ΓΕΥΣΗ

Τα πιο ελληνικά cocktails των μπαρ της Αθήνας

Γευστικές δημιουργίες που έχουν χωρέσει την Ελλάδα σε ένα ποτήρι.

Η αλήθεια είναι ότι πάντα ζήλευα τα bar της Ιταλίας αλλά και του Λονδίνου τα οποία είχαν στους καταλόγους τους τοπικά cocktails, εμπνευσμένα από τα την χώρα και την πόλη τους. Είναι κάτι που δεν έβρισκα στα ελληνικά μπαρ και δεν μπορούσα να καταλάβω τον λόγο.

Πρόσφατα αυτό άρχισε να αλλάζει και μπορείς πια να βρεις συνδυασμούς, εμπνεύσεις και δημιουργίες που θυμίζουν Ελλάδα, που θυμίζουν Αθήνα.

Kafeneio @The bar in front of the bar

Ένας κατάλογος που μας εντυπωσιάσε από την πρώτη στιγμή. Ένα cocktail που ήρθε για να μείνει για να θυμίζει Ελλάδα στους Έλληνες και να την μάθει στους ξένους.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα cocktail με συστατικά και γεύσεις που θυμίζουν παραδοσιακό καφενείο. Ο χώρος δηλαδή που στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, σε κάθε γωνιά της χώρας, μαζεύονται οι κάτοικοι της περιοχής και γίνονται κάθε είδους ζυμώσεις κοινωνικές.

Το σύγχρονο καφενείο είναι το μπαρ και αυτή η σύνδεση δεν θα μπορούσε να γίνει πιο άρτια από ένα cocktail το οποίο εμπεριέχει γεύσεις από τσίπουρο με σαλάμι και ελιές. Όπως μας είπε ο Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος «Ένας κλασικός συνδυασμός που δημιουργεί αναμνήσεις. Επίσης πάντα παλιά υπήρχε μάστιχα στα καφενεία ενώ τον ρόλο του ενισχυμένου οίνου παίρνει το sherry αν και τώρα πειραματιζόμαστε με ένα βερμούτ από ρετσίνα που είναι ακόμα ένα πράγμα που έβρισκες στα καφενεία κατά κόρον. Από Σεπτέμβρη θα δίνεται η επιλογή, “Με ή άνευ” όπως στα τσιπούρα. Εκεί αφορούσε τον γλυκάνισο απλά σε εμάς θα είναι μια επαναπόσταξη με κυρίαρχο τον μάραθο. Πέρα από βότκα και τζιν χρησιμοποιούμε και ένα aguardente που δίνει στοιχεία όπως λιαστή ντομάτα και ενισχύει το απόσταγμα ελιάς».

Κάθε γουλιά και μία έκρηξη παραδοσιακών αναμνήσεων.

THE BAR IN FRONT OF THE BAR

Glass Tears @Βaba au rum

Ένα cocktail ύμνος στην Αθήνα. Το Glass Tears, παίρνει το φυτό σήμα κατατεθέν της πόλης και το βάζει στο ποτήρι μας. Μία παραλλαγή gimlet προσαρμοσμένη με μοντέρνο τρόπο στην Αθήνα.

Φτιάχνεται με επαναπόσταξη με φύλλα νεραντζιάς, Italicus λικέρ το οποίο έχει κυρίαρχο συστατικό το περγαμόντο και λεμόνι το οποίο δένει όλες τις γεύσεις τέλεια. Σερβιρισμένο σε ένα ποτήρι martini είναι τόσο αρχοντικό, τόσο έντονο σε μυρωδιές και γεύσεις όπως ακριβώς και οι παραδοσιακές γειτονιές τούτης της πόλης που είναι γεμάτες νεραντζιές στα πεζοδρόμια και τα παιδιά γυρνώντας από το σχολείο παίζουν με τους καρπούς όταν πέφτουν.

Philosykos @Το Λοκάλι

cocktail

Το Λοκάλι είναι ένα μαγαζί που από τότε που άνοιξε μας αποδεικνύει συνεχώς πόσο αγαπάει τα ελληνικά προιόντα και την παράδοση. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για μια αυλή η οποία σερβίρει ποιοτικά πιάτα που θα έβρισκες και σε ένα μικρό καφενείο του χωριού.

Και στην εσωτερική μπάρα όμως κυριαρχεί η Ελλάδα. Εκτός από τα πολλά ελληνικά αποστάγματα, στο Λοκάλι θα βρεις και αρκετά cocktails, τα οποία είναι εμπνευσμένα από το ελληνικό καλοκαίρι. Ένα από αυτά είναι το Philosykos το οποίο επιβάλλεται να δοκιμάσεις.

Όπως προδίδει και το όνομά του, έχει νότες από φύλλα συκής, ένα δέντρο που πολλοί έχουμε συνδυάσει με το καλοκαίρι, όπου σκαρφαλώναμε για να πιάσουμε και να φάμε σύκα. Αλλά ας αφήσουμε τις αναμνήσεις και ας επιστρέψουμε στο cocktail, το οποίο είναι ένα Gin Highball με νότες από φύλλα συκής, θυμαριού και Premium τόνικ.

Αν θες να δοκιμάσεις άλλο ένα που θα σου θυμίσει ελληνικό καλοκαίρι τότε διάλεξε το Cucumber & Tonic το οποίο είναι ένα Gin Collins όπου συμμετέχουν δύο διαφορετικά τζιν. Ένα παραδοσιακό London dry και ένα πιο μοντέρνο με προέλευση την Ιταλία με νότες εσπεριδοειδών και λουλουδιών. Συμμετέχει ένα κόρντιαλ αγγουριού αρμπαρόριζας, φρέσκο λεμόνι και premium tonic.

ΤΟ ΛΟΚΑΛΙ

Tzatziki Spritz @Lit Athens

cocktail

Η εθνική μας αλοιφή, το τζατζίκι είναι το πιο ελληνικό συνοδευτικό αφού πάει με όλα. Αυτό διάλεξε ο Αναστάσης Καραφουλίδης για να το μετατρέψει σε cocktail και συγκεκριμένα σε Spritz.

Όπως μας είπε ο ίδιος, «Το τζατζίκι spritz είναι μια έμπνευση όταν μου είχε ζητηθεί από τον διαγωνισμό του world class να φτιάξουμε ένα κατάλογο aperitivo time , το τζατζίκι spritz παρέα με το ντάκος martini, το black rock, και το ten & sonic, απέσπασε την υψηλότερη βαθμολογία με αποτέλεσμα να είναι το τοπ μενού. Πρόκειται για ένα low abv cocktail, το οποίο αποτελείται κυριολεκτικά από ότι και το γνωστό σε όλους μας τζατζικακι, και απλά προστίθεται και η βότκα. Η βότκα λοιπόν αρωματίζεται με φλούδες αγγουριών και έπειτα μπερδεύεται με το γιαούρτι, το μηλόξυδο και το αλάτι. Τι μας λείπει; Το σκόρδο.Το σκόρδο έπρεπε να μπει γιατί δεν υφίσταται το τζατζίκι δίχως σκόρδο! Σαν γαρνιτούρα λοιπόν είναι η θέση που του αξίζει, αφού φυτρες σκόρδου, διακριτικές με το αποτέλεσμα που επιθυμούσα. Στην μύτη αισθάνεσαι το γιαούρτι, το απαλό σκόρδο ( μπορείς να φιλήσεις ελεύθερα μετά) και το δροσερό αγγουράκι. Στην παλέτα στο στόμα έχεις ένα απαλό δροσιστικό με διακριτικές οξύτητες spritz , και ευδιάκριτα όλα τα προαναφερθέντα συστατικά. Ιδανικό να συνοδευτεί με φαγητό σε κάποιο εστιατόριο ή να το απολαύσετε μια όμορφη στιγμή της ημέρας που θέλετε κάτι πιο ελαφρύ».

Για να δοκιμάσεις το Tzatziki Spritz αρκεί να πας στο Lit Athens στο Θησείο και να το ζητήσεις. Συνοδεύεται από πατάτες Νάξου και ο συνδυασμός είναι τόσο νόστιμος όσο φαντάζεσαι.

Tomato @Avra bar

Ένα από τα λίγα hotel bars της πόλης τα οποία με συνέπεια και αφοσίωση ανεβάζουν συνεχώς το επίπεδο της bar σκηνής είναι το Avra bar του Four Seasons στην Βουλιαγμένη.

Στα τέλη Μαΐου η ομάδα του Avra, όπου επικεφαλής είναι η Γαλλίδα Manon Kapfer, δημιούργησε έναν κατάλογο με 4 εποχικά cocktails με το όνομα Original Sustainable Cocktail Menu. Όλη η ομάδα του bar, μετά από έρευνα και πειράματα δημιούργησε τέσσερα cocktails που αποθεώνουν 4 τοπικά προϊόντα. Την τομάτα, το κεράσει, το σύκο και η πικραλίδα. Αυτό το οποίο έχει την περισσότερη Ελλάδα μέσα του και κυρίως το ελληνικό καλοκαίρι είναι το Tomato το οποίο έχει ένα cordial πράσινης τομάτας μαζί με Chopin Vodka.

AVRA LOUNGE & TERRACE @FOUR SEASONS HOTEL

Yellow Martini @Hytra

Μπορεί την Hytra να την έχεις στο μυαλό σου για την τρομερή κουζίνα της σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα από την οροφή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση αλλά πρέπει να μάθεις ότι εδώ και λίγο καιρό, η Hytra έχει αποκτήσει μια υπέροχη μπάρα, η οποία εκτός από υψηλού επιπέδου bar food σερβίρει και μοναδικά cocktails.

Ένα από αυτά είναι το Yellow Martini, μία πολύ ενδιαφέρουσα και ελληνική παραλλαγή του classic Martini με το παλαιωμένο τσίπουρο (Αγιονέρι) να συμπλέει αρμονικά με βοτανικό λικέρ, ανανά σε ζύμωση και λάδι καλέντουλας.