© ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
ΓΕΥΣΗ

3 αθηναϊκά μπακάλικα για ψώνια όπως παλιά

Μαγαζιά που μοιάζουν βγαλμένα από σκηνικό ασπρόμαυρης ταινίας και κρύβουν στα ράφια τους μικρούς γευστικούς θησαυρούς που δύσκολα θα βρεις ακόμα και σε μεγάλα καταστήματα.

Στη γειτονιά που μένω, υπάρχουν 5 μεγάλα σούπερ μάρκετ σε πολύ μικρή απόσταση το ένα από το άλλο. Τα δύο μάλιστα βρίσκονται στον ίδιο δρόμο και τα χωρίζουν απλά δύο πολυκατοικίες. Όσες φορές κι αν έχω περπατήσει στους διαδρόμους τους και όσο κι αν μου είναι γνώριμα κάποια από τα πρόσωπα των ανθρώπων τους, ποτέ δεν έχω καταφέρει να αισθανθώ ζεστασιά. Τα σούπερ μάρκετ για μένα θα είναι πάντα απρόσωπα και κρύα, σε αντίθεση με τα μπακάλικα που αν και έχουν μείνει πια ελάχιστα στην πόλη, με κάνουν να θέλω να περνάω πάντα το κατώφλι τους.

Τα ανακατεμένα ράφια, γεμάτα προϊόντα όλων των ειδών, τα ανοιχτά σακιά με τα όσπρια, οι τενεκέδες με τα τυριά και τα λίγα, αλλά πάντα φρέσκα λαχανικά και τα έκαναν τα μπακάλικα στα μάτια μου να μοιάζουν με ένα σκηνικό που με μετέφερε σε άλλες δεκαετίες, πιο αναλογικές. Πλέον, στην Αθήνα τα μπακάλικα είναι λιγοστά, υπάρχουν όμως ακόμα κάποια που διατηρούν την αίγλη της παράδοσης του μαγαζιού της γειτονιάς, εκείνου που έχει πάντα αυτό που ψάχνεις και που μοιάζει λες και παντρεύει το 1960 με το 2023.

Το μπακάλικο του Μοιρόπουλου

μπακάλικα

Βρίσκεται στον ίδιο δρόμο στα Εξάρχεια από το 1968 και θυμίζει τα παλιά μπακάλικα που πλέον βλέπουμε μόνο στις ασπρόμαυρες ταινίες.

Το άνοιξε πριν από 55 χρόνια ο Γιώργος Μοιρόπουλος, ενώ τα τελευταία 20 σχεδόν χρόνια έχει περάσει στα χέρια του γιου του, Δημήτρη, ο οποίος συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του με αγάπη και μεράκι.

Εδώ θα βρεις όλων των ειδών τα καλούδια, από λευκά τυριά, όπως σφέλα Μεσσηνίας και καλαθάκι Λήμνου, μέχρι χύμα όσπρια και ελιές, αλλά και βάζα γεμάτα κάπαρη και καπαρόφυλλα.

Ο Δημήτρης έχει κάνει πολύ λίγες επεμβάσεις στον χώρο, γεγονός που κάνει την εμπειρία να μοιάζει ακόμα πιο αυθεντική.

ΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΙΡΟΠΟΥΛΟΥ
  • Γραβιάς 2 & Εμμ. Μπενάκη, Εξάρχεια
  • 210 3818846

Mirabilis

 

μπακάλικα

Το Mirabillis μπορεί να διαφέρει κάπως από τα παραδοσιακά μπακάλικα, καταφέρνει όμως να μεταφέρει μια αίσθηση παλιάς Αθήνας.

Άνοιξε τις πόρτες του πριν από 23 σχεδόν χρόνια και ο ιδιοκτήτης του, ο κύριος Σπύρος φέρνει βιολογικά προϊόντα, από λαχανικά μέχρι ό,τι μπορείς να φανταστείς, ενώ είναι άκρως ενημερωμένος για τις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες, από τον βιγκανισμό μέχρι τη διατροφή χωρίς γλουτένη.

MIRABILLIS
  • Σποράδων 38, Κυψέλη
  • 210 8221206

Benito

μπακάλικα © Σταύρος Διοσκουρίδης

Το Benito φλερτάρει εξίσου με τον όρο μπακάλικο όσο και delicatessen, το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως αν βρεθείτε στο Παλαιό Φάληρο πρέπει να το επισκεφτείτε, αφού στα ράφια του κρύβονται μικροί γευστικοί θησαυροί.

Ο ιδιοκτήτης, Λιμπέριο Σαντζόνι έχει ρίζες από τη Σικελία και την Κωνσταντινούπολη και αυτό αντικατοπτρίζεται στα καλούδια που θα βρεις στο μαγαζί, το οποίο πήρε το όνομα του παππού του. Τυριά και αλλαντικά από την Ιταλία, ταραμάς, παστά ψάρια, ελιές και ντολμαδάκια γιαλαντζί, είναι μερικά μόνο από τα καλούδια που θα σε κάνουν να θες να κατεβαίνεις πολύ πιο συχνά στα Νότια Προάστια της πόλης.

BENITO
  • Θέτιδος 22, Π. Φάληρο
  • 210 9837677 & 210