© Δήμος Ηρακλείου Αττικής / Facebook
ΠΟΛΗ

Ένα δωρεάν θερινό σινεμά ξεφύτρωσε μέσα στο Κτήμα Φιξ

Εκατό θέσεις μέσα στο πράσινο, μια καντίνα και δωρεάν προβολές κάθε ΠΣΚ. Ευκαιρία να γνωρίσεις την πυκνόφυτη έκταση του Δήμου Ηρακλείου.

Το Κτήμα Φιξ αποτελούσε για χρόνια μια εκκρεμότητα: ενώ εδώ και δεκαετίες λειτουργούσε ως δημόσιο πάρκο (μάλιστα, ένα από τα πιο εκτενή και δασώδη στον Λεκανοπέδιο), μέχρι πρότινος παρέμενε να ανήκει ιδιοκτησιακά στους απογόνους της οικογενείας Φιξ, πράγμα το οποίο λύθηκε πριν μερικούς μήνες.

Η έκταση απαλλοτριώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου μέσω ευνοϊκού δανεισμού και πλέον μπορεί να εντάξει τον μεγάλο πνεύμονα πρασίνου στις καθιερωμένες δράσεις του, διαμορφώνοντας έναν υπερτοπικό πόλο έλξης για τους κατοίκους όλης της πόλης.

Το πρώτο βήμα γίνεται με το θερινό σινεμά, το οποίο ανάβει προβολείς αυτό το καλοκαίρι. Σε ένα όμορφο σημείο μέσα στο πράσινο και τα 28 στρέμματα του Κτήματος Φιξ τοποθετήθηκαν 100 θέσεις, μια τροχήλατη καντίνα για τα απαραίτητα σνακ του θερινού και μια οθόνη που ανάβει Παρασκευές, Σάββατα και Κυριακές, εντελώς δωρεάν για το κοινό. Η είδηση έχει μαθευτεί σε ντόπιους και επισκέπτες των γύρω περιοχών, που πιάνουν από νωρίς θέση ή κάθονται στα γρασίδια με πετσέτα για τις προβολές.

Πρόκειται για μια παραγωγή που ανέλαβε το Cinema Alive, ομάδα που είχε οργανώσει και το θερινό στο Πεδίον του Άρεως τις προηγούμενες σεζόν. Η ιδέα είναι η ίδια, αλλά τώρα προσφέρεται και η ευκαιρία για εξερεύνηση σε ένα άγνωστο στους πολλούς χώρο πρασίνου.

Τι υπάρχει μέσα στο Κτήμα Φιξ

Πρόκειται βασικά για το μεγαλύτερο και πιο παρθένο πάρκο της πόλης – 28 στρέμματα με πάνω από 1.000 πεύκα, κουκουναριές, κυπαρίσσια, ευκαλύπτους, φοίνικες καθώς και άλλα δέντρα και θάμνους. Διαθέτει άπλετο χώρο, πλατώματα αλλά και διαδρομές με μονοπάτια, ικανά να σου δώσουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι έξω από το κλεινόν άστυ. Ξύλινα παγκάκια προσφέρονται για πικνικ σε διάφορες τοποθεσίες, ενώ ανάμεσα στα πεύκα κάπου στη μέση περίπου του πάρκου, θα βρεις το σημείο όπου δεσπόζει το διώροφο εξοχικό της οικογενείας Φιξ.

Η έπαυλη χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και χρόνια τώρα έχει εγκαταλειφθεί. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και σήμερα που ακόμη δεν έχει αναστηλωθεί (με την ανάληψη του πάρκου από τον Δήμο Ηρακλείου, έχει δρομολογηθεί αποκατάσταση), θαυμάζεις την κομψότητα της μορφής της με τις πέτρινες κολώνες και το δώμα επάνω στην κορυφή. Είναι νεοκλασικής-εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής και η συνολική της επιφάνεια ανέρχεται στα 726 τ.μ., ενώ σε κοντινή απόσταση, θα βρεις και τα βοηθητικά κτίρια της εξοχικής έπαυλης. Βλέποντας αυτή την εικόνα, μπορείς να ανατρέξεις στην εικόνα του Ηρακλείου όταν οι πρώτοι κάτοικοι έχτισαν τα σπίτια τους.

Στην οθόνη του Cine Fix προβάλλονται αγαπημένες ταινίες κυρίως προηγούμενων δεκαετιών, όπως και παιδικά animation. Στα προσεχώς, για παράδειγμα, τα Τέσσερα Μαύρα Κοστούμια του Ρένου Χαραλαμπίδη (15/7), που θα προβληθεί παρουσία του σκηνοθέτη. Οι προβολές ξεκινούν πάντα στις 21:00, αλλά πιο πάνω παραθέσαμε μερικούς καλούς λόγους να φτάσεις νωρίτερα.

Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.