ΓΕΥΣΗ

Ο καφές στο OneMan είναι μια καθημερινή ιεροτελεστία

Ο πρώτος καφές της ημέρας είναι σημαντική υπόθεση και στο γραφείο του OneMan δεν την παίρνουμε αψήφιστα.

Ένας σύντομος αλλά απολαυστικός flat white. Έτσι ξεκινάω τη μέρα μου, πριν αρχίσουν οι δουλειές και οι υποχρεώσεις. Είναι η ιδανική στιγμή για να αδειάσω το κεφάλι μου και να ξεφύγω  σε τελείως εξωτικά μέρη μακριά από την Αθήνα. Ο καλύτερος σύμμαχος για κάτι τέτοιο; Ο Sumatra από τη μακρινή Ινδονησία των Coffee Island, ένας single estate καφές που μαζεύεται κόκο-κόκο από τοπικούς καλλιεργητές σε υψόμετρο 1400 μέτρων (με απόλυτο σεβασμό στους αγρότες, την παράδοση, τον καταναλωτή και χωρίς καμία εξτρά χρέωση). Το μέτριο καβούρδισμα και τα αρώματα από φράουλα και γλυκόριζα είναι ιδανικά για να σε ταξιδέψουν σε ζεστές ζούγκλες γεμάτες τίγρεις, λεοπαρδάλεις και εξερευνητές με λουλουδάτα πουκάμισα.

Πολλές εταιρείες του εξωτερικού βρίσκουν διάφορους τρόπους προκειμένου να δέσει η ομάδα τους και να μπορούν οι συνάδελφοι να συνυπάρχουν, μειώνοντας όσο το δυνατόν τις διενέξεις και τις διαφωνίες. Το λεγόμενο team bonding δηλαδή, το οποίο έχει αρχίσει σιγά-σιγά να κάνει την εμφάνισή του και στην Ελλάδα. Άλλοι κανονίζουν ποτά μετά το γραφείο, άλλοι βρίσκονται κάθε τόσο για να κάνουν όλοι μαζί μια δραστηριότητα και άλλοι αθλούνται παρέα. Στο OneMan τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά και οργανικά θα έλεγε αν μας παρατηρούσε κάποιος.

Το δικό μας bonding γίνεται κάθε πρωί που φτάνουμε στο γραφείο και παραγγέλνουμε τον πρώτο καφέ της ημέρας. Το να καταλήξουμε στον καφέ που προτιμούμε ήταν μια περίπλοκη διαδικασία, ψέματα δε θα πούμε, αλλά μετά από διάφορες διαφωνίες και πειραματισμούς, βρήκαμε εκείνο τον καφέ που αρέσει σε όλους και κάπως έτσι εκεί γύρω στις 11:00 παρά κάτι έρχεται το delivery από τα Coffee Island και λίγο μετά τα πληκτρολόγια παίρνουν φωτιά. Κλισέ δημοσιογραφική φράση που όμως κολλάει πολύ.

Και επειδή είμαστε άνθρωποι και πού και πού βαριόμαστε, πειραματιστήκαμε αρκετά με τις ποικιλίες, ώσπου ανακαλύψαμε τον Single Estate καφέ των Coffee Island και κάπως έτσι καταλήξαμε ο καθένας στον δικό του αγαπημένο. Και για να μην μπερδεύεστε με τον Single Origins, οι Single Estate καφέδες δεν προέρχονται απλά και μόνο από μια χώρα, αλλά από μια συγκεκριμένη φάρμα, έναν μεμονωμένο παραγωγό, μια μονάδα επεξεργασίας ή συνεταιρισμό.

Τα Coffee Island σε αυτούς τους καφέδες καταφέρνουν να πάρουν το μέγιστο των χαρακτηριστικών του terroir*, όλους εκείνους τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που κάνουν τα χαρακτηριστικά της κάθε καλλιέργειας μοναδικά, όπως είναι το κλίμα, ο γεωγραφικός προσδιορισμός, η τοπολογία (έδαφος, υψόμετρο, κλίση), ο ανθρώπινος παράγοντας και οι γεωργικές πρακτικές που εφαρμόζονται στη φάρμα.
Αυτό που αποτελεί ειδοποιό διαφορά για τα δικά μας Single Estate των Coffee Island είναι το Direct Trade και οι μακροχρόνιες σχέσεις που έχουν αναπτύξει με τους παραγωγούς και τις φάρμες. Αυτό βοηθά, εκτός όλων των άλλων, να γνωρίζουν καλύτερα και τις πρακτικές που εφαρμόζονται κατά την παραγωγή και επεξεργασία του καφέ, στοιχεία που αποτυπώνονται και στο τελικό φλιτζάνι.

Όλα αυτά και κυρίως τα μοναδικά χαρμάνια, έκαναν τους συντάκτες του OneMan να επιλέγουν φανατικά τις Single Estate ποικιλίες των Coffee Island. Ο καθένας τη δική του βέβαια…

Ethiopia Guji για τη Χριστίνα Φαραζή

Είμαι από εκείνους τους ελάχιστους, που από τότε που ξεκίνησα να πίνω καφέ, τον απολάμβανα πάντα, χειμώνα-καλοκαίρι, ζεστό. Ακόμα και στους 40 βαθμούς, ξεκινούσα την ημέρα μου στο γραφείο με μία κούπα αχνιστού καφέ φίλτρου. Θα μου πεις, στην εποχή μας κυκλοφορεί πια και η παγωμένη εκδοχή του. Που όσες φορές την είχα δοκιμάσει στο παρελθόν ήταν πάντα άγευστη και άοσμη, θα σου απαντήσω.  Μέχρι που μπήκε στη ζωή μου ο Guji, ένας single estate μονοποικιλιακός καφές της Coffee Island, που καλλιεργείται σε υψόμετρο 2.000μ. από μία μικρή φάρμα στην Αιθιοπία.

Γλυκόπιοτος με ήπιο σώμα και αρωματικός χάρη στις νότες από εσπεριδοειδή, λουλούδια, καραμέλα και κόκκινα φρούτα είναι ιδανική επιλογή για μένα που πίνω τον καφέ μου σκέτο, καθώς δεν πικρίζει ούτε στην τελευταία γουλιά. Παράλληλα, είναι το ιδανικό χαρμάνι για να απολαμβάνω κάθε πρωί τον πιο γευστικό iced filter coffee, τώρα που ο καιρός σιγά-σιγά ζεσταίνει.

Brazil Alta Mogiana για τον Κωνσταντίνο Αμπατζή

Δεν είμαι πρωινός τύπος. Για να ανοίξει το μάτι και να αρχίσω να λειτουργώ, χρειάζομαι οπωσδήποτε καφέ. Και η επιλογή μου, με κλειστά τα μάτια, είναι ο Single Estate από την περιοχή Alta Mogiana της Βραζιλίας, που παίρνω από τα Coffe Island στο δρόμο για τη δουλειά.

Επιλέγοντας καφέ από συγκεκριμένο παραγωγό της χώρας, γνωρίζω ότι παίρνω το μέγιστο των χαρακτηριστικών του terroir, δηλαδή όλους εκείνους τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που κάνουν τα χαρακτηριστικά της κάθε καλλιέργειας μοναδικά. Εν προκειμένω, έναν καφέ λατίνο-σοκολατίνο και ξηροκαρπένιο, με σώμα τρομερό, άρωμα ξεχωριστό και γεύση αξιοζήλευτη. Σάμπα δε χορεύω, αλλά ενέργεια και κέφι για τη μέρα, έχω μπόλικα.

Peru Santa Teresa για τον Άγγελο Κλάδη

Είμαι από εκείνους που δεν ασπάζονται τη λογική ότι υπάρχει ανώτατο όριο στην καφεΐνη ανά ημέρα, οπότε είναι πολύ σύνηθες να χάνω και το μέτρημα, πράγμα που βέβαια συνειδητοποιώ μόνο άμα με ρωτήσει κάποιος συνάδελφος, απορώντας που πίνω καφέ μέχρι το απόγευμα. Δε δίνω σημασία στον αριθμό (άλλωστε, τι ψυχή έχει ένα τόσο δα εσπρεσάκι), αλλά αυτό που πάντα προσέχω είναι την ποικιλία με την οποία ξυπνάω το πρωί: είναι ο δυνατός Peru Santa Teresa που έρχεται από τα βουνά του νοτιοανατολικού Περού στις μηχανές του Coffee Island.

Μια ποικιλία με εξαιρετικά πλούσιο σώμα,  medium-dark καβούρδισμα και γήινη γεύση ξηρών καρπών και σοκολάτας, που κρατάει έντονο χαρακτήρα για μερικά δευτερόλεπτα στην επίγευση. Για το προφίλ του ευθύνεται φυσικά η περιοχή όπου καλλιεργείται με πρακτικές οργανικής παραγωγής – προέρχεται, όπως διάβασα, από την επαρχία Cusco, σε υψόμετρο μέχρι και 2.000 μέτρων, εκεί όπου ζουν λάμα και άγρια πούμα, ενώ η παραγωγή καφέ είναι παράδοση αιώνων.

Το αποτέλεσμα δικαιώνει το μακρινό ταξίδι.

Indonesia Sumatra για τον Γιώργο Ρομπόλα

Ένας σύντομος αλλά απολαυστικός flat white. Έτσι ξεκινάω τη μέρα μου, πριν αρχίσουν οι δουλειές και οι υποχρεώσεις. Είναι η ιδανική στιγμή για να αδειάσω το κεφάλι μου και να ξεφύγω  σε τελείως εξωτικά μέρη μακριά από την Αθήνα.

Ο καλύτερος σύμμαχος για κάτι τέτοιο; Ο Sumatra από τη μακρινή Ινδονησία των Coffee Island, ένας single estate καφές που μαζεύεται κόκο-κόκο από τοπικούς καλλιεργητές σε υψόμετρο 1400 μέτρων (με απόλυτο σεβασμό στους αγρότες, την παράδοση, τον καταναλωτή και χωρίς καμία εξτρά χρέωση). Το μέτριο καβούρδισμα και τα αρώματα από φράουλα και γλυκόριζα είναι ιδανικά για να σε ταξιδέψουν σε ζεστές ζούγκλες γεμάτες τίγρεις, λεοπαρδάλεις και εξερευνητές με λουλουδάτα πουκάμισα.

Rwanda Gisanga για την Μάρω Παρασκευούδη

Αγαπώ τον καφέ το πρωί, είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Ο καφές που απολαμβάνω είναι ο Single Estate Rwanda Gisanga, 100% specialty arabica red bourbon, ο οποίος εκτός από εξαιρετικός freddo espresso προτείνεται και ως flat white.

Έρχεται από τη μακρινή Ρουάντα, σε υψόμετρο 1650 μέτρων και τον ξεχωρίζω για το αρωματικό και γευστικό του προφίλ, ένας συνδυασμός κερασιών, μελάσσας και μανταρινιού. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι εκεί όπου φύεται ο μοναδικός αυτός καφές, το 45% των καλλιεργητών είναι γυναίκες. Μέσα από την καλλιέργεια του καφέ, οι αγρότισσες δεν εξασφαλίζουν μόνο μια καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά δίνουν το παράδειγμα μεθόδων που είναι οργανικές και προάγουν τη βιωσιμότητα.

Colombia Organic για την Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Είμαι από εκείνους τους λίγους που ξεκίνησαν να πίνουν καφέ σχετικά μεγάλοι, αλλά αυτό θεωρώ πως με έκανε και πιο συνειδητοποιημένη ως καταναλώτρια. Από την αρχή διάλεγα προσεκτικά ποιες ποικιλίες θα καταναλώσω και ήξερα πάντα πως ήθελα ο καφές μου να είναι προϊόν ηθικής καλλιέργειας, αλλά και να παράγεται με μεθόδους που προάγουν την βιωσιμότητα.

Κάπως έτσι και μετά από πολλές δοκιμές, κατέληξα πως εκείνος ο καφές που θέλω να πίνω το πρωί είναι ο Single Estate Colombia Organic από την Κολομβία. Στην χώρα με τα παρθένα δάση και τις αμμουδερές παραλίες, ο καφές αποτελεί θρησκεία και δεν είναι τυχαίο που είναι μια από τις πιο γνωστές παραγωγούς χώρες παγκοσμίως.

Η συγκεκριμένη ποικιλία που είναι και η αγαπημένη μου, προέρχεται από την Gaitania, μια μικρή πόλη, όπου πριν από 4000 χρόνια η έκρηξη του ηφαιστείου Talima δημιούργησε ιδανικά εδάφη για την καλλιέργεια και παραγωγή του καφέ. Τα ευεργετικά και θρεπτικά συστατικά που προσφέρει η ίδια η γη είναι αρκετά για τη δημιουργία κόκκων με ένα εξαιρετικό γευστικό και αρωματικό προφίλ.

Ο συγκεκριμένος Single Estate, που εγώ συνήθως απολαμβάνω ως Freddo cappuccino με μπόλικη φυτική κρέμα, προέρχεται από μια αμιγώς οργανική αγροτική παραγωγή όπου καμία τεχνητή προσθήκη, καμία ουσία βλαβερή προς το περιβάλλον δεν παρεμβαίνει, αφήνοντας την ίδια τη φύση να κάνει το θαύμα της. Κι αυτό το θαύμα είναι ένας 100% specialty arabica single estate  καφές, που σέβεται το περιβάλλον και αναδεικνύει τη συμβολή των Coffee Island προς ένα βιώσιμο και αειφόρο μικροκλίμα.