ακούσαμε και τη σειρήνα για περίπου 20 δευτερόλεπτα και από εκεί και πέρα τίποτα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο» σημειώνει ο ίδιος.

Ο Τάσος Τσιάμης αποφάσισε με τη σύζυγό του να φύγουν από το σπίτι άμεσα και να πάνε στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στο γραφείο του που βρίσκεται σε υπόγειο, προκειμένου να προστατευτούν από πιθανές νέες εκρήξεις. Ο ίδιος δε σκέφτεται να αποχωρήσει ακόμη από την πόλη -εκτός και αν τα πράγματα χειροτερέψουν-, ωστόσο, γνωρίζει αρκετούς φίλους που προσπαθούν να βγουν από το Κίεβο και να κατευθυνθούν προς τα δυτικά.

 

 

Οι τεράστιες ουρές στα βενζινάδικα, τα σούπερ μάρκετ και τα ATM

Όπως εξηγεί, η κατάσταση στην περιοχή είναι έκρυθμη και ο κόσμος έχει πανικοβληθεί. «Στα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα γίνεται χαμός και υπάρχουν τεράστιες ουρές. Στο δρόμο από το σπίτι μέχρι το γραφείο είδαμε πολύ κόσμο να είναι στα ATM και να προσπαθεί να βγάλει χρήματα. Πρέπει να ήταν περίπου 10 με 15 άτομα σε κάθε ένα από αυτά. Μέχρι στιγμής δεν έχει βγει ο στρατός στους δρόμους, βλέπουμε μόνο αστυνομία» εξηγεί ο Τάσος Τσιάμης.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης αυτή τη στιγμή υπάρχει εκκωφαντική σιωπή. «Το κέντρο είναι άδειο. Δεν υπάρχει καθόλου κίνηση κάτι που είναι σπάνιο για καθημερινή καθώς κανονικά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που περνούν από εκεί για να πάνε στις δουλειές τους».

Κίεβο Ο Τάσος Τσιάμης ζει και εργάζεται μόνιμα τα τελευταία χρόνια στο Κίεβο.
Ο Τάσος Τσιάμης ζει και εργάζεται μόνιμα τα τελευταία χρόνια στο Κίεβο.

Όπως καταλήγει ο ίδιος, τα πράγματα είναι δύσκολα και κανείς δε γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί μέσα στα επόμενα λεπτά και ώρες. «Δεν περιμέναμε βομβαρδισμούς σε τόση μεγάλη κλίμακα. Ξέραμε πως θα γίνουν συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας και στον Ντονμπάς και ότι οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να πάρουν αυτές τις περιοχές» σημειώνει, καταλήγοντας: «Δεν περιμέναμε, όμως, πως θα βομβαρδίσουν αεροδρόμια».