Getty Images/Photo by Scott Suchman/For the Washington Post
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Πού θα πιεις τα ωραιότερα Gimlet cocktails στην Αθήνα

Ένα εμβληματικό cocktail αναγεννάται στα bar της Αθήνας και εμείς σου λέμε σε ποιες μπάρες θα το πιεις στην καλύτερη εκδοχή του.

Πριν από πάρα πολλά χρόνια είχα δει για πρώτη φορά το Gimlet στον κατάλογο ενός bar στο Λονδίνο. Η αλήθεια είναι ότι στην Αθήνα δεν υπήρχε καν και έτσι δεν είχε τύχει να το δοκιμάσω ποτέ, είχα όμως διαβάσει γι’ αυτό.

Ένας barman με χρόνια εμπειρίας στην πλάτη του, φορώντας άσπρη ποδιά, βγάζει από το ψυγείο παγωμένο τζιν, ένα μπουκάλι παγωμένο cordial, βάζει τις κατάλληλες δοσολογίες στο shaker, το κουνάει και σερβίρει σε coupe ποτήρι. “Your Gimlet, Sir”.

Θυμάμαι έξω χιόνιζε και έβλεπα την πόλη από το παράθυρο. Πιάνω το ποτήρι και δοκιμάζω. Αυτή η στιγμή αρκούσε για να γίνει το αγαπημένο μου cocktail. Ένα cocktail βρετανικό, που η ιστορία του ξεκινάει γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα. Τότε ο Sir Thomas Gimlette του Βασιλικού Ναυτικού ήθελε να φτιάξει ένα αντίδοτο στο σκορβούτο και σκέφτηκε πως η ανάμειξη του gin με το lime θα ήταν καλή ιδέα.

Η αλήθεια είναι ότι τότε ο συνδυασμός αυτός χρησιμοποιούνταν πολύ σαν φάρμακο. Αυτή η ιδέα εξελίχθηκε και βρέθηκε στους καταλόγους των καλύτερων bars της πόλης στις αρχές του 20ού αιώνα. Για αρκετά χρόνια το Gimlet ήταν στην αφάνεια, όμως τελευταία τόσο η κλασική συνταγή όσο και παραλλαγές της έχουν αρχίσει να μπαίνουν στους καταλόγους των καλύτερων αθηναϊκών bars.

Εμείς κάναμε μια βόλτα και σου προτείνουμε τα καλύτερα Gimlet που σερβίρονται στις μπάρες της Αθήνας.

The bar in front of the bar – Rumble in the Jungle

Ένα bar που λατρεύει τα classics και πειραματίζεται με αυτά, δε θα μπορούσε να μην έχει ένα gimlet style cocktail στον κατάλογό του.

Το Her Scent είναι ένα cocktail από τον πρώτο κατάλογο του Rumble in the Jungle και είναι ένα από εκείνα που έκαναν αρκετά μεγάλο ντόρο, αφού όλοι μιλούσαν για αυτό. Προσωπικά για μένα ήταν το cocktail της περσινής σεζόν. Ίσως, φταίει το όνομά του, ίσως η διαύγειά του, ίσως η γεύση του, ίσως και όλα τα παραπάνω. Ένα cocktail τύπου gimlet με τρεις βότκες -μία από ροδοπέταλα, μία από εσπεριδοειδή και μία από γιασεμί- με το αποτέλεσμα να είναι σαν ένα γυναικείο άρωμα με ελαφριά οξύτητα.

Το Her Scent λόγω της επιτυχίας του το βρίσκεις και στον φετινό κατάλογο και αν δεν το έχεις δοκιμάσει πρέπει να το ζητήσεις.

THE BAR IN FRONT OF THE BAR

Baba au Rum

Για τον νέο κατάλογο του Baba au Rum έχουμε μιλήσει αρκετές φορές, μιας και τον λατρέψαμε από την πρώτη στιγμή.

Μέσα σε αυτόν λοιπόν, υπάρχει ένα modern vintage gimlet με το όνομα Glass Tears. Ένα cocktail, το οποίο παίρνει το φυτό σήμα κατατεθέν της πόλης και το βάζει στο ποτήρι μας. Συγκεκριμένα, φέρνει όλη τη μυρωδιά από τις νεραντζιές της πόλης σε ένα ποτήρι martini.

Διαυγές, αρωματικό, νόστιμο και πολύ αθηναϊκό ακόμα και στη γαρνιτούρα του, αφού απλά ένα φύλλο νεραντζιάς προσγειώνεται πάνω στο cocktail. Italicus bergamot liqueur, βέτιβερ και λεμόνι συμπληρώνουν τη μοναδική γεύση και το άρωμα που βγάζει.

A for Athens

Ένας ακόμα κατάλογος ο οποίος αξίζει την προσοχή σου.

Η Αγάπη Πετροπούλου και η ομάδα του A for Athens μετέφερε στο ποτήρι ένα πολύ ενδιαφέρον concept και πρέπει να το ανακαλύψεις. Συναίσθημα ή λογική μέσα από 10 cocktails, τα οποία όλα μετουσιώνουν σε γεύση λέξεις, έργα τέχνης, συναισθήματα, σκέψεις και φόβους. Ένας κατάλογος που τον χαζεύεις για κάθε του λεπτομέρεια.

Εκεί θα βρεις το Dare ένα gimlet style cocktail, το οποίο συνοδεύεται από μια προσωπογραφία του Gustave Courbet, Γάλλου καλλιτέχνη που πρωτοστάτησε στο κίνημα του ρεαλισμού. Το Dare έχει Beefeater London Dry Gin, αψέντι, elderflower, λάδι κάνναβης, σέλερι, μήλο και για γαρνιτούρα ψεύτικη μαριχουάνα.

Ένα cocktail sour, βοτανικό και φρέσκο, το οποίο συνδυάζει ενδιαφέρουσες γεύσεις με το τζιν. Γεύσεις οι οποίες είναι αρκετά μεγάλη τάση στην παγκόσμια cocktail σκηνή.

The Clumsies

Το Clumsies πρωτοπορεί από την πρώτη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του και μας έχει χαρίσει όλα αυτά τα χρόνια cocktails που δύσκολα βρίσκεις αλλού. Αυτό όμως που ξεχώρισα από την αρχή στους καταλόγους του είναι το Highball Gimlet.

Ίσως, είναι η πρώτη παραλλαγή Gimlet που είδαμε στα ελληνικά bars και δε σερβιριζόταν σε coupe ποτήρι, αλλά όπως λέει το όνομά του, σε highball. Τζιν, σιρόπι από εποχικά χόρτα και βότανα και γέμισμα με Three cents σόδα γκρέιπφρουτ, συνθέτουν αυτό το ξεχωριστό cocktail.

Felicita

Το Felicita είναι μια από τις νέες αφίξεις της πόλης που μας έκανε να κολλήσουμε. Ένα bar που λατρεύει την Ιταλία και το aperitivo και μας έχει κάνει να το λατρέψουμε και εμείς. Βρίσκεται πίσω από το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς και ενώ μοιάζει να βρίσκεται εκτός κέντρου, είναι στην ιδανική απόσταση για να μην μπλέξεις ούτε στα προβλήματα του κέντρου, ούτε για να νιώσεις ότι είσαι μακριά από αυτό. Άνετη ατμόσφαιρα, όμορφα κρασιά και πιάτα, αλλά και ενδιαφέρονται cocktails.

Μιας και είπαμε για cocktails θα μιλήσουμε -πάλι- ίσως για το αγαπημένο μου cocktail του καταλόγου. Ο Μάριος Ηλιόπουλος έχει δημιουργήσει ένα Gimlet -έτσι το έχει ονομάσει κιόλας- με Vida Mezcal, cordial ανανά και βασιλικού, πίκλα αγγουριού, irish whiskey και καπνιστό αλάτι. Ιδιαίτερα συστατικά άρτια συνδυασμένα μεταξύ τους με το αποτέλεσμα να σε κάνει να γουρλώνεις τα μάτια σε κάθε γουλιά από τη νοστιμάδα.