DESIGN

Αυτό το διαμέρισμα στην Ακρόπολη συνδυάζει το κλασικό με το σύγχρονο design

Οι λιτές γραμμές, τα ανάλαφρα υφάσματα και οι πινελιές έντονου χρώματος συνυπάρχουν αρμονικά σε αυτό το 60s διαμέρισμα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: PIYI WONG POI-EIN

«Η κεντρική ιδέα του interior design στηρίχτηκε στην ανάδειξη των υπαρχόντων χαρακτηριστικών του ακινήτου και στη μέγιστη εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού, που λόγω της θέσης του ήταν περιορισμένο», λένε οι Αννα-Μαρία Τζιραλή και Βερόνικα Σταθοπούλου του αρχιτεκτονικού γραφείου AMT Architects αναφορικά με την ανακαίνιση που ανέλαβαν στην ιστορική γειτονιά της Ακρόπολης.

Το 85 τετραγωνικών μέτρων διαμέρισμα βρίσκεται σε μια τυπική αθηναϊκή πολυκατοικία της δεκαετίας του 1960 και έχει πολλά από τα στοιχεία που έκαναν τις πολυκατοικίες της πρωτεύουσας να μοιάζουν μοναδικές. Αυτά τα κλασικά στοιχεία προσπάθησαν να παντρέψουν με το σύγχρονο design οι AMT Architects, προκειμένου να δημιουργείται η αίσθηση της οικειότητας, αλλά και να ταιριάζουν οι χώροι με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

«Αρχικό μέλημα αποτέλεσε η δημιουργία ενός λειτουργικού χώρου που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες κάθε χρήστη. Επεμβάσεις σε επίπεδο επισκευών ολοκλήρωσαν τον πρώτο στόχο, σεβόμενες τα κύρια χαρακτηριστικά του ακινήτου και διατηρώντας τα», σχολιάζουν οι δύο αρχιτεκτόνισσες και προσθέτουν πως, «Το χαρακτηριστικό, ξύλινο πάτωμα “ψαροκόκκαλο”, τα φαρδιά,  “φλύαρα” γύψινα της οροφής και το καλοδιατηρημένο μωσαϊκό στους εξωτερικούς χώρους αποτέλεσαν τα στοιχεία που αναδείχθηκαν μέσα απ’ την επιλογή επίπλων με απλές, λιτές κι αυστηρές γραμμές,  δημιουργώντας έναν αρμονικό διάλογο».

Η διακόσμηση κινήθηκε σε αντίστοιχη λογική με την επίπλωση,  ακολουθώντας τη λιτή γραμμή. «Ωστόσο, δόθηκε η ευκαιρία σε σημειακές επιλογές με πιο έντονο και ιδιαίτερο χαρακτήρα, χωρίς όμως να επιβληθούν στα υπάρχοντα στοιχεία του χώρου».

Η χρωματική παλέτα που επιλέχθηκε και εφαρμόσθηκε τόσο στην επίπλωση όσο και στη διακόσμηση, κράτησε μια λογική που θα επέτρεπε στον χώρο να αναδειχθεί παρά τον ελλιπή φυσικό φωτισμό. Οι χρωματικές επιλογές κράτησαν ως βάση το γκρεζ, ήπιο, ζεστό χρώμα, και οι επιμέρους επιλογές κινήθηκαν σε μαύρες, γκρι και καφέ αποχρώσεις.

Ζεστό ξύλο, γραμμικά μεταλλικά στοιχεία και υφάσματα ακολούθησαν τη χρωματική παλέτα, δημιουργώντας μία ήρεμη ατμόσφαιρα, ενώ επιμέρους χρωματική ένταση δόθηκε με τη χρήση διακοσμητικών στοιχείων (πίνακες, μικρά αντικείμενα) όπου το χρώμα και το μοτίβο ξεφεύγουν απ’ τον κανόνα, ώστε να δώσουν την απαραίτητη ζωντάνια.

Οι AMT Architects φρόντισαν να λάβουν υπόψιν τους το συνολικό περιβάλλον που βρίσκεται το διαμέρισμα. Έτσι, αναπτύχθηκε η πρόθεση να μην αποκοπεί απ’ την πόλη και άνοιξε ένας διάλογος με διατηρητέο ακίνητο που τοποθετείται σε κοντινή απόσταση και έχουν οπτική επαφή.

«Το διατηρητέο κτήριο δεν αποτέλεσε μόνο ένα φόντο μέσα απ’ το αυστηρά οριοθετημένο πλαίσιο του παραθύρου. Η επίπλωση και η διακόσμηση του εξωτερικού χώρου συνδιαλέχθηκαν με αυτό το στοιχείο και η χρωματική παλέτα σε συνδυασμό με την επίπλωση έγιναν μια νοητή προέκταση σαν φυσική συνέχεια», σχολιάζουν και καταλήγουν λέγοντας πως, «Στόχος του project ήταν η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου διαμερίσματος, σε επίπεδο λειτουργικότητας αλλά και αισθητικής, που να μπορεί να φιλοξενήσει τις ανάγκες οποιασδήποτε μορφής κατοίκησης, είτε αυτή αφορά τη μόνιμη είτε τη βραχυχρόνια διαμονή».