ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χωρίς το Cat Phone B15 θα είχαμε πάει για βρούβες

Το rugged τηλέφωνο της Caterpillar στην πιο απλή δοκιμή: Χαθήκαμε στην ύπαιθρο και του είπαμε να μας βρει το δρόμο

To Cat Phone B15 το έχουν βουτήξει στο νερό, το έχουν βάλει σε γύψο και το έχουν σφυριάσει, το έχουν κάνει μπουγάδα, το έχουν βάλει κάτω από ρόδες αυτοκινήτου, το έχουν παγώσει, έχουν παίξει πασούλες με αυτό, έχουν ρίξει σουτάκια σε μπασκέτα.


 

Κι έχει περάσει όλα επιτυχώς όλα τα τεστ, δεν έχουμε καμια αμφιβολία ότι κάνει αυτό που λέει. Αντέχει. Το μοναδικό smartphone για εντελώς rugged χρήση χάρη σε ένα περίβλημα από συνδυασμό πλαστικού και μετάλλου που εξασφαλίζει αντοχή και στεγανότητα.

Φαίνεται από την πρώτη στιγμή που θα το πιάσεις στα χέρια σου. Τίποτε δεν περνάει αυτή την κάσα που περιβάλλει τα ηλεκτρονικά. Τα κάλυμματα των υποδοχών και της μπαταρίας είναι ουσιαστικά τσιμούχες που περιβάλλουν τα μεταλλικά μέρη. Τρεις βίδες άλεν σε κάθε πλευρά εξασφαλίζουν τη σταθερότητα της κατασκευής.

Οπότε στο δικό μας test δεν είχαμε όρεξη να επαναλάβουμε τα γνωστά, πολύ περισσότερο φιλοδοξία να βρούμε κάτι πιο ευρηματικό για να δούμε αν θα αντέξει (εντάξει κάναμε λίγο σερφ). Προφανώς κι αν το χτυπήσεις με μία βαριοπούλα ή το πετάξεις από κάνα αεροπλάνο δεν θα δουλεύει μετά.

Και έτσι δοκιμάσαμε κάτι πιο απλό. Από τη στιγμή που αντέχει τα πάντα και έχει δυνατότητες GPS σκεφτήκαμε να δούμε αν μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν μια αξιόπιστη συσκευή πλοήγησης. Αυτό που χάνεσαι στα βουνά και περιμένεις από τη συσκευή να σου δείξει το δρόμο της επιστροφής.

Ας κάνουμε μια εισαγωγή, όμως, εδώ. Όταν μιλάμε για πλοήγηση στην ύπαιθρο χρειάζονται δύο πράγματα: α) Τοπογραφικοί χάρτες που να φορτώνονται πάνω στη συσκευή και να μη χρειάζεται δίκτυο για να κατέβουν επί τόπου και β) μπόλικη μπαταρία.

Γενικότερα τα περισσότερα smartphone μπορούν να γίνουν ένα GPS unit με την κατάλληλη εφαρμογή. Εμείς δοκιμάσαμε την Orux Maps που είναι δωρεάν και χρησιμοποιήσαμε τοπογραφικούς χάρτες open source. Φυσικά μπορούν να γίνουν καλύτερα πράγματα με paid εφαρμογές και proprietary maps.

Γι’ αυτό κρατήσαμε και το βαθμό δυσκολίας χαμηλά, διαδρομή σχετικά flat στην νότια πλευρά του Υμμητού.Δεν κάναμε κάτι extreme θεωρώντας κιόλας ότι οι επαγγελματίες ορειβάτες θα αναζητήσουν επαγγελματικές λύσεις (αν και πάντα είναι χρήσιμη μια dual sim συσκευή με μεγάλη μπαταρία).

Σκεφτήκαμε τους ερασιτέχνες ορειβάτες όπως είμαστε εμείς που κάνουν το κάτι τις πιο επικίνδυνο με την ασφάλεια ενός καλού GPS τηλεφώνου. Θέλαμε να δούμε αν μπορείς να στηριχτείς στις εφαρμογές που ήδη υπάρχουν και τους free χάρτες.

Έτσι θέλαμε κυρίως να τεστάρουμε συγκεκριμένα πράγματα, αν βλέπουμε με τον ήλιο κόντρα, αν κρατάει η μπαταρία, αν είναι εύχρηστο, αν γλυστράει από τα χέρια, αν αντέχει τον ιδρώτα.

 

Φυσικά υπήρχε η δυνατότητα να ακολουθήσουμε ένα μονοπάτι μπρος πίσω αλλά προτιμήσαμε να χαθούμε με συνεχείς στροφές ανάμεσα στη βλάστηση και να δούμε αν μπορεί το CAT B15 να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση.

Με απλά λόγια στρίβαμε ανάμεσα στους θάμνους. Με την εφαρμογη Orux Maps που καταβάσαμε, η πλοήγηση ήταν ιδιαίτερα άνετη αν εξαιρέσεις ότι το zoom in / zoom out ήταν κάπως αργό.

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μειονέκτημα αλλά στην ουσία είναι πλεονέκτημα. Για μια τέτοια χρήση το τελευταίο που θες είναι γρήγορα γραφικά που θα τρώνε μπαταρία.

Η ουσία όμως ήταν ότι δεν χαθήκαμε, ξέραμε πάντα που ήμασταν σε σχέση με την αρχική μας θέση και επιστρέψαμε πολύ εύκολα.

Κατά τα άλλα ήταν πολύ πιο πρακτικό σε σχέση με ένα slim design smartphone αφού έιναι πολύ πιο εύκολο να το πιάσεις όταν τα δάκτυλα είναι “φουσκωμένα” και ιδρωμένα από το περπάτημα.

Σε αυτόν τον τομέα το CAT B15 ήταν καλύτερο και από dedicated GPS που έχουμε δοκιμάσει για προσωπική χρήση. Το κρατάς πιο εύκολα στο χέρι και δεν φοβάσαι μη σου πέσει κάτω.

Είναι μπαμπάτσικο και τα κίτρινα κουμπιά του είναι πιο ευδιάκριτα από τα συνηθισμένα γκρι κουμπιά.

Μια άλλη λειτουργία που δοκιμάσαμε ήταν η χρήση δύο διαφορετικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας για το downloading χαρτών. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα φαράγγι αλλά είναι εξαιρετικά καθησυχαστικό να ξέρεις ότι αν δεν έχει σήμα το ένα δίκτυο μπορείς να έχει το άλλο.

Αυτή η dual sim λειτουργία ήταν μια ιδαίτερα ευχάριστη έκπληξη.

Από τη στιγμή λοιπόν που η μπαταρία κρατάει χάρη στην οικονομία των γραφικών και τα 2000 mAh είναι τουλάχιστον 25% από ότι θα βρεις ακόμα και σε πιο ενεργειοβόρα τηλέφωνα διαπιστώσαμε ότι το B15 είναι πολύ καλύτερο και από smartphone από dedicated GPS units της μεσαίας και κάτω κατηγορίας.