Eurokinissi
BUZZ

Χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους σαν τον Γιώργο Καπουτζίδη

Ο Γιώργος Καπουτζίδης διέλυσε μέσα σε λίγα λεπτά τη ρητορική του μίσους με ήθος, παιδεία και ευγένεια.

O Γιώργος Καπουτζίδης εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας λίγο μετά την επίθεση που δέχθηκε μέσω επιστολής από τον δικηγόρο, Αλέξη Κούγια.

 

Στην εν λόγω επιστολή, ο γνωστός ποινικολόγος έβαλε στο στόχαστρο τον Γιώργο Καπουτζίδη, ο οποίος μιλώντας ανοιχτά για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις φαίνεται πως έθιξε «τον φυσιολογικό τρόπο δημιουργίας οικογενείας» για τον κ. Κούγια. Έχουμε, λοιπόν, να κάνουμε με μια αναίτια και άδικη επίθεση προς την προσωπική ζωή ενός ανθρώπου, με έναν ομοφοβικό λόγο, μια ρητορική μίσους, η οποία έχει αποκλειστικό στόχο να προσβάλλει και να μειώσει τον απέναντι.

Μέσα στο τεταμένο κλίμα των ημερών, ο Κύριος Καπουτζίδης (ναι, με «Κ» κεφαλαίο) αποφάσισε να βγει μπροστά και να μιλήσει δημόσια. Δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, δεν ενέδωσε στις απειλές της επιστολής του Κούγια – «του επιφυλάσσω ιδιαίτερη μεταχείριση στα δικαστήρια» – και εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ οπλισμένος με παιδεία, ήθος και ευγένεια. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος (κι εμείς που τον έχουμε)

«Δεν ξαφνιάστηκα, τα περίμενα αυτά τα πράγματα. Οι ομοφυλόφιλοι πολίτες τα έχουμε συνηθίσει αυτά, τα ζούμε από πολύ μικροί», σχολίασε, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «είμαι πάρα πολύ προετοιμασμένος, έχω μιλήσει με δικηγόρο κι αν χρειαστεί να πάμε στα δικαστήρια, ας πάμε».

Χωρίς καν να προσπαθεί να επιβάλλει την άποψή του, χωρίς να φωνάζει ή να ωρύεται, ο Καπουτζίδης μάς έδειξε για άλλη μια φορά πόσο ανάγκη έχει η κοινωνία μας τέτοιους ανθρώπους. Άτομα τα οποία μέσα σκοτάδι των ημερών δείχνουν έναν πιο φωτεινό δρόμο.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλες αυτές τις «φυσιολογικές» οικογένειες που με τίμησαν και με στήριξαν. Κι εγώ είμαι παιδί «φυσιολογικής» οικογένειας» ανέφερε, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά, «αυτές οι οικογένειες εμπιστεύθηκαν έναν γκέι σεναριογράφο για να μεγαλώσει τα παιδιά τους με ένα όμορφο παραμύθι, το σίριαλ Στο Παρά Πέντε.

Δεν έχω μιλήσει σε τηλεοπτική εκπομπή για την προσωπική μου ζωή και δεν την έχω αναλύσει τρεις ώρες, αλλά θα το κάνω τώρα. Έχω ζήσει 3 άμορφες σχέσεις στη ζωή μου και υπήρξα ευτυχισμένος. Τώρα δεν είμαι σε σχέση. «Είμαι άνεργος ομοφυλόφιλος», όπως θα έλεγε ο κύριος Κούγιας».

«Δεν μπήκε ποτέ κανένα παιδάκι στα 9 ή στα 10 στην τάξη του δημοτικού σχολείου με μια σημαία μπροστά», ανέφερε σχετικά με την δήλωση του Κούγια ότι «οι ομοφυλόφιλοι κάνουν σημαία την ιδιαιτερότητά τους». Μπαίνει χαρούμενο να κάνει το μάθημά του και ξαφνικά, κάποια άλλα παιδιά το δείχνουν με το δάχτυλο. Κι εκεί ξεκινάει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία, που πρέπει να αρχίσει να κρίνεται να φοβάται, να νιώθει ότι απειλείται, καμιά φορά να αλλάζει δρόμο για το πως θα πάει στο σχολείο και είμαι ένας άνθρωπος, που την έχω περάσει αυτή τη διαδικασία και πάρα πολλοί άνθρωποι την έχουν περάσει αυτή τη διαδικασία» πρόσθεσε, τονίζοντας, «έχω βγει δυνατός από τη διαδικασία αυτή και αισθάνομαι καλά, δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι και είμαι ευτυχισμένος. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει ένας μόνο δρόμος για την ευτυχία. Είμαστε 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι και υπάρχουν 7 δισεκατομμύρια διαδρομές για όλους μας».

«Για κάποιους ανθρώπους, όσο και αν δουλέψεις, όσο κι αν μελετήσεις, όσο και αν προσπαθήσεις, όσο κι αν παλέψεις στη ζωή σου θα είσαι πάντοτε ένας πολίτης δεύτερης κατηγορίας», υπογράμμισε και πρόσθεσε, «άρα δεν είμαι εγώ αυτός που κάνει σημαία την ιδιαιτερότητά του, είναι κάποιοι άλλοι που την ιδιαιτερότητά μου, ή αυτό που είμαι το θεωρούν βαρίδι, το θεωρούν ντροπή, το θεωρούν μαύρη σημαία και εγώ είμαι εδώ για να πω ότι δεν είναι τίποτα από όλα αυτά».

Ο κόσμος, που παρακολούθησε ζωντανά τη συνέντευξη του αγαπημένου ηθοποιού, τον αποθέωσε στη συνέχεια στο Twitter, ενώ το ίδιο έκαναν και συνάδελφοί του, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν, όπως ο Αργύρης Αγγέλου.

Αν ο Γιώργος Καπουτζίδης, λοιπόν, είναι το «νέο πρότυπο της κοινωνίας» όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κούγιας, τότε ίσως αυτή η κοινωνία κάνει και κάτι σωστά. Οφείλουμε να το παραδεχτούμε.