Bennett Raglin / Stringer/Getty Images
SOCIAL MEDIA

Wolfe Herd: H ιστορία της φεμινίστριας που συνίδρυσε το Tinder

Η Whiney Wolfe Herd αποχώρησε καταγγέλλοντας τον μισογυνισμό του Tinder και τώρα είναι ιδρύτρια του μεγαλύτερου ανταγωνιστή του, του Bumble.

Η Whitney Wolfe Herd είναι μία από τις πιο επιτυχημένες enterpreneur του πλανήτη. Άνθρωπος που μπορεί να μυριστεί από χιλιόμετρα τις συνθήκες γύρω της, να αντιληφθεί και να διαμορφώσει η ίδια τις επιθυμίες ενός μέρος της αγοράς και να έρθει την κατάλληλη στιγμή για να τις ικανοποιήσει. Κάνει δηλαδή όσα πρέπει να κάνει μία ικανή επιχειρηματίας. Αυτό εξάλλου είναι κάτι που δεν μπορούν να μην της το αναγνωρίσουν ούτε οι μεγαλύτεροι εχθροί της. Ταυτόχρονα όμως είναι γυναίκα και ως τέτοια έπρεπε να βρει πάρα πολλά εμπόδια στην πορεία της.

Γεννήθηκε την πρώτη μέρα του Ιουλίου του 1989 από εύπορη οικογένεια στο Salt Lake City της Utah. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στις Διεθνείς Σχέσεις, η ίδια άρχισε να ψάχνει τρόπους να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα. Ξεκίνησε από τον χώρο της ένδυσης σε συνεργασία με τον γνωστό στιλίστα των celebrities, Patrick Aufdenkamp. Γρήγορα όμως αποφάσισε να αρχίσει να ασχολείται περισσότερο με άλλους τομείς και κυρίως με τη startup επιχειρηματικότητα.

H Herd συνιδρύτρια του Tinder

Σε ηλικία μόλις 22 έγινε μέλος του Hatch Labs. Mέσω αυτού συνεργάστηκε με την startup Cardify για ένα project που σύντομα εγκαταλείφθηκε. Είχε όμως προλάβει να δικτυωθεί και να ενταχθεί στο development team ενός dating app που έτρεχαν οι Rad και Chris Gulczynski. H ίδια μπήκε στην ομάδα του marketing όντας αντιπρόεδρος στον τομέα. Θεωρείται ότι εκείνη ήταν που έδωσε το όνομα στο Tinder (μέχρι τότε θα λανσαριζόταν ως Matchbox), ενώ παίρνει ακόμα και σήμερα μεγάλο credit για την πρωτοφανή δημοφιλία του app ιδίως στα κολέγια. Με πολύ έξυπνες στρατηγικές, το Tinder έγινε σύντομα το σημαντικότερο dating app του πλανήτη και η Herd ήταν ένας από τους παράγοντες της επιτυχίας.

Το μέλλον της πάντως θα γραφόταν διαφορετικά. Το περιβάλλον στην ομάδα του Tinder ήταν πολύ τοξικό για την ίδια και οι διακρίσεις είχαν εν πολλοίς έμφυλο πρόσημο. Η Herd έκανε σχέση με έναν από τους executives της εταιρείας και φέρεται ότι κακοποιήθηκε από αυτόν. Όταν χώρισαν, η ίδια εκδιώχθηκε κακήν κακώς από την εταιρεία και προχώρησε σε μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση. Η εταιρεία πίσω από το Tinder αρνήθηκε τις κατηγορίες αλλά δέχτηκε να την πληρώσει με 1 εκατομμύριο ευρώ προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Δεν είναι απαραίτητα ομολογία ενοχής. Το να έχει μία τέτοιου τύπου εκκρεμή υπόθεση ένα dating app θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για την πορεία του.

Όταν το ζήτημα έγινε γνωστό η ίδια έγινε θύμα μίας άνευ προηγουμένου στοχοποίησης. Σχόλια υβριστικά, μίσους ακόμα και απειλών έφταναν συνεχώς στα social media της. Ως αποτέλεσμα αποφάσισε να κατεβάσει τον λογαριασμό της στο Twitter. H ίδια είχε και στο παρελθόν διάφορες τοξικές σχέσεις με άντρες, ενώ δε σταμάτησε ποτέ να κατακρίνει τον μισογυνισμό που ειδικά στον χώρο των νέων τεχνολογιών είναι παντού. Συνεχίζει να το κάνει και σήμερα από άλλο βέβαια μετερίζι.

Η ιδέα του Βumble

Κατά την ίδια, όλο αυτό το ιστορικό τοξικών σχέσεων που είχε στο παρελθόν δημιούργησε όλες τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του Bumble. Πιθανόν να το ακούτε για πρώτη φορά. Πρόκειται για ένα νέο datting app που γιγαντώνεται ιδίως τους τελευταίους μήνες κατά βάση στην Αμερική. Είναι μάλλον μαζί με το Badoo από τους κυριότερους ανταγωνιστές του κυρίαρχου Tinder. Η βασική διαφορά με τα άλλα dating apps; Ότι εν προκειμένω οι γυναίκες είναι αυτές που έχουν το δικαίωμα να στείλουν πρώτες μήνυμα.

Κατά την ίδια, ακόμα και η συναινετική φύση που έχει το Tinder με τη λειτουργία του match δεν είναι αρκετό. Οι γυναίκες συνεχίζουν να δέχονται παρενοχλήσεις και ακραία σεξιστικά σχόλια. Αυτό είναι μέρος της εμπειρίας τους από τις online dating πλατφόρμες. Το Bumble, λοιπόν, προχώρησε ένα βήμα μπροστά. Πλάθοντας την αφήγηση της δημιουργίας του Bumble, η προσωπική της πορεία αποτέλεσε μέρος της ιδέας. «Ειλικρινά, η φιλοδοξία μου προέκυψε από μία σειρά κακών σχέσεων. Δεν είχα ποτέ αυτή την υγιή σχέση με έναν άντρα μέχρι τη στιγμή που εγώ τη δημιούργησα. Έφτιαξα λοιπόν ένα οικοσύστημα στο υγιών σχέσεων με άντρες». Αυτή η προσωπική επιλογή έγινε και η ιδέα πίσω από το app.

H Whitney Wolfe Herd σε εκδήλωση του περιοδικού TIME ©2018, Evan Agostini/ Associated Press

Είναι μάλλον που το κεντρικό point και του marketing που προωθεί το Bumble. Η πλατφόρμα υπάρχει προκειμένου να δώσει την πρωτοβουλία στις γυναίκες όσον αφορά το dating αλλά και να δημιουργήσει τις συνθήκες για μία πιο υγιή διαδικασία φλερτ και online γνωριμιών. Προφανώς, τα όρια αυτού του στόχου είναι περιορισμένα με δεδομένα ότι είναι αδύνατον να εντοπιστούν και να παρεμποδιστούν παραβιάσεις κανόνων και hatespeech (υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αναφορές για παραβίαση των κανόνων). Είναι επίσης βασικό ότι εν προκειμένω ο βασικός άξονας -ας δούμε και αυτόν τον ελέφαντα στο δωμάτιο- είναι το κέρδος.

Η ίδια η Ηerd είναι εκτός από Ιδρύτρια και CEO του Bumble. Κατέχει μάλιστα ένα σημαντικό ποσοστό του (11,6%) κάτι που της έχει αποφέρει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια και μία υψηλή θέση ανάμεσα στις πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες του πλανήτη. Toν Φεβρουάριο βλέπετε οι μετοχές εκτινάχθηκαν και η εταιρεία έφτασε συνολική αξία 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περισσότερους από 40 εκατομμύρια χρήστες. Οι δείκτες δείχνουν ότι αυτή είναι μόνο η αρχή.

Δεν ξέρουμε αν και κατά πόσο το feminist label της εφαρμογής θα δημιουργήσει πιο ασφαλές περιβάλλον για τη συμμετοχή των γυναικών στις διαδικτυακές κοινότητες. Όπως και να έχει πάντως, στο Tinder προφανώς θα βλέπουν με ανησυχία την εκτίναξη του Bumble. Η Herd αρχίζει να μοιάζει κάτι σαν Kill Bill της Big Tech βιομηχανίας.