ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Όταν τα εικαστικά συναντούν τον θαυμαστό κόσμο της αρχιτεκτονικής

Η έκθεση της εικαστικού Άννα Αμπαριώτου με τίτλο The Unknown Soul Of An Architectural Mind And My Follies φέρνει κοντά δύο κόσμους που τους χωρίζει μία λεπτή γραμμή.

Πώς μπορεί η αυστηρότητα των αρχιτεκτονικών γραμμών να μετουσιωθεί σε εικαστικές δημιουργίες οι οποίες αποπνέουν τη δυναμική της μεταφυσικής αναζήτησης, προσφέροντας την ίδια στιγμή μία απελευθέρωση που πηγάζει από την προσωπική εμπειρία και την ανεξάντλητη έμπνευση που ονομάζεται φύση; Ή πιο απλά: πώς μπορούν τα εικαστικά να συναντήσουν τον θαυμαστό κόσμο της αρχιτεκτονικής;

Η gallery genesis παρουσιάζει την ατομική έκθεση της εικαστικού Άννας Αμπαριώτου που θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου. Στην έκθεση, η οποία διοργανώνεται υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Τζάνερη, περιλαμβάνονται ζωγραφικά έργα και γλυπτά, με έμπνευση από την αρχιτεκτονική δημιουργία.

Άννα Αμπαριώτου, ενώνοντας διαφορετικούς κόσμους

Η Άννα Αμπαριώτου εξελίσσει το προσωπικό της καλλιτεχνικό ιδίωμα, εστιάζοντας αυτή τη φορά στη διαρκή διαλογική σχέση της αρχιτεκτονικής με τις εικαστικές τέχνες. Εμπνέεται από επιμέρους τμήματα και λεπτομέρειες εμβληματικών κτιρίων, τις οποίες εντοπίζει, απομονώνει και αναδεικνύει, θεωρώντας ότι αποτελούν ιδιαίτερες χωρικές εκφράσεις που περιέχουν αυτόνομες χρωματικές και γλυπτικές συνθέσεις.

Όπως σημειώνει στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης ο Αρχιτέκτων-Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Τάσης Παπαϊωάννου, «στα έργα της Αμπαριώτου συντελείται μια μεταγραφή εικόνων-αποσπασμάτων-θραυσμάτων των επιλεγμένων χώρων, από το πεδίο της αρχιτεκτονικής σε εκείνο της ζωγραφικής ή της γλυπτικής, μέσω δυσδιάστατων ή τρισδιάστατων απεικονίσεων. Μια νέα δημιουργία, δηλαδή, που εκπορεύεται από την αρχιτεκτονική και συνομιλεί μαζί της, αλλά ως έκφραση σε μια άλλη εικαστική περιοχή.»

Ένα σύντομο βιογραφικό

Η Άννα Αμπαριώτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Διακόσμηση Εσωτερικών Χώρων και Γραφιστική στη Σχολή Βακαλό και Ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ., με τον Χρόνη Μπότσογλου και τον Τάσο Χριστάκη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Α.Σ.Κ.Τ. παρακολούθησε Γλυπτική στο εργαστήριο του Νίκου Τρανού καθώς και Μultimedia στο εργαστήριο του Μάνθου Σαντοριναίου.

Η δουλειά της εκτείνεται σε διαφορετικά εικαστικά είδη: ζωγραφική, γλυπτική, video art καθώς και σε ψηφιακά project. Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις. Έργα της φιλοξενούνται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

GALLERY GENESIS