CLUBBING

The Wall of Sound, ένα electro τείχος ετοιμάζεται να γκρεμίσει την Αθήνα

Σεισμικές δονήσεις προβλέπονται στον Ελαιώνα και έναν νέο βιομηχανικό χώρο, που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το πρωτοποριακό πρότζεκτ του DVS1: Πώς θα νιώσεις απέναντι από ένα τείχος 80 ηχείων;

«Όλα έχουν να κάνουν με την πίεση από τα ηχητικά κύματα», ανέφερε το πρόμο πριν από την παρθενική παρουσίαση του Wall of Sound το 2015 σε ένα τεράστιο βιομηχανικό σύμπλεγμα με σιλό στο Ρότερνταμ, δίνοντας μια γεύση από την ωμή δύναμη της ηχητικής εγκατάστασης επάνω στο τρεχούμενο νερό: τα στοιβαγμένα ηχεία της θηριώδους εγκατάστασης παρήγαγαν τέτοιο βόμβο που οι σταγόνες αποτυπώνονταν στην κάμερα να στροβιλίζονται και να παγώνουν στον αέρα. «Φανταστείτε τώρα τι θα συμβεί στο σώμα σας μπροστά στο τείχος», με δεδομένο ότι κατά 57% αποτελούμαστε από νερό.

Όσοι έχουν βιώσει την εμπειρία μιλούν συγκεκριμένα για μια αόρατη γραμμή, την οποία μόλις περάσεις είναι σαν να εισέρχεσαι στη «φυσική ενέργεια του ήχου». Ακριβώς αυτή ήταν η φιλοδοξία του DVS1, ενός απ’ τους παραγωγούς-πιονέρους στην ηλεκτρονική μουσική (κατά κόσμο Zak Khutoretsky), όταν συνέλαβε την ιδέα για το Wall of Sound – «ένα πρότζεκτ-φλάσμπακ στην εποχή που απέκτησα εγώ τις πρώτες μου εμπειρίες στον ήχο, όταν ο DJ δεν ήταν το κέντρο του κόσμου», όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξη στο DJ Magazine.

Wall of Sound

Ένα clubbing πρότζεκτ, δηλαδή, στο οποίο δεν υφίσταται σκηνή με dj ως συνήθως, οπότε το βλέμμα και την προσοχή κλέβει η εντυπωσιακή εγκατάσταση των 80 σε αριθμό ηχείων και φυσικά το ποδοβολητό των bpm που βγαίνει από μέσα. Σε κάθε τοποθεσία, το Wall of Sound στήνεται εκ νέου από τον DVS1, σε συνάρτηση με τον χώρο, πράγμα αρκετά απαιτητικό τόσο για τη μεταφορά του σκελετού και των ηχείων, όσο και για τις αλλαγές που απαιτούνται ώσπου να βρεθεί η τελική θέση των πραγμάτων. Γι’ αυτό και σπανίζουν οι φορές που το παρουσιάζει.

Η Αθήνα ανήκει στις τυχερές εξαιρέσεις: το Σάββατο 18 Μαρτίου, σε συνεργασία του ADD και του six d.o.g.s, το Wall of Sound του DVS1 προσγειώνεται σε έναν καινούργιο βιομηχανικό χώρο στον Ελαιώνα, στο EON Athens, για ένα οπτικοακουστικό σόου εμβύθισης στην ηλεκτρονική μουσική.

 Η ιστορία πίσω από το Wall of Sound

«Ενισχύοντας την ιδέα ότι οι DJ δε θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο, παίρνουμε να ρίσκο να θυμίσουμε στον κόσμο να μην πηγαίνει σε πάρτι με έτοιμη μουσική», είχε εξηγήσει ο DVS1 στην ίδια συνέντευξη.

«Για μένα, τα φώτα πρέπει να είναι κατεβασμένα, η γκλαμουριά να φύγει και να προσφέρουμε απλά ένα safe place στον κόσμο για να χαθεί – κεφάλια χαμηλά, κλειστά μάτια και όπως πάει. Δε χρειαζόμαστε κοινό που να δίνει προσοχή στο εγώ μας, αλλά κοινό που να δίνει προσοχή στη μουσική μας, όπως συνέβαινε τα χρόνια που πρωτογνώρισα εγώ την ηλεκτρονική μουσική».

Οι μουσικές αναφορές του DVS1 πάνε πίσω στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και τα παράνομα rave πάρτι στη Μινεάπολη – βέβαια, ο όρος Wall of Sound εφευρέθηκε παλαιότερα από τον Owlsey Stanley, μηχανικό ήχου των Grateful Dead, ο οποίος ψάχνοντας τρόπο να εξελίξει τον συναυλιακό ήχο της μπάντας, όρθωσε ένα τείχος από ηχεία το 1973 που έμεινε στην ιστορία. Τέτοιου είδους συστήματα, χρησιμοποιήθηκαν αργότερα στη rave μουσική, ειδικά όταν ο χώρος ήταν εκτενής και ο ήχος απλωνόταν.

Για τον ίδιο, που το έζησε από πρώτο χέρι, είναι μια κομβική διαφορά σε σχέση με τη μορφή που πήραν μετέπειτα τα rave πάρτυ. Έχοντας διοργανώσει μια σειρά από τέτοια σε διάφορες χώρες της Δύσης, έχοντας τρέξει το δικό του κλαμπ αλλά και το δικό του label, έχοντας κάνει περιοδείες και δίνοντας συχνά το «παρών» στο πάντα ακμαίο Βερολίνο, η απόφαση για το Wall of Sound δεν ήταν θέμα νοσταλγίας για τον DVS1, όσο μια υποχρέωση που ένιωσε, όπως έχει πει, «να το δείξει σε γενιές που δεν το έχουν ζήσει».

Ένας τρόπος για να γίνουν ξανά καλλιτέχνες οι DJs αντί για διασκεδαστές.

ΙINFO 

ADD x DVS1 Present: The Wall of Sound

18 Μαρτίου, 23:30

EON Athens (Εμμανουήλ Παππά 13, Αιγάλεω)

Προπώληση εισιτηρίων εδώ.