AP Images
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η Γαλλία πάει να το σηκώσει με επολέ-ζετέ

Το απαραίτητο κειμενικό VAR για τον πρώτο ημιτελικό του Μουντιάλ.

Μια κεφαλιά του Ουμτιτί μετά από εκτέλεση κόρνερ του Γκριεζμάν στο 51ο λεπτό ήταν αρκετή για να σπρώξει τους Γάλλους στον τελικό και τους Βέλγους στο άχαρο ματς για την τρίτη θέση. Αυτό ήταν το πρώτο ματς στο οποίο δεν βρήκε δίχτυα η ομάδα του Μαρτίνεθ, αλλά και η πρώτη του ήττα ως τεχνικός της εθνικής Βελγίου σε επίσημο ματς.

Να σημειωθεί ότι η μοναδική γκέλα ως τώρα του Ισπανού τεχνικού στον πάγκο των Βέλγων σε επίσημο ματς συνέβη στις 25 Μαρτίου 2017 στο Στάδιο Ρουά Μποντουάν απέναντι στην Ελλάδα. Ματς για τα προκριματικά αυτού του Μουντιάλ, 0-1 ο Μήτρογλου στο 46′, 1-1 ο Λουκάκου στο 89‘.

Γράφαμε εκστασιασμένοι τις προάλλες ότι έχουμε μπροστά μας δύο ασύλληπτους τελικούς, αναφερόμενοι στα δύο ευρωπαϊκά semis του τουρνουά. Ε, ας σβήσουμε το ‘ασύλληπτος’ πίσω από τον πρώτο ημιτελικό. Αυτό που είδαμε στο χορτάρι της Αγίας Πετρούπολης ήταν ένας πάρα πολύ προσεκτικός ημιτελικός, που κρίθηκε στο γκολ. Οι εικασίες (και ευχές) για μεγάλο σκορ αποδείχτηκαν φρούδες και αυτό που σκεφτόμουν σε όλο το δεύτερο ημίχρονο ήταν -πάλι- οι λυπημένες φάτσες των Βραζιλιάνων.

Αν υπάρχει ένα μπλοκ άμυνας το οποίο θα ζήλευε το αντίστοιχο βραζιλιάνικο σε αυτό το Μουντιάλ, δεν είναι άλλο από τη γραμμή Μαζινό των Γάλλων. Είναι υπέροχοι οι Αζάρ, ντε Μπρόινε, Λουκάκου (όχι ο Σαντλί δεν είναι υπέροχος, ας σοβαρευτούμε λίγο), αλλά τα γαλλικά μετόπισθεν έχουν τσακωθεί με το λάθος. Ο Καντέ ξεφτιλίζει τη θεωρία μου για τους πάρα πολύ κοντούς ποδοσφαιριστές (με πήχη τον Βαλμπουενά), ο Πογκμπά είναι άτεγκτος και ευάερος και το κεντρικό δίδυμο Βαράν-Ουμτιτί καταπίνει κόσμο.

Οι Βραζιλιάνοι λοιπόν είδαν τους Γάλλους να κάνουν απέναντι στο Βέλγιο αυτό που θα έπρεπε να ‘χουν κάνει οι ίδιοι στον προημιτελικό. Ένα γκολ θα το έβρισκαν, δεν μπορεί. Το πρόβλημα είναι ότι έφαγαν δύο στο πρώτο μισάωρο. Πρόβλημα που σηκώνει αποκλεισμό.

AP Images

(Φωτογραφία: AP Photo/David Vincent)

Το Βέλγιο των 14 γκολ σε 5 παιχνίδια είχε μόνο 3 σουτ στο στόχο σε ολόκληρο το 90λεπτο. Στα συγκεκριμένα σουτ, φάνηκε η κλάση του Γιορίς, του με διαφορά πιο υποτιμημένου καλού τερματοφύλακα του παγκοσμίου στερεώματος. Δεν ξέρω τι πληρώνει ο καημένος ο Ούγκο και δεν βρίσκεται σταθερά στις λίστες των κορυφαίων. Μήπως φταίει η ελαφρώς ταλαιπωρημένη κοψιά; Μπορεί, αλλά αυτό δεν είναι ποδοσφαιρικό κριτήριο.

Οι Γάλλοι πάνε να σηκώσουν το Μουντιάλ με επολέ ζετέ. Βήμα-βήμα. Πρώτα σηκώνουμε την μπάρα μέχρι το λαιμό και μετά τα δίνουμε όλα για να τη φέρουμε πάνω από το κεφάλι. Όλο τους το τουρνουά είναι ένα επολέ ζετέ. Στους ομίλους έπαιξαν για τρία ματς τόσο όσο και τη μία φορά που το πράγμα πήγε να στραβώσει στα νοκ-άουτ με το τυχερό γκολ του Μερκάδο που τους έφερε να κυνηγάνε από το πουθενά τους Αργεντίνους, παρήγαγαν μια τρομερή ανατροπή. Ανατροπή τίτλου.

Από το Βέλγιο έλειψε αυτό που λείπει εδώ και 27 χρόνια από το πρόσωπο του Κέβιν ντε Μπρόινε. Το πάθος και η λύσσα. Ακόμα και στο λέρωμα των χεριών απέναντι στους Ιάπωνες, οι Βέλγοι δεν λύσσαξαν. Μείωσαν με ένα κατά λάθος γκολ και μετά απλά έπαιξαν το δύο κλάσεις καλύτερο ποδόσφαιρο που μπορούν, σε σχέση με την ομάδα του Νισίνο.

Είναι η Γαλλία το μεγάλο φαβορί του μεγάλου τελικού, ανεξαρτήτως αντιπάλου; Όχι. Είτε δούμε το ‘Γαλλία-Αγγλία’ είτε το ‘Γαλλία-Κροατία’ στη μαρκίζα, αυτός ο τελικός ξεκινάει και τελειώνει στο 50-50. Είμαστε σαφέστατα επιρρεπείς ως λαός στο να υπακούμε τυφλά στον δυνατό (και φυσικά, η Γαλλία είναι δυνατή στα νοκ-άουτ), αλλά Αγγλία και Κροατία έχουν το δικό τους αφήγημα σε αυτό το Μουντιάλ. Από τη μία, είναι βέβαιο ότι ακόμα και το ζωικό βασίλειο είναι συγχρονισμένο με τη φόρα και την προφητεία των Άγγλων. Από την άλλη, οι Κροάτες έχουν μόνοι τους όσο πάθος είχαν οι υπόλοιποι 31 της διοργάνωσης.

Aς πει κάποιος σε αμφότερους ότι είναι το αουτσάιντερ, όταν φτάσουν στον τελικό.

(κεντρική φωτογραφία: AP Images)