24Media Creative Team
ASMR

ASMR: Μιλήσαμε με την ελληνική κοινότητα που συνεχώς μεγαλώνει

Η Salted Caramel, η Angel Narsheen, η Zeneia, η Sophia Christina και η Choose Vicky είναι Ελληνίδες ASMRtists στο YouTube και μας μιλούν για την τέχνη του ASMR, της -σε ελεύθερη απόδοση- βαθιάς ικανοποίησης που αντλεί κάποιος από την παραγωγή ενός συγκεκριμένου, πολύ λεπτού ήχου.

Ανακάλυψα το ASMR πριν ένα-δύο χρόνια. Το ίντερνετ το ανακάλυψε κάποια χρόνια νωρίτερα. Υπήρχε παρόλα αυτά ακόμα πιο παλιά και ας μην το γνωρίζαμε ως τέτοιο. Γιατί άλλωστε όλοι είχαμε κολλήσει με τον Bob Ross, παρόλο που δεν σηκώσαμε ποτέ πινέλο να κάνουμε ό,τι έκανε; Επειδή ήταν ένα πρώιμο ASMR.

Τον τελευταίο ένα χρόνο πληθαίνουν σιγά σιγά και τα ελληνικά κανάλια ASMR. Βρήκαμε λοιπόν πέντε μέλη της ελληνικής κοινότητας των ASMRtists· η Salted Caramel, η Angel Narsheen, η Zeneia, η Sophia Christina και η Choose Vicky τα τελευταία χρόνια έχουν μια σταθερή παρουσία στο Youtube με τα βίντεό τους. Και τα κανάλια τους όλο και μεγαλώνουν. Τις ρωτήσαμε πώς έμαθαν για το ASMR, πώς το εξηγούν σε κάποιον που δεν γνωρίζει και ό,τι άλλο μας θέλαμε να μάθουμε για τον κόσμο αυτής της ανερχόμενης κοινότητας του ελληνικού Youtube.

SaltedCaramel ASMR

*H Salted Caramel κατα κόσμον Καίτη ίσως είναι η διασημότερη αυτή τη στιγμή Ελληνίδα ASMR artist, αν και το μεγαλύτερο μέρος του κοινού της δεν ζει στην Ελλάδα. Το βίντεό της ‘ASMR eating Dessert’ έχει πάνω από 1 εκατομμύριο προβολές και το κανάλι της έχει σχεδόν 100.000 συνδρομητές.

Πώς έμαθες για το ASMR και πώς αποφάσισες να ξεκινήσεις να κάνεις βίντεο; Και πώς προέκυψε να κάνεις βίντεο ειδικά με φαγητό; Ήταν από την αρχή η πρόθεσή σου; Αν δεν κάνω λάθος είσαι το μοναδικό ελληνικό κανάλι που κάνει κάτι τέτοιο.

Τυχαία έπεσε το μάτι μου σε ένα άρθρο για το “φαινόμενο” Eating Show, στο Facebook αν δεν κάνω λάθος, πριν από περίπου 4 χρόνια. Δεν είχα ιδέα ότι υπάρχει κάτι τέτοιο,δεν ήξερα τι είναι MUKBANG, τι είναι ASMR, τίποτα. Άρχισα να το ψάχνω και συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο που απολαμβάνουν, όπως ανέκαθεν απολάμβανα κι εγώ, να βλέπουν ανθρώπους να τρώνε και να ακούν τους ήχους της μάσησης, των χειλιών και ότι περιλαμβάνει η διαδικασία κατανάλωσης τροφής τελοσπάντων. Για αρκετό καιρό απλώς παρακολουθούσα, με μεγάλη χαρά πρέπει να σου πω, διότι για όποιον επηρεάζεται θετικά από αυτούς τους ήχους είναι εξαιρετικά χαλαρωτικό και ευχάριστο. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι τότε δημιουργοί ήταν από χώρες της Ασίας οπότε για αρκετό καιρό μου φαινόταν μακρινό. Όσο περισσότερο έψαχνα όμως ανακάλυπτα ότι αυτό το είδος έχει αγγίξει τόσο την Αμερική όσο και την Ευρώπη οπότε εκεί ξεκίνησαν να μου μπαίνουν ιδέες. Έτσι μια μέρα, περίπου τρία χρόνια πριν, απλά αποφάσισα να το κάνω. Οι σπουδές μου έχουν να κάνουν με την επεξεργασία εικόνας και ήχου, με τη μαγειρική είχα πάντα καλή σχέση, το φαγητό το αγαπώ έτσι κι αλλιώς, οπότε κατά κάποιον τρόπο έβγαζε νόημα. Χαίρομαι τόσο πολύ που το τόλμησα!

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;

Το αγαπημένο μου φαγητό είναι τα γεμιστά.

Οι δικοί σου άνθρωποι βλέπουν τα βίντεό σου; Τι γνώμη είχαν όταν έμαθαν ότι είσαι ASMR artist; Υποθέτω πριν 2 χρόνια δεν είχε κανείς ακουστά το ASMR.

Οι δικοί μου βλέπουν τα βίντεό μου αλλά μόνο για να με στηρίξουν! Είπα σε όλους από την αρχή τι είχα σκοπό να κάνω και όπως ήταν αναμενόμενο οι περισσότεροι πίστεψαν ότι κάτι δεν πάει καλά μ’ εμένα. Φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσε ο μπαμπάς μου ο οποίος το βρήκε εξαρχής πανέξυπνη ιδέα, θεωρώντας πως θα μπορούσα με αυτόν τον τρόπο να κρατώ συντροφιά σε μοναχικούς ανθρώπους που δεν έχουν κανέναν να μοιραστούν μαζί του ένα πιάτο φαγητό. Ένα μήνα αργότερα κέρδισα και την υποστήριξη του συντρόφου μου ο οποίος βλέποντας την ανταπόκριση του κόσμου άρχισε να καταλαβαίνει ότι μπορεί και να μην είμαι εντελώς τρελή. Ε οι υπόλοιποι το συνήθισαν με τα χρόνια.

Πώς εξηγείς τι είναι το ASMR σε κάποιον που δεν ξέρει; Σου συμβαίνει συχνά να σε ρωτάνε τι είναι;

Γενικά αποφεύγω να εξηγώ τι ακριβώς είναι το ASMR σε ανθρώπους που δεν προβλέπεται να συναντήσω δεύτερη φορά στη ζωή μου, κυρίως διότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να το εξηγήσω και καταλήγει πάντα σε μεγάλη συζήτηση! Αν κάποιος με ρωτήσει τι κάνω στο YouTube προσπαθώ να το περιγράψω με απλά λόγια λέγοντας καταρχάς το προφανές, ότι δηλαδή τρώω μπροστά σε μια κάμερα (κυρίως γιατί μου αρέσει το βλέμμα που εισπράττω εκείνη τη στιγμή) και έπειτα εξηγώ σε τι και ποιον εξυπηρετεί όλο αυτό, πως ξεκίνησε και πως εξελίχθηκε καταλήγοντας, όταν πια αδυνατώ να το κάνω σαφές, να βγάζω το κινητό μου και να δείχνω τα βίντεο μου. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

Σου έχουν στείλει άτομα ότι τους βοηθάνε τα βίντεό σου να χαλαρώσουν ή να κοιμηθούν; Ποιο είναι το πιο σύνηθες σχόλιο που λαμβάνεις;

Λαμβάνω καθημερινά μηνύματα ανθρώπων από όλον τον κόσμο οι οποίοι με ευχαριστούν που τους προσφέρω μέσα από τα βίντεό μου στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Πολλοί είναι αυτοί που μου λένε ότι αυτό που κάνω τους βοηθά να καταπολεμήσουν το άγχος και την αϋπνία τους. Δυστυχώς υπάρχουν και πάρα πολλά κορίτσια τα οποία έχουν έρθει σε επικοινωνία μαζί μου και αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές. Παρακολουθώντας αυτού του είδους τα βίντεο προσπαθούν να κατανοήσουν και να συνειδητοποιήσουν ότι το φαγητό δεν είναι εχθρός τους. Αυτό για μένα ήταν αρκετά σοκαριστικό στην αρχή, κυρίως γιατί δε γνώριζα τη φύση της συγκεκριμένης ασθένειας.

Στα περισσότερα ASMR βίντεο δεν βλέπω σχεδόν ποτέ αρνητικά σχόλια. Εσύ έχεις δεχτεί αρνητική κριτική;

Έχω δεχθεί πάρα πολύ αρνητική κριτική. Η εποικοδομητική αρνητική κριτική ωστόσο είναι ευπρόσδεκτη και πάντα χρήσιμη! Δηλαδή αν αυτός που με κρίνει έχει τη διάθεση να μου πει τη γνώμη του ολοκληρωμένη και με επιχειρήματα, πάντα αφιερώνω χρόνο για να το συζητήσω γιατί με ενδιαφέρει η γνώμη των ανθρώπων που με παρακολουθούν. Αν πάλι μιλάμε για τους κοινώς λεγόμενους haters που πηγαίνουν από κανάλι σε κανάλι για να βγάλουν τα αποθημένα τους, δε μπαίνω στη διαδικασία να ασχοληθώ.

Σε χαροποιεί το γεγονός ότι η κοινότητα του ASMR (και ειδικά η ελληνική) συνεχώς μεγαλώνει;

Όχι απλά με χαροποιεί που η ASMR κοινότητα συνεχώς μεγαλώνει, αλλά είμαι και κατενθουσιασμένη! Η αλληλεγγύη των ανθρώπων που ασχολούνται με το ASMR είναι τεράστια, πράγμα το οποίο ήδη γνώριζα αλλά και το βίωσα σε όλο του το μεγαλείο την περίοδο που το κανάλι μου είχε χακαριστεί. Έπεσαν όλοι πάνω μου να με στηρίξουν τόσο με λόγια όσο και με πράξεις. Οπότε όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο!

 

Γίνεται να κάνεις ASMR αν δεν έχεις καλό μικρόφωνο;

Θεωρητικά καλό είναι να έχεις ένα μικρόφωνο καλής ποιότητας αλλά για να σου πω την αλήθεια, εγώ το κανάλι το ξεκίνησα με ένα μικροφωνο πέτου των 30 ευρώ, με ένα windows phone της κακιάς ώρας για κάμερα και για φωτισμό είχα ένα λαμπατέρ γραφείου. Οπότε εκ του αποτελέσματος κρίνοντας μάλλον περισσότερη σημασία έχει πόση όρεξη έχεις να ασχοληθείς και πόσο πιστεύεις σε αυτό που κάνεις παρά πόσα χρήματα θα δαπανήσεις για εξοπλισμό.

Μένεις στην Ελλάδα / Αθήνα; Το κοινό σου από ποιες χώρες είναι κυρίως;

Μένω στην Ελλάδα σε πόλη της επαρχίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που παρακολουθούν τα βίντεο μου είναι απο τις Η.Π.Α. Από εκεί και πέρα έχω ανθρώπους κυριολεκτικά από όλον τον κόσμο με πιο συχνούς του νοτιοκορεάτες, τους ιταλούς, τους ινδούς, τους βραζιλιάνους και εσχάτως και τους έλληνες προς μεγάλη μου έκπληξη!

Γνωρίζεις άλλα άτομα από την ASMR κοινότητα είτε την ξένη είτε την ελληνική;

Βεβαίως γνωρίζω άτομα από την ASMR κοινότητα και επικοινωνώ καθημερινά μαζί τους. Στην πλειοψηφία τους είναι από το εξωτερικό αλλά εχω επικοινωνήσει κατά καιρούς και με Έλληνες. Γενικά υπάρχει η λογική της παρέας και της αλληλοβοήθειας στην κοινότητα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου ASMR βίντεο άλλου καλλιτέχνη;

Προφανώς έχω πολλά αγαπημένα βίντεο άλλων δημιουργών αλλά αν πρέπει να πω ένα που το θεωρώ “σιγουράκι” για να με κοιμήσει γλυκά σε περιόδους μεγάλης αυπνίας, είναι του Binaural Eats ASMR ένα από τα παλιά του με κέικ σοκολάτας και παγωτό!

CHOOSE VICKY

*Το πρώτο βίντεο της Choose Vicky δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2014, πράγμα που την κάνει ίσως την δεύτερη Ελληνίδα ASMR artist στο Youtube, μετά την Cutebunny992.

Το κανάλι σου είναι από τα πρώτα ελληνικά κανάλια ΑSMR. Πώς έμαθες για το ASMR και πώς αποφάσισες να ξεκινήσεις να κάνεις βίντεο; Πριν ξεκινήσεις το κανάλι σου έβλεπες βίντεο άλλων καλλιτεχνών;

Πριν αρκετά χρόνια αντιμετώπιζα πρόβλημα με τον ύπνο και έψαχνα να βρω τρόπους να με χαλαρώσουν. Ένας απο αυτούς ήταν να παρακολουθώ unboxing videos στο YouTube. Πρόσεξα ότι οι ήχοι που παράγονται σε αυτά τα βίντεο ειναι αρκετά χαλαρωτικοί . Αργότερα είδα ότι ξεκίνησε μια κοινότητα στο YouTube με video’s που είχαν στον τίτλο λέξεις όπως relaxing, whispering κτλ . Ο όρος Asmr ήρθε πολύ αργότερα. Ετσι λοιπον ξεκίνησα να παρακολουθώ τέτοιου είδους video και ακολουθούσα αρκετά κανάλια με Asmr περιεχόμενο.

Οι δικοί σου άνθρωποι τι είπαν όταν είδαν τα βίντεό σου; Υποθέτω πριν 5 χρόνια δεν είχε κανείς ακουστά το ASMR.

Για μεγάλο διάστημα δεν ήξερε κανένας δικός μου για το κανάλι. Θεώρησα ότι θα το έβρισκαν αρκετά cringe και ετσι αποφάσισα να μη το μοιραστώ με κανένα. Αργότερα εξήγησα στους περισσότερους τι ακριβώς είναι και παρατήρησα ότι το βρήκαν αρκετά ενδιαφέρον.

Γιατί πλέον δεν ανεβάζεις τόσο συχνά βίντεο;

Δε ζω πλέον μόνη και το διαμέρισμα μου είναι στο κέντρο της πόλης ετσι οι ώρες που μπορώ να ετοιμάσω κάποιο βίντεο χωρίς να με διακόπτει κάποιος έντονος ήχος είναι πολύ αργά το βράδυ. Αυτό το καθιστά αρκετά δύσκολο.

Σου έχουν στείλει άτομα ότι τους βοηθάνε τα βίντεό σου να χαλαρώσουν ή να κοιμηθούν;

Ναι, πολλές φορές . Είναι κάτι που με χαροποιεί απίστευτα.

Στα περισσότερα ASMR βίντεο δεν βλέπω σχεδόν ποτέ αρνητικά σχόλια. Εσύ έχεις δεχτεί αρνητική κριτική;

Εχω δεχτεί κριτική και απο την ίδια κοινότητα του YouTube απο κανάλια όμως που παράγουν χιουμοριστικά βίντεο σχολιασμού. Τα ASMR videos ειναι αδιαμφισβήτητα θέμα που μπορεί να αστειευτεί κάποιος. Αυτο είχε ως αντίκτυπο, σε κάποια απο τα video μου να υπάρχουν λιγοστά σχόλια που χλευάζουν το περιεχόμενο . Αναμενόμενο και δεκτό . Δε μπορεί να αρέσει σε όλους .

Σε χαροποιεί το γεγονός ότι η κοινότητα του ASMR (και ειδικά η ελληνική) συνεχώς μεγαλώνει;

Φυσικά! The more the merrier! Ανακαλύπτω καθημερινά νέα κανάλια. Ειναι καλό να υπάρχει ποικιλία.

Πώς εξηγείς τι είναι το ASMR σε κάποιον που δεν ξέρει; Σου συμβαίνει συχνά να σε ρωτάνε τι είναι;

Το εξηγώ όσο πιο απλά γίνεται . Ειναι το αίσθημα που νιώθουμε όταν κάποιος ήχος που ακούμε η κάποιο οπτικό ερέθισμα μας προκαλεί αίσθημα χαλάρωσης και ίσως μια μικρή ευχάριστη ανατριχίλα στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Μετά τους παροτρύνω να τσεκάρουν το video που εξηγώ τι ειναι το ASMR.

Γίνεται να κάνεις ASMR αν δεν έχεις καλό μικρόφωνο;

Ναι, φυσικά. Σε κάποια απο τα βίντεο μου εχω χρησιμοποιήσει το μικρόφωνο του κινητού μου. Το θέμα ειναι να είσαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα του ήχου.

 

Μπορεί κάποιος να ζήσει όντας μόνο ASMR artist στην Ελλάδα ή είναι περισσότερο χόμπι;

Θεωρώ ότι ανεξάρτητα απο το περιεχόμενο του καναλιού παίζουν πολλα ρόλο ώστε να μπορείς να δεις το YouTube επαγγελματικά . Ακόμη και κανάλια με παρα πολλα views δε βγάζουν μηνιαίως μισθό που θα τους επιτρέψει να βιοπορισθούν. Βέβαια αν είσαι συνεπής και ανεβάζεις όσο πιο συχνά μπορείς μπορείς να κερδίσεις ένα ικανοποιητικό ποσό ίσως απο σπόνσορες.
Για μένα ειναι καθαρά χόμπι .

Γνωρίζεις άλλα άτομα από την ASMR κοινότητα είτε την ξένη είτε την ελληνική;

Προσωπικά είχα επικοινωνία με ένα γαλλικό κανάλι που ξεκίνησε το ASMR περίπου την ίδια περίοδο με εμένα. Εχω μιλήσει με αρκετά ελληνικά κανάλια που κάνουν ASMR και φυσικά τα ακολουθώ και τα στηρίζω .

Ποιο είναι το αγαπημένο σου ASMR βίντεο καλλιτέχνη;

Το αγαπημένο μου, που δε θα βαρεθώ ποτε όσα χρονια και αν περάσουν, είναι αυτό. Ειναι ένα κανάλι που ξεκίνησε δειλά πριν χρόνια και πλέον ειναι απο τα πιο γνωστά στη κοινότητα.

ANGEL NARSHEEN

*Η Angel έκανε αρκετά χρόνια Youtube πριν ξεκινήσει ASMR videos. Τώρα έχει συνδυάζει και τα δύο.

Πριν ξεκινήσεις ASMR videos ήσουν για αρκετά χρόνια youtuber. Πώς συνέβη η αλλαγή; Πότε έμαθες για το ASMR και πώς αποφάσισες να ξεκινήσεις να κάνεις ASMR βίντεο;

Ξεκίνησα το Youtube όταν ζούσα στο Λονδίνο κάνοντας χιουμοριστικά βίντεο με το σκεπτικό ότι θα κάνω τους φίλους μου στην Ελλάδα να γελάνε κι έτσι θα τους λείπω λιγότερο! Αργότερα όταν επέστρεψα στην Ελλάδα ασχολήθηκα εντατικά με την Yoga όπου ξεκίνησα και σχολή για να γίνω δασκάλα. Σχεδόν όλα τα μαθήματα Yoga τελειώνουν με την θέση Savasana όπου είναι η συνειδητή χαλάρωση η οποία πολλές φορές καθοδηγείται λεκτικά από την δασκάλα. Στο τέλος κάθε μαθήματος και πρακτικής, παρατηρούσα ότι οι μαθητές μου, ακούγοντας την φωνή μου και τις οδηγίες, χαλάρωναν βαθειά και ότι ένιωθαν ξεκούραστοι μετά το μάθημα. Την ίδια ακριβώς περίοδο ένας φίλος μου, ο Χάρης, με είχε παροτρύνει να ξεκινήσω βίντεο ASMR λέγοντας μου ότι η φωνή μου είναι κατάλληλη για τέτοιου είδους βίντεο. Το μόνο που γνώριζα για τo ASMR τότε είναι ότι πρέπει να ψιθυρίζω. Βάσει των παραπάνω αποφάσισα να δημιουργήσω το πρώτο μου βίντεο και να ξεκινήσω να βοηθάω τους συνανθρώπους μου να αποφορτίζουν το άγχος. Μόλις ολοκλήρωσα το πρώτο μου ASMR βίντεο, συνειδητοποίησα ότι αυτό που θέλω να κάνω στην ζωή μου είναι να βοηθάω τους συναθρώπους μου να χαλαρώνουν και να ξεκουράζονται!

Το κοινό σου είναι τα “γοργονάκια”! Πώς προέκυψε το παρατσούκλι;

Λατρεύω το κολύμπι. Κολυμπάω από 4 χρονών και είμαι χειμερινή κολυμβήτρια. Στην θάλασσα νιώθω ότι έρχομαι κοντά με τον πραγματικό μου Εαυτό. Πολλές ιδέες για το κανάλι μου αλλά και πολλές λύσεις σε προβλήματα που με απασχολούν έχουν συλληφθεί όταν βρίσκομαι μέσα στο νερό! Θεωρώ ότι το περιβάλλον της θάλασσας ηρεμεί τον νου και το σώμα και μας προσγειώνει στο παρόν. Έχω συνδέσει την έννοια της Γοργόνας με την έννοια της ανανέωσης, της δημιουργίας και της αναζήτησης του αυθεντικού μας Εαυτού. Πολλές φορές όταν κολυμπάω νιώθω σαν μια Γοργόνα! Τα Γοργονάκια είναι η αντανάκλαση όλων αυτών που θέλω να μοιραστώ με τους θεατές του καναλιού. Θεωρώ ότι η λέξη Γοργονάκια περιέχει μια ιδανική ισορροπία από χιούμορ, γαλήνη, ομορφιά, χρώμα μπλε και νερό στοιχεία τα οποία δημιουργούν ένα ζεστό και χαλαρό κλίμα για τον θεατή. Πλέον τα Γοργονάκια μου με αποκαλούν μαμά-Γοργόνα και αυτό με κάνει να νιώθω ότι έχουμε δημιουργήσει μια μαγική οικογένεια!

Οι δικοί σου άνθρωποι βλέπουν τα βίντεό σου; Τι γνώμη έχουν για το ASMR;

Οι γονείς μου και η οικογένεια μου είναι οι #1 θαυμαστές μου. Παρακολουθούν ανελλιπώς τα ASMR βίντεο καθώς και τα μαθήματα Yoga που ανεβάζω. Με βοηθάνε να εξελιχθώ δίνοντας μου πολλές χρήσιμες συμβουλές. Από μικρή μου άρεσε να βοηθάω τους δικούς μου ανθρώπους να χαλαρώσουν οπόταν το ASMR το αντιλαμβάνονται ως μια απόλυτα φυσική συνέχεια και εξέλιξη του εαυτού μου. Πολλές φορές προτείνουν τα βίντεο μου και σε δικούς τους φίλους.

Πώς εξηγείς τι είναι το ASMR σε κάποιον που δεν ξέρει; Σου συμβαίνει συχνά να σε ρωτάνε τι είναι;

Κάποιες φορές μερικοί αναρωτιούνται γιατί μιλάω ψιθυριστά! Συνήθως δεν μπαίνω στην διαδικασία να εξηγήσω επιστημονικά τι είναι το ASMR βάση του αντίκτυπου που έχει στο νευρικό σύστημα κτλ γιατί πιστεύω ότι θα χαθεί η μαγεία της περιέργιας για τον θεατή. Αναφέρω όμως ότι η παρακολούθηση ASMR βίντεο βοηθάει το μυαλό να χαλαρώσει και συνεπώς και το σώμα μετά από μια κουραστική ημέρα και ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ. Προτιμώ να αφήσω τον θεατή να ανακαλύψει μόνος του πως θέλει να αντιληφθεί την έννοια του ASMR.

Σου έχουν στείλει άτομα ότι τους βοηθάνε τα βίντεό σου να χαλαρώσουν ή να κοιμηθούν; Ποιο είναι το πιο σύνηθες σχόλιο που λαμβάνεις;

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι τα μηνύματα που καθημερινά λαμβάνω από τα Γοργονάκια μου. Πολλά Γοργονάκια εκεί έξω έχουν δυσκολία στο να αφεθούν στον Ύπνο και με τα βίντεο νιώθουν μια ασφάλεια ως προς την μετάβαση αυτή γιατί νιώθουν ότι τους κάνω παρέα. Λαμβάνω πολύ συχνά σχολεία από μαθητές και φοιτητές ότι τα βίντεο μου τους βοηθάνε να χαλαρώσουν από το διάβασμα ή από τις εξετάσεις. Επίσης συχνά λαμβάνω μηνύματα και από μητέρες που έχουν μόλις γεννήσει ότι τα βίντεο μου βοηθάνε εκείνες αλλά και το μωράκι τους να κοιμηθούν!

Στα περισσότερα ASMR βίντεο δεν βλέπω σχεδόν ποτέ αρνητικά σχόλια. Εσύ έχεις δεχτεί αρνητική κριτική;

Πιστεύω ότι ο καθένας ελκύει αυτό που σκέφτεται. Κατά κύριο λόγο δεν έχω δεχτεί αρνητική κριτική. Στα 60 σχόλια πχ ίσως το 1 να είναι αρνητικό. Αλλά και πάλι διαλέγω να απαντήσω με ευγένεια και καλοσύνη γιατί πιστεύω ότι όλοι μέσα μας είμαστε καλοί άνθρωποι γεμάτοι Φως και Χαμόγελο. Επιλέγω να στείλω Αγάπη σε κάποιον που θα επιλέξει να γράψει μια αρνητική κριτική γιατί έτσι θεωρώ ότι μπορώ να τον βοηθήσω να αναδείξει τον υπέροχο άνθρωπο που κρύβει μέσα του.

Σε χαροποιεί το γεγονός ότι η κοινότητα του ASMR (και ειδικά η ελληνική) συνεχώς μεγαλώνει;

Φυσικά και ναι! Η κοινότητα του ASMR επειδή ακριβώς συνδέεται άμεσα με την χαλάρωση και την ηρεμία δεν είναι καθόλου ανταγωνιστική και το γεγονός ότι μεγαλώνει συνεχώς είναι κάτι αρκετά θετικό γιατί αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνει και η ζήτηση. Το ότι μεγαλώνει η ζήτηση στην Ελλάδα σημαίνει ότι οι Έλληνες έχουν αρχίσει να αισθάνονται πόσο θετικό αποτέλεσμα φέρνουν στην καθημερινότητα τους λίγα λεπτά συνειδητής χαλάρωσης και ηρεμίας.

Γίνεται να κάνεις ASMR αν δεν έχεις καλό μικρόφωνο;

Μπορείς να κάνεις ASMR ακόμη και με το μικρόφωνο του κινητού σου! Αρκεί ο περιββάλοντας χώρος να έχει καλή μόνωση και να μην υπάρχουν παρεμβολές στο background. Ένα πυκνωτικό μικρόφωνο από την άλλη θα σου δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσεις κάποια επιπλέον concept που ένα συμβατικό μικρόφωνο δεν θα μπορούσε. Προσωπικά ξεκίνησα κάνοντας ASMR με το μικρόφωνο της κάμερας μου και στην πορεία επειδή ήθελα να εξελίξω την ποιότητα του ήχου μου αποφάσισα να αγοράσω ένα νέο πυκνωτικό μικρόφωνο.

Μπορεί κάποιος να ζήσει όντας μόνο ASMR artist στην Ελλάδα ή είναι περισσότερο χόμπι;

Θεωρώ ότι μπορεί, ναι! Υπάρχουν σελίδες όπως το Patreon ή το Teachable που βοηθάνε πολύ τους ανερχόμενους Asmrtists, έλληνες ή μη. Επίσης πιστεύω ότι αν κάποιος είναι αποφασισμένος να αφοσιωθεί στην δημιουργία βίντεο ώστε να αποτελεί την κύρια επαγγελματική του ασχολία ανοίγουν πόρτες για πολλά καινούργια πράγματα και προτάσεις.

Μένεις στην Ελλάδα / Αθήνα; Το κοινό σου από ποιες χώρες είναι κυρίως;

Μένω στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά της Κρήτης. Κατάγομαι από τα Σφακιά.
Το κοινό μου είναι κυρίως Έλληνες, Αμερικανοί, Άγγλοι και Τούρκοι.

Γνωρίζεις άλλα άτομα από την ASMR κοινότητα είτε την ξένη είτε την ελληνική;

Στην ελληνική κοινότητα μου αρέσει πολύ το κανάλι της SophiaChristina ASMR έχει ένα όμορφο παρουσιαστικό
και πολύ ιδιαίτερη φωνή. Επίσης τα θέματα των βίντεο της είναι εξαιρετικά και αρκετά χαλαρωτικά. Στην ξένη κοινότητα απολαμβάνω τον Asmr Zeitgeist ο οποίος δουλεύει κυρίως triggers & tingles και την HunniBee ASMR η οποία ασχολείται με food themed videos.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου ASMR βίντεο άλλου καλλιτέχνη;

Αν είχα να επιλέξω μόνο ένα θα ήταν το ‘ASMR Cryo Spa Triggers for Sleep – Dry Ice Tingles, Glass Sounds, Liquids & More‘ του asmr zeitgeist γιατί θεωρώ ότι έχει άψογο sound editing και πολύ προτότυπο περιεχόμενο!

ZENEIA’S ASMR

*Η Ιφιγένεια ή Ζένια είναι η μικρότερη ASMR artist με την οποία μιλήσαμε, αλλά έχει ήδη σχεδόν 50.000 συνδρομητές στο κανάλι της. Είναι μόλις 18 χρονών και φέτος δίνει Πανελλήνιες.

Πότε έμαθες για το ASMR και πώς αποφάσισες να ξεκινήσεις να κάνεις ASMR βίντεο;

Εμαθα για το ASMR το 2016 εντελως τυχαια, απλα το βρηκα μπροστα μου και ειπα να το ψαξω λιγο παραπανω γιατι δεν ειχα ιδεα τι ηταν. Μετα από αρκετο ψαξιμο, ανακαλυψα το ποσο χρησιμο και αναγκαιο μου ηταν καποιες φορες, διοτι ειμαι ενας πολύ αγχωδης ανθρωπος. Αποφασισα να ξεκινησω ASMR γιατι θεωρω πως εχω την «δυνατοτητα» αν θελετε να βοηθησω μεσα από αυτή την τεχνη οποιοδηποτε το χρειαζεται.

Οι δικοί σου άνθρωποι βλέπουν τα βίντεό σου; Τι γνώμη έχουν για το ASMR;

Οι δικοι μου ανθρωποι εχουν υπαρξει ένα πραγματικο στηριγμα για εμενα από την αρχη και παρακολουθουν τα βιντεο μου καθημερινα. Στον στενο μου κυκλο, ολοι αγκαλιασαν το καναλι μου και με βοηθανε σε ολους τους τομεις.

Πώς εξηγείς τι είναι το ASMR σε κάποιον που δεν ξέρει; Σου συμβαίνει συχνά να σε ρωτάνε τι είναι;

Με ρωτανε αρκετα συχνα τι είναι το ASMR κυριως ανθρωποι λιγο μεγαλυτερης ηλικιας, και παντα λεω πως είναι μια τεχνη μεσα από την οποια με λιγο ψαξιμο, θα καταφερεις να κοιμασαι πιο ευκολα, να αποβαλλεις το αγχος σου, να ηρεμεις αλλα και να ψυχαγωγεισαι.

Σου έχουν στείλει άτομα ότι τους βοηθάνε τα βίντεό σου να χαλαρώσουν ή να κοιμηθούν; Ποιο είναι το πιο σύνηθες σχόλιο που λαμβάνεις;

Λαμβάνω παρα πολλα μηνυματα καθημερινα, με πολύ θερμα λογια. Τις περισσοτερες φορες μου λενε ότι ειμαι η μονη ASMRtist που τους βοηθαει και τους φτιαχνει τη μερα, γεγονος που με συγκινει αφανταστα. Το πιο συνηθες σχολιο που λαμβανω είναι ότι εκπεμπω μια πολύ θετικη και αληθινη αυρα, και δινω ένα πολύ αυθεντικο περιεχομενο.

Στα περισσότερα ASMR βίντεο δεν βλέπω σχεδόν ποτέ αρνητικά σχόλια. Εσύ έχεις δεχτεί αρνητική κριτική;

Μεσω διαδικτυου όχι, δεν δεχομαι καθολου αρνητικη κριτικη. Παντα τα σχολια είναι θετικα και υποστηρικτικα. Το μονο που θα μπορουσα να προσμετρησω ως αρνητικο θα ηταν οτι ειχα διαβασει 2 φορες πως σε καποιες στιγμες κανω αρκετα γρηγορες κινησεις, κατι που δεν σκοπευω να αλλαξω γιατι ανηκω ξεκαθαρα στα fast asmr καναλια, αυτό απολαμβανω να βλεπω από αλλους, και αυτό θα συνεχισω να κανω.

Σε χαροποιεί το γεγονός ότι η κοινότητα του ASMR (και ειδικά η ελληνική) συνεχώς μεγαλώνει;

Όταν πρωτοξεκινησα δεν περιμενα να φτασω ουτε τους 10.000 subscribers, ενώ τωρα, έναν χρονο αργοτερα εφτασα τους 30.000 και βλεπω πως ο κοσμος εχει αρχισει να δενεται πολύ με το ASMR, πιστευω ότι στην ηλικια μου, οι περισσοτεροι αν όχι ολοι, γνωριζουν τι είναι και αρκετοι παρακολουθουν.

Εμεινα πραγματικα εκπληκτη όταν μετα από ένα βιντεο μου, που ειπα πως ειμαι ελληνιδα εμφανιστηκαν αμετρητοι ελληνες που νομιζαν πως ειμαι από την Αμερικη. Πλεον κανω και καποια ελληνικα βιντεο στα οποια οι ελληνες είναι παντα παροντες, και not gonna lie, τα ελληνικα σχολια είναι μακραν τα αγαπημενα μου γιατι βλεπω να υπαρχει ανταποκριση σε μια χωρα που πριν μεχρι λιγο καιρο χλευαζε σε μεγαλο βαθμο το ASMR. Θα ελεγα πως ειμαι περηφανη που τους εχω μαζι μου σε ολο αυτό.

Γίνεται να κάνεις ASMR αν δεν έχεις καλό μικρόφωνο;

Σιγουρα ναι.. Πριν παρω καλο μικροφωνο, εβγαζα βιντεο μονο με το κινητο μου και ειχα ηδη περιπου 15.000 subscribers.. Επισης ακομα και τωρα, για να με παρει ο υπνος ψαχνω βιντεακια αλλων, χωρις μικροφωνο, το λεγομενο ( LoFi, δηλαδη χαμηλης ποιοτητας βιντεο)διοτι το βρισκω πιο χαλαρωτικο για καποιο λογο!

Μπορεί κάποιος να ζήσει όντας μόνο ASMR artist στην Ελλάδα ή είναι περισσότερο χόμπι;

Το να εισαι ASMRtist κρυβει πολλα πλεονεκτηματα μεσα από τα οποια θεωρω ότι μπορει να γινει και επαγγελμα ( με λιγη τυχη ). Σιγουρα το ελληνικο youtube δεν πληρωνει καλα, αρα μονο μεσω αυτου, σιγουρα θα παρεμενε χομπι. Παρ’όλα αυτά, ασχολουμαι και με τα λεγομενα custom videos, δηλαδη ιδιωτικα, οπου ο καθενας μπορει να με πληρωσει και να λαβει ένα δικο του βιντεο. Ευτυχως εχουν πολλη ζητηση τα συγκεκριμενα για εμενα ( εδώ βρισκεται η τυχη που προανεφερα ) αρα ισως το διατηρησω και ως επαγγελμα αν εξελιχθω.

Μένεις στην Ελλάδα / Αθήνα; Το κοινό σου από ποιες χώρες είναι κυρίως?

Ναι, μενω στην Ελλαδα και συγκεκριμενα στην Αθηνα. Το κοινο μου κυριως βρισκεται στην Αμερικη, στην Ιταλια, στην Ελλαδα, στην Γαλλια και στην Ισπανια. Μεσα από ένα βιντεο που εκανα όμως που προσπαθησα να μιλησω 20 διαφορετικες γλωσσες, εμφανιστηκαν πραγματικα ανθρωποι από ολες τις χωρες.

Γνωρίζεις άλλα άτομα από την ASMR κοινότητα είτε την ξένη είτε την ελληνική;

Μεσω του διαδικτυου τους εχω ανακαλυψει νομιζω ολους, από τον πιο μικρο εως τον πιο μεγαλο. Και εχει τυχει ειτε να στειλω ειτε να μου στειλουν συγχαρητηρια, όπως επισης και εχει τυχει να κανω και collaboration βιντεο με αλλους ASMRtists.. Παρ’όλα αυτά, δεν γνωριζω κανεναν καλα, ποσο μαλλον να κανουμε παρεα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου ASMR βίντεο άλλου καλλιτέχνη;

Ο αγαπημενος μου καλλιτεχνης είναι ο Raffy Taphy! Κάθε εβδομάδα εχω και διαφορετικά αγαπημένα βιντεο, ποτέ δεν μενω σε ένα. Αυτή την εβδομάδα βλέπω συνεχεια αυτό!

SophiaChristina ASMR

*Η SophiaChristina ξεκίνησε να κάνει Youtube videos πριν από δύο χρόνια και εδώ και ένα χρόνο κάνει αποκλειστικά ASMR κυρίως στα ελληνικά.

Πότε έμαθες για το ASMR και πώς αποφάσισες να ξεκινήσεις να κάνεις ASMR βίντεο;

Έμαθα για το ASMR όταν μια μέρα έψαχνα στο Youtube βίντεο με ψιθύρισμα. Τότε ήμουν 12 χρονών και δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου βίντεο τύπου ASMR, αλλά βρήκα ένα βίντεο της youtuber Gentle Whispering. Από μικρή μου άρεσε πάρα πολύ το αίσθημα που μου έδινε το ψιθύρισμα, γιατί για κάποιο λόγο με ηρεμούσε. Μετά από ψάξιμο βρήκα τον όρο ASMR, και ότι δεν ήμουν η μόνη που της άρεσε. Ξεκίνησα να κάνω ASMR στα ελληνικά καθώς υπάρχει έλλειψη και ήθελα να προσθέσω κάτι που δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου στο ελληνικό Youtube, επειδή σε άλλες γλώσσες υπήρχαν ήδη πολλοί ASMRtists. Παράλληλα ήθελα να κάνω το ASMR πιο γνωστό στην Ελλάδα, και με βοήθησε πολύ που στο πρώτο βίντεο που ανέβασα πήρα πολλά θετικά σχόλια από Έλληνες!

Οι δικοί σου άνθρωποι βλέπουν τα βίντεο σου; Τι γνώμη έχουν για το ASMR;
Τα βλέπουν πιο πολύ για να με στηρίξουν και να με βοηθήσουν. Δυστυχώς δεν το ξέρουν όλοι και δεν καταλαβαίνουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να σε ηρεμήσει. Η μητέρα μου είναι η μόνη που βλέπει ΑΣΜΡ και την ηρεμεί αλλά όχι τα δικά μου επειδή με ξέρει και έτσι δεν της κάνει κάτι η φωνή μου.

Πώς εξηγείς τι είναι το ASMR σε κάποιον που δεν ξέρει; Σου συμβαίνει συχνά να σε ρωτάνε τι είναι;

Το ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) είναι ένα αίσθημα όπου ο εγκέφαλος και το σώμα αντιδρούν σε κάποια triggers, για παράδειγμα το ψιθύρισμα, το tapping με τα δάχτυλα σε αντικείμενα, το χτένισμα των μαλλιών, ήχους φαγητού ή μασούλημα, κινήσεις χεριών, ήχους υφάσματος και χαρτιού και άλλα. Υπάρχουν εκατοντάδες triggers και ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του, το βασικό είναι ότι ένα trigger τους προκαλεί τα λεγόμενα tingles δηλαδή μια αντίδραση όπου νιώθεις τελείως χαλαρός σε όλο το σώμα και ειδικά στο κεφάλι.

Σου έχουν στείλει άτομα ότι τους βοηθάνε τα βίντεο σου να χαλαρώσουν ή να κοιμηθούν; Ποιο είναι το πιο σύνηθες σχόλιο που λαμβάνεις;

Ναι, σε κάθε βίντεο παίρνω πολλά σχόλια που γράφουν ότι τους βοηθάω να κοιμηθούν, να χαλαρώσουν, να ξεφύγουν από το άγχος και μερικές φορές την κατάθλιψη. Το πιο συνηθισμένο είναι ότι πρέπει να συνεχίσω το ελληνικό ASMR επειδή δεν υπάρχουν πολλά άτομα που το κάνουν.

Στα περισσότερα ASMR βίντεο δεν βλέπω σχεδόν ποτέ αρνητικά σχόλια. Εσύ έχεις δεχτεί αρνητική κριτική;

Μερικοί αφήνουν αρνητικά σχόλια, τα οποία βλέπω σαν κριτική που με βοηθάει να διορθώσω τα βίντεο μου. Δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί που δεν καταλαβαίνουν την έννοια του ΑΣΜΡ και αφήνουν πολύ άσχημα σχόλια χωρίς να υπάρχει λόγος, αλλά ευτυχώς είναι λίγοι.

Σε χαροποιεί το γεγονός ότι η κοινότητα του ASMR (και ειδικά η ελληνική) συνεχώς μεγαλώνει;

Ναι, πάρα πολύ! Σε πολλούς Έλληνες αρέσει το ASMR και υπάρχει ζήτηση για τέτοια βίντεο. Γι΄αυτό και χαίρομαι πολύ γιατί είναι από τις μεγαλύτερες “κοινωνίες” που υπάρχουν σήμερα στο Youtube.

Γίνεται να κάνεις ASMR αν δεν έχεις καλό μικρόφωνο;

Δεν χρειάζεται πολύ καλό μικρόφωνο για να κάνεις ASMR, αφού το πιο σημαντικό στοιχείο είναι το ταλέντο και η φωνή. Κατά την γνώμη μου όμως για την καλύτερη εμπειρία του ASMR ο ήχος πρέπει να είναι πολύ καθαρός και δεν πρέπει να ακούγονται πολλοί εξωτερικοί ήχοι. Και εγώ που χρησιμοποιούσα ένα απλό μικρόφωνο στην αρχή, δέχτηκα αρκετά σχόλια ότι ο ήχος δεν ήταν καθαρός και ακούγονταν και άλλοι ήχοι αλλά τώρα που χρησιμοποιώ ένα επαγγελματικό μικρόφωνο παίρνω πολύ πιο θετικά σχόλια για την ποιότητα του ήχου.

Μπορεί κάποιος να ζήσει όντας μόνο ASMR artist στην Ελλάδα ή είναι περισσότερο χόμπι;

Υπάρχουν πολλοί που έχουν το ASMR σαν επάγγελμα αλλά είναι στο εξωτερικό όπου έχουν εκατομμύρια viewers. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν ισχύει αυτό γιατί είναι σχετικά μικρό το κοινό. Προς το παρόν το κάνω σαν χόμπι για να βοηθάω τους άλλους αλλά εννοείται πως θα ήθελα να είναι η κύριά μου ασχολία γιατί δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να δουλεύεις κάνοντας το χόμπι σου!

Μένεις στην Ελλάδα / Αθήνα; Το κοινό σου από ποιες χώρες είναι κυρίως;

Μεγάλωσα στην Ολλανδία αλλά εδώ και δύο χρόνια μένω στην Αθήνα. Το κοινό μου είναι κυρίως από την Ελλάδα και από την Αμερική αλλά συνήθως με βλέπουν αυτοί που θέλουν να μάθουν Ελληνικά αφού μιλάω ήρεμα και αργά στα βίντεο μου.

Γνωρίζεις άλλα άτομα από την ASMR κοινότητα είτε την ξένη είτε την ελληνική;

Από την Ελληνική κοινότητα επειδή είμαστε λίγες, εννοείται πως στηρίζουμε η μία την άλλη για να μεγαλώσει όσο πιο πολύ γίνεται. Άλλες Ελληνίδες ASMRtists που ξέρω είναι η Etalicious, η Angel Narsheen και η Sunny Greece ASMR.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου ASMR βίντεο άλλου καλλιτέχνη;

Λατρεύω τα βίντεο της Latte ASMR και το στυλ της με εμπνέει πάρα πολύ. Το κάθε βίντεο της είναι ένα κομμάτι τέχνης για εμένα, είναι λες και βλέπεις ταινία. Είναι φοβερή! Αλλά και τα βίντεο της Cutebunny992, της πρώτης Ελληνίδας ASMRtist, πάντα με χαλαρώνουν και μου δίνουν ιδέες.