LIFE

Ζωή και κούτα: Ένας Oneman οδηγός για τη μετακόμιση

Ένας δημοσιογράφος του Oneman παρουσιάζει το δικό του εγχειρίδιο ώστε να ξεμπερδέψεις με τη μετακόμιση εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα.

Ποτέ δεν μου άρεσαν οι αλλαγές. Και δεν μιλάω για τις άσχημες αλλαγές, αυτές που έρχονται χωρίς να τις επιλέξεις, αλλά ακόμα και για τις αλλαγές που εγώ αποφάσισα να φέρω στη ζωή μου.

Δεν είναι η αλλαγή αυτή καθεαυτή που με φοβίζει, αλλά το “ξεβόλεμα” που φέρνει συνήθως μαζί της. Νέες συνήθειες, χρόνος για να προσαρμοστείς, νέα ήθη και έθιμα. Χάνεις την αγαπημένη σου ηρεμία, αυτή τη γλυκιά ρουτίνα της καθημερινότητας που έχεις συνηθίσει.

Το αστείο είναι ότι όταν πια συνηθίσω και προσαρμοστώ στην αλλαγή, είμαι τόσο χαρούμενος που απορώ πώς άντεχα τόσο καιρό ζώντας στην προηγούμενη κατάσταση. Μέχρι απλά να συνειδητοποιήσω πως δεν ήθελα ξεβολευτώ.

Δεν ξέρω αν με λες τεμπέλη, σίγουρα πάντως δεν με λες συναρπαστικό τύπο της περιπέτειας. Κάτι τύπους δηλαδή που κάθε 2 χρόνια ξεκινάνε τη ζωή τους από την αρχή σε ένα διαφορετικό σημείο του πλανήτη τους θαυμάζω μεν αλλά δεν τους ζηλεύω καθόλου. Πολύ μανούρα ρε παιδί μου.

Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο μεγάλο άθλο θεωρώ το γεγονός ότι τα τελευταία 6 χρόνια έχω περάσει από 5 διαφορετικά σπίτια ή εστίες σε δυο διαφορετικές χώρες, προχωρώντας σε 3 πιο μικρές και 2 “κανονικές” μετακομίσεις.

 

Με την τελευταία μετακόμιση να είναι πάρα πολύ πρόσφατη και την επόμενη ελπίζω να βρίσκεται μακριά, μπορώ να πω τουλάχιστον ότι έχω αποκομίσει πολύτιμη σοφία και το απαραίτητο know how (γνωστό και ως το “πωτς γκένεν” όπως λέει ο φίλος μου ο Βύρωνας με βάση την Ογκουνσότια διάλεκτο), ώστε να ολοκληρώνεται η διαδικασία γρήγορα, εύκολα κι αναίμακτα.

Επειδή αν γράψω ένα βιβλίο για τις μετακομίσεις θα το διαβάσουν γύρω στα επτά άτομα κι επειδή δεν θέλω όλες αυτές οι πολύτιμες εμπειρίες που μάζεψα να πάνε χαμένες, αποφάσισα να γράψω ένα εγχειρίδιο για τη σωστή κι εύκολη μετακόμιση για σένα, ώστε να ταλαιπωρηθείς όσο γίνεται λιγότερο όταν με το καλό έρθει εκείνη η ώρα.

Πάρε βαθιές ανάσες, ακολούθησε όσο μπορείς τις συμβουλές μου κι όλα θα πάνε καλά. Μετακόμιση είναι, θα περάσει.

Κάνε το πακετάρισμα σιγά-σιγά

 

Όταν λέω σιγά-σιγά, δεν εννοώ με αργές κινήσεις. Δεν λέω, κι αυτό θα σε βοηθήσει να μην ταλαιπωρηθείς, όμως δεν θα τελειώσεις ποτέ.

Σε καταλαβαίνω, το μάζεμα των ρούχων, η τοποθέτηση όλων σου των πραγμάτων μέσα σε κούτες, το κλείσιμο των κουτών με μονωτική ταινία και όλα τα συναφή, είναι ακριβώς τόσο βαρετά όσο τα φαντάζεσαι. Δεν υπάρχει καμία γοητεία στο να μαζεύεις όλα σου τα ρούχα, αν δεν σκοπεύεις τουλάχιστον να πας ένα μεγάλο ταξίδι. Είναι μια διαδικασία χρονοβόρα, ανιαρή και κουραστική. Για το λόγο αυτό, φρόντισε τουλάχιστον να την σπάσεις σε κομμάτια. Καμιά δεκαριά μέρες πριν τη μετακόμιση, μπορείς να ξεκινήσεις να αφιερώνεις μια ώρα την ημέρα στο να μαζεύεις λίγα-λίγα τα υπάρχοντά σου. Ναι ΟΚ, περισσότερες ημέρες αγγαρείας, όμως θα γλιτώσεις το βουνό μαζέματος που θα συσσωρευτεί αν τα αφήσεις όλα για την τελευταία στιγμή.

Το soundtrack το σωστό: Στράτος Διονυσίου – Τα μάζεψα τα πράγματα.

O Τζον Στόκτον σου θα είναι ο: Πολύτιμη ασίστ θα σου δώσουν οι φίλοι σου και -γιατί να ντραπείς- η μητέρα σου. Διπλώνει κανείς καλύτερα από τη μητέρα σου;

Μην πάρεις μαζί σου άχρηστα πράγματα

Δεν είναι εύκολο να αποχωρίζεσαι δικά σου πράγματα. Ακόμα κι αν δεν θυμάσαι καν που βρίσκονται μερικά από αυτά, σου αρκεί να ξέρεις ότι βρίσκονται κάπου εκεί έξω. Κάπως έτσι άλλωστε, έχω βρεθεί με μπλούζες που δεν φοράω ποτέ, δεκάδες παλιά βιβλία, σημειωματάρια και αναμνηστικά που δεν έχουν καμία χρηστική αξία και το μόνο που κάνουν είναι να πιάνουν χώρο. Όταν μετακομίζεις όμως, δεν βοηθάει καθόλου το να κουβαλάς μαζί σου πράγματα που είναι πλέον άχρηστα. Η μετακόμιση είναι μια χρυσή ευκαιρία να ξεφορτωθείς όλα αυτά τα οποία η μητέρα σου σε παρακαλούσε να πετάξεις για να αδειάσεις χώρο στις ντουλάπες. Μην την αφήσεις να πάει χαμένη.

Το soundtrack το σωστό: Metallica – The Memory Remains

Ο Τζον Στόκτον σου θα είναι: Η σακούλα σκουπιδιών.

Μην επιχειρήσεις να κάνεις την μετακόμιση μόνος σου

 

Αν μιλάμε για αυθεντική μετακόμιση, αυτή που περιλαμβάνει κρεβάτια, καναπέδες, βιβλιοθήκες και ψυγεία, τότε μην κάνεις το λάθος να σκεφτείς “εντάξει μωρέ, θα με βοηθήσει ο φίλος μου με το βαν, γιατί να μπλέκω με μεταφορικές;”.

Μπορεί να καταφέρεις όντως να ολοκληρώσεις την μετακόμιση και χωρίς τη βοήθεια μιας μεταφορικής, όμως σίγουρα θα κάνεις τον τριπλάσιο χρόνο και θα ταλαιπωρηθείς αφάνταστα με το κουβάλημα. Οι μεταφορείς άλλωστε, έχουν έναν μοναδικό τρόπο να κάνουν το κουβάλημα να μοιάζει με παιχνιδάκι και να χωράνε ακόμα και τα μεγαλύτερα έπιπλα μέσα από δωμάτια που θεωρητικά μοιάζουν αδύνατο να περάσουν. Οι πολύχρονες απορίες μου σχετικά με το ποιος στριμώχνει τα καραβάκια μέσα στα μπουκάλια και τα αυτοκίνητα μέσα στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων επιτέλους λύθηκαν: Σίγουρα το καταφέρνουν οι μεταφορείς. Μην λυπηθείς τα λεφτά της μεταφορικής, η μέση σου θα σε ευχαριστεί για πάντα.

To soundtrack το σωστό: Ελεωνόρα Ζουγανέλη – Μετακόμιση Τώρα.

Ο Τζον Στόκτον σου θα είναι: Οι μεταφορείς. MVP, MVP.

Μετά τη μεταφορά, μην ντραπείς να ζητήσεις τη βοήθεια των φίλων σου

Μην κάνεις το λάθος να θεωρήσεις πως η ταλαιπωρία σου τελείωσε μόλις τα πράγματα μεταφερθούν στο καινούριο σου σπίτι. Παντού θα υπάρχουν διάσπαρτες κούτες, έπιπλα σε λάθος θέση και πιθανότατα έπιπλα μέσα σε κουτιά, τα οποία θα περιμένουν να συναρμολογηθούν.

Σε αντίθεση με τη μεταφορά, εδώ οι φίλοι σου είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητοι. Θα σε βοηθήσουν με τη συναρμολόγηση (προσωπικά, εγώ δεν μπορώ να συναρμολογήσω ούτε lego, επομένως πραγματικά δεν ξέρω τι θα έκανα χωρίς τη βοήθεια των φίλων μου), την τοποθέτηση των πραγμάτων στη σωστή τους θέση και γενικά σε όλα αυτά τα βαρετά, τα οποία αν τα έκανες μόνος σου θα σου έπαιρναν ώρες. Μην είσαι όμως μαλάκας. Φρόντισε όταν σε χρειαστούν κι εκείνοι, να σπεύσεις να βοηθήσεις.

Το soundtrack το σωστό: The Beatles – With a little help from my friends.

Ο Τζον Στόκτον σου θα είναι: Οι κολλητοί σου φίλοι.

Ούτε η βοήθεια από τη μαμά είναι ντροπή

 

Η πολύτιμη μαμά δεν θα σε βοηθήσει μόνο με το πακετάρισμα. Θα σου δώσει και συμβουλές διακόσμησης, θα βοηθήσει με το καθάρισμα του καινούριου σου σπιτιού, θα φροντίσει να μην μείνεις νηστικός κατά τη διαδικασία. Γενικά, δεν είναι ντροπή να ζητήσεις βοήθεια από τους γονείς σου, ούτε θα σε πει κανένας φλώρο και μαμόθρεφτο. Το βήμα μακριά από τους γονείς σου δεν σημαίνει πως δεν θα χρειαστείς ποτέ ξανά τις συμβουλές και την εμπειρία τους.

Το soundtrack το σωστό: Tupac – Dear Mama.

Ο Τζον Στόκτον σου θα είναι: Οι γονείς σου.

Μην αφήσεις την αίτηση για το ίντερνετ την τελευταία στιγμή

Φαντάζεσαι τη ζωή σου χωρίς ίντερνετ; Αν είναι παιδιά να μην βάλουμε καν ρεύμα, να ζεσταινόμαστε καίγοντας καρέκλες και να ανάβουμε κεριά για να βλέπουμε. Δεν υπάρχουν αυτά.

Επειδή γενικά οι πάροχοι του ίντερνετ στην Ελλάδα δεν φημίζονται για την ταχύτητά τους, γιατί προφανώς πάνε και φέρνουν το ίντερνετ κατευθείαν από το εξωτερικό μέσα σε νταλίκες, καλό θα είναι να κάνεις την απαραίτητη αίτηση αρκετές ημέρες (μην σου πω και εβδομάδες) πριν μετακομίσεις. Διαφορετικά, μπορείς απλά να περιμένεις να μπει το ίντερνετ πρώτα και μετά να το ακολουθήσεις στο νέο σου σπίτι.

Το soundtrack το σωστό: Britney Spears – E-mail my heart.

Ο Τζον Στόκτον σου θα είναι: Ο τεχνικός του ΟΤΕ.

Κανόνισε την μετακόμιση για Σαββατοκύριακο

 

Προφανές, αλλά μερικές φορές καλό είναι να αναφέρουμε και τα προφανή. Αν μπορείς μάλιστα να πάρεις και άδεια την Παρασκευή, ακόμα καλύτερα, ώστε να έχουν τελειώσει όλες οι βασικές δουλειές από το Σάββατο. Δεν υπάρχει καλύτερο αίσθημα από το να ξυπνάς Κυριακή πρωί στο νέο σου σπίτι. Εκτός κι αν προτιμάς να ξυπνήσεις πρώτη φορά Δευτέρα και να πρέπει να φύγεις σφαίρα για τη δουλειά. Κρίμα είναι.

Το soundtrack το σωστό: The Rolling Stones – Times is on my side.

Ο Τζον Στόκτον σου θα είναι: Η άνεση κι ο χρόνος.

Φρόντισε να κοιμάσαι, δεν θα βγει η μετακόμιση αν είσαι κουρασμένος

Την εβδομάδα της μετακόμισης, θα ταλαιπωρηθείς, ειδικά όσο πλησιάζει η μεγάλη μέρα. Αν δεν φροντίσεις να είσαι τουλάχιστον ξεκούραστος και να κοιμάσαι καλά, δεν θα τα περάσεις καθόλου καλά. Ξενυχτισμένος και ταλαιπωρημένος, ούτε να κουβαλήσεις θα μπορείς, ούτε να συναρμολογήσεις, ούτε να πακετάρεις. Το χειρότερο είναι ότι πιθανότατα δεν θα έχεις καν κρεβάτι για να κοιμηθείς, αν δεν έχεις το καθαρό μυαλό να το μοντάρεις και ο ύπνος στο πάτωμα είναι υπερεκτιμημένος.

Το soundtrack το σωστό: Archive – Sleep

Ο Τζον Στόκτον σου θα είναι: Ο Μορφέας.

Συντόνισε τι θα σου φέρουν οι καλεσμένοι την πρώτη φορά που θα έρθουν

Μην το γελάς. Τις πρώτες ημέρες θα καλείς συνέχεια φίλους για να δουν το καινούριο σου σπίτι κι αν δεν είναι γύφτοι, δεν πρόκειται να έρθουν με άδεια χέρια. Καλό θα είναι λοιπόν, έστω και διακριτικά, να κατευθύνεις τις προθέσεις τους. Δεν θέλεις, ούτε ξαφνικά να βρεθείς σε ένα σπίτι γεμάτο γλάστρες, ούτε σε μια κουζίνα που δεν έχει καν καφέ και ζάχαρη, αλλά διαθέτει ένα ψυγείο γεμάτο μπύρες. Ειδικά στους κολλητούς σου που έχεις και άνεση, μην ντραπείς καθόλου να ζητήσεις συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία έχεις ανάγκη. Χίλιες φορές χαρτί υγείας από σοκολατάκια που δεν θα φαγωθούν ποτέ.

Το soundtrack το σωστό: Ζωντανοί Νεκροί – Εντολές

Ο Τζον Στόκτον σου θα είναι: Εσύ, θα πρέπει να δώσεις τις σωστές ασίστ στους φίλους σου.

Γνώρισε αμέσως τους γείτονες

 

ΟΚ, δεν πρωταγωνιστείς σε αμερικάνικη ταινία για να αρχίσουν να σου χτυπάνε τα κουδούνια οι γειτόνισσες και να σου προσφέρουν γλυκά που έφτιαξαν με τα χεράκια τους, όμως καλό είναι να προσπαθήσεις να γνωρίσεις ποιοι μένουν στην ίδια πολυκατοικία από σένα, πριν καν μετακομίσεις. Αρχικά, αυτό απαιτεί η ευγένεια και το savoir vivre κατά Χρήστο Ζαμπούνη κι επίσης, οι γείτονες μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμοι. Πώς; Ανοίγοντας σε έναν τεχνικό που θα ψάχνει τρόπο να μπει στην πολυκατοικία πριν μετακομίσεις, αποκαλύπτοντας μερικά μικρά μυστικά της γειτονιάς, μέχρι και προσφέροντας καφέ πριν προλάβεις να πας να προμηθευτείς.

Το soundtrack το σωστό: Φωτεινή Μαυράκη – Γείτονα Μη Με Κολάζεις

Ο Τζον Στόκτον σου θα είναι: Ο παππούς που είναι μονίμως σπίτι και έχει μια απάντηση για όλα.

Άντε, καλή αρχή!