ΠΟΤΟ

8 ποτήρια που δεν πρέπει να λείπουν από το μπαρ σου

Τις σούπες τις σερβίρουμε σε μπολ και τα φιλέτα στα σωστά ρηχά πιάτα, γιατί λοιπόν να σερβίρουμε τα ποτά μας σε λάθος ποτήρι;

Την περίοδο της πρώτης καραντίνας, τότε που ήμασταν όλοι κλεισμένοι σπίτια μας και μας έλειπαν όλα αυτά που κάναμε στην προηγούμενη, άνευ πανδημίας ζωή μας, πολλοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να αποκτήσουν καινούρια skills, άλλοι για να μην βαριούνται και άλλοι για να έχουν μια επαφή, έστω και μικρή με τα όσα τους ευχαριστούσαν. Έτσι κάποιοι άρχισαν να φτιάχνουν γλυκά, κέικ και ψωμιά (ήταν άπειρα τα banana breads που περνούσα από την αρχική μας σελίδα στο instagram), άλλοι άρχισαν να πλέκουν και να κάνουν DIY επισκευές στο σπίτι τους και κάποιοι άλλοι λίγο πιο μερακλήδες άρχισαν να πειραματίζονται με αποστάγματα και ποτά σε μια προσπάθεια να θυμηθούν τις μπάρες της πόλης. Πολλές από αυτές τις συνήθειες μας έμειναν και αφού τελείωσαν οι καραντίνες. Όπως για να ψήσεις ένα κέικ χρειάζεσαι την κατάλληλη φόρμα και για να πλέξεις ένα πουλόβερ χρειάζεσαι το κατάλληλο μαλλί, έτσι και για να φτιάξεις ένα κοκτέιλ ή ένα κλασικό ποτό, ακόμα κι αν είναι σπιτίσιο, χρειάζεσαι το κατάλληλο ποτήρι. Δεν μπορείς να σερβίρεις ουίσκι σε ποτήρι κρασιού.

Αν λοιπόν, θέλετε να πάτε ένα βήμα παραπέρα το ταλέντο σας στο homemade bartending, ειδικά αυτές τις μέρες που το σπίτι σας θα είναι γεμάτο κόσμο, πρέπει να ξέρετε ποια ποτήρια δεν πρέπει να λείπουν από το μπαρ του σπιτιού σας για να εντυπωσιάσετε γνωστούς και φίλους.

Ποτήρι Μαρτίνι

Boozy Refreshing Gin Martini with a Lemon Garnish
Boozy Refreshing Gin Martini with a Lemon Garnish

Χρησιμοποιείται για αρωματικά ποτά που σερβίρονται χωρίς πάγο, όπως είναι τα Martinis, αλλά και το Cosmopolitan. Ένα σωστό ποτήρι Martini δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 7oz/20cl, γιατί έτσι θα ζεσταθεί πιο γρήγορα το ποτό μας, ενώ καλό είναι να φυλάσσονται στο ψυγείο.

Ποτήρι Coupe

Pouring champagne to wine glasses on black background. 2022 New Year party. Close up. Festive holiday and celebration.
Pouring champagne to wine glasses on black background. 2022 New Year party. Close up. Festive holiday and celebration.

Όπως και τα ποτήρια για Martini, έτσι και τα Coupe χρησιμοποιούνται για ποτά που σερβίρονται χωρίς πάγο και καλό είναι να διατηρούνται στο ψυγείο. Σύμφωνα με έναν μύθο, το σωστό ποτήρι Coupe πρέπει να έχει το μέγεθος του αριστερού στήθους της Μαρίας Αντουανέτας.

 

 

 

Ποτήρι Collins

Boozy Refreshing Tom Collins Cocktail with Gin and Lemon
Boozy Refreshing Tom Collins Cocktail with Gin and Lemon

Συνήθως έτσι λέμε κάθε ψηλό ποτήρι και έχει πάρει το όνομά του από το αντίστοιχο κοκτέιλ. Ένα συνηθισμένο ποτήρι Collins χωρά 330 ml, παρόλα αυτά στην αγορά θα μπορέσετε να βρείτε και πολύ μεγαλύτερα.

Ποτήρι Highball

ποτήρι Glass with cold cocktail mojito in a woman hand. Lemonade with ice, lime and mint. Fresh tonic in hand on white background.
Glass with cold cocktail mojito in a woman hand. Lemonade with ice, lime and mint. Fresh tonic in hand on white background.

Είναι το μικρότερο αδερφάκι του Collins και χωρά συνήθως 235 ml, ενώ σε αυτό μπορείτε να σερβίρετε ακόμη και fizz coktails.

Ποτήρι Flute

ποτήρι Shot of champagne served in glasses over wooden table
Shot of champagne served in glasses over wooden table

Είναι κατεξοχήν το ποτήρι της σαμπάνιας, των αφρωδών οίνων, αλλά και των κοκτέιλ που φτιάχνονται με σαμπάνια όπως είναι η Mimosa.

 Ποτήρι Margarita

ποτήρι Delicious tequila and lime margaritas on an outdoor table with tortilla chips and pico de gallo.
Delicious tequila and lime margaritas on an outdoor table with tortilla chips and pico de gallo.

Έχει πάρει το όνομά του από το διάσημο cocktail και στο μυαλό όλων μας είναι συνδυασμένο με καλοκαίρια και ανεμελιά.

 

 

 

Ποτήρι Old Fashioned

ποτήρι The Old Fashioned is most commonly made by muddling sugar cubes with bitters, a cherry and an orange wedge or peel. Usually a splash of water or soda water is added along with ice, bourbon (or rye) and a garnish.
The Old Fashioned is most commonly made by muddling sugar cubes with bitters, a cherry and an orange wedge or peel. Usually a splash of water or soda water is added along with ice, bourbon (or rye) and a garnish.

Ένα ποτήρι σχεδιασμένο για ποτά που φτιάχνονται κατευθείαν σε αυτό. Έχει πάρει το όνομά του από το αντίστοιχο cocktail, ενώ μπορείτε σε αυτό να σερβίρετε και Negroni.

Ποτήρι Snifter

ποτήρι Brandy is poured from a decanter into a snifter glass. Cognac and cigar on an oak table.
Brandy is poured from a decanter into a snifter glass. Cognac and cigar on an oak table.

Χρησιμοποιείται κυρίως για brandy και άλλα παλαιωμένα αποστάγματα, ενώ όσο πιο μεγάλη η διάμετρός του, τόσο πιο πολυτελές μοιάζει το περιεχόμενό του.