ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Go Green: Πόσα βήματα χρειάζονται ακόμα για να σωθεί το περιβάλλον;

Δεδομένου του ότι ο πλανήτης μας καταστρέφεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, πώς θα καταφέρουμε να «πρασινίσουμε» την οικονομία μας;

Η συζήτηση για την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα της ζωής μας, το μέλλον και τον κόσμο που αφήνουμε πίσω για τις επόμενες γενιές, σίγουρα δεν είναι καινούργια. Είναι όμως πάντα επίκαιρη μιας και τα χρονικά περιθώρια για αποφασιστικές δράσεις και αλλαγές στενεύουν επικίνδυνα.

«Έναν πλανήτη έχουμε μόνο, τη Γη, κι όμως, το 2050 θα καταναλώνουμε σαν να είχαμε τρεις». Αυτά ήταν τα λόγια του επιτρόπου Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους σε μια προσπάθεια να αφυπνίσει τη συνείδησή όλων μας ώστε να γίνουμε συμμέτοχοι στη φροντίδα του περιβάλλοντος. Γιατί τα πράγματα είναι απλά: το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και η φροντίδα του είναι ένας αγώνας που θα έπρεπε να δίνεται καθημερινά από όλους – από σένα, από μένα, από τις κυβερνήσεις και από τις εταιρίες.

Τι μπορείς να κάνεις εσύ; Να ενημερωθείς και να αλλάξεις συνήθειες! Τα περισσότερα τα ξέρεις ήδη και ίσως κάποια τα εφαρμόζεις κιόλας. Όλοι μπορούμε να κλείνουμε τη βρύση όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας για να μην σπαταλάμε αλόγιστα νερό, να χωρίζουμε τα απορρίμματά μας σε ανακυκλώσιμα και μη, να μην πετάμε τα σκουπίδια μας στην παραλία. Να επιλέξουμε λαμπτήρες LED στο σπίτι μας για εξοικονόμηση ενέργειας, να χρησιμοποιούμε λιγότερο το αυτοκίνητό μας ή να στραφούμε σε υβριδικά οχήματα για να μειώσουμε το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη. Και οφείλουμε, ως καταναλωτές, να λειτουργούμε με συνείδηση προς μια κυκλική οικονομία, δίνοντας δεύτερη ζωή σε ρούχα και αντικείμενα που δε φοράμε πια, επιλέγοντας εταιρίες που προάγουν την Πράσινη Οικονομία και εφαρμόζουν αυτή τη φιλοσοφία στο σύνολο των δραστηριοτήτων τους.

It takes two to tango, λοιπόν, γιατί μόνο η δική μας πρόθεση για αλλαγή δεν είναι αρκετή να προκαλέσει τον μετασχηματισμό που απαιτείται ώστε να μεταβούμε σε μια πραγματικά πράσινη οικονομία. Και αυτό είναι κάτι που η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ το ασπάζεται στον πυρήνα της λειτουργίας της και το αποδεικνύει έμπρακτα, έχοντας κάνει πρώτη το μεγάλο βήμα στον κλάδο της, λανσάροντας τον Οκτώβριο του 2020 τη σειρά ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN από 30% ανακυκλωμένο πλαστικό (rPET).

Η πρωτοβουλία της εταιρίας να κάνει την αρχή και να μειώσει το πλαστικό στις συσκευασίες της κατά 30%, δηλαδή σε ποσοστό 5% μεγαλύτερο από εκείνο που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (25%) και μάλιστα 5 χρόνια νωρίτερα, αποδεικνύει την ευθύνη που έχει αναλάβει απέναντι στους πολίτες και στο περιβάλλον. Μάλιστα, δεσμεύεται πως σταδιακά όλοι οι κωδικοί του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ, που είναι σε 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες, θα περιέχουν και ανακυκλωμένο πλαστικό rPET. Ήδη από τον Μάιο, όλη η σειρά Ανθρακούχου Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ Sparkling ακολούθησε τη Go Green πορεία της εταιρίας και τόσο τα υπάρχοντα όσο και τα νέα αρώματα που ήρθαν να προστεθούν. 

Αναγνωρίζοντας, φυσικά, ότι χωρίς «πράσινους» καταναλωτές δεν μπορεί να συντηρηθεί η αλυσίδα της κυκλικής οικονομίας, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ επενδύει εδώ και χρόνια, με πλήθος περιβαλλοντικών δράσεων, στην ενημέρωση και εκπαίδευση του ευρύτερου κοινού για την «πράσινη» φιλοσοφία που είναι αναπόσπαστο στοιχείο του DNA της. Από το 2003, συμμετέχει ενεργά σε προγράμματα ανακύκλωσης, ενώ από το 2013 αποτελεί μέλος του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», τοποθετώντας Περίπτερα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε διάφορους Δήμους, ενώ, παράλληλα, υποστηρίζει εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως η υλοποίηση πανελλήνιων εκπαιδευτικών διαγωνισμών ανακύκλωσης για μαθητές, με τη συμμετοχή της στο Eco Fest 2021.

Μάλιστα, ένα από τα σημαντικότερα έργα της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ ήταν και η συμβολή της στη δημιουργία του Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε Αθήνα και Ιωάννινα, στο οποίο υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές, για την ανακύκλωση, τη σωστή διαλογή των απορριμμάτων πλαστικού, γυαλιού, αλουμινίου και χαρτιού καθώς και την επανάχρηση τους. Τη φιλοσοφία –ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN- δηλαδή, που έχει ως στόχο την eco friendly αφύπνιση της γενιάς μας και των παιδιών μας, μέσα από αλλαγές που μπορούμε όλοι να κάνουμε στην καθημερινότητά μας, μέχρι το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα να γίνει ουδέτερο. Αυτός είναι ο στόχος.