San Francisco Chronicle/Hearst Newspapers via Getty Images / Contributor / Ideal Images
ΠΟΤΟ

Πού θα πιεις τα πιο ιδιαίτερα spritz της πόλης

Το καλοκαίρι πάει τέλεια με φυσαλίδες και εμείς είπαμε να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα.

Aperol Spritz, Campari Spritz και γενικά ποτήρια κρασιού γεμάτα χρώμα και φυσαλίδες. Με μία φράση αυτό είναι το spritz, αν τώρα θες να μάθεις πολλά περισσότερα για αυτό, τότε διάβασε το άρθρο που είχαμε γράψει παλαιότερα. Επειδή όμως ξέρουμε πόσο το αγαπάς, ψάξαμε στα μπαρ της Αθήνας και βρήκαμε τα πιο ιδιαίτερα spritz της πόλης που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και πρέπει να δοκιμάσεις.

Απεριτίφ

Το Απεριτίφ ξεκίνησε ως καλοκαιρινός έρωτας που εξελίχθηκε σε αγάπη. Βρίσκεται στο Παγκράτι και τα τραπεζάκια του τα σκεπάζει ένας πλατύφυλλος πλάτανος. Εδώ θα βρεις 9 επιλογές σε spritz για να διαλέξεις και μπορείς να τα απολαύσεις είτε καθίσεις στα τραπεζάκια είτε όρθιος με το ποτήρι στο χέρι στα πασάκια.

Δικό μας αγαπημένο είναι το Pulita με gin, λικέρ περγαμόντο, λικέρ violet, λικέρ μαρασκίνο, lime και φυσικά prosecco και σόδα. Δροσερό, νόστιμο και πολύ ιδιαίτερο. Δοκίμασέ το ένα απόγευμα και θα γίνει και το δικό σου αγαπημένο.

Felicita

Μία από τις νέες αφίξεις στην πόλη που έχουν κάνει ήδη ντόρο είναι και το Felicita. Ένα μαγαζί που λατρεύει την Ιταλία και θα σε κάνει και εσένα να τη λατρέψεις με την ατμόσφαιρά του. Στο Felicita θα βρεις μια μακρά λίστα κρασιών και πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές και παραλλαγές σε negroni και gin tonic, ενώ δε θα μπορούσαν να λείπουν τα κατ’ εξοχήν ιταλικά aperitivo, τα spritz.

Στo section aperitivo του καταλόγου θα βρεις 9 επιλογές που έχει δημιουργήσει ο bar manager, Μάριος Ηλιόπουλος (Six Dogs, Architects of Time) και τους έχει δώσει σαν ονόματα, τίτλους από ταινίες που γυρίστηκαν στα στούντιο της Cinecitta. Προσωπικό αγαπημένο είναι το 8 ½ (όπως και η ταινία άλλωστε) με Casoni 1814 Aperitivo, cordial μάνγκο/κουμκουατ και απογεμισμένο με Three Cents grapefruit soda.

Odori Vermuteria di Atene

Το μαγαζί που μας έμαθε να πίνουμε σαν να βρισκόμαστε στην Ιταλία. Μας έμαθε τα negroni, μας έμαθε τα vermouth, μας έμαθε να απολαμβάνουμε πίτσα με κοκτέιλ και πάνω από όλα μας έμαθε να πίνουμε spritz.

Στον πιο πρόσφατο κατάλογό του, τον οποίο τον έχουμε λατρέψει, υπάρχουν δυο spritz, τα οποία ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και πρέπει να δοκιμάσεις: Το Yellow touch με dry vermouth, americano blend, spiced lemon confit και σόδα, αλλά και το Night Flower με ροζέ κρασί, κράνμπερι, odori house vermouth και νυχτολούλουδο.

Lit

Ένα spritz που δεν περίμενες, μία γεύση που δε φανταζόσουν ποτέ ότι θα βρισκόταν μέσα στο ποτήρι σου. Στο Lit ο Αναστάσης Καραφουλίδης έκανε το τζατζίκι, Spritz και πρέπει να το δοκιμάσεις.

Όπως μας είχε πει παλαιότερα ο ίδιος, «Το τζατζίκι spritz είναι μια έμπνευση που προέκυψε όταν μου είχε ζητηθεί από τον διαγωνισμό του world class να φτιάξουμε ένα κατάλογο aperitivo time. Το τζατζίκι spritz παρέα με το ντάκος martini, το black rock, και το ten & sonic, απέσπασε την υψηλότερη βαθμολογία με αποτέλεσμα να είναι το τοπ μενού».

Πρόκειται για ένα low abv cocktail, το οποίο αποτελείται κυριολεκτικά από ότι και το γνωστό σε όλους μας τζατζικάκι, και απλά προστίθεται και η βότκα. Η βότκα λοιπόν αρωματίζεται με φλούδες αγγουριών και έπειτα μπερδεύεται με το γιαούρτι, το μηλόξυδο και το αλάτι. Τι μας λείπει; Το σκόρδο.

Το σκόρδο έπρεπε να μπει γιατί δεν υφίσταται το τζατζίκι δίχως σκόρδο. Στην μύτη αισθάνεσαι το γιαούρτι, το απαλό σκόρδο (μπορείς να φιλήσεις ελεύθερα μετά) και το δροσερό αγγουράκι. Στην παλέτα στο στόμα έχεις ένα απαλό δροσιστικό με διακριτικές οξύτητες spritz, και ευδιάκριτα όλα τα προαναφερθέντα συστατικά. Ιδανικό να συνοδευτεί με φαγητό σε κάποιο εστιατόριο ή να το απολαύσετε μια όμορφη στιγμή της ημέρας που θέλετε κάτι πιο ελαφρύ.

Συνοδεύεται από πατάτες Νάξου και ο συνδυασμός είναι τόσο νόστιμος όσο φαντάζεσαι.

Έπρεπε

To Έπρεπε μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι ένα από τα πιο urban bar της πόλης. Άνοιξε σε μια γειτονιά που διψούσε για ένα τέτοιο μαγαζί και αυτό φαίνεται γιατί είναι συνεχώς γεμάτο.

Η Κυψέλη είχε ανάγκη το Έπρεπε και το Έπρεπε άνθισε την Κυψέλη. Τα λίγα τραπεζάκια μπροστά στο πεζοδρόμιο είναι γεμάτα κόσμο, ενώ άλλοι κάθονται στον πάγκο στα πλάγια ή όρθιοι με ένα ποτήρι στο χέρι. Αυτό το ποτήρι είναι συνήθως spritz και ήρθε η ώρα να μάθεις ότι στο Έπρεπε έχουν το δικό τους με ελληνικό αφρώδες κρασί, Bitter Bianco και σόδα- εμπνεύσεως του head bartender Νικόλα Μοσχονά.

Μην ξεχάσεις να το συνοδεύσεις με τα μικρά και νόστιμα πιατάκια που βγαίνουν από την κουζίνα του και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.