ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Athens Tattoo Convention: Μιλήσαμε με τους ιδρυτές του για τα 15 χρόνια επιτυχίας

Ο Κυριάκος Μπαλάσκας και ο Ηρακλής Πατσόπουλος αποφάσισαν πριν από 15 χρόνια να δημιουργήσουν ένα αθηναϊκό φεστιβάλ για τον κόσμο της δερματοστιξίας. Σήμερα, το  Athens Tattoo Convention είναι ένας θεσμός διεθνούς εμβέλειας.

Τεσσερισήμισι χιλιάδες πεντακόσιες συμμετοχές και 600.000 επισκέπτες μέσα σε μία 15ετία. Συνοπτικά και μιλώντας με αριθμούς αυτό είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα όχι μόνο της επιτυχημένης ιστορίας και διαδρομής του Athens Tattoo Convention, αλλά και του πόσο δυνατό και ολοένα αυξανόμενο είναι το tattoo community, η κοινότητα του κόσμου της δερματοστιξίας στη χώρα μας. 

Φέτος, το Athens Tattoo Convention επιστρέφει στις 12 Μαΐου στο Γήπεδο TAE KWON DO στο Παλαιό Φάληρο για να γιορτάσει τα 15α γενέθλιά του σε ένα εκρηκτικό τριήμερο γεμάτο δράσεις.

Κι ενώ πέρυσι είχαμε περάσει μία ημέρα μέσα στον πολύχρωμο κόσμο του Convention, μεταφέροντας το κλίμα της διοργάνωσης, φέτος αποφασίσαμε λόγω της επετείου να μιλήσουμε για την ιστορία του, το πώς κατόρθωσε να γίνει θεσμός για την πόλη της Αθήνας και την κοινότητα της δερματοστιξίας, να αποκτήσει διεθνή εμβέλεια και τι να περιμένουμε από το φετινό φεστιβάλ. 

Συνομιλητές μας ήταν οι δύο ιδρυτές και διοργανωτές του, ο Κυριάκος Μπαλάσκας και ο Ηρακλής Πατσόπουλος.

Athens Tattoo Convention Ο Κυριάκος Μπαλάσκας και ο Ηρακλής Πατσόπουλος.
Ο Κυριάκος Μπαλάσκας και ο Ηρακλής Πατσόπουλος.

Ο πρώτος είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, tattoo artist και ιδιοκτήτης του Darkside Tattoo Society. Ο δεύτερος ασχολείται με το body piercing και είναι ιδιοκτήτης του Εternal Mark Tattoo Studio. Και οι δύο είναι διοργανωτές των Athens Tattoo Expo και Balkan Thessaloniki Tattoo Convention.

Athens Tattoo Convention, λοιπόν. Πώς γεννήθηκε η διοργάνωση; 

Κυριάκος Μπαλάσκας: Το Athens Tattoo Convention είναι κάτι που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια με πολύ ενθουσιασμό από μία παρέα που αγαπάει τα τατουάζ και την κουλτούρα γύρω από αυτά. Κάναμε ταξίδια στο εξωτερικό, συμμετείχαμε σε tattoo festivals, γνωρίσαμε κόσμο και στην πορεία αποφασίσαμε ότι θέλαμε κι εμείς να κάνουμε στην Αθήνα μία αντίστοιχη μεγάλη συνάντηση-γιορτή για όλους τους ink lovers της Ελλάδας και όχι μόνο.

Ηρακλής Πατσόπουλος: Η ίδια παρέα συνεχίζει πολλά χρόνια μετά με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια τρέλα να δουλεύει για αυτόν τον θεσμό και να τον κάνει ακόμα καλύτερο, ακόμα μεγαλύτερο.

Πώς θα γιορτάσετε τη 15ετία και τι να περιμένουμε να δούμε φέτος;

Ηρ. Π.: Τα πάντα! Είμαστε full force και έτοιμοι να τα δώσουμε όλα. Στόχος μας, η εμπειρία να είναι πλήρης για όλ@ από την ώρα που θα κάνουν το πρώτο βήμα μέσα στο γήπεδο του TAE KWON DO.

Κ. Μπ: Πέρα από το ότι έχουμε συγκεντρώσει την αφρόκρεμα των tattoo artists από Ελλάδα και εξωτερικό (σ.σ. 400 καλλιτέχνες που αποτελούν την enfant gâté των tattoo artists θα διαγωνιστούν και θα προβάλλουν την τέχνη τους με live tattooing και tattoo contests), το ATC θα έχει όντως τα πάντα: από food & drinks, game rooms, bike και skate shows, ακροβατικά, dj sets, διαγωνισμούς, body painting, ακροβατικά, μέχρι live perfomances από την Τόνια Μπανίλα, την Πηνελόπη Αναστασοπούλου και την μπάντα mama sings fire και τον ράπερ RACK. 

Athens Tattoo Convention

Υπάρχουν συμμετέχοντες tattoo artists, Έλληνες και ξένοι, που ξεχωρίζετε από το πρόγραμμα;

Κ. Μπ: Όλοι είναι εξαιρετικοί, αλλά αν έπρεπε οπωσδήποτε να ξεχωρίσω κάποιους, θα διάλεγα από το εξωτερικό: την οικογένεια Horikiyo από την Ιαπωνία που κάνουν αποκλειστικά tebori, τον Benjamin Laukis από την Αυστραλία που είναι ένας από τους καλύτερους παγκοσμίως στο χρώμα, τον Bill Canales από τις ΗΠΑ που ειδικεύεται στο traditional tattoo.

Ηρ. Π.: Και να συμπληρώσω τους Rudy Fritsch, Harrison Ravens, Beni Van de Rutter. Να τονίσουμε εδώ ότι στην Ελλάδα πλέον το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από καλλιτέχνες του εξωτερικού.

Ποια είναι τα είδη/στυλ τατουάζ που τρεντάρουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και παγκοσμίως;

Ηρ. Π.: Θα λέγαμε ότι το πράγμα πάει προς τα πιο μικρά, γραμμικά και πιο καθαρά τατουάζ.

Να τολμήσω να ρωτήσω πόσα τατουάζ έχει συνολικά ο καθένας σας ή θα μετράτε για αρκετά λεπτά; 

Ηρ. Π. & Κ. Μπ: Ένα σώμα ολόκληρο (γελάνε)! 

Athens Tattoo Convention

Ξεχωρίζετε κάποιο/κάποια; 

Ηρ. Π.: Σίγουρα, αυτό για το παιδί μου. 

Κ. Μπ: Όλα έχουν τη δική τους ιστορία, ωστόσο ξεχωρίζω αυτό για το παιδί μου και κάποια άλλα για σχέσεις μου.

Έχετε μπει στη διαδικασία του «σβησίματος» ή ήταν όλα συνειδητές επιλογές;

Ηρ. Π.:  Όχι, ποτέ.

Κ. Μπ: Εγώ ναι. Το 1997 είχα κάνει ένα τατουάζ, το οποίο μετά από 15 χρόνια ήταν χάλια και το κάλυψα με ένα άλλο.

Τι σχέδια σας αρέσει να χτυπάτε (πάνω σας);

Κ. Μπ:  Δεν έχω συγκεκριμένο στυλ. Μου αρέσει να πειραματίζομαι.

Ηρ. Π.:  Εγώ έχω, το Traditional Japanese.

Athens Tattoo Convention

Επιστρέφοντας στο Athens Tattoo Convention, θέλετε να μου αναφέρετε γιατί ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν τατουάζ και ιδιαίτερη σχέση με το tattoo community, αξίζει να επισκεφτούν το φεστιβάλ;

Κ. Μπ: Καταρχάς, ποτέ δεν είναι αργά να εθιστεί κάποιος στην τέχνη του τατουάζ. Σοβαρά πάντως, πολλοί επισκέπτες μας δεν έχουν ούτε ένα, έστω και μικρό, τατουάζ πάνω τους. Έρχονται γιατί τους ιντριγκάρει αυτός ο κόσμος, εκτιμούν στοιχεία της κουλτούρας μας. Επιπλέον, το ATC είναι πλέον ολόκληρη εμπειρία, με πολλά ερεθίσματα, δράσεις, πολλές τέχνες μαζί. Όλοι κάτι βρίσκουν να τους ενδιαφέρει. Και η αλήθεια είναι ότι όποιος κάνει το πρώτο, μετά εθίζεται. Θέλει κι άλλα.

Το Athens Tattoo Convention έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις καλύτερες αντίστοιχες διοργανώσεις παγκοσμίως. Ποια είναι τελικά τα συστατικά της επιτυχίας αυτής;

Ηρ. Π. & Κ. Μπ: Η ομάδα, ξεκάθαρα.

Ηρ. Π.: Από τον άνθρωπο στα εισιτήρια, έως τον καλλιτέχνη που κάνει τατουάζ, όλοι μαζί είμαστε μία ομάδα. 

Κ. Μπ: Μαζί έχουμε φτάσει μέχρι εδώ.

Και για να κλείσουμε, τι οραματίζεστε για το μέλλον του θεσμού;

Κ. Μπ: Αυτή τη στιγμή, που είμαστε στο peak μας, θα θέλαμε έναν μεγαλύτερο χώρο.

Ηρ. Π.: Ακριβώς, επιθυμία μας είναι να βρούμε έναν μεγαλύτερο χώρο να στεγάσει το ATC για να έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε ακόμα πιο πολύ τη διοργάνωση και να φιλοξενούμε περισσότερους καλλιτέχνες και περισσότερο κόσμο.

***

Athens Tattoo Convention

Info

15ο Athens Tattoo Convention

Γήπεδο TAE KWON DO Παλαιό Φάληρο

12, 13 & 14 Μαΐου 

  • Παρασκευή 14:00 – 23:00
  • Σάββατο 11:00 – 24:00
  • Κυριακή 11:00 – 22:00

Προπώληση εδώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Athens Tattoo Convention στηρίζει από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του τον Οργανισμό Make A Wish. Έτσι και φέτος, μέσω της ενέργειας STAR YOUR BODY, στην οποία ο επισκέπτης κάνει ένα τατουάζ από επιλεγμένα σχέδια αστεριών, το 100% του αντιτίμου θα πάει στον οργανισμό και την πραγματοποίηση ευχών παιδιών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Μέχρι σήμερα, οι καλλιτέχνες της διοργάνωσης έχουν ζωγραφίσει περισσότερα από 5.000 αστεράκια και συνεχίζουν.