© Χρήστος Κισσατζεκιάν
EVENTS

Α Dog Called Money: Ένα ντοκιμαντέρ ύμνος στη δημιουργικότητα

Την περασμένη Δευτέρα παρακολουθήσαμε τη συνεργασία της PJ Harvey με τον καταξιωμένο φωτογράφο Seamus Murphy στα πλαίσια του Gimme Shelter Film Festival. Ή αλλιώς το πώς ένα ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί τις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη καταφέρνει να γίνει ένα μάθημα στην ανθρώπινη έμπνευση.

Ανοιξιάτικο βράδυ Δευτέρας στην πόλη με άλλο ένα Pop Up Monday, το δεύτερο για φέτος -μετά το sold out αφιέρωμα του Μαρτίου στον Rory Gallagher- στο οποίο το Gimme Shelter Film Festival παρουσίασε το ντοκιμαντέρ A Dog Called Money. Μια δημιουργία των Seamus Murphy και PJ Harvey, στην πρώτη του προβολή στην Αθήνα, μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στην Berlinale και την πανελλήνια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ιδανικό ξεκίνημα με τους Noise Figures που ανέλαβαν το μουσικό κομμάτι της βραδιάς με το μοναδικό two-piece στυλ τους, προς τέρψιν των φίλων της PJ Harvey που σταδιακά γέμιζαν το Gagarin 205, παίρνοντας θέση στα signature κόκκινα καθίσματα, απολαμβάνοντας την αθηναϊκή μπάντα στην πρώτη της εμφάνιση εδώ και ενάμιση χρόνο.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Παπανδρέου, με τις καλεσμένες του Πόλυ Λυκούργου (κριτικό κινηματογράφου) και Βάσια Τζανακάρη (συγγραφέα), ανέλαβαν να μας προετοιμάσουν για όσα θα ακολουθούσαν, επικεντρώνοντας τη συζήτησή τους στην ξεχωριστή προσωπικότητα της PJ Harvey, που αντιμετώπισε το συγκεκριμένο project ως μια καλλιτεχνική πρόκληση βγαίνοντας εντελώς από το comfort zone της σε κάθε φάση αυτής της πολύχρονης και επίπονης διαδικασίας, που οδήγησε στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ Α Dog Called Money και του άλμπουμ Τhe Hope Six Demolition Project.

Και, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ταξιδεύοντας η ίδια σε εμπόλεμες ζώνες, κατάφερε να προβάλει με εικόνες, ήχους και στίχους, πολλά διαφορετικά πρότυπα ανθρώπων, κοινωνιών και κυρίως, γυναικών.

© Χρήστος Κισσατζεκιάν

Όπως ενημερωθήκαμε από σκηνής, ο Seamus Murphy ενώ ήταν προγραμματισμένο να παρευρεθεί και να συμμετάσχει στα δρώμενα του φεστιβάλ δεν τα κατάφερε, παραμένοντας στις ΗΠΑ, απασχολημένος με το νέο του project. Ωστόσο, ήταν εδώ, μέσω του recorded Q&A που προβλήθηκε στην οθόνη του Gagarin 205, για να μας χαρίσει μια behind-the-scenes εικόνα των ταξιδιών, των τόπων και των ανθρώπων που ενέπνευσαν την ταινία.

Ο διάσημος φωτογράφος, σκηνοθέτης, συγγραφέας και στενός συνεργάτης της PJ Harvey στάθηκε ιδιαίτερα στην αμφίδρομη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους, ως έναυσμα για να πραγματοποιήσει το όραμά του μπαίνοντας ο ίδιος στον χώρο του κινηματογράφου. Αποκάλυψε άγνωστες πτυχές του σχεδιασμού και της παραγωγής, και πολύ προσωπικές στιγμές του οδοιπορικού από το οποίο προέκυψε το ντοκιμαντέρ που ο ίδιος χαρακτήρισε έναν «ύμνο στη δημιουργικότητα και την έμπνευση», δίνοντας μια διαφορετική διάσταση που μας βοήθησε να προσεγγίσουμε με πιο καθαρή ματιά το Α Dog Called Money που ακολούθησε.

Η ίδια η ταινία, επίκαιρη όσο και όταν δημιουργήθηκε, μας έδειξε ακριβώς αυτό. Την έμπνευση, την δημιουργία, την αναζήτηση και το ταξίδι δύο δημιουργών σε τόπους ταραγμένους, γεμάτους με ανθρώπους λαμπερούς και απρόσμενα αισιόδοξους, που ζουν έντονα παρά τις δυσκολίες και την καταστροφή γύρω τους.

© Χρήστος Κισσατζεκιάν

Φύγαμε από το Gagarin σοφότεροι και γεμάτοι μαγικές εικόνες και υπέροχους ήχους και μουσικές, έχοντας παρακολουθήσει την αριστοτεχνική δημιουργία δύο ξεχωριστών στον χώρο τους καλλιτεχνών οι οποίοι συνεργάστηκαν αρμονικά και εμπνευσμένα.

Mondays are Cool, ακριβώς όπως μας έχει μάθει το Gimme Shelter Film Festival εδώ και χρόνια, και το αποδεικνύει κάθε φορά που μας προσκαλεί στο Gagarin 205, γεμίζοντας τις Δευτέρες μας και αναδεικνύοντας μουσικούς και μουσικές, εικόνες και δημιουργίες.