Paul Chinn/The San Francisco Chronicle via Getty Images/Ideal Image
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

7 αθηναϊκά μπαρ που επιλέγουν βινύλια για τις μουσικές τους

Αυτά τα μαγαζιά έχουν καταλάβει από νωρίς τη σημασία της μουσικής, γι' αυτό και επιλέγουν βινύλια και πικ απ.

Τελικά, τι είναι αυτό που μας κάνει να θέλουμε να επισκεφτούμε ξανά και ξανά ένα μπαρ; Τα προσεγμένα ποτά; Το design; Οι άνθρωποι που βρίσκουμε πίσω από την μπάρα του; Η μουσική;

Η σωστή απάντηση είναι πως την ατμόσφαιρα ενός μπαρ τη φτιάχνουν όλα τα παραπάνω. Αυτό φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται πλήρως και τα μπαρ της Αθήνας που δίνουν προσοχή ακόμα και στις πιο μικρές λεπτομέρειες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πλέον όταν μιλάμε για ένα μπαρ, δεν αναφερόμαστε μόνο στα ποτά του.

Σε μια πρόσφατη συζήτηση, το ενδιαφέρον της παρέας μονοπώλησε το γεγονός πως όλο και περισσότερα μαγαζιά στην πόλη επιλέγουν να παίξουν μουσική από βινύλια και όχι από κάποια λίστα ενός λάπτοπ.

Η μουσική είναι πολλές φορές deal breaker και αν δε σου αρέσει ίσως αποτελέσει και λόγο για να μην ξαναπάς σε κάποιο μπαρ. Σε αυτά τα 7 αθηναϊκά μαγαζιά έχουν καταλάβει από νωρίς τη σημασία της μουσικής, γι’ αυτό και επιλέγουν βινύλια και πικ απ.

Line

Το Line το ξέρεις. Είναι το bar του Βασίλη Κυρίτση, του Νίκου Μπάκουλη και του Δημήτρη Νταφόπουλου το οποίο κατάφερε σε πολύ λίγο χρόνο να μας έκανε να το αγαπήσουμε για το φαγητό του, τα ποτά του και για τις καινοτομίες που έχει συστήσει στον χώρο της εστίασης.

Το ίδιο καινότομο είναι και όσο αφορά τη μουσική του. Στο στημένο σε δύο βαρέλια ανοιχτό booth θα συναντήσεις DJs να παίζουν ξεχωριστές μουσικές, απόλυτα ταιριαστές με τον χώρο ενώ μερικοί από αυτούς παίζουν μουσική από βινύλια, δίνοντας μια έξτρα χροιά και γοητεία στον ήχο.

Μπελ Ρέυ

βινύλια

Το Μπελ Ρέυ άνοιξέ πριν κάποια χρόνια τις πόρτες του στο Κουκάκι, εκεί που πριν βρισκόταν πλυντήριο-λιπαντήριο αυτοκινήτων.

Με σύμμαχο την απλή και λιτή διακόσμηση, έχει καταφέρει να κερδίσει τον κόσμο της γειτονιάς και όχι μόνο. Έγινε διάσημο για το brunch του, για τα ποτά του (πίσω από την μπάρα του βρίσκεις τον Πέτρο Μυτηληναίο) αλλά και για τις μουσικές του. Κάθε Κυριακή λαμβάνουν χώρα τα Bel Ray Vinyl Sundays, όπου μερικοί από τους πιο αγαπημένους Djs της πόλης, φέρνουν τα βινύλια τους και κάνουν το σκηνικό να μοιάζει από περασμένες δεκαετίες, παραμένοντάς όμως πάντα σύγχρονο.

Ραντάρ

Σε μια γειτονιά που δύσκολα πηγαίνει κάποιος αν δε ζει εκεί, στην Ηλιούπολη, άνοιξε πρόσφατα ένα bar το οποίο έχει βαλθεί να κάνει την περιοχή στέκι. Ένα all day cafe bar το οποίο με το φαγητό του, τα ποτά του και πάνω από όλα τη μουσική του θα μας κάνει να το επισκεφτούμε πολλές φορές.

Στη θέση ενός παλιού και ιστορικού ξυλουργείου ο Θανάσης, ο Νίκος και ο Στέλιος, αποφάσισαν να ανοίξουν το Ραντάρ, που αναμένεται να μας απασχολήσει αρκετά. Ο Θανάσης θέλει να το καταφέρει αυτό και μέσω της μουσικής, αφού ως έμπειρος DJ φρόντισε ο ήχος στο Ραντάρ να είναι άρτιος, ενώ έχει σκοπό να φέρνει μερικούς από τους καλύτερους DJ της Αθήνας για να παίξουν μουσική στο τελευταίας τεχνολογίας booth, το οποίο δέχεται μόνο βινύλια.

Finos Audiophile & Gallery Bar

 

βινύλια

Άνοιξε πριν από έναν χρόνο στην Αγία Παρασκευή και αυτοπροσδιορίστηκε ως audiophile & gallery bar.

Ένας υπέροχος χώρος, με ιδιαίτερη αισθητική που θυμίζει film noir και μοναδικό και ποιοτικό ήχο. Άλλωστε αυτός ήταν και ο σκοπός του ιδιοκτήτη του, να δημιουργήσει ένα bar με υψηλή ακουστική ποιότητα και καθαρό ήχο, για να μπορείς να απολαμβάνεις τις μελωδίες, ενώ ταυτόχρονα μιλάς με την παρέα σου.

Η μουσική εδώ προέρχεται κυρίως από βινύλια τα οποία εναλλάσσονται στο πικ απ και συντροφεύουν τα cocktails με μαγικό τρόπο.

Μπη Σαιντ

βινύλια

Το Μπη Σάιντ στα Εξάρχεια και συγκεκριμένα στην οδό Μαυροκορδάτου, υπηρετεί τα ποτά και τη διασκέδαση με τον ίδιο τρόπο που υπηρετεί την καλή μουσική και τα βινύλια. Για αυτό τον λόγο έχει βάλει το πικ απ στην ίδια περίοπτη θέση που βρίσκονται και τα ποτά, δηλαδή πάνω στα bar.

Επίσης, το όνομα του από μόνο του μας παραπέμπει στην ορολογία των δίσκων αλλά και εκείνη των μουσικών, οι οποίοι χρησιμοποιούν τον όρο B-side αναφερόμενοι στις πιο αυθεντικές και αληθινές ηχογραφήσεις τους.

Οι τέσσερις ιδιοκτήτες του ζουν και αναπνέουν για τη μουσική και για αυτό εδώ θα πιεις απλά, αλλά καλά ποτά και πάνω από όλα θα ακούσεις υπέροχες και ανεβαστικές μουσικές.

ΜΠΗ ΣΑΙΝΤ (B-SIDE)

Le Roi

βινύλια

Το Le Roi είναι ένα rock bar με ιστορία πολλών χρόνων. Ξεκίνησε από το Γαλάτσι και κατέληξε στην Αγία Παρασκευή σε έναν μεγάλο και άνετο χώρο.

Εκεί με μια μοναδική διακόσμηση όπου κυριαρχούν το τζούκμποξ, οι παλιές βέσπες, τα μεμοραμπίλια και ο χαμηλός φωτισμός, δημιουργείται η κατάλληλη ατμόσφαιρα, για να απολαύσεις την μπύρα σου και τη μουσική σου.

Μουσική που πολλά βράδια βγαίνει από βινύλια, τα οποία κυριαρχούν σε όλο τον τοίχο πίσω από το πικ απ και κινούνται πάντα σε ροκ ρυθμούς.

Jazz in Jazz

βινύλια

Από αυτή τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει το μαγαζί που μας έμαθε την τζαζ μουσική αλλά και τα βινύλια.

Με ιστορία περίπλοκη, προσγειώθηκε στο Κολωνάκι το 1996 μετά από αρκετές περιπέτειες. Ο ιδιοκτήτης του Κώστας Σπανός μετά από πολλά ταξίδια με καράβια σε όλα τα λιμάνια του κόσμου και γοητευμένος από την τζαζ μουσική ήθελε να δημιουργήσει έναν χώρο όπου αυτή θα κυριαρχεί.

Κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τότε στην πόλη.

Για αυτό τον λόγο γέμισε το μαγαζί με δίσκους και ωραία ποτά με τα ουίσκι να κυριαρχούν. Σήμερα ο ανιψιός του συνεχίζει την κληρονομιά που πήρε διατηρώντας και εμπλουτίζοντας το Jazz in Jazz και παίζοντας μουσική πότε από τα χιλιάδες CD που έχει και πότε από βινύλια.