EVENTS

OVERHYPE Sneaker Convention: Μιλήσαμε με τον διοργανωτή της μεγαλύτερης γιορτής για sneakers στην Αθήνα

Ο Δημήτρης Κλιάφας θυμάται πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του OVERHYPE Sneaker Convention, αποκαλύπτει τι θα δούμε φέτος, αλλά και τι οραματίζεται για το μέλλον της διοργάνωσης που προσγειώθηκε στην πόλη για να γίνει θεσμός.

Είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα ελληνικά φεστιβάλ στη βιομηχανία της μόδας. Είναι το μοναδικό που αφορά τη sneaker κουλτούρα και συμβαίνει στη χώρα μας. Είναι η μεγαλύτερη γιορτή για όλους όσοι αγαπούν τα sneakers, αλλά και όχι μόνο γι’ αυτούς. Για κάθε έναν που αγαπά τη μόδα ή θέλει να τη γνωρίσει και να ανοιχτεί σε καινούργιους κόσμους.    

Είναι το OVERHYPE Sneaker Convention, που επιστρέφει για ένα διήμερο μέσα στον Οκτώβριο (14-15/10) με την 3η του διοργάνωση στο Ζάππειο Μέγαρο και εμείς μιλήσαμε με τον διοργανωτή και ιθύνων νου, Δημήτρη Κλιάφα για την ιστορία του Convention, όλα όσα περιμένουμε φέτος και τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του OVERHYPE Sneaker Convention; 

Επιτρέψτε μου να μεταφέρω τη συζήτηση στο 2017, όταν το χρόνιο πάθος μου για τη sneaker κουλτούρα με ώθησε στο να δημιουργήσω το overhype.gr. Στο ξεκίνημά του ήταν το πρώτο relevant με το αντικείμενο IG page. Γρήγορα έγινε blog, μετέπειτα community, e-shop και agency εισαγωγής και αντιπροσώπευσης brands street ρούχων και sneaker care προϊόντων. 

Το να δημιουργήσω έναν θεσμό που να γιορτάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κουλτούρα, υπήρχε σαν σκέψη πριν ακόμα εξελίξω τα παραπάνω, λόγω παραστάσεων που είχα από επισκέψεις μου στο εξωτερικό σε αντίστοιχου περιεχομένου events σκεπτόμενος το πόσο απουσιάζει κάτι αντίστοιχο από την ελληνική σκηνή. 

Συνεπώς, το OVERHYPE Sneaker Convention ήρθε εύκολα σαν φυσική εξέλιξη της δραστηριότητάς σας;

Ακριβώς, με το πρώτο event, με το 1o OVERHYPE Sneaker Convention το 2019. Έχοντας επαφές σε όλo το κομμάτι της αγοράς -retailers, sneaker & streetwear brands- αποφάσισα ότι είχε φτάσει η στιγμή να τους ενώσω όλους «κάτω από την ίδια ομπρέλα».

OVERHYPE Sneaker Convention

Η φετινή είναι η τρίτη κατά σειρά, διοργάνωση. Τι να περιμένουμε; 

Καταρχάς, πολύ-πολύ θετικά vibes από τις εξαιρετικές ομάδες όλων των συμμετεχόντων. Μην ξεχνάμε ότι σε μεγάλο ποσοστό, πρόκειται για νέα παιδιά, νέους επιχειρηματίες με ενθουσιασμό, φρέσκιες ιδέες και πραγματική αγάπη για τη sneaker σκηνή και το ίδιο το προϊόν. 

Αναμφίβολα λοιπόν, θα δούμε πολλά και σπάνια ζευγάρια sneakers, λατρεμένα brands που έχουν να παρουσιάσουν τα stories τους, όπως και εδραιωμένα streetwear καταστήματα με τις συλλογές τους, καθώς και πάρα πολλές εκπλήξεις.

Τι θα ανακαλύψουν φέτος οι συλλέκτες και τι όσοι τώρα συστήνονται με την κουλτούρα των sneakers; 

Δύσκολο το πρώτο σκέλος της ερώτησης, μιας και οι συλλέκτες είναι ένα άκρως ενημερωμένο κοινό οπότε είναι σίγουρο ότι θα έρθουν μελετημένοι για συγκεκριμένες κινήσεις, με προσμονή για εκείνο το ζευγάρι ή τα ζευγάρια που έψαχναν καιρό και θα βιαστούν να βρουν, να το «μυρίσουν» να διαπραγματευτούν την τιμή τους και να το ή τα αποκτήσουν. 

Κοινός παρονομαστής σε συλλέκτες και new comers είναι το ότι αναμφίβολα και οι δύο θα φοράνε για outfits, τα «πιο δυνατά τους χαρτιά» που θα κεντρίσουν την προσοχή. 

Οι new comers να είναι βέβαιοι ότι η sneaker κουλτούρα όπως κάθε έκφανση πολιτισμού, θα τους κερδίσει αγκαλιάζοντας τους με μεγάλη αγάπη και όρεξη για νέες συζητήσεις πάνω σε γνωστές σιλουέτες sneaker και αναδρομές σε μόδα, basketball, μουσική, τέχνη, action sports, gaming και για το πώς όλα αυτά έγιναν ένα με τα brands και τα προϊόντα τους.

OVERHYPE Sneaker Convention

Αλήθεια, όταν λέμε sneakerhead, τι εννοούμε;

Καλή ερώτηση, Sneakerhead είναι ο συλλέκτης σπάνιων ή έστω limited edition sneakers. Αυτός δηλαδή που έχει σαν χόμπι να συλλέγει ζευγάρια και να ανταλλάζει κάποια με κάποια άλλα ανάλογα το γούστο ή τις φιλοδοξίες που έχει για τη συλλογή του. 

Οι sneakerheads έχουν γνώσεις για την ιστορία του κάθε ζευγαριού, των brands γενικότερα και μπορώ να πω είναι οι πιο ρομαντικοί της όλης σκηνής.

Ποια είναι η δική σας σχέση με τα sneakers και τη γενικότερη κουλτούρα του streetwear;

Ακρογωνιαίος λίθος στη sneaker κουλτούρα και στοιχείο κληρονομιάς των brands είναι το μπάσκετ. Ως αθλητής του μπάσκετ λοιπόν από μικρό παιδί σε συνδυασμό με το οικογενειακό DNA στον χώρο της μόδας -ο πατέρας μου είχε μεγάλη πορεία στο εμπόριο υφασμάτων- δεν αρκούσε παρά μια σπίθα όπως λέμε για να ανάψει τη φλόγα μέσα μου για τον χώρο. Αρχικά, με παπούτσια που φορούσαν μπασκετικά μου ινδάλματα, στην πορεία ακόμα περισσότερα όσο διαμόρφωνα κι εγώ το προσωπικό μου statement, είτε σε outfits είτε σε μουσικά ακούσματα και street επιρροές. 

Μεγαλώνοντας στα 90s ήταν διαφορετικά από κάθε άποψη. Στην πορεία υπήρξα στέλεχος γνωστής αλυσίδας αθλητικών ειδών, κάτι που μου έδειξε ξεκάθαρα μέσα μου ότι αυτός είναι ο χώρος που επιθυμώ να δραστηριοποιηθώ αρκεί να βρω τη δική μου θέση σε αυτόν. Σήμερα, υπηρετώ τη γενικότερη κουλτούρα προφανώς ως διοργανωτής ενός Sneaker Convention, μία διοργάνωση που προωθεί και ενώνει τις sneaker, fashion και lifestyle σκηνές.

OVERHYPE Sneaker Convention

Η προσωπική σας συλλογή από sneakers, πόσα ζευγάρια αριθμεί;

Ρωτάτε για αυτά που φοράω τακτικά, για αυτά που έχω σε δική τους ντουλάπα, αυτά στο σαλόνι ή αυτά που έχω πάρει απόφαση πλέον ότι πρέπει να είναι μόνιμα στην αποθήκη μου; (γελάει). Αστειεύομαι, καθώς ξέρω ότι αναφέρεστε σε όλα αυτά μαζί.

Έχω σίγουρα πάνω από 200 ζευγάρια, ίσως πρώτη φορά αναφέρω τον αριθμό. Σας διαβεβαιώ πάντως ότι υπάρχουν αρκετά άτομα στην Ελλάδα με πολύ περισσότερα και κάποια από αυτά θα δώσουν το παρών στο 2ήμερο του OVERHYPE Sneaker convention. Δεν αναφέρομαι σε εμπόρους αλλά σε συλλέκτες. 

Υπάρχουν κάποια από αυτά που ξεχωρίζετε; Που ίσως να έχουν μία ωραία ιστορία από πίσω να μας διηγηθείτε;  

Τα αγαπάω όλα το ίδιο, κάθε ένα έχει συνδεθεί με μία ιστορία έτσι συμβαίνει πάντα. Ξεχωρίζω 3 ζευγάρια, τα 2 διαλυμένα σχεδόν και χωρίς το κουτί τους αλλά μεγάλης συναισθηματικής αξίας. Από το μακρινό 1992, το πρώτο -και ακριβό για την εποχή- μπασκετικό παπούτσι που μου αγόρασε η μητέρα μου, από το 1996 αυτό που η αεροσυνοδός τότε θεία μου μού έφερε από το Σικάγο –ο νοών νοείτω, ποιο– και ένα πρόσφατο sneaker collab του 2021 το οποίο με ταλαιπώρησε αρκετά για να το βρω και οι συνθήκες με βρήκαν να το αγοράζω τελικά στο Ρότερνταμ σε ένα τοπικό event.

OVERHYPE Sneaker Convention

Επιστρέφοντας στο OVERHYPE Sneaker Convention θέλετε να μου αναφέρετε γιατί ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση/αγάπη για τα sneakers, αξίζει να επισκεφτούν τη διοργάνωση;

Κοιτάξτε, γενικά είναι μια πρόσκληση προς την ευρεία κοινότητα των fashion lovers κάθε background και ηλικίας. Για πολλούς θα είναι νοσταλγικού χαρακτήρα, έχει συμβεί δηλαδή και σε προηγούμενο event. Παιδικές αναμνήσεις, συνδεδεμένες με τα ρούχα και τα παπούτσια ενός αθλητή, τραγουδιστή ή ηθοποιού ξεπηδούν μπροστά στα μάτια μας αναπόφευκτα. Κάποιοι/ες ανακαλύπτουν τον wanna be συλλέκτη που έκρυβαν. 

Με τόσο ντόρο που γίνεται πλέον γύρω από το sneaker game, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το να μάθεις τι ακριβώς συμβαίνει γύρω από αυτά. Η έμπνευση που μπορεί να αντλήσει κανείς από ένα τέτοιο event είναι μεγάλη. Ακόμα κι αν δεν σκοπεύει κανείς να αγοράσει κάποιο ζευγάρι και πάλι υπάρχουν αρκετά άλλα να κάνει. Για παράδειγμα, να δει όσα έχουν να παρουσιάσουν κορυφαία global brands, να κερδίσει δώρα, να απολαύσει το barber service, να δει αγαπημένους ΤikΤokers, IGers, street artists ή να σκεφτεί να κάνει ένα tattoo, να γνωρίσει τη γλυκιά ρουτίνα περιποίησης παπουτσιών, να δοκιμάσει νέα ροφήματα και street γεύσεις, να διασκεδάσει με hip hop μουσικές διαδρομές. Γενικά να περάσει όμορφες ώρες μέσα σε έναν αρκετά ελκυστικό χώρο αυτόν της αθλητικής μόδας, σε ένα venue ιστορικής κληρονομιάς, το Ζάππειο Μέγαρο.

OVERHYPE Sneaker Convention

Το OVERHYPE Sneaker Convention είναι η μεγαλύτερη γιορτή της sneaker κουλτούρας στη χώρα μας. Τι συνιστά την επιτυχία του;

Όλα τα παραπάνω, θα έλεγα. Είναι σίγουρα η μαγεία της επικοινωνίας, το να βρίσκονται μαζί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πολλά άτομα με κοινά χαρακτηριστικά χαρίζει τρομερή ενέργεια και διάθεση στον χώρο. Η sneaker σκηνή έχει εξελιχθεί σε ένα πολυσύνθετο μοντέλο όπου μουσική, μόδα, sports, τέχνη και gaming ενώνονται και ελέγχουν το πολιτιστικό zeitgeist. Οπότε, το κοινό βρίσκει μέσα από τα sneakers του ή το outfit γενικότερα, τρόπο να επικοινωνήσει την ταυτότητα του, την προσωπικότητα του και την αισθητική του συνολικά. Τα sneakers επιτρέπουν στον κόσμο να εκφράσει το πώς νιώθει και το ποιος/α είναι.

Για να κλείσουμε, τι οραματίζεστε για το μέλλον της διοργάνωσης που αργά και σταθερά τείνει να γίνει θεσμός για την Αθήνα;

Καταρχάς, κάθε φορά στόχος είναι και θα εξακολουθήσει να είναι το να ανεβαίνει η διοργάνωση ένα σκαλί πιο ψηλά. Είτε όσον αφορά στις εταιρείες που συμμετέχουν, είτε σε περιεχόμενο εντός του event είτε σε επικοινωνία για αυτό. Γίνονται κινήσεις από την πλευρά της διοργάνωσης προς μια τέτοια κατεύθυνση. 

Αξίζει να αναφέρω ότι στην προ-COVID εποχή, αμέσως μετά το 1ο event δέχθηκα αιτήματα κι από Ευρωπαϊκά καταστήματα και ομάδες για συμμετοχή στο επόμενο. Ασχέτως με το εάν τα όσα ακολούθησαν με την πανδημία απέτρεψαν και τις δύο πλευρές να συνεργαστούμε σίγουρα αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. 

Τέλος, ένα βήμα που θα εξετάσουμε σχετικά άμεσα είναι μια αντίστοιχη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη.

***

OVERHYPE Sneaker Convention

14-15 Οκτωβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο

Εισιτήρια εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες overhypesneakerconvention.gr