iStock
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Ένας οδηγός για τα πιο ευρηματικά whiskey highballs της Αθήνας

Απλό αλλά καθόλου απλοϊκό, το whiskey highball επιστρέφει δυναμικά στα καλύτερα μπαρ της πόλης και το βρίσκουμε σε εκδοχές που πάνε πολύ πέρα από το κλασικό scotch & soda.

Το whiskey highball είναι το κοκτέιλ που λέει “less is more” κι αυτό το ξέρουν καλά οι bartenders της Αθήνας. Από την Ιαπωνία μέχρι τη Νέα Υόρκη, το highball έχει αναδειχθεί σε σύμβολο μινιμαλισμού και δροσιάς, ιδανικό για όσους αγαπούν το ουίσκι αλλά θέλουν να το απολαύσουν πιο ανάλαφρα, χωρίς να χαθεί ο χαρακτήρας του.

Στην Αθήνα του 2025, τα highballs κυκλοφορούν πια σε δεκάδες παραλλαγές: umami, φρουτώδη, βοτανικά, πικάντικα, ένα ολόκληρο σύμπαν γεύσεων που ξεδιπλώνεται σε μπαρ που ξέρουν να πειραματίζονται. Μαζέψαμε τις διευθύνσεις που πρέπει να ξέρεις, για να δοκιμάσεις τα πιο ξεχωριστά whiskey highballs της πόλης.

Υπάρχει κάτι μαγικό στη λιτότητα ενός whiskey highball. Μόνο ουίσκι, ανθρακούχο νερό και πάγος. Στην περιγραφή του μοιάζει απλό αλλά στην ουσία του είναι ένα κοκτέιλ που γεννήθηκε για να αναδείξει την καθαρή, αυθεντική γεύση του αποστάγματος.

Η ιστορία του ξεκινάει πίσω στον 19ο αιώνα, όταν η βιομηχανική παραγωγή σόδας έφερε τις φυσαλίδες στα ποτήρια των Ευρωπαίων και Αμερικανών. Είτε το λένε scotch & soda είτε hhiskey highball, μιλάμε για το ίδιο πράγμα: ένα ποτό που δεν χρειάζεται υπερβολές, αλλά παίζει με την ισορροπία. Από τα Broadway bars του 1900 μέχρι τα ιαπωνικά izakaya που τελειοποίησαν την τεχνική του με μαθηματική ακρίβεια, το highball πέρασε από φάσεις, ξεχάστηκε, επανήλθε, έγινε τάση ξανά.

Η σύγχρονη αναγέννησή του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους Ιάπωνες bartenders, που έδειξαν στον κόσμο ότι το απλό δεν σημαίνει πρόχειρο. Με προσοχή στη θερμοκρασία, την ποιότητα του πάγου και τον αριθμό των ανακατεμάτων, το highball μετατράπηκε σε μια ιεροτελεστία. Και κάπως έτσι, έγινε το τέλειο καλοκαιρινό ποτό για τους whiskey lovers και όχι μόνο.

Δροσιστικό, ελαφρύ σε αλκοόλ, αλλά γεμάτο χαρακτήρα. Οι bartenders το αγαπούν γιατί τους επιτρέπει να πειραματιστούν με διαφορετικά ουίσκι – bourbon, rye, scotch, ιαπωνικό – αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα αρώματα του καθενός χωρίς να τα καλύπτουν. Και φυσικά, είναι κι ένας υπέροχος καμβάς για εμπλουτισμούς και πειραματισμούς: από εναλλακτικά bitters και αρωματικές φλούδες μέχρι τόνικ με σύκο, τζίντζερ ή ακόμα και umami συστατικά. Αυτή η νέα, δημιουργική εποχή των highballs είναι που τα κάνει να πρωταγωνιστούν σήμερα στα καλύτερα μπαρ της Αθήνας.

Bungalow 7

Στο Bungalow 7, το all-day concept αποκτά διαφορετική ουσία, με τη θάλασσα να πρωταγωνιστεί όλη τη διάρκεια της μέρας. Στον κατάλογό του που έχουν επιμεληθεί ο Δημήτρης Καραπάνος και ο Βασίλης Σγουρομάλλης βρίσκουμε ένα ανάλαφρο, με καλοκαιρινό vibe highball twist. Το Ronin είναι ένα cocktail με Famous Grouse whiskey, μάνγκο, milky oolong τσάι και ανθρακικό. Ένα πάντρεμα που φέρνει μαζί τον φρουτώδη, τροπικό χαρακτήρα του μάνγκο με τη βελούδινη, almost creamy αίσθηση του oolong, όλα δεμένα σε ένα ανθρακούχο σύνολο.


Στο Bungalow 7, το Ronin είναι το ποτό που διαλέγεις όταν θέλεις κάτι ιδιαίτερο αλλά όχι βαρύ, όταν θες ουίσκι αλλά όχι στην κλασική του μορφή. Είναι εκείνη η επιλογή που ταιριάζει ιδανικά με το χαλαρό mood του απογεύματος είτε έχεις κάτσει στο μπαρ είτε έξω με θέα την υπέροχη θάλασσα.

Subject of Athens

Στο Subject of Athens, στο κέντρο της πόλης, οι Δημήτρης Ρούσσος και Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος έχουν στήσει ένα μπαρ που μιλάει κατευθείαν στη νέα γενιά των cocktail lovers. Μέσα στο industrial, urban σκηνικό του χώρου, το H.P 147 Highball ξεχωρίζει στον κατάλογο: Johnnie Walker Black, αχλάδι, μέλι και beurre noisette (καμμένο βούτυρο).

Είναι ένα highball που παίζει με την ιδέα του comfort, φέρνοντας το αχλάδι και το καραμελωμένο βούτυρο να μαλακώσουν την ένταση του ουίσκι, ενώ το ανθρακικό κρατά το ποτό ανάλαφρο και ευκολόπιοτο. Είναι το είδος του ποτού που πίνεις χαλαρά σε ένα high-top τραπέζι νιώθοντας ότι η Αθήνα γίνεται όλο και πιο πολύ μητρόπολη με την μπαρ σκηνή της.

Humain Athens

Στο Humain Athens, ο Δημήτρης Καραπάνος και ο Βασίλης Σγουρομάλλης κάνουν αυτό που λίγοι τολμούν: φέρνουν τη μαγειρική σκέψη μέσα στο ποτήρι. Ο κύβος T.5.05 είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα highball του καταλόγου τους – και μόνο που το δοκιμάζεις, το καταλαβαίνεις. Η μυστική meat lovers sauce, φτιαγμένη με καραμελωμένο σκόρδο, ανανά και μπαχαρικά, φλερτάρει απίστευτα με το bourbon, δημιουργώντας μια γευστική εμπειρία που θυμίζει κρέας, χωρίς καν να υπάρχει μέσα του.


Συμπληρωμένο με καραμελωμένο ποπ κορν, το ποτό σε μπερδεύει γλυκά, σε αναγκάζει να το ξαναπιείς για να το καταλάβεις. Το Humain δεν σερβίρει απλώς κοκτέιλς· σε προσκαλεί σε ένα παιχνίδι ανακαλύψεων και προκλήσεων, για όσους διψούν για το κάτι παραπάνω.

The Clumsies

Στο The Clumsies, ένα από τα πιο φημισμένα μπαρ στον κόσμο, ο Νίκος Σουρμπάτης έχει δημιουργήσει έναν κατάλογο που καταφέρνει να συνδέσει το φανταστικό με το πραγματικό με τον αρτιότερο τρόπο. Στην πρώτη κατηγορία βρίσκουμε το Tomato Solaris το οποίο δεν σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι, αλλά έχει όλα τα στοιχεία που το κατατάσσουν στα highballs.

Johnnie Walker Black Label, τυρί Καρίκι από την Τήνο, πεπόνι, λιαστή ντομάτα και ρίγανη. Σερβίρεται σε ένα ξύλινο χαμηλό ποτήρι με έναν στρογγυλό πάγο και θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ένα umami & fizzy παιχνίδι που δεν μοιάζει με τίποτα από αυτά που περιμένεις σε ένα whiskey cocktail.

Το Clumsies πάντα αρέσκεται στο να χτίζει γεύσεις με ελληνικές αναφορές και εδώ το πετυχαίνει απόλυτα, μπλέκοντας το ουίσκι με τις ντομάτες και τα βότανα της Μεσογείου. Είναι το είδος του ποτού που σε κάνει να πεις «δεν ήξερα ότι ήθελα αυτό» – μέχρι να το δοκιμάσεις.

Αίγλη Ζαππείου

Στην Αίγλη Ζαππείου, ο Δημήτρης Ρούσσος έχει βάλει τη σφραγίδα του σε ένα cocktail menu που ισορροπεί ανάμεσα στο κλασικό και το σύγχρονο, πάντα με λεπτομέρεια και φινέτσα. Στο μαρμάρινο μπαρ, κάτω από τα δέντρα του Ζαππείου, θα βρεις το Triple Black Highball: μια πληθωρική εκδοχή του κλασικού, με Johnnie Walker Black Label, Oloroso sherry, βούτυρο, σουσάμι, μαύρη τρούφα και μέλι.


Είναι ένα ποτήρι που συνδυάζει πλούτο και πολυπλοκότητα, χωρίς να χάνει τον ανάλαφρο χαρακτήρα του highball. Στην ουσία, πρόκειται για ένα twist που σε πάει πολύ πέρα από το σκέτο whiskey & soda  -ένα παιχνίδι υφών και αρωμάτων που θα εκτιμήσουν όσοι αγαπούν το ουίσκι αλλά θέλουν να το δουν αλλιώς.

ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ

Baba au Rum

Στο θρυλικό Baba au Rum, που εδώ και χρόνια φιγουράρει στη λίστα με τα καλύτερα μπαρ του κόσμου, το highball αποκτά καλλιτεχνικές διαστάσεις. Το Pollock’s Highball είναι ένα ποτό-φόρος τιμής στον Jackson Pollock, φτιαγμένο με Scotch Naked Malt, amontillado sherry, μια ιδέα από Jamaican rum, καμμένο μέλι και νότες μήλου.

Το αποτέλεσμα; Ένα σύγχρονο “whiskey-soda” που σπάει τα όρια του κλασικού και μπαίνει στο πεδίο της αφαίρεσης: γλυκόπικρο, αρωματικό, με layers που ξετυλίγονται αργά, σαν πινελιές σε καμβά. Στο Baba, τίποτα δεν είναι τυχαίο, κάθε κοκτέιλ είναι και μια αφήγηση, μια γευστική ιστορία που σε καλεί να συμμετέχεις ενεργά.

Line

Στο Line, τα πάντα είναι διαφορετικά, και αλλάζουν τόσο δυναμικά όπως αλλάζει και η φύση. Αυτή η zero waste φιλοσοφία, αυτή η ανακυκλωτική επικοινωνία μεταξύ κουζίνας και εργαστηρίου είναι ικανή να παράγει υπέροχα αποτελέσματα. Κάπως έτσι οι Νόρα Κούφου, Άγγελος Ζεϊμπέκης, Γιάννης Βαβαδής και η υπόλοιπη ομάδα του Line, δημιούργησαν ένα highball με μια τολμηρή και παιχνιδιάρικη μορφή.

Το απλά ονομασμένο Highball στον κατάλογο συνδυάζει Jack Daniel’s No.7, Metaxa 12 με μπανάνα & παντζάρι bitter, καραμέλα μήλου και μπαχαρικά. Ένα απροσδόκητο πάντρεμα γλυκού, γήινου και πικρού που ισορροπεί υπέροχα χάρη στο ανθρακικό. Στο Line, τίποτα δεν είναι τυχαίο: η γεύση, η υφή, η αίσθηση του ποτού στο στόμα, όλα μιλάνε μια γλώσσα πειραματισμού που τολμά να φέρει ελληνικά και διεθνή στοιχεία στο ίδιο ποτήρι. Είναι το ιδανικό μέρος για όσους ψάχνουν το highball όχι ως απλό ποτό, αλλά ως γευστική εμπειρία.

Naked Athens

Στο Naked Athens, το μπαρ που λατρεύει να σπάει τους κανόνες, το highball αποκτά μια ανατρεπτική μορφή. Το scotch & #not soda σερβίρεται με Ballantine’s και μια δική τους, άχρωμη cola, που έρχεται σε ξεχωριστό μπουκαλάκι στο τραπέζι σου.

Η ιδέα είναι απλή αλλά πανέξυπνη: παίρνεις το πιο guilty pleasure ποτό του κόσμου (whiskey & cola) και το φέρνεις σε ένα minimal, σχεδόν εικαστικό σερβίρισμα, που σε κάνει να το ξανασκεφτείς. Οπτικά μοιάζει με whiskey soda, αλλά η γεύση είναι όλο γλυκόπικρες νότες κόλας, τυλιγμένες γύρω από το μαλακό blend του Ballantine’s. Στο Naked, το παιχνίδι με τις προσδοκίες είναι πάντα μέρος της εμπειρίας κι αυτό το ποτήρι το αποδεικνύει τέλεια.

Taratsa Athens

Στο Taratsa Athens, με θέα που κόβει την ανάσα, το καλοκαίρι αποκτά το δικό του signature ποτό. Το Scotch & Soda του καταλόγου είναι μια ανάλαφρη, αρωματική εκδοχή του κλασικού highball: ουίσκι, ροδάκινο, τσάι Mount Supreme peach και λεβάντα. Στην πρώτη γουλιά, το ροδάκινο φέρνει μια φρουτώδη γλύκα, ενώ η λεβάντα δίνει ένα λεπτό floral άρωμα που το κάνει σχεδόν αέρινο, τέλειο για τις ζεστές βραδιές στην ταράτσα.

Το Taratsa Athens, πέρα από την ωραία του τοποθεσία, έχει μια κοκτέιλ προσέγγιση που δεν φοβάται να παίξει με γνώριμα υλικά, δίνοντάς τους όμως μια twist διάσταση. Εδώ το Scotch & Soda γίνεται το απόλυτο sundowner drink για αθηναϊκές νύχτες.

Black Duck Garden

Στο Black Duck Garden, τη δροσερή αυλή στο κέντρο της Αθήνας που παντρεύει την παλιά αρχοντική Αθήνα με το σύγχρονο bar culture, το highball παίρνει μια παιχνιδιάρικη, διάσταση. Το Fig the Duck συνδυάζει whiskey, λάιμ, πράσινο μήλο και soda με γεύση σύκο, δημιουργώντας ένα ποτό που είναι δροσερό, γλυκόξινο και ταυτόχρονα απρόσμενα γήινο.

Το σύκο δίνει μια απαλότητα και ένα άρωμα που μπλέκει μοναδικά με τη φρεσκάδα του μήλου και την οξύτητα του λάιμ, κάνοντας το ποτό ιδανικό για χαλαρές απογευματινές συναντήσεις κάτω από τα δέντρα της αυλής. Στο Black Duck, το κοκτέιλ δεν είναι απλώς κάτι να πιεις, είναι ένας τρόπος να μπεις για λίγο σε μια άλλη, πιο ρομαντική Αθήνα.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.