Ελίνα Γιουνανλή
ΘΕΑΤΡΟ

3 παραστάσεις + 1 φεστιβάλ σε αναπάντεχους χώρους της Αθήνας

Από ένα σπίτι στον Κολωνό μέχρι τη σιδερένια σκάλα του Λυκαβηττού προτάσεις για δρώμενα που ο χώρος τους ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.

Πηγαίνεις στο θέατρο, κόβεις εισιτήριο, κάθεσαι αναπαυτικά στην πλατεία και παρακολουθείς τους ηθοποιούς να παίζουν στο σανίδι. Έτσι, έχεις συνηθίσει να βλέπεις παραστάσεις στις αθηναϊκές σκηνές. 

Τι θα έλεγες να αλλάζαμε το σκηνικό; Αντί δηλαδή να πας στο θέατρο για να δεις θέατρο ή ακόμα και χορό, να βρεθείς σε ένα σπίτι ή σε ένα βαγόνι τρένου ή ακόμα και να σκαρφαλώσεις στη σιδερένια σκάλα του Λυκαβηττού για να παρακολουθήσεις μία ενδιαφέρουσα παράσταση που ο τρόπος παρουσίασής της ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. 

Λιλή Ζωγράφου στη σιδερένια σκάλα του Λυκαβηττού

Νίκος Κατσαρός

Πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο στο Φεστιβάλ Λυκαβηττού και τώρα επιστρέφει. Η site-specific performance, η περιπατητική παράσταση της Ράνιας Καπετανάκη με τίτλο Πού έδυ μου το κάλλος θα παρουσιαστεί στη σιδερένια σκάλα που οδηγεί στη σειρήνα του πολέμου στον Λυκαβηττό και αποτελεί μία απόπειρα συνομιλίας του ομώνυμου διηγήματος της Λιλής Ζωγράφου με το φυσικό τοπίο και το σώμα της περφόρμερ. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός νέου έργου, όπου ο ρομαντισμός και η σκληρότητα εναλλάσσονται και συνυπάρχουν.

Info: Σιδερένια σκάλα Λυκαβηττού, (σημείο προ-συνάντησης: Πάρκινγκ Λυκαβηττού, 18.45) Ι 17-18 & 24-25/9, (19.00) | Διάρκεια: 30 λεπτά | 6974 784617 Ι Είσοδος ελεύθερη

Σύγχρονο χορό στην Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

3 παραστάσεις + 1 φεστιβάλ που θα δεις σε αναπάντεχους χώρους στην Αθήνα

Δεκατέσσερις χορευτικές ομάδες δημιουργούν χορευτικές performances σύντομης διάρκειας στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «Compartments Dance Project», το μοναδικό παγκοσμίως σιδηροδρομικό φεστιβάλ σύγχρονου χορού στον κόσμο, που επιστρέφει στην Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ για την 5η του διοργάνωση.

Θέματα και έννοιες που αφορούν στο «ταξίδι» όπως η φυγή, η αναχώρηση, η άφιξη, η μετάθεση, η διαδρομή, ο σταθμός, η αντάμωση, η αναψυχή, η μετανάστευση, ο αποχωρισμός, η προσφυγιά και ό,τι άλλο μπορεί να περικλείει ένα «ταξίδι», κυριολεκτικά και μεταφορικά, αλλά και πιο προσωπικές και εσωτερικές «διαδρομές» αποτελούν πηγές έμπνευσης και βρίσκουν στον χώρο του NewWagon με τα 12 μικρά βαγόνια την ιδανική τους διάσταση.

Info: Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ (Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως) Ι 18/9 – 2/10, (από τις 19:00 έως τις 23.30) | Απαραίτητη προϋπόθεση η προμήθεια δελτίων εισόδου.

Περιπατητική παράσταση στον συνοικισμό των προσφύγων της Ελευσίνας

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στη Μικρασία και συγκεκριμένα της ενότητας RefuGe του προγράμματος 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Γιολάντα Μαρκοπούλου παρουσιάζει τη site specific παράσταση E – ΦΥΓΑ Μικρασία. Ένα έργο που παραπέμπει σε documentary theater και αποτελεί ένα σημαντικό χρονικό για τις εξαναγκασμένες μετεγκαταστάσεις και την προσφυγιά που σφράγισε την Ελευσίνα από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και σήμερα.

Η παράσταση (είχε πρωτοπαρουσιαστεί το 2019 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Συνοικισμός του 2023 Ελευσίς) θα παρουσιαστεί εκ νέου στους δρόμους της προσφυγικής συνοικίας της Άνω Ελευσίνας με οδηγό έναν ηθοποιό και ερμηνευτές απόγονους προσφύγων που κατοικούν στην περιοχή.

Info: Από 30/9 – 9/10 Ι Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Devised theatre σε διαμέρισμα στον Κολωνό

3 παραστάσεις + 1 φεστιβάλ που θα δεις σε αναπάντεχους χώρους στην Αθήνα

Το devised theatre, το θέατρο της επινόησης είναι ένα αυτοσχέδιο και συλλογικού είδος θεάτρου που δε βασίζεται ντε καλά σε συγκεκριμένο έργο κάποιου συγγραφέα. Ιδρύτρια της ομάδας Νοητή Γραμμή, από το 1999, η σκηνοθέτις και ηθοποιός Όλγα Ποζέλη δίνει το δικό της ορισμό για το θέατρο της επινόησης.

Η τελευταία της παράσταση τιτλοφορείται Confess/ Εξομολογηθείτε και βασίστηκε στα κείμενα Δεν Δύναμαι του Σάκη Σερέφα, Το Σπίτι του Ανδρέα Φλουράκη, Όλα είναι μια χορογραφία της Μαρίας Γουλή και σε κείμενα που προέκυψαν από την τεχνική του devised theatre και έκανε πρεμιέρα τον περασμένο χειμώνα. 

Προσεχώς, θα παρουσιαστεί στα πέντε δωμάτια ενός σπιτιού με τους θεατές να γίνονται οι αποδέκτες της ακατάσχετης επιθυμίας των ηθοποιών να εξομολογηθούν κάτι που τους βαραίνει.

Info: Θύαμις – ένα σπίτι για τις τέχνες (Θυάμιδος 9 Κολωνός, 6973261725) Ι από 2/10 Ι Εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του χώρου και της performance, πολύ λίγοι θεατές θα βρίσκονται με έναν ηθοποιό σε κάθε δωμάτιο