© Τεχνόπολη / Studio Kominis
LIVE

Off the Hook: Τα ονόματα που θα κάνουν την έκπληξη στο μεγάλο ραπ φεστιβάλ

Είναι ένας καλός παλμογράφος για το ελληνικό rap game, ένα φεστιβάλ σαν αγώνας δρόμου. Πέρα από ΛΕΞ και Βήτα Πεις, στο φετινό διήμερο τρέχουν και μερικά «μαύρα άλογα» για την πρωτιά.

Τον Σεπτέμβριο έχει ξεκινήσει η εποχή του τρύγου και η λογική πίσω από το Off the Hook δεν διαφέρει πολύ: αυτό το φεστιβάλ στην Τεχνόπολη εμφανίστηκε έναν Σεπτέμβριο πριν τον κορονοϊό, όταν το ελληνικό ραπ είχε ήδη περάσει στη χρυσή εποχή του – συναυλίες χιλιάδων ακροατών, τραπ στα clubs, μουσικοί που μετρούσαν την επιτυχία τους, με όρους σταρ. Και το Off the Hook συστάθηκε για να μαζεύει τον πλούσιο χυμό αυτής της ποικιλίας.

Το περιεχόμενο σερβίρεται πάντα σε ένα διήμερο, με δύο ανοιχτές σκηνές εν δράση. Το ραντεβού για το 2022 είναι στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου, με πάνω από 25 ονόματα στο πρόγραμμα. Μεταξύ αυτών είναι ο ΛΕΞ, οι Βήτα Πεις, ο Βέβηλος, ο Bloody Hawk, όπως και o Αμερικανός Jeru The Damaja μαζί με τον νεοϋορκέζο Dave East από εξωτερικό.

Αλλά εμείς, μετρώντας αντίστροφα για το φεστιβάλ-γιορτή της ελληνικής ραπ μουσικής, στεκόμαστε στα ονόματα που θα κάνουν την έκπληξη. Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Ricta

Ανήκει στους καλλιτέχνες εκείνους που οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αποδίδουν τα εύσημα: Ο Ricta μοιάζει με μηχανή παραγωγής νέων viral, με το τελευταίο κλιπ να περιλαμβάνει ευγενική συμμετοχή Γιάννη Μπουτάρη. Δεν είναι ότι λανσάρει κάτι πρωτότυπο αλλά πείθει: τίμιο drill από Θεσσαλονίκη με προφορά που έχει παχύ λάμδα. Αλητήριο φλόου, παρανομίες και τα σχετικά.

Σκάει στην Τεχνόπολη ως εκπρόσωπος του City Center, της ομάδας/δισκογραφικής εταιρίες από τη Θεσσαλονίκη, και έχει στα χέρια τον καινούργιο δίσκο Made Under Pressure, αφού ως γνωστόν «τα διαμάντια φτιάχνονται στην πίεση».

Moose

Είναι ένας ανθός της αφρικανικής διασποράς, που έτυχε και βγήκε στη γη του ελληνικού rap game. Με άνετο φλόου στα γρήγορα όσο και στα αργά, και στίχο στα αγγλικά. Κάπως έτσι, ο Moose ξεχώρισε από το πρώτο κλιπ όπου εμφανίστηκε, μεταδίδοντας από Κυψέλη παρέα με τον Νέγρο του Μοριά, αλλά με τον δίσκο του Street Talk έγινε πια ξεκάθαρο: ο Νιγηριανός πατάει με ίδια χάρη σε πολλά τερέν.

Το κοινό του περιέχει αντίστοιχα μεγάλη ποικιλία, με πρώτη και καλύτερη τον κόσμο της Κυψέλης, που θα φωνάζει στην υγειά του Moose, μόλις ανέβει για το Off the Hook στην Τεχνόπολη.

Vlospa

Τι σημαίνει άμα δεις ένα είδωλο της «δρομίσιας ζωής» στις τάσεις με νέο «καλοκαιρινό κομμάτι», δίπλα στον Snik; Καταρχήν, ότι σίγουρα πια δεν έχει να ανησυχεί για το νοίκι του και αυτό είναι ευτύχημα, εάν μιλάμε για έναν 27χρονο Θεσσαλονικιό που εμφανίστηκε σαν ρουκέτα και σε χρόνο dt από underground έγινε σταρ.

Μισός Έλληνας, μισός Γάλλος, με κοφτερή γραφή και απίστευτο στυλ – πάντα γυαλιά ηλίου στις εμφανίσεις και τα κλιπ, με το στέρνο σε ανοιχτή θέση, σαν μποξέρ.

Η πρωτεύουσα ζητάει μια δυνατή εμφάνιση και ο Vlospa πιστεύω θα τη δώσει.

Εθισμός

Είναι και μια αντιεξουσιαστική φόρα από Γκύζη που ακούγεται δυνατά στα ηχεία της Αθήνας τελευταία, με τη φωνή του Εθισμού. Το ραπ του καθαρό, όπως και ο λόγος του, που μιλάει για τη βαλκάνια Αθήνα και την κοινωνική αδικία με την αγριάδα (και τον ρομαντισμό) του ανένταχτου. Νευρικός και ευθύς, με καταγωγή από κώδικα ΔΠΘ.

Στο άλμπουμ του Made in Athens, το οποίο κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες, δίνει κομμάτια απ’ τη ζωή του. Τώρα θα καρπευτεί όσα έσπειρε, γιατί το κοινό πάντα αναγνωρίζει την ειλικρίνεια.

Expe

Φωνή κρύσταλλο, με μουσική παιδεία, που την κάνει να ελίσσεται με απίστευτη ευκολία ανάμεσα στο τραγούδι και το ραπ πάτημα. Η Expe, όπως λέμε expensive, ή αλλιώς Ακριβή, είναι από τη Θεσσαλονίκη και αποτελεί την αιχμή του δόρατος, όσον αφορά τη γυναικεία εκπροσώπηση στο ελληνικό rap game. Είναι νεαρή, πάντοτε αρτιστίκ και πολύ ταλαντούχα.

Μέσα στην πανδημία έσκασε το όνομά της στα περισσότερα αυτιά, με το που αποφάσισε δηλαδή να ασχοληθεί σοβαρά με την ραπ μουσική: το ένα άλμπουμ έφερε το επόμενο και πλέον ετοιμάζεται για τη σκηνή της Τεχνόπολης, έχοντας το hype από την κυκλοφορία του δίσκου Easy, με τον οποίο απέδειξε ακόμη παραπάνω τον μουσικό της πλούτο.

INFO

Off the Hook 2022
2 & 3 Σεπτεμβρίου

Εισιτήριο διήμερου: 45 €
Εισιτήριο ημέρας: 28 €

Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ και προπώληση εδώ.