iStock
ΓΕΥΣΗ

Τι είναι τα cicchetti και πού τα απολαμβάνεις στην Αθήνα

Μία ιεροτελεστία που λατρεύουν οι Ιταλοί αρχίζει και διαδίδεται όλο και περισσότερο στην πόλη μας.

Τι είναι τα cicchetti που ακούμε όλο και πιο συχνά στα μαγαζιά της Αθήνας τα τελευταία χρόνια; Δεν είναι απλά μεζεδάκια και δεν είναι ούτε ιταλικά tapas. Είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία.

Ξεκίνησαν από τη Βενετία και εξαπλώθηκαν σε όλη τη βόρεια και κεντρική Ιταλία για να κατακτήσουν σιγά-σιγά όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου. Είναι μικρά μεζεδάκια που σερβίρονται σε ψωμάκι είτε σκέτα και τα οποία μπορείς με το χέρι να τα κάνεις μια μπουκιά. Συνήθως βρίσκονται σε βιτρίνες σε κοινή θέα και είναι κρύα. Κρίνονται απαραίτητα από τους Ιταλούς για τη συνοδεία του ποτού ή του κρασιού, συνήθως σε stand όρθιοι σε κάποιο πεζοδρόμιο.

Όλα αυτά τα υπέροχα τα προσφέρουν και μερικά μαγαζιά στην Αθήνα και εμείς τα βρήκαμε για σένα.

Felicita

Το Felicita από την πρώτη μέρα που μας συστήθηκε μας έδειξε ότι λατρεύει την ιταλική κουλτούρα και το italian style of drinking και αυτό μας έκανε να το λατρέψουμε και εμείς. Εδώ τα πάντα ξεκινούν από τα ποτά, τα οποία έχει επιμεληθεί ο Μάριος Ηλιόπουλος. Παραλλαγές σε aperitivi και negroni, πειραγμένα G&T’s και ότι άλλο τραβάει η όρεξή σου θα βρεις στον ανανεωμένο κατάλογο του.

Εμείς όμως εδώ ήρθαμε για τα cicchetti και εδώ θα βρεις μερικά διαμάντια για να συνδυάσεις το ποτό σου. Καπνιστά μύδια με μουστάρδα και μυρωδικά, αγκινάρα πάνω σε ψωμάκι, καπνιστό χοιρινό Μελιγαλά, γραβιέρα Μεσσηνίας και μαρμελάδα αλλά και brie είναι μόνο μερικές από τις επιλογές. Και όσο κάνει κρύο θα κάθεσαι στην 8μετρη μπάρα του, αλλά μόλις φτιάξει το σκηνικό του καιρού μεταφέρεται έξω με το ποτό ή το κρασί στο ένα χέρι και το cicchetto στο άλλο.

Drupes

Το πρώτο μαγαζί που μας έμαθε πως να πίνουμε -και να τρώμε- σαν Ιταλοί. Για πολλούς ο ναός του spritz στην Αθήνα, αλλά για μένα το πιο αυθεντικό italian style street bar της πόλης μας.

Όλα εδώ, κάτω από την Ακρόπολη είναι ανεπιτήδευτα, χαλαρά και άκρως ιταλικά. Πίνεις το spritz, το κρασί σου από το ιταλικό κτήμα Buglioni ή ότι άλλο λαχταρά η ψυχή σου και νομίζεις ότι είσαι στη γείτονα χώρα. Εδώ όμως κυριαρχούν και τα cicchetti, φτιάχνονται καθημερινά, με ψωμί από τον φούρνο του Τάκη ακριβώς δίπλα, με αλλαντικά που κόβονται στο μαγαζί και είναι ευφάνταστα και πεντανόστιμα.

Και πάνε τέλεια με τη φιλοσοφία του μαγαζιού.

Επτά Μάρτυρες

Η πιο πρόσφατη άφιξη στην αθηναϊκή νύχτα έχει πολύ στυλ, υπέροχη ατμόσφαιρα και ακόμα πιο όμορφο concept. Ειδικά αν αγαπάς το κρασί τότε αυτό το μέρος θα το λατρέψεις.

Βρίσκεται στον Νέο Κόσμο και συγκεκριμένα στη Μεναίχμου 3 και αποτελεί το αθηναϊκό project της ομάδας του Loggia της Σίφνου. Στην κάβα του θα βρεις πραγματικά διαμάντια ενώ μπορείς να απολαύσεις και cocktails. Στο θέμα μας όμως.

Οι Επτά Μάρτυρες δεν τα λένε cicchetti τα μεζεδάκια που σερβίρουν όμως μοιάζουν πολύ μιας και η φιλοσοφία τους είναι εμπνευσμένη από τα τσιπουράδικα του βόλου, όπου ο μεζές είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ποτού. Πιπεριά ξιδάτη με ψητό λάχανο, σασίμι τόνου με πίκλα κρεμμυδιού και γιαουρτοκεφτέδες με σως ταραμά είναι μόνο μερικά από αυτά ενώ δε λείπουν και τα στρείδια τα οποία ταιριάζουν τέλεια με το κρασί.

Κάνε μια επίσκεψη και πίστεψέ με θα το λατρέψεις.

Cicchetto Cantina

Το μαγαζί που εκτός από πρόσφατη άφιξη είναι και αυτό που έχει σαν όνομα τον πρωταγωνιστή του σημερινού άρθρου. Το Cicchetto Cantina βρίσκεται ίσως στην πιο ενδιαφέρουσα στοά της πόλης, μιας και έχει τόσα πολλά και διαφορετικά μαγαζιά τα οποία συνυπάρχουν αρμονικά. Εκεί στη Στοά Μπολάνη η Ειρήνη και ο Βασίλης, παντρεύουν την ιταλική κουζίνα με τα ελληνικά προϊόντα, και φυσικά το ποτό και το κρασί με τα cicchetti.

Μικρός και ζεστός χώρος, με σκαμπό και stand στη στοά που σε κάνει να χαλαρώσεις και απολαύσεις τη στιγμή. Μία στιγμή στην οποία πίνεις το ποτό ή το κρασί σου και το συνοδεύεις με cicchetti τα οποία έχουν σύγκλινο, καρίκι από την Τήνο, κοπανιστή από τη Μύκονο, παστουρμά από την Κωνσταντινούπολη και λαλάγγια από τη Μάνη.

Ένα ελληνικό twist σε μια ιταλική συνήθεια που μας αρέσει.

Έπρεπε

Το μαγαζί που έδωσε ξανά ζωή στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη. Όποια μέρα κι αν πας θα δεις κόσμο να κάθεται είτε μέσα είτε έξω ακόμα και τώρα που έχει κρύο και να απολαμβάνει το κρασί του ή το ποτό του. Πίσω από την μπάρα υπάρχει η κουζίνα και από αυτό και μόνο καταλαβαίνεις ότι λατρεύει το καλό ποτό σε συνδυασμό με το καλό φαγητό.

Εδώ τα cicchetti έχουν έναν πιο gourmet χαρακτήρα, με τις καλές κοπές κρέατος και το ψάρι να κυριαρχούν και να σερβίρονται σε τέλειες δημιουργίες και πιάτα. Τα περισσότερα τρώγονται με το χέρι και γίνονται μια μπουκιά όπως τα επικά burgerάκια, ενώ άλλα θέλουν το μαχαίρι και το πηρούνι για να τα απολαύσεις. Όμως η φιλοσοφία παραμένει ίδια και για αυτό το αγαπάμε.

Εδώ θα βρεις και υπέροχα cocktails από τα χέρια του Νίκου Μοσχονά.

Απεριτίφ

Το Απεριτίφ άνοιξε σε μια μικρή, αλλά μαγική γωνία στο Παγκράτι. Μπορεί η Δικαιάρχου να μοιάζει γνωστός και γεμάτος βαβούρα δρόμος, αλλά έχει έναν πλάτανο κάτω από τον οποίο βρίσκεται ένα μαγαζί που αγαπάει το italian style of drinking.

Το Απεριτίφ, όπως λέει και το όνομά του, είναι μια spritzeria που μπορείς να απολαύσεις το ποτό σου συνοδευόμενο από μικρές και νόστιμες μπουκιές, τα cicchetti. Εδώ τα cicchetti φτιάχνονται πίσω από τη μικρή του μπάρα αλλά με διαλεχτά υλικά. Τα ψωμιά πάνω στα οποία σερβίρουν τις μπουκίτσες είναι από το Τρομερό Παιδί, τα αλλαντικά όπως το προσούτο 9μηνης ωρίμανσης από το delicatessen του Benito στη Γλυφάδα, τα τυριά τους είναι από τον Αλεξανδρή στην Ηλιούπολη, ενώ οι δημιουργίες διαφέρουν από μέρα σε μέρα.