DESIGN

Σε μια υπόγεια αποθήκη 40 τ.μ. που μεταμορφώθηκε σε φωτεινό διαμέρισμα

Με σύμμαχο το φυσικό φως και τις λιτές μίνιμαλ γραμμές, οι SOUTH architecture κατάφεραν να δώσουν νέα πνοή σε ένα χώρο που θα άλλαζε χρήση.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΛΙΝΑ ΛΕΦΑ

«Σκοπός του σχεδιασμού ήταν να δημιουργήσουμε από την αρχή τους διακριτούς λειτουργικούς χώρους, εντείνοντας τα χαρακτηριστικά στοιχεία που ήδη υπήρχαν και μεγιστοποιώντας το φυσικό φως», σχολιάζουν οι άνθρωποι του σχεδιαστικού γραφείου SOUTH architecture αναφορικά με την ανακαίνιση που έκαναν σε μια αποθήκη 40 τ.μ. στην περιοχή του Λυκαβηττού. «Ταυτόχρονα θέλαμε οι διακριτοί αυτοί χώροι να μπορούν να απομονώνονται αλλά και να διατηρούν την επικοινωνία μεταξύ τους. Επιπλέον, ο σχεδιασμός αποσκοπεί στο να εντείνει την αίσθηση που έχει κανείς μέσα στο συγκεκριμένο χώρο, αυτήν της κίνησης από έναν πλήρως προστατευμένο, υπόσκαφο, σκιασμένο χώρο, προς έναν περισσότερο φωτισμένο, ανοιχτό χώρο, δηλαδή από το βάθος, προς το μοναδικό άνοιγμα προς τον ακάλυπτο».

Οι νέοι ιδιοκτήτες ζήτησαν από το γραφείο να σχεδιάσει από την αρχή τον υπόγειο χώρο και να δημιουργήσουμε ένα διαμέρισμα που θα περιλάμβανε υπνοδωμάτιο, καθιστικό, χώρο φαγητού, μικρή κουζίνα και λουτρό.

Πριν τον επανασχεδιασμό του, ο χώρος ήταν ενιαίος και εντελώς αδιαμόρφωτος, με ένα μοναδικό άνοιγμα προς τον εσωτερικό, ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας και δύο διαφώτιστα στην οροφή που επέτρεπαν στο φως να διαχέεται έμμεσα στο εσωτερικό. Κάτι τέτοιο όμως, όπως είναι φυσικό, δε θα ήταν λειτουργικό για μια κατοικία.

«Η ιδέα πίσω από τον νέο σχεδιασμό είναι η δημιουργία ενός ισχυρού, διακριτού στοιχείου το οποίο καταφέρνει να συγκεντρώσει τις βοηθητικές, νέες λειτουργίες, στις εσοχές του, και με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει σχέσεις μεταξύ των χώρων, άλλοτε απομόνωσης και άλλοτε επικοινωνίας. Δημιουργήσαμε έτσι έναν καινούριο τοίχο, ο οποίος εξελίσσεται και αναπτύσσεται μέσα στο χώρο, φιλοξενώντας στις εσοχές του, τη μικρή κουζίνα και την ντουζιέρα, ενώ παραλαμβάνει το άνοιγμα-γραφείο μεταξύ των δύο κυρίων χώρων, καθιστικού και υπνοδωματίου», λένε οι SOUTH architecture.

Όσο για τα έπιπλα του σπιτιού, αυτά σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου από τους SOUTH architecture, όπως και όλα τα σταθερά αντικείμενα. Έτσι, η ντουλάπα, το ερμάριο του καθιστικού, το γραφείο, ο καθρέπτης και ο αποθηκευτικός χώρος του μπάνιου καθώς και τα ερμάρια της κουζίνας, σχεδιάστηκαν από την αρχή, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες (διαστάσεις, φωτισμός, κ.ά.) που επικρατούν εκεί.

«Επιλέξαμε υλικά στην αρχική τους μορφή, χωρίς επενδύσεις, όπως τσιμεντένια και ψημένα κεραμικά πλακίδια, μαζί με κόντρα πλακέ θαλάσσης και μαύρο μέταλλο, τα οποία λειτουργούν αντιστικτικά στους λευκούς τοίχους.Τα υλικά είναι αδρά, ώστε το φως να μην αντανακλάται αλλά να απορροφάται, δημιουργώντας συνθήκες ηρεμίας και φυσικής κατάστασης», καταλήγουν οι SOUTH architecture.