
Πού τρώμε τον Ιούλιο στην Αθήνα
- 29 ΙΟΥΝ 2025
Κυκλοφόρησαν τα νέα για το καινούργιο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά. Το Hafu (Δραγατσανίου 8, Αθήνα) άνοιξε πριν από μερικές ημέρες δίπλα στο Tanpopo – το ραμενάδικο του σεφ – και υπόσχεται ένα μενού με πολύ αγαπημένα πιάτα.
Στον μίνιμαλ χώρο που ανέλαβε να σχεδιάσει η αρχιτεκτονική ομάδα Χωρογράφοι, θα βρεις το ιδανικό μέρος για να δώσεις τα καλοκαιρινά σου ραντεβού, για φαγητό μετά τη δουλειά ή ένα χαλαρό δείπνο (ωράριο 18:00-23:00) μέσα στην εβδομάδα.
Ο νέος χώρος φιλοξενεί ξανά την κουζίνα, την ομάδα και τις γεύσεις που άφησαν το δικό τους αποτύπωμα. Πιάτα όπως το burger μπακαλιάρου, το πατατόψωμο, το «ψάρι για μωρά», το «γαβ-γαρ» και τα soba noodles με ταχίνι επιστρέφουν σε remastered εκδοχές. Μπορείς να οργανώσεις την κράτησή σου εύκολα online ή αν είσαι περαστικός να κάνεις μια δοκιμή για θέση στην κεντρική μπάρα.
Τον Ιούλιο, όλα κυλάνε σε πιο αργούς ρυθμούς στην Αθήνα και είναι μια ευκαιρία να εξερευνήσεις καινούργια μέρη χωρίς ιδιαίτερο προγραμματισμό.
Μιλώντας λοιπόν για νέες αφίξεις, το Mirlo είναι ανάμεσα σε αυτές που αξίζει να τσεκάρεις. Οι παλιότεροι θα θυμούνται την περιοχή που άνοιξε από το Νηπιαγωγείο. Για τους υπόλοιπους να πούμε ότι βρήκε τη θέση του σε μία πλατεία στο Γκάζι, στην οδό Ελασιδών 5. Μια καντίνα, μόλις 27 τμ, όπως τη φαντάστηκε ο Αντρέας Κιλτσικσής (Feyrouz) για να αναβιώσει τις γευστικές μνήμες των παιδικών του χρόνων χωρίς να παγιδευτεί σε στενά όρια.
Το μενού χωρίζεται σε κεμπάπ, μεζέδες και σαλάτες, με μετρημένες επιλογές. Παίζουν πολύ ωραία με τις πρώτες ύλες, τα μπαχαρικά της Ανατολής και τα φρούτα εποχής στα πιάτα τους, ανεβάζοντας τις εντάσεις.
Το γιαουρτλού κεμπάπ με πρόβειο κρέας, γιαούρτι κεφίρ και τη δική τους σάλτσα ντομάτας είναι νόστιμο και δεν θα σε βαρύνει καθόλου. Αντί για το κλασικό κασερλί, προτείνουν γραβιερλί με κοτόπουλο, γλυκιά γραβιέρα και χειροποίητη mole ενώ προτείνουν έναν ακόμη ιδιαίτερο συνδυασμό με κεφτεδάκια από πρόβειο κιμά, βερύκοκο και γλάσο πευκόμελου.
Εδώ, θα έρθεις με την πιο χαλαρή διάθεση και τα πιο αέρινα ρούχα σου – ακόμα και με το μαγιό σου, επιστρέφοντας από κάποια κοντινή παραλία. Θα πιεις παγωμένη μπύρα και θα φας σορμπέ με φρούτο εποχής.
Ο σεφ και συνιδιοκτήτης του Topa, Γιάννης Τσικουδάκης
Ένας άλλος δρόμος που ενδείκνυται για χάζι τα καλοκαιρινά βράδια είναι η Φωκίωνος Νέγρη. Σε ένα γωνιακό, ευήλιο και ευάερο μαγαζί, στήθηκε το ¡Topa! (Φωκίωνος Νέγρη 43, Αθήνα) των Δάνη Αγαπητού, Άρη Σκλαβενίτη και Γιάννη Τσικουδάκη (θα έχεις ακούσει τα ονόματά τους από το Oinoscent).
Το μενού απαρτίζεται από μικρά πιάτα για μοίρασμα με γεύσεις βασισμένες σε αυθεντικές πρώτες ύλες από το νησί την Κρήτη αλλά και από τη Βόρεια Ισπανία που αποτελεί διαχρονική πηγή έμπνευσης στην κουζίνα για τον Τσικουδάκη. Συνδυάζονται με βερμούτ, κρασιά, μηλίτες και αποστάγματα ενώ το πρωί απολαμβάνεις τον καφέ σου με λίγες και καλές επιλογές για πρωινό, όπως η σφακιανή πίτα.
Μια γεύση από Μάνη δίνει το Λιόγερμα (Νέστoρος 21, Παλαιό Φάληρο) στα νότια προάστια, καθώς μετά από 11 χρόνια λειτουργίας στην Ελιά Λακωνίας, το εστιατόριο άνοιξε στην Αθήνα. Ο σεφ Θοδωρής Αθανασίου και η σύζυγός του Ζωή Κυριακόγκωνα έχουν αναλάβει να φέρουν τις καλύτερες πρώτες ύλες της Μονεμβασιάς.
Χειροποίητα ζυμαρικά και πίτες, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά αποτελούν τις βάσεις για το μενού. Ακολουθώντας τη φιλοσοφία αξιοποίησης όλου του ψαριού, ο σεφ προτείνει από ωμά (μόνο με μανιάτικο ελαιόλαδο, ανθό αλατιού και lime) μέχρι πιο comfort συνταγές με ζυμαρικά.
Ξεχωρίζει η μαύρη ταραμοσαλάτα με φιλέ αμύγδαλο, η κωλοχτύπα με γκόγκιζες, η χορευτή πίτα Μάνης με σπανάκι, φέτα και γλυκό τραχανά αλλά και η διάσημη τσουχτή για όποιον δεν θέλει ψαρικά.
Όταν ο Στηβ Στεφανίδης μεταμόρφωσε ένα παλιό συνεργείο σε μία τροπική αυλή με το όνομα Big Kahuna, το 2017, ήταν από τους πρώτους που δραστηριοποιήθηκαν στην εστίαση στον σκοτεινό τότε δρόμο της Σαλαμίνος. Το 2019, επέστρεψε με ένα νέο εγχείρημα, το ΣΤΗΒΣ Α.Ε. εστιάζοντας στην deep dish πίτσα και τα burgers, συνδυάζοντάς τα με πληθωρικά ορεκτικά και cocktails.
Μετά την επιτυχία στη Σαλαμίνος, το ΣΤΗΒΣ Α.Ε. προσγειώθηκε στον Πειραιά
Μετά από αρκετές δυσκολίες λόγω της καραντίνας, τον Οκτώβριο του 2022, το μαγαζί μπήκε στο ραντάρ των κατοίκων της πόλης και άρχισαν να σχηματίζονται ουρές στη Σαλαμίνος. Και κάπως έτσι έγινε σημείο αναφοράς για τον δρόμο.
Με συνέπεια στο φαγητό και την εξυπηρέτηση και έχοντας έναν άσσο στο μανίκι του για το concept, ο Στεφανίδης αποφάσισε να ανοίξει ένα ακόμα μαγαζί στον Πειραιά. Η επιλογή δεν ήταν καθόλου τυχαία αφού είναι γέννημα θρέμμα της περιοχής και μόνιμος κάτοικος. Με την ίδια λογική στο μενού, το νέο ΣΤΗΒΣ Α.Ε. (Σωτήρος Διός 54, Πασαλιμάνι) προσγειώθηκε στη νέα του διεύθυνση σε έναν μοντέρνο χώρο που εξυπηρετεί τόσο καθήμενους όσο και ντελίβερι.
Σεμιφρέντο πάβλοβα στο Sweet Nolan
Οι βόλτες στην Αθήνα ταιριάζουν με δροσιστικά γλυκά. Η καλοκαιρινή συλλογή του Sweet Nolan βάζει και πάλι στο επίκεντρο το semifreddo, το κλασικό ιταλικό γλυκό ψυγείου, κάτι ανάμεσα σε παγωτό και μους, που σε δροσίζει χωρίς να σε παγώνει. Έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε πέντε γεύσεις: Πάβλοβα με φρούτα του δάσους, Choco-fudge με καραμέλα και αλατισμένα φιστίκια, Pistacchio με μους και crumble φιστικιού, Oreo Cookie με κρέμα βανίλιας και χειροποίητο oreo crumble και Snicker-style.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.