Unsplash
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Βρήκαμε το πιο αεροψεκασμένο gadget του 2020 και κοστίζει πολλά

Χάρη σε ένα φορητό ολόγραμμα-ασπίδα με νανό-επιστρώσεις το οποίο εμποδίζει την ακτινοβολία 5G να περάσει. Φυσικά και δεν λειτουργεί.

Έχουμε εντάξει τη συνωμοσιολογία στο πλαίσιο του γραφικού. Συχνά γελάμε. Άλλες φορές μπορεί να απελπιζόμαστε αλλά τελικά και πάλι εκδηλώνουμε την απελπισία μας με γέλιο. Αυτό που ξεχνάμε όμως πολύ συχνά είναι ότι η συνωμοσιολογία δεν είναι μόνο κωμική. Είναι και επικίνδυνη πολλές φορές. Ακόμα περισσότερες μπορεί να φέρει λεφτά και να χτίσει καριέρες. Μια από τις περιπτώσεις αυτές είναι και το δίκτυο 5G.

 

Τους τελευταίους μήνες έχει ξεσπάσει μια φημολογία που έχει συνδέσει τη φημολογία των 5G με τις 7 πληγές του Φαραώ. Το 5G ευθύνεται για καρκίνους, τερατογεννήσεις, τον κορονοϊό και ποιος ξέρει τι άλλο. Ίσως φταίει και που δεν σας θέλει εκείνη που αγαπάτε ή που δεν σας βγήκαν νόστιμη η συνταγή του Άκη. Δεν είναι όμως ότι αυτό σταματάει στο κέρδος μερικών κλικς παραπάνω για αμφισβητούμενης εγκυρότητας σάιτ.

Μια συσκευή κοντά στα 300 ευρώ (!) έρχεται και υπόσχεται να προστατεύσει ανθρώπους από τον υποτιθέμενο κίνδυνο του 5G χρησιμοποιώντας κβαντική τεχνολογία και αποκλείοντας κάθε αρνητική επίδραση του διαβολικού 5G. Λειτουργεί; Φυσικά και δεν λειτουργεί.

Το 5GBioShield προτάθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Glastonbury από ένα εξωτερικό μέλος. “Χρησιμοποιούμε αυτή τη συσκευή (σ.σ. κάτι σαν USB) που μας παρέχει προστασία για το σπίτι και την οικογένειά μας, χάρη σε ένα φορητό ολόγραμμα-ασπίδα με νανο-επιστρώσεις, το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί ή να τοποθετηθεί δίπλα από το smartphone ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή με ηλεκτρομαγνητικό πεδίο ή ακτινοβολία”. Όλο αυτό βέβαια μοιάζει με ένα απλό USB χαμηλής μάλιστα χωρητικότητας.

Ένας ειδικός σε ζητήματα hardware και ασφαλείας συσκευών, ο Ken Munro άνοιξε τη συσκευή. Το μόνο που βρήκε μέσα της ήταν ένα λαμπάκι LED πάνω από την πλακέτα κυκλώματος. Όπως συμβαίνει σε κάθε σχεδόν USB εκεί έξω. Όταν το BBC βρήκε και ρώτησε την ιδιοκτήτρια εταιρεία εκείνη όπως καταλαβαίνετε δεν έδωσε ξεκάθαρες απάντησεις. Αφού τόνισε ότι δεν παράγει η ίδια αλλά διανέμει το προϊόν είπε το μαγικό “όπως μπορείτε να καταλάβετε, δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε τόσο ευαίσθητες πληροφορίες σε εσάς, για προφανείς λόγους”. Η ερώτηση του BBC ήταν αν θεωρούν παράλογη τη σκέψη ότι η εταιρεία πουλάει με 300 λίρες, ένα προϊόν που τελικά κοστίζει 5. Οπότε κατά κάποιον τρόπο η απάντηση που δόθηκε πράγματι ήταν για προφανείς λόγους.

Δεν φταίνει όμως και αυτό. Το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Glastonbury, όταν ξαναρωτήθηκε, τόνισε ότι δεν μετανιώνει που το πρότεινε. Δεν μετανιώνει μάλιστα ούτε που το αγόρασε ο ίδιος. Θεωρεί ότι από τότε που προχώρησε στην αγορά του USB ο ίδιος άρχισε να νιώθει στο σπίτι του πιο ήρεμος. Ελπίζει μάλιστα ότι η εταιρεία θα φτιάξει ένα γιγαντιαίο USB που θα παρέχει προστασία σε όλο το Glastonbury. Και κάπως έτσι -σε έναν παράλληλο κόσμο- κινείται η αγορά της συνωμοσιολογίας.