
6 Garibaldi που αξίζει να δοκιμάσεις στην Αθήνα
Ένα από τα πιο απλά και κομψά ιταλικά cocktails ήρθε ξανά στη μόδα από ένα μπαρ της Νέας Υόρκης και πίνεται πλέον παντού και κυρίως, πανεύκολα.
- 21 ΙΟΥΝ 2025
Υπάρχουν ποτά που τα παραγγέλνεις μόνο σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Το Garibaldi δεν είναι ένα από αυτά. Το πίνεις με το brunch σου, όταν θέλεις κάτι bitter αλλά όχι βαρύ, όταν θες να πιεις κάτι ελαφρύ αλλά όχι αδιάφορο, στα after office ποτά σου. Είναι από εκείνα τα cocktails που αρκούν δύο μόνο υλικά και από τότε που το επανέφερε στην επικαιρότητα το Dante στη Νέα Υόρκη, βλέπουμε όλο και περισσότερες παραλλαγές στις αθηναϊκές μπάρες.
Campari και φρέσκος χυμός πορτοκαλιού, αυτή είναι η original συνταγή. Τόσο απλό. Αλλά η μαγεία κρύβεται στις λεπτομέρειες: το πορτοκάλι πρέπει να είναι φρεσκοστυμμένο, η ανάδευση να είναι έντονη για να δώσει κρεμώδη υφή, και το ποτήρι να σερβίρεται γεμάτο αφρό. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Giuseppe Garibaldi, εθνικού ήρωα της Ιταλίας, με τα χρώματα των υλικών να συμβολίζουν τη βόρεια και νότια Ιταλία. Το Dante στη Νέα Υόρκη το έκανε ξανά trend το 2015 και τα υπόλοιπα είναι απλά ιστορία.
Athenaeum InterContinental x Line
Όταν το Line συνεργάστηκε με το Athenaeum InterContinental, δεν έφτιαξε απλώς ένα ωραίο cocktail menu για τα μπαρ του ξενοδοχείου. Έφερε μια νέα αντίληψη για το fine drinking με ελληνική ταυτότητα και διεθνή αισθητική. Το Bee Garibaldi είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Βασισμένο στο ιταλικό aperitivo με Campari και πορτοκάλι, εδώ παίρνει μια εντελώς διαφορετική τροπή.
Στη θέση του Campari μπαίνει το Fusetti, ένα elegant bitter. Το καπνιστό whisky δίνει βάθος και χαρακτήρα, ενώ το μέλι, η χειροποίητη μαρμελάδα μανταρινιού, και το γιαούρτι προσθέτουν μια απρόσμενη κρεμώδη υφή που οφείλει να έχει το Garibaldi. Η οξύτητα έρχεται από acid-adjusted χυμούς εσπεριδοειδών, και το τελικό αποτέλεσμα είναι καθαρό αφού περάσει από clarification, αρωματικό και γεμάτο ισορροπία.
Το cocktail σερβίρεται απευθείας από το ψυγείο, χτυπημένο στο mixer για απαλή και αφράτη υφή, και τελειώνει με μαύρη σκόνη λεμονιού, μια λεπτομέρεια που θα την καταλάβεις μόλις πλησιάσεις το ποτήρι για την πρώτη γουλιά.
ATHENAEUM INTERCONTINENTAL X LINE
- Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 89-93, Αθήνα
- 2109206000
Hide & Seek
Το Hide & Seek αποτελεί μια από τις οάσεις των βορείων προαστίων. Στον καταπράσινο κήπο του, ο Λυκούργος, ο Κωνσταντίνος και ο Γιώργος έχουν επιμεληθεί έναν κατάλογο cocktails που ισορροπούν ανάμεσα στη δημιουργικότητα και την απόλαυση. Το δικό τους Garibaldi είναι ένα από αυτά. Φέτος, στην καλοκαιρινή του εκδοχή, το cocktail μεταμορφώνεται σε ένα Watermelon Garibaldi.
Αντί για Campari, η βάση είναι Aperol. Η Sagatiba Cachaça προσθέτει τροπικότητα και δίνει το απαραίτητο kick, ενώ ο χυμός φυσικού καρπουζιού, το citrus και οι φυσαλίδες το κάνουν άκρως καλοκαιρινό. Είναι ένα aperitif που πίνεται αργά, low alcohol και ιδανικό για after office και όχι μόνο. Ένα cocktail με καλοκαιρινό χαρακτήρα, που κουβαλάει τη φιλοσοφία του Hide & Seek: ποιοτικό, γευστικό, διαφορετικό και πάντα λίγο πιο προσεγμένο απ’ όσο περιμένεις.
HIDE & SEEK
- Λεωφ. Κηφισίας 254, Χαλάνδρι
- 210 6776747
Amore Spritzeria
Το Amore είναι το μέρος που ανοίγει από νωρίς και δεν χρειάζεται να μείνεις μέχρι αργά για να πεις ότι πέρασες καλά. Καταφέρνει να σε κερδίσει με τον πιο ήρεμο και φινετσάτο τρόπο. Είναι spritzeria, δηλαδή μπαρ που ζει για το απεριτίβο. Και το Garibaldi του είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσεις.
Campari και φρέσκος χυμός πορτοκαλιού, τίποτα περιττό, τίποτα παραπάνω. Σερβίρεται σωστά, σε όμορφο ποτήρι, με την αφρώδη υφή του πορτοκαλιού να φτιάχνει εκείνη την ισορροπία που ψάχνεις στα καλά απεριτίβο. Δεν είναι ποτό που εντυπωσιάζει με τεχνικές αλλά είναι αυτό που πίνεις στις 20:00, με τα υπέροχα cicchetti που προσφέρει το Amore, όπως θα έκανε ένα μαγαζί στην επαρχία της Ιταλίας. Η Σκεύη Ερωτοκρίτου έστησε ένα μαγαζί για όσους αγαπούν το ιταλικό vibe, τη φινέτσα και τη χαλαρότητα. Και το Garibaldi δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το μέρος.
AMORE SPRITZERIA
- Μεναίχμου 1-3, Νέος Κόσμος
- 210 9217306
Coterie & Bro
Το Coterie & Bro άνοιξε πριν από σχεδόν ένα χρόνο και δεν είναι ένα ακόμα μπιστρό στο Παγκράτι. Είναι η σύμπραξη ενός βραβευμένου bartender, του αδερφού του και της παρέας τους, για να προσφέρουν σε κάθε πτυχή του μαγαζιού υψηλή ποιότητα. Από τον κατάλογο των cocktails δεν λείπει το Garibaldi το οποίο εδώ έχει εποχικό χαρακτήρα. Ο Χρήστος Κλουβάτος (World Class Bartender of the Year 2024) υπογράφει ένα Seasonal Garibaldi που αυτή την περίοδο βασίζεται στη φράουλα, φτιαγμένο με maceration: οι φράουλες μένουν για μέρες με ζάχαρη, ροζέ γαλλικό βερμούτ Lillet και οξέα, σε σφραγισμένες σακούλες στο ψυγείο.
Από το εκχύλισμα αυτό ξεκινά το cocktail. Η βάση του συνεχίζει με Campari, Lillet rouge, clarified orange water και λικέρ πορτοκαλιού, δημιουργώντας ένα ποτό με έντονο, φρουτώδη χαρακτήρα, τραγανή οξύτητα και ένα ευχάριστα πικρό τελείωμα. Σερβίρεται από tap, εξασφαλίζοντας σταθερή ποιότητα και αψεγάδιαστη υφή. Ένα κομψό, καθαρόαιμο aperitif που πρέπει να δοκιμάσεις.
COTERIE & BRO
- Βρυάξιδος 9, Παγκράτι
- 210 7011640
Secta
Στο Secta, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα μπαρ της πόλης, το Garibaldi έχει το δικό του όνομα: Giuseppe. Άλλωστε στο Secta πάντα άρεσε να παίζει με τα ονόματα των cocktails του και όπως πειράζει τις συνταγές, έτσι πειράζει και τα ονόματα. Campari, φρέσκος χυμός πορτοκαλιού και λίγη σόδα είναι αρκετά για να φτιάξουν ένα cocktail που αποπνέει δροσιά, γεύση και καθαρότητα.
Έχει την κλασική πικράδα του Campari, τη φρεσκάδα του πορτοκαλιού και μια αέρινη υφή από τη σόδα που το κάνει ακόμα πιο ευκολόπιοτο. Είναι ένα ποτό που δένει ιδανικά με την ατμόσφαιρα του μαγαζιού και πίστεψέ με αν ειδικά πας για after office μετά τη δουλειά, δοκίμασέ το.
SECTA
- Αντήνορος 40, Παγκράτι
- 211 2181403
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.