© FB/Cinergo International Film Festival
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Αυτό το ΣΚ έχει φεστιβάλ συνεργατικού σινεμά και τη Γιορτή Προβατίνας

Δροσερά απογεύματα με κοκτέιλ, θερινές προβολές, πειραματικά φεστιβάλ και περιπατητικά τουρ: όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.

Για να βρίσκεσαι εδώ, στην Αθήνα θα τη βγάλεις το τριήμερο. Δεν έχει ταξίδι. Δεν έχει Χελμό. Και σκέφτεσαι πόσο κρίμα είναι όλο αυτό, πιο κρίμα και απ’ το να καταστρέφεται μια ολόκληρη καριέρα από μια άτυχη στιγμή. Είναι να μη σε καρφώσει το ρημάδι το μάτι σε αυτή τη ζωή.

Αλλά δεν πρέπει να παραδώσεις τα όπλα (εκτός αν έχεις χρεωμένο ακίνητο στο Χαλάνδρι). Δεν θα αφήσεις τον πανικό να επικρατήσει (εκτός εάν τυχαίνει να έχεις όντως πάνω σου ένα κουμπί πανικού, έτσι για να βρίσκεται). Δεν πρέπει να πανικοβληθείς ακόμη και αν στείλει μήνυμα το 112 για πυρκαγιά μερικά χλμ. έξω από την πίσω πλευρά της Σελήνης (που θα στείλει).

Όσο δύσκολο και αν φαίνεται κάτι τέτοιες ώρες, πρέπει να πάρεις μια ανάσα και να αναλογιστείς πόσο τυχερός υπήρξες που ποτέ δεν χρειάστηκε να βγεις και να υποστηρίξεις δημόσια τον εαυτό σου, περιγράφοντας τις διατροφικές συνήθειες που είχες όσο ήσουν φοιτητής. Εκεί να δεις σάλο.

Όσο λοιπόν τα πράγματα βαίνουν αργά και σταθερά προς τις διακοπές, το τωρινό long weekend είναι κάτι σαν προθέρμανση. Τα πράγματα κυλούν με ανάλογο ρυθμό στην πόλη και εμείς παραθέτουμε εκείνα που δεν πρέπει να χάσεις για να πετάξεις από πάνω σου την πλήξη και τη ζέστη ενός ακόμη καύσωνα: το event του Athens Cocktails στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, το Cinergo στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στον Υμηττό, το Krama Festival στο ΠΛΥΦΑ και το Off-Off Athens στο Θέατρο Επί Κολωνώ, μεταξύ άλλων.

Κοκτέιλ στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

© Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Είναι από τα καλύτερα αντίδοτα για τον καύσωνα στην πόλη: να περάσεις το απόγευμα με τη φιλόξενη παρέα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, δοκιμάζοντας νέα κοκτέιλ από καταξιωμένα μπαρ της πόλης (στη δελεαστική τιμή των 6€) και γνωρίζοντας κόσμο μέσα σε χαλαρό, καλοκαιρινό vibe όπως ξέρουν καλά να φτιάχνουν διοργανωτές σαν τους Reverb Sessions και Modular Expansion. Με άλλα λόγια, επιστρέφει με event το Athens Cocktails.

Αυτό το Σάββατο, από τις 15:30 και μετά.

Είσοδος ελεύθερη.

Φεστιβάλ συνεργατικού σινεμά

Το Cinergo είναι το μοναδικό φεστιβάλ στη χώρα που είναι επικεντρωμένο στην παρουσίαση ταινιών απ’ όλο τον κόσμο, με βασικό κριτήριο αυτές να έχουν παραχθεί μέσα σε ένα συνεργατικό μοντέλο, χωρίς τη βοήθεια επιχορηγήσεων. Πέρα από καλό σινεμά που παραμένει ανεξάρτητο και μάχιμο, το φεστιβάλ το οποίο διοργανώνεται για 5η χρονιά από τον Δήμο Δάφνης-Υμηττού θέλει να αναδείξει τη συνεργατικότητα σε γενικότερο πλαίσιο, ως ένα βιώσιμο και δημοκρατικό μοντέλο καλλιτεχνικής παραγωγής.

Οι ταινίες θα προβάλλονται με ελεύθερη είσοδο στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στον Υμηττό, για μία εβδομάδα (22-29/6).

Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Πειραματικό φεστιβάλ στο ΠΛΥΦΑ

Έργα εν εξελίξει με θέμα τη μοναξιά, πειραματικά beats, ανθρωπόκενος και future pop. Όπως και τις προηγούμενες φορές, το φεστιβάλ Krama μοιάζει με ένα πολύχρωμο μπουκέτο που αντί για λουλούδια προσφέρει μαζεμένες διάφορες φωνές του πειραματικού χώρου από το φάσμα της σύγχρονης μουσικής και των εικαστικών τεχνών. Συναυλίες, performances, οπτικές εγκαταστάσεις και DIY εργαστήρια γεμίζουν ένα διήμερο στο χώρο του ΠΛΥΦΑ, καλώντας το κοινό σε ένα πολυαισθητηριακό ταξίδι που ξεπερνάει τα σύνορα και τις ταμπέλες.

Στις 22 και 23 Ιουνίου, σε τρεις σκηνές παράλληλα.

Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Οι ομάδες του αύριο στο Θέατρο Επί Κολωνώ

Σε μια πρωτεύουσα που αλλάζει και πληθαίνει σε επίπεδο καλλιτεχνικών παραγωγών, το Off-Off Athens είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς απ’ το 2008, ένας σταθερός πυλώνας για τους νέους καλλιτέχνες και το ανήσυχο κοινό. Αυτή την Κυριακή, στη μέση του φετινού προγράμματος που είναι σε εξέλιξη, στη σκηνή του Επί Κολωνώ ανεβαίνει η ομάδα Zali με ένα έργο που φέρνει τη Γαλήνη ενώπιον του Χάους, σε μια αναμέτρηση που συγχρονίζεται από ηλεκτρονικούς και ιεροτελεστικούς ήχους.

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.

Νέα έκθεση στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους

Τι κι αν σου έλεγα ότι στην Αθήνα υπάρχει ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος στην ανατολική Μεσόγειο; Ότι έχει έκταση κοντά στα 2.000 στρέμματα κι ότι έχει καλλιεργήσει 2.500 είδη, τα οποία μπορείς να δεις από κοντά, και ότι όλα αυτά μπορείς να τα ανακαλύψεις με αφορμή έργα σύγχρονης τέχνης τα οποία μπήκαν μέσα στο πράσινο με μια έκθεση που δοξάζει το λεγόμενο “Shinrin-yoku”, την πανάρχαια συνήθεια του να περνά κανείς χρόνο μέσα στη φύση.

Μόλις ξεκίνησε η έκθεση Κολυμπώντας στο δάσος στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους.

Είσοδος ελεύθερη.

Τουρ στα βιομηχανικά κτίρια του Λαυρίου

Εάν γνωρίζεις τι σημαίνει κίμτσι και τοπιναμπούρ, πιθανότατα γνωρίζεις και αυτό εδώ το συγκρότημα. Τα στούντιο του MasterChef φιλοξενούνται σε ένα από τα (41 στο σύνολο) κτίρια των πρώην μεταλλείων του Λαυρίου (της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου), ένα κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο σε όλη του την έκταση με τον εξοπλισμό του in situ, το οποίο έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε με τη ξενάγηση από την ΚοινΣΕπ Εργαστήρι Μέμνησο, μια ομάδα που δραστηριοποιείται για την ανάδειξη του αποθέματος της λαυρεωτικής γης.

Το Σάββατο, το απόγευμα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Γιορτή προβατίνας

© Aris Oikonomou / SOOC

Καθιερωμένη ηπειρώτικη βραδιά, όπως την έχετε φανταστεί και όπως την επιθυμείτε. Ένα αξέχαστο γλέντι με πολύ κρασί, πολλά κλαρίνα, πολύ κόσμο, πολλά αμάξια που εμποδίζουν και παρακαλούνται οι κάτοχοί τους να τα μετακινήσουν. Ο πολιτιστικός σύλλογος Ηπειρωτών Πύρρος διοργανώνει για 10η φορά τη Γιορτή Προβατίνας και αναμένεται λαϊκό προσκύνημα. Το γλέντι θα ανάψουν οι άσσοι της ηπειρωτικής πίστας, Αντώνης Κυρίτσης, Γιώργος Κοτσίνης και Δημήτρης Τζουμερκιώτης. Όλα αυτά στο Γήπεδο Μεταμόρφωσης-Λυκόβρυση, που τίποτα, μισή ωρίτσα με το αμάξι.

Το Σάββατο 22 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.