Johann Trasch/Unsplash
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Τα μπαρ της Αθήνας που βάζουν το σύκο στα cocktails μας

Από τη δημιουργία της Fig Leaf Soda των Three Cents μέχρι τα μενού των πιο δημιουργικών μπαρ της πόλης, το σύκο δεν είναι πια εποχιακή ιδέα - είναι έμπνευση σε μόνιμη βάση.

Μπορεί το σύκο να είναι παραδοσιακά συνδεδεμένο με το φθινόπωρο, όμως εδώ και μερικά χρόνια έχει ξεφύγει από τα δεσμά της εποχικότητας. Το βλέπεις να πρωταγωνιστεί σε cocktail menus όλες τις εποχές του χρόνου. Με το πυκνό, γλυκό και ελαφρώς γήινο προφίλ του, το σύκο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ευέλικτο.

Τώρα, με τη δημιουργία της Fig Leaf Soda από την Three Cents, το σύκο βρίσκει μια νέα, μοντέρνα φωνή και δίνει αφορμή σε bartenders σε όλη την Ελλάδα να το φέρουν στο προσκήνιο – όχι σαν ένα «ιδιότροπο» seasonal twist, αλλά σαν έναν βασικό συστατικό στη νέα εποχή των cocktails.

Η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι καθόλου να δοκιμάζω πριν μερικά χρόνια cocktails με σύκο. Ίσως η έντονη εποχικότητά του, η δυσκολία στην «απόσταξη» της γεύσης του ή και άλλοι παράγοντες έκαναν τους bartenders να διστάζουν να το χρησιμοποιήσουν.

Η σόδα με φύλλα σύκου της Three Cents δεν είναι απλώς άλλη μια προσθήκη στην αγορά των mixers. Είναι η αφορμή που έβαλε έντονα το σύκο στα ποτήρια μας. Δημιουργήθηκε με στόχο να φέρει την αυθεντική αίσθηση του φρέσκου σύκου στα long drinks και τα cocktails, χωρίς την ανάγκη για πολύπλοκες παρασκευές.

Με ήπια εκχύλιση που κρατά τις αρωματικές νότες αναλλοίωτες αλλά χωρίς τις έντονες τοξίνες των φύλλων του σύκου, δημιουργείται μια σόδα με λεπτές γλυκές νύξεις, διακριτικό πράσινο χαρακτήρα και μια αίσθηση terroir που ταιριάζει εξίσου καλά με τεκίλα, gin ή ακόμα και σε aperitivo.

Η είσοδός της στην αγορά λειτούργησε ως σπινθήρας: bartenders σε όλη τη χώρα άρχισαν να πειραματίζονται ξανά με το σύκο – και εμείς καταγράψαμε τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα, στις μπάρες της πόλης. 7 cocktails, έξι alcohol, ένα non alcohol, 3 με Fig Leaf Soda ενώ τα υπόλοιπα έχουν ενσωματώσει το καθένα με δικό του τρόπο το σύκο στην παρασκευή. Πάμε να τα δούμε. 

The Bar in front of the bar 

Στο The Bar in Front of the Bar, το Karavan είναι ένα cocktail που μιλάει τη γλώσσα των αρωμάτων της ελληνικής υπαίθρου, αλλά με τη σοβαρότητα ενός υψηλού επιπέδου εργαστηρίου κορυφαίου μπαρ. Όπως μας είπε ο Νίκος Θεοδωρακόπουλος, η βάση του είναι ένα blend από Axia Mastiha – ένα premium απόσταγμα μαστίχας – το οποίο έχει εμποτιστεί με φύλλα συκιάς και στη συνέχεια παντρεύεται με gin, δημιουργώντας έναν πυρήνα που είναι ταυτόχρονα βοτανικός και ανατολίτικος.

Το στοιχείο που το απογειώνει όμως, είναι το cordial από φλούδες περγαμόντου και χαμομήλι. Οι φλούδες συλλέγονται την περιορισμένη εποχιακή περίοδο του φρούτου, καταψύχονται και αξιοποιούνται όλο τον χρόνο, δείχνοντας τον βαθμό προετοιμασίας και επιμέλειας που χαρακτηρίζει το μπαρ. Το χαμομήλι δίνει ένα γήινο, ήπιο υπόστρωμα, και το ανθρακούχο νερό στο τέλος φέρνει ισορροπία και ανάσα. Το Karavan είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του: μια αρωματική διαδρομή ανάμεσα σε εποχές, τόπους και παραδόσεις.

THE BAR IN FRONT OF THE BAR

Odori Vermuteria di Atene

Στο Odori Vermuteria di Atene, η δημιουργικότητα μεταφράζεται σε cocktail. Το Eve’s Americano είναι ένα από εκείνα τα cocktails που σε κάνουν να σταματήσεις για λίγο και να σκεφτείς: «Αυτό, ναι, είναι καινοτομία με βάση την απλότητα». Δημιουργία του bartender Τάσου Δυρλά, το ποτό παντρεύει αρμονικά λευκό και ξηρό βερμούτ με λευκό bitter, προσθέτει νότες ροδάκινου και μελισσόχορτου, και κλείνει με ένα δροσερό top-up από Three Cents Fig Leaf Soda.

Είναι ένα cocktail που ανήκει στις ήπιες, αρωματικές δημιουργίες – ιδανικό για aperitivo, χωρίς να σε κουράζει αλλά σε κρατάει να επιστρέφεις. Η επιλογή του fig leaf coin ως γαρνιτούρα τονίζει την προσήλωση στη λεπτομέρεια: όχι μόνο γεύση, αλλά και αίσθηση. Ο Πάνος Κουτσαγιάς, που επίσης βρίσκεται πίσω από το μπαρ του Odori, μας εξηγεί πως στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα ποτό κομψό, αρωματικό και απόλυτα συνδεδεμένο με την εποχικότητα – χωρίς όμως να εξαρτάται απ’ αυτήν.

Taratsa

Στο πολύ ενδιαφέρον Taratsa Athens, βρίσκουμε το Greek yogurt with figs and honey. Αν σου φαίνεται ασυνήθιστο σαν όνομα, να σε προειδοποιήσω ότι είναι αυτό ακριβώς που λέει. Ο Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος, ο Αλέξανδρος Τσελεπής και όλη η ομάδα του The bar in front of the bar η οποία βρίσκεται πίσω από όλες τις δημιουργίες του μαγαζιού, ήθελε να ξυπνήσει παιδικές αναμνήσεις με αυτό το cocktail.

Τότε που για πρωινό ή απογευματινό, μας έφτιαχνε η γιαγιά μας γιαούρτι με σύκα και μέλι. Αυτά είναι και τα συστατικά του συγκεκριμένου cocktail. Ρούμι, σύκο, συκόφυλλα, μέλι και φυσικά γιαούρτι. Το χρώμα του χρυσαφένιο, το σώμα του υπέροχο και η γεύση του ακριβώς αυτή που περιμένεις. Αυτή ακριβώς που πρέπει για να σου ξυπνήσει αναμνήσεις. Όπως άλλωστε πρέπει να κάνουν η γαστρονομία και το fine drinking.

The Clumsies

Στο Clumsies, το Bulla Fresca είναι κάτι περισσότερο από ένα spritz — είναι ένα υγρό καλοκαίρι σε ποτήρι. Με έντονα μεσογειακή ταυτότητα, herbal χαρακτήρα και ελληνική δημιουργικότητα, η συνταγή ξεκινά με απόσταξη φρέσκου βασιλικού σε ουδέτερη αλκοόλη (βότκα), μια τεχνική που αποδίδει απόλυτα τη φρεσκάδα του βοτάνου. Προστίθεται λικέρ μαστίχας για αρωματικό βάθος, ενώ τα leftover λεμόνια της βάρδιας μετατρέπονται σε ελαιώδη σάκχαρα, δίνοντας οξύτητα και γευστική πολυπλοκότητα χωρίς να πάει τίποτα χαμένο.

Η Three Cents Fig Leaf Soda φέρνει έναν απροσδόκητα ευγενικό, πράσινο τόνο – σαν να πίνεις καλοκαιρινό δάσος – και το sparkling wine ολοκληρώνει τη σύνθεση με ξηρότητα και ανάλαφρη φυσαλίδα. Είναι ένα ποτό που πίνεται ιδανικά τις απογευματινές ώρες, εκεί που ο ήλιος πέφτει αλλά η διάθεση για aperitivo ανεβαίνει.

Subject of Athens 

Στο Subject of Athens, το 404 Spritz είναι η απάντηση στην ερώτηση «πώς μπορεί ένα spritz να γίνει statement;». Εδώ, το Aperol εμποτίζεται με φύλλα συκιάς, αποκτώντας έναν καταπράσινο, σχεδόν γήινο χαρακτήρα που ξεχωρίζει από τα συνηθισμένα. Το τροπικό στοιχείο έρχεται μέσα από passion fruit και ανανά, όμως όχι με τον κλασικό τρόπο: ο ανανάς γίνεται pickle, δίνοντας μια οξύτητα που ισορροπεί άψογα με τη γλυκύτητα του υπόλοιπου μείγματος.

Το υγρό αυτό περνά από clarification, μπλεντάρεται και στη συνέχεια ανθρακώνεται, ώστε να δώσει τη ζωντάνια και το νεύρο που χρειάζεται κάθε καλό spritz. Το αποτέλεσμα είναι πολύ περισσότερο από ένα ευχάριστο aperitivo — είναι μια μίξη γνώσης, τεχνικής και fun χαρακτήρα. Με άλλα λόγια, είναι το ποτό που περιμένεις από ένα μπαρ που έχει μάθει να μιλάει τη γλώσσα της πόλης παίζοντας  με γεύσεις.

Alelia

Στο Alelia, το Spiced Fig 24 είναι μια απολαυστική αντίθεση: χειμερινό στο σώμα, καλοκαιρινό στην ψυχή. Ένα highball που ισορροπεί με δεξιοτεχνία τη ζεστασιά του whiskey με τη γλυκιά, βελούδινη αίσθηση του σύκου, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία που κινείται ανάμεσα στις εποχές. Το πράσινο μήλο φέρνει οξύτητα και τραγανή φρεσκάδα, ενώ τα αρωματικά μπαχαρικά και η διακριτική παρουσία του ginger ζωντανεύουν το ποτήρι με ένταση και βάθος.

Το cocktail ολοκληρώνεται με αφρώδη επίγευση που προσθέτει ζωντάνια και ελαφρότητα. Το αποτέλεσμα; Ένα ποτό που αποπνέει χειμωνιάτικη θαλπωρή, χωρίς να βαραίνει, και ταυτόχρονα ανακαλεί την καλοκαιρινή ανεμελιά. Είναι ο τέλειος σύντροφος για απογευματινές συζητήσεις σε χαμηλό φωτισμό — ή για εκείνες τις στιγμές που θες το καλύτερο και από τις δύο εποχές.

Quinn’s

Στο πρόσφατο άρθρο μας για το νέο bar των Ιλισσίων, το Quinn’s, γράψαμε πως η ομάδα του έχει φέρει μια φρέσκια, ώριμη ματιά στη γειτονιά – και το αποδεικνύει ξανά με την προσέγγισή της στα non-alcoholic cocktails. Το Adam, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές του μενού, είναι ένα 0.0% ποτό που δεν προσπαθεί να «αντιγράψει» ένα κανονικό cocktail, αλλά να σταθεί μόνο του με προσωπικότητα.

Φρέσκο μανταρίνι και λάιμ δίνουν οξύτητα και φρεσκάδα, ο ανανάς φέρνει τη γλύκα και την τροπικότητα, ενώ το 0.0% gin προσφέρει τη βοτανική δομή. Το πιο ιδιαίτερο στοιχείο όμως είναι η Three Cents Fig Leaf Soda, που δίνει βάθος, πρασινάδα και ένα touch από φύλλο συκιάς — αναπάντεχο αλλά απόλυτα ταιριαστό. Είναι ένα ποτό που δεν σου λείπει το αλκοόλ. Αντιθέτως, νιώθεις ότι πίνεις κάτι έξυπνο, γεμάτο γεύση και φροντίδα. Ένα τέτοιο dry drink αξίζει μια θέση σε κάθε μπαρ

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.