@searchingfortheperfectsouvlaki
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας μερικά από τα καλύτερα σουβλάκια με σάλτσα

9+1 σουβλατζίδικα που βάζουν μαγικές και μυστικές σάλτσες που τα απογειώνουν λίγο παραπάνω από τα κλασικά και σίγουρα αξίζει να τα δοκιμάσεις.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι mainstream το σουβλάκι να έχει σάλτσα. Είτε πικάντικη είτε όχι, είτε καυτερή είτε όχι, στα περισσότερα σουβλάκια της πόλης απουσιάζει. Όμως υπάρχουν μερικά, παλιά και ως επί το πλείστον παραδοσιακά σουβλατζίδικα που δημιουργούν τη δική τους σάλτσα και τη βάζουν στο τυλιχτό τους για να το απογειώσουν. Κοιτάζοντας την λίστα που φτιάξαμε για σας, σχεδόν όλα είναι στα περίχωρα του Πειραιά και στα δυτικά. Επίσης η πλειοψηφία έχει μακρά ιστορία.

Ίσως παλιά να ήταν περισσότερα τα σουβλατζίδικα που έβαζαν σάλτσα στο τυλιχτό τους. Σήμερα είναι λίγα και καλά ως επί το πλείστον. Κι επειδή εμείς λατρεύουμε τη σάλτσα στο σουβλάκι τα μαζέψαμε και σου προτείνουμε να τα δοκιμάσεις όλα.

Καυτερός

σάλτσα

Τέτοια πράγματα δεν είναι για να τα κρύβεις. Και επειδή από τοποθεσία είναι χωμένο σε μια γειτονιά στο Κάτω Χαλάνδρι, είπε από όνομα να το κάνει όσο πιο λιανά γίνεται.

Ο Καυτερός σερβίρει τα τυλιχτά του με μία υπέροχη καυτερή σάλτσα για την οποία είναι και διάσημος. Ο κύριος Βασίλης, ετοιμάζει την σάλτσα με την μυστική συνταγή σε μια κατσαρόλα και σε κάθε σουβλάκι βάζει και λίγο.

Νομίζω δεν χρειάζεται να επισημάνω ότι είναι καυτερή και επίσης πάει τέλεια με το χοιρινό καλαμάκι αλλά και το κεμπάπ του.

ΚΑΥΤΕΡΟΣ

Κώστας

σάλτσα

Το μαγαζί που μας έκανε να λατρέψουμε την σάλτσα στα σουβλάκια δεν ειναι άλλο από τον Κώστα στην πλατεία Αγίας Ειρήνης.

Μία κατακόκκινη, καυτερή σάλτσα που αγκαλιάζει τέλεια τα σουβλάκια που ψήνονται στην σχάρα εκείνη την ώρα μπροστά σου. Αν ρωτήσεις τους παλιούς θα σου πουν ότι στον Κώστα τρως μπιφτέκι με σάλτσα και αυτό γιατί είναι ζουμερό μιας και το πλάθει καθημερινά.

Αν είσαι στο κέντρο και ψάχνεις για ένα σουβλάκι με σάλτσα τότε ξέρεις ποιος είναι ο προορισμός. Και μην φοβάσαι, κανείς δεν θα σε παρεξηγήσει, ίσα ίσα όλοι θα ρωτούν από που πήρες αυτό το λουκούμι.

H Βόλβη

Λίγα μέτρα πιο μακριά στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται η Βόλβη η οποία άνοιξε στην είσοδο της Βαρβακείου αγοράς.

Σε ένα εντελώς ρουστίκ σκηνικό, η Βόλβη ήρθε για να μας θυμίσει το παλιό, καλό, νόστιμο σουβλάκι. Σερβίρει μόνο σουβλάκι χοιρινό και σουτζουδάκια, είτε σε μερίδα είτε τυλιγμένα σε αφράτη πίτα. Και θα μου πεις, τώρα γιατί μας μιλάς πάλι για την Βόλβη, αφού εδώ είμαστε για να τρέξει το σαλάκι με τα σουβλάκια με σάλτσα. Ακριβώς!

Είμαστε εδώ γιατί μας τρέχει το σαλάκι με τα σουβλάκια της Βόλβης και την κόκκινη τους σάλτσα για να γλιστράει. Μία πυχτή σάλτσα πάπρικας απο πιπεριές Φλωρίνης που δίνει το κάτι άλλο στο σουβλάκι σου. Δοκίμασε και θα με θυμηθείς.

Tip: Μην ζητήσεις από την Βόλβη ποτέ πατάτες στο σουβλάκι σου.

Κοχύλι

σάλτσα

Το ξέρω, είναι περίεργο όνομα για σουβλατζίδικο, όμως μερικές φορές αυτά δεν έχουν καμία σημασία.

Στο Κοχύλι, τα σουβλάκια είναι σαν λουκουμάκια, μικρά και θες να τρως το ένα μετά το άλλο.

Η πίτα του αλάδωτη και αφράτη και η σπέσιαλ κόκκινη σάλτσα είναι πικάντικη τόσο όσο. Ικανή να ανάψει με ωραίο τρόπο τον κάθε ουρανίσκο, είτε είσαι συνηθισμένος σε τέτοιες γεύσεις, είτε όχι.

Το Κοχύλι θα σε κάνει να πας στον Κορυδαλλό ξανά και ξανά.

Παναγιώτης

σάλτσα

Αν είσαι Προοδευτική τότε ξέρεις. Αν είσαι Κορυδαλλιώτης τότε σίγουρα έχεις βρεθεί στο δίλημμα “Κοχύλι ή Παναγιώτης”.

Ο Παναγιώτης μόλις μπαίνεις γράφει «Εάν θέλετε σουβλάκι κρέας, μερίδα κρέας, πατάτες, παρακαλούμε να το λέτε πριν έρθει η σειρά σας». Πολύ απλά γιατί εδώ όσοι γνωρίζουν παίρνουν το μπιφτέκι το οποίο το έχει αγκαλιάσει η υπέροχη σάλτσα του και από πάνω μπαίνει το τζατζίκι.

Δεν ξέρω αν είναι δόκιμο έτσι αλλά πίστεψέ με η πρώτη μπουκιά είναι μια μαγεία. Ο κύριος Παναγιώτης προσφέρει τα τυλιχτά του από το 1970 μαζί με τη Γαλλίδα γυναίκα του και ελπίζουμε να τo κάνει για πολλά χρόνια ακόμα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ροδόπολις (Κοσμίδης)

σάλτσα

Όταν λέω στην παρέα μου να πάμε σε ένα σουβλατζίδικο με σάλτσα η πρώτη ερώτηση που μου κάνουν είναι η εξής “καυτερό ή όχι;”.

Ο Κοσμίδης στο Κερατσίνι έχει τη λύση σε αυτό δίπολο. Έχει δύο σάλτσες. Διάλεξε αν θες την καυτερή ή μη και θα έρθει το τυλιχτό σου με κρέας, τομάτα και κρεμμύδι. Ούτε τζατζίκι, ούτε πατάτες. Σε κάθε μπουκιά και λίγη σάλτσα στο στόμα. Μια σάλτσα που σου μένει αξέχαστη αφού δεν καλύπτει τη γεύση από τα υπόλοιπα υλικά αλλά δίνει μια μοναδική σπιρτάδα.

Ένα μαγαζί που έχει φανατικούς οπαδούς στην περιοχή και όχι μόνο. Δοκίμασέ το και σου εγγυώμαι πως θα το λατρέψεις για τη γνήσια νοστιμιά και τον αυθεντικό του χαρακτήρα.

ΡΟΔΟΠΟΛΙΣ (ΚΟΣΜΙΔΗΣ)

Οι Ρωσίδες

σάλτσα

Οι Ρωσίδες στην Καλλιθέα έχουν τη δική τους ιστορία και μια φήμη που έχει φύγει εδώ και αρκετά χρόνια πέρα από τα όρια της νότιας γειτονιάς.

Μπιφτέκια, κρέας κομμένο στο χέρι, μία πίτα αφράτη αλάδωτη αλλά και λίγο νωπή από τη σάλτσα. Μια γλυκιά και μελωμένη κόκκινη σάλτσα που απογειώνει τα σουβλάκια. Αν αναρωτιέσαι γιατί λέμε πάμε στις Ρωσίδες, τότε μάθε ότι οι ιδιοκτήτριες πριν από την κυρία Άννα που το ανέλαβε το 1990 ήταν δυο κυρίες από τη Σοβιετική Ένωση. Έτσι όλοι έλεγαν πάμε στις Ρωσίδες για σουβλάκι.

Ποιοι είμαστε εμείς να σταματήσουμε αυτή την υπέροχη παράδοση. Αν θες μπορείς να πάρεις και πιροσκί αλλά εδώ είμαστε για να μιλήσουμε για σουβλάκια.

ΟΙ ΡΩΣΙΔΕΣ

Hoocut

σάλτσα

Η εξέλιξη στο μοντέρνο για το σουβλάκι ακούει στο όνομα Hoocut.

H ομάδα των Cookoovaya, Base Grill, Travolta ήρθε να μας ξανασυστήσει το σουβλάκι με τον πιο όμορφο τρόπο. Μπιφτέκι, προβατίνα, χοιρινό, κοτόπουλο αλλά και λουκάνικο μαύρου χοίρου είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που έχεις, αλλά μερικά από αυτά στο τυλιχτό έχουν μια ελαφρώς πικάντικη αλλά νόστιμη κόκκινη σάλτσα που δένει τα υλικά τέλεια.

Μπορείς να τα απολαύσεις στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, στη Νέα Σμύρνη αλλά και στο Περιστέρι όπου άνοιξε πρόσφατα.

Ο Σάλτσας

σάλτσα

Θρυλικό, νόστιμο και ορόσημο για το σουβλάκι στην περιοχή του Περιστερίου αλλά και τα δυτικά συνολικά.

Ένα από τα λίγα σουβλατζίδικα της περιοχής που έχουν αντέξει και νιώθουν τη δεύτερη -η και τρίτη- νιότη του. Ανοιχτό από το 1989, στέκι των φενταγίν του Ατρομήτου και κολλημένος στις παραδοσιακές τεχνικές και φιλοσοφίες. Ο Σάλτσας όπως τον ξέρουν όλοι είναι ο κύριος Γιάννης και τη σάλτσα τη φτιάχνει η γυναίκα του η Ορσία με μια μυστική συνταγή η οποία κοχλάζει αργά και σταθερά στη σχάρα περιμένοντας να μπει μέσα στα σουβλάκια με το χειροποίητο μπιφτέκι.

Μην περιμένεις να έχει ντελίβερι ή να πάρεις τηλέφωνο για να τα παραλάβεις. Είπαμε, εδώ όλα είναι λίγο πιο παραδοσιακά και πρέπει να πας από εκεί για να τα απολαύσεις.

Καράμπελας – Συστηματικό Σουβλατζίδικο

Κατεβαίνουμε στο Πειραιά για να κλείσουμε αυτό το πεντανόστιμο οδοιπορικό. Προτελευταία στάση είναι στον Καράμπελα.

Οι Ολυμπιακοί το ξέρουν πολύ καλά μιας και είναι ένα μικρό μουσείο του θρύλου. Ο Καράμπελας μετρά 47 χρόνια ζωής όμως ο κύριος Σπύρος και η κυρία Ελένη το λειτουργούν εδώ και 30 χρόνια. Η κυρία Ελένη είναι αυτή που φτιάχνει και τη μοναδική, λίγο καυτερή και νόστιμη σάλτσα η οποία κυριαρχεί στα σουβλάκια. Σουβλάκια με δικό τους γύρο, δικά τους μπιφτέκια αλλά και δικά τους καλαμάκια κοτόπουλου. Όλα ψήνονται εκεί μπροστά, για να τα βλέπεις. Λίγο πριν κλείσει το τυλιχτό ο κύριος Σπύρος μπήκε η σάλτσα που τα κάνει όλα λίγο πιο ιδιαίτερα και πολύ πιο νόστιμα.

Τον Καράμπελα, μπορείς να ακούσεις -ή να το βρεις- και σαν το Συστηματικό Σουβλατζίδικο, και κάνει και delivery. Όταν μιλάμε για delivery εννοούμε εκεί τριγύρω στον Πειραιά, γιατί όπως μου έχει πει ο κύριος Σπύρος, έχει στείλει σουβλάκια και στην Αγγλία με το αεροπλάνο.

ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ – ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΟ

Γιώργος

Τελευταία στάση ο Γιώργος στον Πειραιά. Ένα σουβλατζίδικο στην καρδιά του Πειραιά, με νέα όψη αλλά προσήλωση στις παλιές παραδόσεις και ρίζες όσον αφορά το σουβλάκια.

Ο Γιώργος σου δημιουργεί νοσταλγία με τη γεύση που προσφέρει. Βρίσκεται στον δρόμο για το λιμάνι και άνοιξε τον Ιούλιο του 2019. Ο Γρηγόρης Τσακίρης, με μακρόχρονη εμπειρία στην εστίαση, και ο γιος του, Γιώργος, δημιούργησαν ένα σουβλάκι που φτιάχνεται όπως παλιά, με την ίδια φιλοσοφία, με το ίδιο μεράκι και την ίδια νοστιμιά. Έχουν τη δική του πίτα, υψηλής ποιότητας κρέας, φρεσκοψημένα μπιφτέκια, καλή τομάτα και κρεμμύδι.

Όλα αυτά όμως απογειώνονται από τη γλυκιά πάπρικα που μπαίνει από πάνω αλλά και τη μικρή δόση κόκκινης σάλτσας που έρχεται να δώσει ότι έλειπε. Σα λουκουμάκι κατεβαίνει και πίστεψέ με δε θα φας μόνο ένα.