Deb Lindsey For The Washington Post via Getty Images/Ideal Image
ΕΞΟΔΟΣ

Πού θα πιεις τα καλύτερα Daiquiri στην Αθήνα

Είναι ένα κοκτέιλ που μπορείς να απολαύσεις όλη τη χρονιά, ακόμα κι αν στο μυαλό σου πάει παρέα με τις διακοπές και τη θάλασσα. Ευτυχώς, στην Αθήνα υπάρχουν μπαρ που το φτιάχνουν εξαιρετικά.

Το Daiquiri έχει συνδεθεί με το καλοκαίρι όσο λίγα κοκτέιλ. Στην Ελλάδα όμως, είμαστε από τους τυχερούς που μπορούμε να το απολαμβάνουμε σχεδόν όλη τη χρονιά.

Εδώ ο χειμώνας κρατάει μόλις 2-3 εβδομάδες και ο καιρός αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμμαχό σου όταν θέλεις να απολαύσεις ένα δροσιστικό κοκτέιλ με το Daiquiri είναι -όχι άδικα- μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορεί να κάνεις.

Στην Αθήνα είναι πολλά τα μπαρ που φτιάχνουν μοναδικά Daiquiri. Μαζέψαμε τα καλύτερα από αυτά.

Baba au rum

Η λίστα δε θα μπορούσε να ξεκινάει με κάποιο άλλο μαγαζί πέρα από το κορυφαίο rum bar της πόλης.

Όπως αναφέρει και το ίδιο στον κατάλογό του, το 2009 μας έφερε κλασικά και νέα κοκτέιλ με ρούμι στην καρδιά της πόλης με μία εντελώς διαφορετική οπτική και κουλτούρα. Άλλωστε αυτή η προσέγγιση είναι που το έχει κάνει τόσο δημοφιλές όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκόσμια, κάτι που αποδεικνύεται και από την πολυετή παραμονή του στη λίστα με τα 50 καλύτερα bar του κόσμου.

Το signature cocktail του Baba Au Rum δε θα μπορούσε να είναι άλλο από το ομώνυμο Baba au rum cocktail, το οποίο είναι ένα umami Daiquiri με βανίλια, γλυκό sherry, δρυ, λαιμ, βασιλικό και πολλές ακόμα βοτανικές νότες. Η βάση του είναι του ρούμι Barcelo από τη Δομινικανή Δημοκρατία και το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον ιδιαίτερο.

Abstract

Daiquiri

Το Abstract από την πρώτη στιγμή που άνοιξε (ούτε χρόνο δεν έχει κλείσει) εντυπωσίασε για αρκετούς λόγους. Ένας από αυτούς ήταν τα κοκτέιλ του, που αποτελούν παραλλαγές αγαπημένων κλασικών.

Δεν είναι απλά twists όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι κοκτέιλ βασισμένα στις πρωτότυπες συνταγές, αλλά με μια εντελώς άλλη καλλιτεχνική προσέγγιση και στη γεύση αλλά και στην εμφάνιση. Έτσι ακριβώς είναι και το Marble Daiquiri που σερβίρουν.

O Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος, που βρίσκεται πίσω από την μπάρα του Abstract μας μίλησε για τη συνταγή του. «Έχει Rum blend, φράουλα, λευκό πιπέρι, λάιμ, ένα λάδι δυόσμου και βάμμα από ιβίσκο. Τέλος, έχει και ένα βάμμα από πιπέρι για να δώσει βάθος στον καμβά».

Bank Job

Daiquiri

Τον Θάνο Τσεκούρα τον γνωρίζω αρκετά χρόνια, και δε γινόταν να μην ξέρω τη λατρεία του για το Daiquiri.

«Ο λόγος που το Daquiri έχει μπει στη λίστα των πιο διάσημων κοκτέιλ παγκοσμίως είναι γιατί πρόκειται για ένα απολαυστικό και δροσερό ποτό που δε θα σε απογοητεύσει ποτέ. Είναι η αρχή και το τέλος μιας ωραίας μέρας. Η απλότητα της γεύσης του είναι κάτι μαγικό. Και κανείς δεν μπορεί να πιει μόνο ένα», λέει ο ίδιος. «Εγώ βασιζόμενος στην κλασική συνταγή έχω δημιουργήσει τη δική μου πρόταση. Σερβιρισμένο σε ποτήρι coupe extra παγωμένο και για γαρνιτούρα μια σφήνα lime για extra οξύτητα».

Η συνταγή του Θάνου είναι η εξής, σε περίπτωση που θες κι εσύ να φτιάξεις το δικό σου.

  • 50 ml Cuban white rum
  • 10 ml jamaican overproof rum
  • 25 ml φρεσκοστημένο lime
  • 18 ml σιρόπι ζάχαρης 1:1
  • 2-3 σταγόνες salt solution

Bonco

Daiquiri

Μπορεί να είναι ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά του Περιστερίου, καταφέρνει όμως και παραμένει ένα από τα πιο φρέσκα. Ίσως, φταίει ο πεζόδρομος που βρίσκεται, ίσως φταίνε οι άνθρωποι του, ίσως φταίνε τα κοκτέιλ. Μάλλον, φταίνε όλα τα παραπάνω.

Εδώ θα πιεις δροσερό Daquiri στην αυθεντική συνταγή. Όπως και ο Γιάννης Καλκιτανίδης που βρίσκεται πίσω από την μπάρα του Bonco, «Όσον αφορά στην προσέγγισή μας στο κοκτέιλ αυτό αλλά και τα υπόλοιπα κλασικά που σερβίρουμε, προσπαθούμε να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στα κλασικά που αγαπάμε, χωρίς πάντα να λείπουν και κάποια μικρά twists».

Στην προκειμένη, η κύρια συνταγή που ακολουθεί το αγαπημένο μπαρ των δυτικών είναι:

  • 60ml παλαιωμένο ρούμι
  • 30ml φρεσκοστυμμένο lime
  • 20ml απλό σιρόπι ζάχαρης

Σερβίρεται σε παγωμένο ποτήρι coupette και για γαρνιτούρα ελαφρώς πατημένο wedge από lime.

«Ενίοτε και ανάλογα τις προτιμήσεις πελατών μπορεί να παίξουμε λίγο με την αναλογία του ρουμιού και να προσθέσουμε λίγο ρούμι agricole, ώστε να βγει ο γήινος χαρακτήρας του  και στο Daiquiri μας. Δεν ξεχνάμε βέβαια και το που βρισκόμαστε, στο εξωτικό Mπουρνάζι, οπότε και δεν αποκλείεται να προσθέσουμε και φρούτα όπως φράουλα. Βασικά ακόμα και frozen αν θέλει κανείς, το κάνουμε, σημασία έχει να το απολαύσει αυτός που μας επιλέγει για να πιει το ποτό του».