Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
ΓΕΥΣΗ

Τα lobster rolls του Νίκου Μικρόπουλου είναι η επόμενη τάση στο αθηναϊκό street food

Ο σεφ συνεργάζεται με το Libertine Drinkery και συμμετέχει στο Athens Street Food Festival, συστήνοντάς μας τα lobster rolls που ήδη αγαπιούνται πολύ στο εξωτερικό.

Ήδη από την πρώτη εβδομάδα του φετινού Athens Street Food Festival, η παρουσία ενός πραγματικά δροσερού πιάτου, που σιγά-σιγά συναντάμε σε όλον τον κόσμο, έκλεψε τις εντυπώσεις. Τα lobster rolls, που βρήκαμε στο pop-up Libertine Lobster Bar, είναι μια ιδέα του σεφ Νίκου Μικρόπουλου, ο οποίος διάβασε πολύ και πειραματίστηκε ακόμη περισσότερο μέχρι να αποφασίσει να δημιουργήσει ένα μενού, για τις ανάγκες του αγαπημένου φεστιβάλ των foodies της Αθήνας.

«Έκατσα και είδα 30.000 βίντεο, διάβασα άπειρες ώρες. Έψαξα τους αστακούς έναν προς έναν και έκανα τη μεγαλύτερη προσπάθεια που μπορούσα για να καταλήξω σε αυτό το αποτέλεσμα»: Με αυτόν τον τρόπο μου παρουσίασε ο Νίκος Μικρόπουλος, που έγινε γνωστός από το Guerilla Chef, την έρευνα που έκανε για να δημιουργήσει το μενού που δοκιμάσαμε στο Athens Street Food Festival και που είδαμε σε δεκάδες Insta Stories στο πρώτο τριήμερο της φετινής διοργάνωσης στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ.

Με τον σεφ συναντηθήκαμε στον όμορφο και παρεΐστικο χώρο του Libertine Drinkery (Λεωφόρος Δεκελείας 114, Νέα Φιλαδέλφεια), με το οποίο συνεργάζεται και δοκιμάσαμε το pop-up μενού που δημιούργησε, ενώ ο ίδιος μας εξηγούσε και την παραμικρή λεπτομέρεια που κρύβεται στα τέσσερα πιάτα.

Όταν τον ρωτάω για το πώς του ήρθε ιδέα για μια τόσο μεγάλη έρευνα για το Lobster Roll μου απαντά: «Τρωγόμουν εδώ και καιρό για Lobster Roll γιατί μου την έσπαγε που δεν έχουμε καθόλου στην Ελλάδα και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι. Ο κόσμος έχει αρχίσει να εκπαιδεύεται και στο street food στην Ελλάδα όμως, οπότε είναι ευκαιρία. Νικήσαμε τον “βασιλιά σουβλάκι” μετά από τόσα χρόνια και έχουν αρχίσει να μπαίνουν κι άλλα φαγητά. Bao, ασιατικά και άλλα οπότε αποφασίσαμε ότι είναι καλή περίοδος να το ρίξουμε στην αγορά. Ξεκινάμε ως pop-up στο Athens Street Food Festival και βλέπουμε».

Το μενού του Libertine Lobster Bar στο Athens Street Food Festival 2024

Μπροστά μας έχουμε τον κατάλογο του Libertine Lobster Bar και ταυτόχρονα ακούμε για κάθε μικρολεπτομέρεια του καταλόγου από τον εμπνευστή του. Και μαζί με αυτό μαθαίνουμε και λίγη ιστορία. «Η καταγωγή των Lobster Rolls είναι από το New England των ΗΠΑ, διότι εκεί ο αστακός υπάρχει σε αφθονία. Οι δύο πιο βασικές σχολές είναι του Connecticut και του Maine. Στο Connecticut είναι βουτυρωμένος ο αστακός και πιο ζεστός, ενώ στο Maine έχουμε μαγιονέζα, lime και λίγο σέλερι και σερβίρεται κρύο».

Οι δύο σχολές φέρνουν και τα δύο κύρια πιάτα του μενού. Στο Lobster Roll Maine Style εντοπίζουμε Sauce μαγιονέζας, lime, αλάτι γαρίδας (από το κέλυφος) και σέλερι, πέρα φυσικά από τον πρωταγωνιστή αστακό, ενώ στο Lobster Roll Connecticut Style δοκιμάζουμε τον αστακό βουτυρωμένο και ζεστό, μαζί με λίγο lime και ψιλοκομμένο iceberg.

Πέρα όμως τα βασικές επιλογές, έχουμε μπροστά μας τόσο μια vegan και αρκετά καλοκαιρινή, όσο και τις παραδοσιακές πατάτες, οι οποίες πάντα δημιουργούν το κατάλληλο combo. «Τα summer rolls είναι το vegan πιάτο μας και ουσιαστικά πρόκειται για ένα ρυζόφυλλο που μέσα έχει ginger, jackfruit, wakame, μία vegan truffle coleslaw και μια peanut butter mayo και φυσικά τα toppings» μου εξηγεί ο Νίκος Μικρόπουλος όσο εγώ με δυο μπουκιές, εξαφανίζω το κάθε roll.

Όσο για τις πατάτες; «Οι πατάτες μας είναι τηγανητές και σπαστές, όπως τις έκαναν παλιά οι γιαγιάδες μας. Τις φτιάχνουμε σε φριτέζες παραδοσιακές και παίζουμε και εκεί με την peanut butter mayo». Και ναι, έχουν από τη μία κάτι γιαγιαδίστικο, αλλά από την άλλη, η σος τους δίνει και τη σύγχρονη ματιά που όλοι θέλουμε.

Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που ο Νίκος συμμετέχει στο Athens Street Food Festival και η πρώτη που αποχωρίζεται το burger για χάρη του αστακού. Και από όσο μπορώ να κρίνω, έκανε πολύ καλά. Τον αστακό τον νιώθεις σε κάθε μπουκιά, ενώ όλες οι υπόλοιπες γεύσεις δένουν αρμονικά με το ψωμάκι και με το premium υλικό, δίνοντας παράλληλα μια δροσερή αίσθηση σε ένα πραγματικά καυτό φεστιβάλ.

Δοκιμάζοντας τόσο υψηλής ποιότητας υλικά σε ένα street food φεστιβάλ, δεν μπορώ παρά να ρωτήσω τον Νίκο, για το εάν έχει γίνει γενικότερα πιο εστιατορική η φάση των street food. «Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι μεγάλοι έχουν σκαλώσει με το smash burger τελευταία. Το ακριβό υλικό βέβαια (π.χ. αστακός) δεν πρέπει να είναι απαραίτητα εστιατορικό και αυτή η φιλοσοφία έχει αλλάξει τελευταία. Αυτό ναι έχει αλλάξει, αλλά μάλλον έχει γίνει το αντίθετο. Έχει “αλητέψει” δηλαδή το εστιατόριο».

 

Αμέσως μετά το pop-up περίπτερο του Libertine στο street food, ο Νίκος Μικρόπουλος θα συνεχίσει τη συνεργασία του με το all day cafe bar στη Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς την ίδια περίοδο επιμελείται το νέο μενού ως head chef και παράλληλα ετοιμάζει και τη δουλειά του στην καντίνα του μαγαζιού για το καλοκαίρι. Μέχρι τότε, θα μπορούμε να απολαύσουμε τα lobster rolls του στο Athens Street Food Festival στις 17-18-19 και στις 24-25-26 του Μαΐου.