ΠΡΟΣΩΠΑ

Η Sundy Designs κρύβει τις μινιατούρες της έξω στην πόλη

Μικροσκοπικά έργα κάνουν την εμφάνισή τους σε τυχαία σημεία. Μιλήσαμε με την Κυριακή Μπέλλου, ιδρύτρια του Sundy Designs και δημιουργό αυτών των μικρών εκπλήξεων.

Ένα ηλιόλουστο πρωινό, όπως περπατάει τον πεζόδρομο της Αγίου Παύλου, λίγο πριν τον σταθμό ΗΣΑΠ του Θησείου, εντοπίζει το spot και χωρίς δεύτερη σκέψη βγάζει από το τσαντάκι τα σύνεργα. Κάθεται ανακούρκουδα μπροστά από ένα πέτρινο παγκάκι στην άκρη του πεζοδρόμου και τοποθετεί με κόλλα τα μικροσκοπικά αντικείμενα πίσω στην γωνία. Στο τέλος, κολλάει ένα τετράγωνο MDF με την υπογραφή της – Sundy Designs. Η μεγαλύτερη μινιατούρα που περιλαμβάνει η λιλιπούτεια σκηνογραφία είναι ένας φανοστάτης 68 χιλιοστών και δύσκολα θα τραβήξει το βλέμμα σου, μάλλον μόνο κατά τύχη.

«Προσπαθώ να τα φτιάχνω σε σημεία που να είναι κάπως κρυμμένα, μπας και δεν τα πάρουν», μου απαντάει τηλεφωνικά η Κυριακή Μπέλλου. Ένα νεαρό κορίτσι, απόφοιτη του Τμήματος Κινηματογράφου από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου και εργαζόμενη σε παραγωγές ταινιών, παράλληλα με τη θέση της στο design store το οποίο ίδρυσε πρόσφατα με έδρα στη Θεσσαλονίκη, υπό την ίδια επωνυμία, Sundy Designs.

Η Sundy Designs κρύβει τις μινιατούρες της έξω στην πόλη

Όπως μου εξηγεί, το επάγγελμα της σκηνογράφου, το οποίο και ακολούθησε βγαίνοντας από τη Σχολή, προϋποθέτει να είσαι διαρκώς stand by και έτοιμη να μεταφερθείς σε άλλη πόλη, όταν δοθεί η ευκαιρία για θέση σε κάποιο πρότζεκτ. Η ίδια, για παράδειγμα, παλιότερα είχε χρειαστεί να αφήσει τη Θεσσαλονίκη και να περάσει και ολόκληρο χρόνο στην πρωτεύουσα, μέχρι να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα ταινίας. Άλλες φορές ίσως χρειαστεί πολύ λιγότερο. «Εξαρτάται». Εντωμεταξύ, και στην καθημερινότητά της, όταν είναι σε θέση βοηθού σκηνογράφου, πολύ συχνά πρέπει να τρέξει από μέρος σε μέρος, για έπιπλα, φωτιστικά, διακοσμητικά, ανάλογα με την ταινία.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, λοιπόν, η Κική συμβαίνει πολύ συχνά να είναι στη γύρα.

Όχι τυχαία, ένα από τα θέματα που αγαπά και συχνά απαθανατίζει σε φωτογραφίες είναι τα καρότσια σούπερ μάρκετ, όποτε τα πετυχαίνει τυχαία έξω στον δρόμο. Της αρέσει η τυχαιότητα. Και η έκπληξη που προκαλείται. Κάπως έτσι θα ήθελε να λειτουργούν και οι μινιατούρες που κρύβει έξω στην πόλη. Ξεκίνησε αυτή τη συνήθεια πριν από δύο μήνες, και μερικές από αυτές τις παρεμβάσεις έγιναν στην Αθήνα, στο Θησείο, στα Πετράλωνα.

Ωστόσο, το σχέδιο περί τυχαιότητας και έκπληξης αποδείχθηκε πολύ ρομαντικό – τα έργα σπάνια επιβιώνουν πάνω από 24 ώρες. «Δυστυχώς, δύσκολα θα προλάβουν να το ψάξουν άτομα που με ακολουθούν στα social media. Κάποιος θα τα έχει αφαιρέσει ή θα τα έχει καταστρέψει στην προσπάθειά του να τα ξεκολλήσει». Η Κυριακή σκέφτεται μελλοντικά να απευθυνθεί σε δήμους, μήπως συμφωνήσουν να εγκατασταθεί ένα κουτί plexiglass με έργο της. «Κάτι σαν mini museum». Σε αυτή την περίπτωση, θα έφτιαχνε κάτι μεγαλύτερο και πιο σύνθετο.

Ο γοητευτικός κόσμος του μικροσκοπικού

«Ο μικροσκοπικός κόσμος είναι ένας όμορφος κόσμος, όπου ακόμη και οι πιο χοντροκομμένες λεπτομέρειες αποκτούν μια μοναδική γοητεία», γράφει στην ιστοσελίδα του design store της Sundy Designs. Από μικρή ηλικία, η Κυριακή Μπέλλου είχε έφεση στα καλλιτεχνικά και σκάρωνε διάφορα πράγματα με τα χέρια της. Με τη θητεία της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο γνώρισε καλύτερα τον κόσμο της μακέτας. «Οι μακέτες είναι απαραίτητες για την τεχνική του stop motion animation. Ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν και για συγκεκριμένες σκηνές σε ταινίες ή σειρές, αλλά αυτό συμβαίνει όλο και πιο σπάνια πια, γιατί υπάρχουν τα ψηφιακά εργαλεία».

Τη ρωτάω πώς και ακολούθησε αυτόν τον δρόμο. «Από ένα σημείο και μετά, επειδή δεν είναι εύκολο να σκηνογραφήσεις χώρους σε αληθινή κλίμακα, είχα την ιδέα να κάνω το ίδιο σε μικρή κλίμακα. Γενικά, μου αρέσει η αίσθηση του μικροσκοπικού. Τα πάντα είναι πιο χαριτωμένα. Και ενώ σε μεγάλη κλίμακα μπορεί τα πράγματα να σου φαίνονται δύσκολα, ακατόρθωτα, όταν μεταφέρεσαι στο μικροσκοπικό, όλα γίνονται πολύ πιο απλά και διαχειρίσιμα».

Στις μινιατούρες είναι προσανατολισμένο και το design store, το οποίο άνοιξε. Το πιο ιδιαίτερο που θα βρεις στο Sundy Designs είναι «κουτιά φαντασίας», όπως τα ονομάζει: ξύλινα καδράκια με συνθέσεις από μινιατούρες. Συνθέσεις εμπνευσμένες άλλοτε από ταινίες και σειρές όπως το δωμάτιο της Μόνικα στα Φιλαράκια, άλλοτε από καλοκαιρινά ταξίδια και φευγαλέες σκέψεις ή συναισθήματα. Στο εργαστήριό της διαθέτει 3D printer και Laser Cut, άμα χρειαστούν συγκεκριμένα αντικείμενα υπό κλίμακα, πέρα από όσα διαθέτει ήδη. Έτσι, ανταποκρίνεται και σε custom παραγγελίες – π.χ. την αναπαράσταση μιας γωνιάς από ένα σπίτι.

Περισσότερες πληροφορίες για την Κυριακή Μπέλλου θα βρεις στο Instagram και στην ιστοσελίδα του Sundy Designs.