COCKTAILS
SPONSORED

Elit Martini Master 2022: Ζήσαμε από κοντά τον τελικό για το καλύτερο βιώσιμο μαρτίνι στον κόσμο

Η λαμπερή βραδιά στο βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin εστιατόριο Delta στο ΚΠΙΣΝ και όλα όσα δήλωσε στο OneMan ο μεγάλος νικητής, Arturo Burzio.

Το martini είναι ένα εμβληματικό cocktail, ένα κλασικό cocktail. Όταν επιχειρείς λοιπόν να επανεφεύρεις μία κλασική αξία, οι παγίδες είναι πολλές. Η επαναδημιουργία του δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Είναι μία πρόκληση, πόσω μάλλον όταν αυτή πρέπει να γίνει με ένα sustainable twist, ακολουθώντας τον δρόμο τους μέλλοντος: εκείνον της βιωσιμότητας.



Αυτή την πρόκληση της elit™ vodka δέχτηκαν να αναλάβουν με χαρά, ενθουσιασμό και όραμα, οι καλύτεροι bartenders της βιομηχανίας από 10 χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Αυστρία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Αυστραλία, Μεξικό και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) λαμβάνοντας μέρος στον διεθνή διαγωνισμό Elit Martini Master 2022.

Η θεματική, όπως προαναφέραμε, ήταν να δημιουργήσουν το martini της νέας εποχής με βάση τη βιωσιμότητα.

Η Αθήνα είχε την τιμή να διοργανώσει τον μεγάλο τελικό, που πραγματοποιήθηκε στο βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin, Delta Restaurant του ΚΠΙΣΝ στις 7 Νοεμβρίου.

Εκεί, στον εντυπωσιακό χώρο του Delta, παρουσία πολλών διάσημων καλεσμένων, βρεθήκαμε και εμείς. Παρακολουθήσαμε την τελετή και τον διαγωνισμό, απολαμβάνοντας καθ’ όλη τη διάρκειά του, τρία διαφορετικά martini (apple, coffee και plum martini) που μας πρόσφερε η elit™ vodka (προσωπικά, λάτρεψα το φθινοπωρινό apple martini), συνομιλήσαμε με τον μεγάλο νικητή και χορέψαμε μέχρι αργά στο πάρτι που στήθηκε μετά τη βράβευση από τον dj Αλέξανδρο Χριστόπουλου.

Οι απαιτητικές δοκιμασίες που ανέδειξαν τον νικητή

Στο μπαρ του Delta, το Elit Martini Master 2022 έστησε το δικό του μπαρ με τους 10 συνολικά bartenders να συμμετέχουν σε δύο δοκιμασίες και να καλούνται να παρασκευάσουν δύο, διαφορετικά βιώσιμα Elit cocktails με τη 10 φορές βραβευμένη ως καλύτερη βότκα, με 10 πλατινένια βραβεία και υπέρμαχο της κοινωνικής υπευθυνότητας, elit™ vodka, να αποτελεί το βασικό τους συστατικό.

Το τελικό αποτέλεσμα βαθμολογήθηκε με βάση τη γεύση, την τεχνική, τις τάσεις, τη θερμοκρασία και την πρωτοτυπία από ένα πάνελ διακεκριμένων κριτών: τον Ago Perrone του Connaught Bar, την Sandrae Lawrence του Cocktail Lovers, τον Edoardo Mortara του Maserati MSG Racing, αλλά και τον brand ambassador της elit, Jack Sotti.

Στην πρώτη δοκιμασία, οι bartenders παρουσίασαν τη δική τους εκδοχή του τέλειου sustainable ELIT martini και στην δεύτερη, ένα wildcard cocktail εμπνευσμένο από ένα mystery box, που περιείχε τέσσερα sustainable υλικά (κούπες από λάιμ, κούπες από λεμόνι, υπολείμματα από καφέ και υπολείμματα από δαμάσκηνα).

Η χρυσή τριάδα και όσα μας δήλωσε ο μεγάλος νικητής

Όλοι οι φιναλίστ έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, αλλά τρεις ήταν εκείνοι που ξεχώρισαν και ένας από αυτούς εκείνος που κατέκτησε την πρωτιά.

«Όλοι οι διαγωνιζόμενοι επέδειξαν απίστευτο ταλέντο, πρωτοβουλία και καινοτομία. Πραγματικά μας εξέπληξαν με τη δημιουργικότητα και την τέχνη τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Damian McKinney, Διευθύνων Σύμβουλος του Stoli Group®, στο οποίο ανήκει η elit™ Vodka.

Την τρίτη θέση κέρδισε η Emma Crisp, bartender στα μπαρ Si Paradiso και El Grotto της Αυστραλίας και τη δεύτερη θέση ο δικός μας, Κώστας Ματιάτος, head bartender του A for Athens.

O Κώστας Ματιάτος με τον Damian McKinney
O Κώστας Ματιάτος με τον Damian McKinney

Ο μεγάλος νικητής ήταν ένας γείτονάς μας, που σήμερα ζει και εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Arturo Burzio.

O Arturo Burzio με τον Damian McKinney
O Arturo Burzio με τον Damian McKinney

«Το cocktail του Arturo διαφοροποιήθηκε γευστικά και ξεχώρισε για την αυθόρμητη εφευρετικότητά του. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ο Arturo στέφθηκε elit Martini Master για το 2022 και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί του την επόμενη χρονιά», ανέφερε ο Damian McKinney συγχαίροντας τον 25χρονο bartender για τη σημαντική του διάκριση.

Ο Arturo Burzio κατάγεται από το Τορίνο της Ιταλίας και όπως μας είπε τα τελευταία πέντε χρόνια ζει στο Λονδίνο. Εργάζεται ως assistant head bartender στο Scarfes Bar του Ξενοδοχείου Rosewood.

«Είμαι σοκαρισμένος με τη νίκη μου. Προσπαθώ να συνειδητοποιήσω αυτό που μου συμβαίνει», μας είπε καθώς προσπαθούσαμε να βγούμε στην είσοδο του Delta για να πάρει μία ανάσα («πόση ζέστη κάνει στην Αθήνα») και να μιλήσουμε με περισσότερη ησυχία.

«Ήταν πραγματικά μια απίστευτη εμπειρία όλο αυτό που έζησα με την elit™ Vodka και τον διαγωνισμό Elit Martini Master 2022. Ήταν ένα πολύ ωραίο και κουραστικό ταξίδι, από το οποίο βγαίνω μόνο κερδισμένος».

Δεδομένου ότι η elit™ Vodka συνεργάστηκε για τον διαγωνισμό με την ομάδα ROKiT Venturi Racing της Formula E, καθώς και ότι ο νικητής, πέραν του διεθνούς τίτλου του elit Martini Master, θα έχει την ευκαιρία να ζήσει τη μοναδική εμπειρία της Formula απολαμβάνοντας τρεις αγώνες Formula E κατά την αγωνιστική περίοδο του 2023 και παρουσιάζοντας το νικητήριο Martini, στις εκδηλώσεις της elit, τα Σαββατοκύριακα των αγώνων, ο Arturo θέλησε να παντρέψει την έννοια της βιωσιμότητας στον δικό του χώρο με εκείνη στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Δηλαδή με την ηλεκτροκίνηση που είναι το μέλλον και η Formula E φιλοδοξεί να επιταχύνει τη μετάβαση σε αυτή, προωθώντας την σταδιακά από αγώνα σε αγώνα.

Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν έφτιαξε στην πρώτη δοκιμασία το Pika-tini, τη δική του εκδοχή ενός βιώσιμου martini, χρησιμοποιώντας υλικά όπως μέλι, sherry Tio Pepe, ξύσμα λεμονιού, bitters, τανίνες σαμπάνιας, αλλά και ελαιόλαδο και φύλλο ελιάς.

Όπως μας εξήγησε, «μεσογειακές χώρας σαν την Ελλάδα, την χώρα μου την Ιταλία και την Ισπανία, που η ελαιοπαραγωγή είναι μεγάλη, θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν υπολείμματα από την παραγωγή ελαιόλαδου για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή ήταν η έμπνευσή μου για το Pika-tini και το μήνυμα που θέλω να περάσω».

Όσον αφορά τη δεύτερη δοκιμασία, με το mystery box, ο Arturo, κέρδισε τις εντυπώσεις με το cocktail Armonia. «Επέλεξα να του δώσω αυτό το όνομα γιατί στόχος μου ήταν μπερδέψω πολλά και διαφορετικά υλικά με διαφορετικές εντάσεις και οξύτητες, όπως υπολείμματα καφέ, αλάτι, σέρι, ρακόμελο και μαστίχα και να δημιουργήσω ένα αρμονικό αποτέλεσμα».

Κι απ’ ότι αποδείχτηκε το πέτυχε με τον πιο απολαυστικό και ισορροπημένο τρόπο.