© Annie Spratt / Unsplash
ΚΑΡΙΕΡΑ

Χρήσιμα tips για τη μεγάλη επιστροφή στο γραφείο

Από την απόλυτη ησυχία της τηλεργασίας στο χάος της δουλειάς. Πώς θα διαχειριστείς τόσο κόσμο, τόσους συναδέλφους και τόσο θόρυβο από τη μία μέρα στην άλλη;

«Πόσο καιρός πέρασε;». Όταν μπήκα ξανά στο γραφείο, μετά από αρκετούς μήνες τηλεργασίας, αυτή ήταν η ρητορική ερώτηση που έκανα στον εαυτό μου. Οι λέξεις ήρθαν αυθόρμητα στο μυαλό χωρίς να το πολυσκεφτώ. Έκατσα στο γραφείο, έβγαλα τα earbuds, τα ακούμπησα δίπλα μου, και άνοιξα τον υπολογιστή. Ειλικρινά, πότε και -κυρίως- πώς πέρασαν τόσοι μήνες κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες μίας πανδημίας; Ακούγεται σαν ένα κακό όνειρο.

 

Ο χώρος μου φάνηκε κάπως ξένος (κόσμος να μπαινοβγαίνει, τηλέφωνα να χτυπάνε, πόρτες να ανοιγοκλείνουν), αφού είχα συνηθίσει την ασφάλεια του σαλονιού μου σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας: living-room, χώρος δουλειάς, αίθουσα ψυχαγωγίας, όλα μαζί, τρία σε ένα και για 24 ώρες το 24ωρο. 

Ποιο ήταν το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτών των τετραγωνικών μέτρων που βρίσκονται στον τέταρτο όροφος μίας πολυκατοικίας στο Κουκάκι; Η ησυχία. Ή μάλλον η απόλυτη σιωπή που απλωνόταν σε κάθε μήκος και πλάτος του σπιτιού. Τίποτα δεν μπορούσε να τη διαταράξει εκτός ίσως από κάποιο περαστασιακό meeting μέσω Zoom. Κάπως μοναχικό δε λέω, αλλά το συνήθισα. Έγινε κάτι σαν κανονικότητα στο κεφάλι μου.

Τώρα όμως τα πράγματα ευτυχώς αλλάζουν ξανά και επιστρέφουμε σιγά-σιγά στην προ Covid ζωή μας. Θα μπορώ να περπατάω μέχρι τη δουλειά, να ακούω τη μουσική μου στα earbuds TONE FREE FN7 της LG, ίσως να δοκιμάσω λίγο τζόκινγκ, να πίνω τον καφέ μου στη διαδρομή και να κάθομαι αναπαυτικά στο γραφείο για να ξεκινήσω τη δουλειά μου. Μήπως όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα;

Όσο ευχάριστη και αν είναι η επιστροφή στην κανονική ζωή, χρειάζεται μία περίοδος προσαρμογής. Νιώθεις λίγο σαν θηρίο που σε έβγαλαν μόλις από το κλουβί. Είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς με όλους αυτούς τους ήχους γύρω σου – είχες συνηθίσει να δουλεύεις στην απόλυτη ησυχία, λες και εργαζόσουν σε κάποιο μοναστήρι όπου οι μοναχοί έχουν δώσει τον όρκο της σιωπής.

Πώς λοιπόν θα μπορέσεις να κρατήσεις τον θόρυβο και τα πολλαπλά ερεθίσματα μακριά; Ξαφνικά, τα distractions είναι πάρα πολλά.

Ναι, είναι πολύ ωραίο να βλέπεις ξανά τους συναδέλφους μετά από τόσο καιρό, έχεις πολλά να πεις και κυρίως ακόμα περισσότερα να ακούσεις. Καλό όμως είναι να κάνεις σωστή διαχείριση του χρόνου: υπάρχει κίνδυνος να μείνουν πίσω οι δουλειές και το άγχος να χτυπήσει κόκκινο. Έτσι, θα πρέπει να υπάρχει -όπως σε όλα τα πράγματα- ένα μέτρο. Άλλωστε, μετά από τόσο καιρό η υπερβολική κοινωνικότητα μπορεί να σου πέσει λίγο βαριά.

Το πιο δύσκολο κομμάτι, όμως, δεν είσαι εσύ αλλά οι άλλοι. Πώς θα απομονώσεις τους περιττούς ήχους που φτάνουν στα αυτιά σου όταν είσαι στο γραφείο; Στο σπίτι δεν ακουγόταν κουνούπι, τώρα όμως γίνεται ένας μικρός χαμός στη δουλειά. Οι ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης ίσως βοηθήσουν, υπάρχει όμως ένας πολύ πιο απλός τρόπος: η τεχνολογία active noise cancelation των earbuds της LG δεν αφήνει τίποτα να χαλάσει την προσοχή σου. Αντίθετα, νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα σύμπαν ηρεμίας – ακόμα και όταν γύρω σου ακούγονται φωνές και τηλέφωνα.

Πόσες ώρες όμως μπορούν τα συγκεκριμένα earbuds να φροντίσουν για την ομαλή μετάβασή σου στην κανονικότητα; Με μπαταριά που διαρκεί πάνω από 18 ώρες, δε θα χάσεις ούτε μία κλήση, ούτε ένα Zoom Meeting, Φυσικά, εκτός από τον θόρυβο και έχοντας πρόσφατη την εμπειρία της πανδημίας, υπάρχει και κάτι άλλο που μας απασχολεί όλους: οι μολύνσεις. Με τα TONE FREE FN7 βέβαια δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείς, μιας και η UVnano τεχνολογία που διαθέτουν εξουδετερώνει το 99,9% των βακτηριδίων.

Τελικά, η δουλειά μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη με τα νέα earbuds της LG. Επειδή όμως η ζωή δεν είναι μόνο δουλειά, έχε στο μυαλό σου ότι εκείνη η ωραία ώρα που τελειώνεις το ωράριό σου και ετοιμάζεσαι να πας στο σπίτι μπορεί να γίνει ακόμα πιο όμορφη.

Πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό; Είτε περπατάς, είτε παίρνεις το μετρό, είτε κάνεις τζόκινγκ, τα TONE FREE FN7 σου προσφέρουν τον αυθεντικό ήχο Meridian με τις αγαπημένες σου μουσικές. Τι άλλο να ζητήσει κανείς εκτός από το αγαπημένο του τραγούδι την ώρα που σχολάει από τη δουλειά;