iStock
ΜΠΑΡ

Τα εμβληματικά cocktails των βραβευμένων μπαρ της πόλης

Η Αθήνα έχει πια 5 bars στα 100 καλύτερα του κόσμου και εμείς ήπιαμε τα cocktails που τα έκαναν να ξεχωρίζουν.

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκαν τα καλύτερα bars του κόσμου σύμφωνα με τους κριτές των World’s 50 Best bars και συνέβη κάτι υπέροχο για την Αθήνα και την bar σκηνή της. Για πρώτη φορά φέτος συναντάμε στην 100αδα του έγκυρου οδηγού 5 bars που γράφουν τη δική τους ιστορία στην πόλη. Εμείς τα επισκεφτήκαμε ένα προς ένα, μιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες τους και ήπιαμε το πιο εμβληματικό cocktail του καταλόγου τους.

Συγκεκριμένα και ξεκινώντας ανάποδα, στη θέση 98 βρέθηκε το Bar in Front of the Bar το οποίο μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα, ενώ στη θέση 70 βρίσκουμε το Barro Negro, το οποίο κατάφερε να κατακτήσει μια θέση στη λίστα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Αμέσως μετά, λίγο πιο πάνω και συγκεκριμένα στη θέση 47, βρίσκεται το Clumsies, το οποίο πήρε και άλλη μια μεγάλη διάκριση, αυτή του Rémy Martin Legend of The List Award. Ένα βραβείο-ανταμοιβή για τη συνεχή του παρουσία στη λίστα από τότε που άνοιξε το 2014.

Στη θέση 25 βρίσκουμε το Baba Au Rum, το οποίο και αυτό έχει μακρά και σχεδόν συνεχόμενη παρουσία στη λίστα, κάτι που αποδεικνύει την κλασική του πια αξία. Οι διακρίσεις κλείνουν με το Line Athens το οποίο βρέθηκε στην 12η θέση, ενώ κατέκτησε και το βραβείο London Essence Best New Opening.

Line Athens

 

Η βόλτα μας ξεκίνησε από το bar που βρέθηκε πιο ψηλά στη λίστα και δε θα μπορούσαμε παρά να διαλέξουμε από τον κατάλογό του το Line’s Negroni, το οποίο έχει London Dry Gin, Symposium Vermouth φτιαγμένο από τα δικά τους κρασιά, και φυσικά Campari.

Ενώ καθόμασταν στην εντυπωσιακή ομολογουμένως μπάρα του, ρωτήσαμε τον Βασίλη Κυρίτση πως νιώθει για αυτή τη διάκριση και την υψηλή θέση. «Είμαστε πάρα πολλοί χαρούμενοι που βγαίνει το Line Best new international bar στα Tales of the cocktails και Best new opening στα 50s. Είναι η μέγιστη τιμή και μεγάλη ευθύνη για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε ακόμα πιο σκληρά και με περισσότερο πάθος γι’ αυτό που αγαπάμε».

Baba Au rum

Επόμενη στάση το Baba au Rum στην Κλειτίου στο κέντρο. Εκεί η επιλογή ήταν εύκολη.

Spicy Baba, ένα cocktail με παλαιωμένο ρούμι, το οποίο συνδυάζεται με τζίντζερ, γλυκά μούρα και ξινό λάιμ. Πικάντικο και εντυπωσιακό, παραμένει μέχρι σήμερα το δημοφιλέστερο cocktail του Baba Au Rum από το 2010. Όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης του, «Υπολογίζουμε πως έχουμε φτιάξει πάνω από 140 χιλιάδες Spicy Baba».

Όπως σου έχουμε αναφέρει πολλές φορές στα τελευταία άρθρα, ο δέκατος κατάλογος του Baba au Rum εκτός από το Spicy Baba και άλλα κλασικά cocktails προηγούμενων καταλόγων, έχει και μερικά νέα διαμάντια που επιβάλλεται να δοκιμάσεις.

The Clumsies

Δίπλα από τα πολυάριθμα βραβεία που βρίσκουμε στα ράφια της κάβας του The Clumsies από φέτος υπάρχει άλλο ένα, ίσως το πιο σημαντικό. Αυτό του Rémy Martin Legend of The List Award, το οποίο ήρθε μαζί με την 47η θέση.

Εδώ πίνουμε φυσικά το Aegean Negroni, βραβευμένο ως το καλύτερο cocktail για το 2019 από τον οδηγό του Time Out, το οποίο ξεχωρίζει για το διαφορετικό χρώμα του και τη βοτανικότητα του. Όπως λέει και το όνομά του είναι εμπνευσμένο από το χρώμα του Αιγαίου και το μπλε της θάλασσας. Φτιάχνεται με The Clumsies Old tom gin, Blended vermouth, Campari, κάπαρη και δίκταμο.

Μιλήσαμε και με τον Λευτέρη Γεωργόπουλο, έναν εκ των ιδιοκτητών του Clumsies, ο οποίος μας είπε πως «Η διάκριση του Legend of the list είναι κάτι μοναδικό πραγματικά μετά από τόσα χρόνια. Είναι μια αναγνώριση ετών που μας κάνει ακόμα πιο δυνατούς να συνεχίσουμε ότι ξεκινήσαμε πριν από 9 χρόνια».

Barro Negro

Η πρεσβεία της Paloma στην Αθήνα, ένα μικρό Μεξικό, στο κέντρο της πόλης. Αυτό είναι το Barro Negro, το οποίο από την πρώτη χρονιά που άνοιξε μας εντυπωσίασε και φαίνεται πως εντυπωσιάζει και τους κριτές των World’s 50 Best bars. Ο Στέλιος Παπαδόπουλος μας είπε ότι το πιο εμβληματικό ίσως cocktail του Barro είναι το Mayans Punch και μας το έφτιαξε με Reposado Tequila, Espadin Mezcal, Coffee distillate, Passion fruit και Tepache.

Επίσης, μας μίλησε για αυτή τη διάκριση λέγοντάς πως «Θα έλεγα ότι τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα όσο παράλογο και αν μπορεί να ακουστεί αυτό. Μία τεράστια επιτυχία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η οποία μόνο χαρά, έμπνευση και θετική διάθεση φέρνει και η οποία φυσικά οφείλεται σίγουρα σε όλη την ομάδα του Barro Negro Athens, στο παγκόσμιο community της αγοράς μας και φυσικά στους επισκέπτες μας που μας υποστηρίζουν καθημερινά στην προσπάθεια μας να αναδείξουμε την πολυπλοκότητα των αποσταγμάτων αγαύης και φυσικά τη δημιουργία μοντέρνων και καινοτόμων συνταγών. Παράλληλα όμως φέρει και ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης ως προς την εγχώρια αγορά, αλλά και προς την παγκόσμια αντίστοιχα. Στόχος της ομάδας μετά από μία τέτοια διάκριση είναι σίγουρα η περαιτέρω ανάπτυξη σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, αλλά φυσικά και η ανάδειξη της χώρα μας σε διεθνές επίπεδο. Ας μη ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε για άλλη μία φορά στο επίκεντρο του παγκόσμιου χάρτη με 5 από τα 100 καλύτερα bar του κόσμου».

The Bar in front of the bar

 

Τη βόλτα μας στα βραβευμένα bars της Αθήνας την κλείνουμε με το The Bar in front of the bar. Εκεί πίνουμε  Tacos Margarita, αφού όπως μας είπε ο Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος είναι το πρώτο σε πωλήσεις του καταλόγου.

Ουσιαστικά είναι κάποια συστατικά του tacos σε ένα ποτό. Μια τεκίλα με κόλιανδρο και jalapeños, νερό ντομάτας με πιπεριά morita, φρέσκο χυμό από λάιμ και αλάτι από ψημένο καλαμπόκι που θυμίζει το taco shell. Σου δίνει την αίσθηση πως τρως tacos και να πίνεις μαργαρίτα ταυτόχρονα.

Επίσης, ο Κωνσταντίνος μας είπε για το bar της Αθήνας που έκανε τις αθηναϊκές συμμετοχές 5 ότι «Το συναίσθημα του να ανήκεις στη λίστα με τα 100 καλύτερα bars του κόσμου είναι μοναδικό. Είναι μια αναγνώριση της δουλειάς σου από ανθρώπους του χώρου παγκοσμίως. Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και θα βάλουμε τα δυνατά μας να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε. Καλοδεχούμενη κάθε διάκριση αλλά δεν ξεχνάμε ποτέ τον στόχο μας. Να είμαστε ένα αληθινό μπαρ που απευθύνεται κυρίως στο κοινό της πόλης και πάντα θα προσπαθούμε να κάνουμε τον κόσμο να νιώθει ωραία κοντά μας».

THE BAR IN FRONT OF THE BAR