MADE IN ATHENS

Καυτή, χαοτική και γνώριμη: Η Αθήνα στα ρούχα της Έλλης Παπαδάκη

Δουλειά, δουλειά, δουλειά μέχρι να έρθουν διακοπές, 42 βαθμοί και ιδρώτας, τουρίστες και ένα μόνιμο «τι κάνουμε εδώ;». Η Elli Papadaki παίρνει όλο αυτό το αθηναϊκό σκηνικό και το μετατρέπει σε άνετα ρούχα, με έντονα χρώματα και χιούμορ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: MIKE TSOLIS

«Σκεφτόμουν την όλη φάση “καλοκαίρι στην Ελλάδα” και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Έχει αφόρητη ζέστη –κωλόζεστη για την ακρίβεια– δουλεύουμε αναγκαστικά μέχρι να πάμε δέκα μέρες διακοπές, αναζητάμε λίγη δροσιά, ενώ ταυτόχρονα οι τουρίστες ζουν μια κατάσταση με greek mousaka, αξιοθέατα, φουσκωτά φλαμίνγκο και τσολιάδες. Το λες και ψυχεδελικό σκηνικό».

Κάπως έτσι, βασισμένη στις παραπάνω σκέψεις, η Έλλη Παπαδάκη σχεδίασε την τελευταία της συλλογή, την ACID Athens, που χωρίζεται σε τρία μέρη με τα οποία οι Αθηναίοι νιώθουμε μια ταύτιση: HOT, DALA, MELT.

Αυτή η συλλογή της Έλλης μας πάει από την ήπια άνοιξη στο κατακαλόκαιρο και τους 42 βαθμούς. Έτσι, τα ρούχα ξεκινούν σε παλ αποχρώσεις και με λίγα κεντήματα, συνεχίζουν σε πιο έντονα χρώματα και με περισσότερα σχέδια και καταλήγουν σε all over prints που απεικονίζουν το αθηναϊκό καλοκαιρινό χάος με χιουμοριστικό τρόπο.

Έμαθε ραπτική ως ένα έξτρα εργαλείο δουλειάς, όταν ακόμα δούλευε ως σκηνογράφος στο θέατρο, και κάπως έτσι αποφάσισε να αφιερωθεί στα ρούχα και το brand της. Από τότε την απασχολεί όχι μόνο το ύφασμα του κάθε ρούχου αλλά και τι ραφές θα έχει, τι τελειώματα και λεπτομέρειες, αν θα έχει κάποιο print, κάποιο κέντημα ή μια μεταξοτυπία.

Αγαπά τα χρώματα –πολύ μάλιστα– επιλέγει φιλικά αλλά ανθεκτικά υλικά, μιας και δεν θέλει να πάρεις κάτι από εκείνη και «να φύγει το σχέδιο μετά από είκοσι πλυσίματα, δεν πάει έτσι», ενώ στη φιλοσοφία της είναι να μην επαναλαμβάνει ένα ρούχο με περσινό concept. «Αν εξαντληθεί κάτι, εξαντλήθηκε και προχωράμε τις ζωές μας», κατά την ίδια.

Οι παραγωγές της είναι μικρές, γίνονται εντός της Αθήνας και μπορεί να υπάρξει και κάποιο limited κομμάτι – «έτσι, για να μας κρατάει σε εγρήγορση».

«Κάνω ρούχα που να είναι fun, τόσο για εμένα που τα σχεδιάζω όσο και για το άτομο που θα τα βάλει. Ζούμε στην πόλη και σε μια κάπως πολύπλοκη καθημερινότητα και τα ρούχα ανταποκρίνονται σε αυτό: πρόκειται για άνετο streetwear για να το φοράς καθημερινά και να γουστάρεις, για να λες “ναι, τώρα μπορώ να ξεκινήσω τη μέρα μου”.

Επίσης, πιστεύω πολύ στο ότι μπορείς να φοράς κάτι ξανά και ξανά. Δεν θα πάρω ένα ρούχο και θα το βάλω μια φορά – δεν έχει καμία αξία αυτό για μένα. Και προσπαθώ να το μεταδώσω και στον κόσμο αυτό, τη λογική του «παίρνω κάτι και το φοράω με δεκάδες τρόπους ξανά και ξανά και το λιώνω» – θα συμφωνήσω με αυτό.

Mάλιστα, παρά τα έντονα χρώματα και τα patterns, o συνδυασμός διαφορετικών συλλογών του brand γίνεται πολύ εύκολα –λίγη τόλμη θέλει μόνο. Οπότε οι πιθανότητες κάποιος να φτιάξει γκαρνταρόμπα Elli Papadaki και να συνδυάζει κομμάτια από διαφορετικές συλλογές μεταξύ τους είναι πολλές.

Σε ποια άτομα απευθύνεται; «Σε όλα όσα τους αρέσουν τα ρούχα και τους ταιριάζουν. Προσπαθώ να εμπλουτίζω τα σχέδια και τα νούμερα για να ανοίξω τη βεντάλια της εφαρμογής σε σώματα και μυαλά και that’s it –τα υπόλοιπα είναι θέμα γούστου. Σε αυτή τη συλλογή ξεκίνησα και κάποια παιδικά ρούχα, που τα βρίσκω super cute».