ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Οι ελStudio χώρεσαν ένα αμφιθέατρο στα γραφεία μίας πολυεθνικής

Μιλήσαμε με την Ελένη Σταματίου για το Orfium Project, το έργο που απέσπασε ένα από τα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2021. Άλλωστε, ποιος δεν θα ήθελε να κάνει διάλειμμα παίζοντας πινγκ-πονγκ και αράζοντας σε κερκίδες;

Το οκτάωρο της εργασίας ισοδυναμεί με το ένα τρίτο της ημέρας, άρα και της ζωής μας, και αυτό είναι μάλλον το πιο αισιόδοξο σενάριο που παίζει στα σημερινά δεδομένα της αγοράς. Πώς θα μπορούσε άραγε το δομημένο περιβάλλον της εργασίας, το ίδιο το κτίριο δηλαδή και οι χώροι του, να είναι τόσο λειτουργικοί και ευχάριστοι ώστε οι εργαζόμενοι να αποδίδουν μονίμως τα μέγιστα;

Αυτό είναι το ερώτημα που κρύβεται ουσιαστικά πίσω από κάθε ανάθεση σε αρχιτέκτονα για εταιρικά γραφεία, είτε λέγεται ρητά είτε όχι. Βλέπεις, ποτέ δεν θα πάψει ο καπιταλισμός να σκέφτεται με όρους παραγωγής και απόδοσης, έστω κι αν επικαλείται την καινοτομία κι άλλους που την πέτυχαν.

Πρώτος διδάξας κολοσσός στη φιλοσοφία του λεγόμενου «office playground», των γραφείων δηλαδή που απενοχοποιούν και ενθαρρύνουν τη διασκέδαση, ενάντια στο αυστηρό προφίλ που έχει επικρατήσει, ήταν η μαμά Google και γενικότερα οι πολυεθνικοί παίκτες της Silicon Valley.

Γραφεία με κρυφούς εσωτερικούς κήπους σαν ζούγκλα, με τραπέζια πινγκ-πονγκ και ποδοσφαιράκια, φουτουριστικές γραμμές και φανταχτερούς χώρους για τα meeting, άρχισαν να ξεπετάγονται και στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια, ξεχωρίζοντας μέσα στη μονοτονία.

Απλοί, μίνιμαλ και καταρχήν πρακτικοί ή εντυπωσιακά πομπώδεις; Ποιο είναι το μυστικό για να πετύχει μια ανακαίνιση σε εργασιακό χώρο, προκειμένου να μην εξελιχθεί σε παρέμβαση κενή περιεχομένου;

Orfium Project

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν καθολικές αρχές, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν σε όλους τους εργασιακούς χώρους», αναφέρει η Ελένη Σταματίου από το ελStudio, η οποία απέσπασε ένα από τα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2021 του περιοδικού DOMA ως νέα αρχιτέκτονας. «Κάθε εταιρεία ανάλογα με τη φύση της και τον τρόπο εργασίας που ακολουθεί έχει μοναδικές ανάγκες, τις οποίες πρέπει πρώτα να αφουγκραστούμε κι έπειτα να μεταφράσουμε σε χώρο».

Ένα στοιχείο είναι πάντα βασικό και αδιαπραγμάτευτο: «οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται πρωτίστως με σεβασμό στον εργαζόμενο, που αποτελεί και τον τελικό αποδέκτη του έργου».

Το βραβευμένο The Orfium Project

orfium project

Το 2020, μέσα στην πανδημία, το αρχιτεκτονικό γραφείο ελStudio, μετρώντας μόλις δύο χρόνια ζωής, ανέλαβε ένα μεγάλο πρότζεκτ, τόσο από άποψη έκτασης χώρου όσο και μεγέθους πελάτη. Η εταιρία Orfium, η οποία είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη πολυεθνική στα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής βιομηχανίας, ανέθεσε στο γραφείο της Ελένης Σταματίου την ανακαίνιση τριών επιπέδων, συνολικού εμβαδόν 900 τ.μ.

Κύριο αίτημα ήταν να αναπτυχθεί ενιαία ταυτότητα σε όλους τους ορόφους, η οποία θα προωθεί την ενότητα των εργαζομένων και τις αξίες της εταιρείας.

«Αρχές όπως η ομαδικότητα, η αξία της συνεύρεσης και συνδιαλλαγής μεταξύ των συνεργατών, όπως και η απόλυτη ισότητα αλλά και διαφάνεια μεταξύ των ομάδων αναφέρθηκαν εξ αρχής από τον πελάτη», αναφέρει η Ελένη Σταματίου. «Όλα τα παραπάνω μας οδήγησαν στον σχεδιασμό open-plan θέσεων εργασίας».

© ΕλStudio / Lama Pictures

 

Χωρίς τοίχους και λοιπά διαχωριστικά, το βλέμμα και η ενέργεια αφέθηκαν να κινηθούν ελεύθερα στο χώρο. Το ίδιο ελεύθερα αφέθηκαν το φυσικό φως και ο αέρας, τα οποία είναι κομβικά για την πρακτική ευκολία αλλά και την ψυχολογία μιας εργασιακής ομάδας.

Για όποιον εισέρχεται πρώτη φορά στα γραφεία, δεν χρειάζεται παρά να κοιτάξει τα χρώματα για να καταλάβει πώς κατανέμονται οι λειτουργίες: το πράσινο-βεραμάν σηματοδοτεί τους χώρους αμιγούς εργασίας, ενώ το πορτοκαλί όλα τα σημεία όπου ενθαρρύνεται η αλληλεπίδραση των εργαζομένων. Όλα τα έπιπλα είναι custom σχεδιασμένα από το αρχιτεκτονικό γραφείο και επικρατεί μια ανεπιτήδευτη playful διάθεση σε μίνιμαλ γραμμές.

 Το εύρημα με το αμφιθέατρο

orfium project

Δεδομένου ότι μιλάμε για τρεις ορόφους, σύντομα αντιλήφθηκε η ομάδα μελέτης του αρχιτεκτονικού γραφείου (Ελένη Σταματίου και Ηρώ Αθανασίου) ότι έπρεπε να εφευρεθεί ένας χώρος-πρωταγωνιστής για όλη την εταιρία, ένα σημείο πύκνωσης της επικοινωνίας και της συνδιαλλαγής μεταξύ των εργαζομένων.

Έτσι γεννήθηκε ο χώρος του αμφιθεάτρου στον πρώτο όροφο των γραφείων: ένας ενιαίος χώρος 150 τ.μ., όπου υπάρχουν κυκλικές κερκίδες για χαλάρωση και παιχνίδι, μεγάλοι πάγκοι μοναστηριακού τύπου για φαγητό, μια κοινόχρηστη βιβλιοθήκη και ένα τραπέζι πινγκ-πονγκ.

Έμπνευση για τις δύο σχεδιάστριες αποτέλεσε το πεδίο μιας τυπικής δημόσιας πλατείας, όπως και ο τρόπος που αλληλεπιδρούν εκεί οι πολίτες. «Δημιουργήσουμε ένα δυναμικό σημείο, μια ζώνη όπου θα χτυπάει πραγματικά ο παλμός της εταιρείας». Πρόκειται πρακτικά για τον μισό όροφο σε έκταση. Η γενναία τούτη απόφαση, που φυσικά στερεί θέσεις γραφείων προκειμένου να διασφαλιστεί ένας άνετος χώρος για όλους, απέδωσε καρπούς.

orfium project

«Πλέον φαίνεται ξεκάθαρα πως η απόφαση αυτή ήταν σωστή, καθώς ο ενιαίος χώρος με το αμφιθέατρο έχει αγαπηθεί πολύ από τους εργαζόμενους, αξιοποιείται σε καθημερινή βάση», αναφέρει η Ελένη Σταματίου. «Επίσης διοργανώνονται εκεί μεγάλα meetings και ομιλίες της εταιρείας, αφού στις θέσεις του αμφιθεάτρου χωράνε πολύ περισσότερα άτομα από ένα συμβατικό meeting room».

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο ελStudio, όπως και άλλες παρεμβάσεις που έχουν υλοποιήσει, θα βρείτε στην ιστοσελίδα τους αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όλες οι φωτογραφίες του The Orfium Project προέρχονται από την Lama Pictures.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!