© Patroklos Skafidas
ΘΕΑΤΡΟ

4 θεατρικές παραστάσεις και 1 stand up comedy που θα δούμε στο Ηρώδειο

Αποχαιρετάμε τον Αύγουστο με τις παραστάσεις που θα μας σκαρφαλώσουν τον Σεπτέμβριο στα διαζώματα του Ηρώδειου.

Ο Αύγουστος δίνει τη σκυτάλη στον Σεπτέμβριο και το καλοκαίρι ρίχνει αυλαία, ημερολογιακά τουλάχιστον. Η επιστροφή στην πόλη, τη δουλειά και γενικότερα, στην καθημερινότητα είναι και πάλι πραγματικότητα για τους περισσότερους. 

Εκτός από το ποτό, το φαγητό και τις βόλτες με φίλους, βραδιές κάτω από τον αττικό ουρανό στο πιο όμορφο, όσο και ιστορικό ανοιχτό, αρχαίο θέατρο της Αθήνας θα κάνουν την επάνοδο λίγο πιο ευχάριστη. 

Στη λίστα που ακολουθεί, παρουσιάζουμε τις θεατρικές παραστάσεις και το stand up comedy show που έρχονται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού μέσα στις πρώτες, τέσσερις εβδομάδες του φθινοπώρου. 

Βατράχια – 31/08

«Μία κωμωδία με DNA τραγωδίας». Έτσι, περιγράφουν η Έφη Μπίρμπα (σκηνοθετεί και διασκευάζει) και ο Άρης Σερβετάλης (διασκευάζει και πρωταγωνιστεί) την προσέγγισή τους στην αριστοφανική κωμωδία, που παρουσίασαν φέτος στην Επίδαυρο.

Η ιστορία αφορά τον Διόνυσο, πατέρα και εμπνευστή του θεάτρου, που στην άνυδρη και δυσοίωνη πραγματικότητα της αρχαίας Αθήνας, ξεκινά το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο μαζί με τον Ξανθία για να φέρει πίσω τον σπόρο της αναγέννησης, την ποίηση, ώστε να σώσει τον κόσμο που καταρρέει.

Παίζουν (αλφαβητικά): Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Έκτορας Λιάτσος, Μαίρη Μηνά, Νάνσυ Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Αργύρης Ξάφης, Κυριάκος Σαλής, Μιχάλης Σαράντης, Άρης Σερβετάλης. 

Προπώληση εδώ

Οιδίπους επί Κολωνώ – 02/09

Μία ακόμα επιδαύρεια παράσταση που έρχεται στο Ηρώδειο. Ο Γιώργος Σκευάς φέρνει στο προσκήνιο τη διφορούμενη εκκρεμότητα του τέλους ενός ήρωα σημαδεμένου από τη μοίρα. Πώς μπορεί να μεταφραστεί σκηνικά αυτή η ταλάντευση ανάμεσα στο δίκαιο και το άδικο, ανάμεσα στην αποδοχή της μοίρας και την άρνησή της; 

Ο λόγος του Σοφοκλή, ο λόγος στα χείλη των ηρώων του, του Οιδίποδα, της Αντιγόνης, της Ισμήνης, του Πολυνείκη, του Κρέοντα, δεν επιδέχεται κανέναν οριστικό διαχωρισμό του καλού απ’ το κακό, του ιερού απ’ το βλάσφημο. Αυτός ο λόγος, μέσα από τη μουσική των σωμάτων, γίνεται ένας τόπος αιώνιος, ο αιώνιος χρησμός.

Παίζουν (αλφαβητικά): Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Δημήτρης Καταλειφός, Μάξιμος Μουμούρης, Αγγελική Παπαθεμελή, Χρήστος Σαπουντζής, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.

Προπώληση εδώ.

Βάκχες – 08/09

Η Έλενα Μαυρίδου, μαζί με τον μουσικό Γιώργο Μαυρίδη, παρουσιάζουν μία δυναμική εκδοχή της ευριπίδειας τραγωδίας με τις ρίζες της βαθιά στην παράδοση. 

Η παράσταση διερευνά τη διονυσιακή μανία ή «βακχεία» με βασικά εργαλεία τον λόγο του Ευριπίδη, τον συνδυασμό της σύγχρονης με την παραδοσιακή μουσική και μία κινησιολογία βασισμένη στην τελετουργία των Αναστεναρίων, που πιθανότατα αποτελεί επιβίωση θρησκευτικών πρακτικών από τη λατρεία του Διονύσου. 

Αντλώντας από την προσωπική τους εμπειρία και συμμετοχή στα δρώμενα των Αναστεναρίων ο μουσικός και η σκηνοθέτις συνδυάζουν στοιχεία του δρώμενου, που έχουν συγγένεια με τη Βακχεία, με σύγχρονη μουσική. 

Παίζουν: Δημήτρης Λάλος, Θανάσης Δόβρης, Γιώργος Χριστοδούλου, Βίκυ Βολιώτη, Στέργιος Κοντακιώτης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Δήμητρα Κούζα, Έλενα Μαυρίδου, Κική Καραΐσκου, Δήμητρα Κούζα, Σοφία Κουλέρα, Χριστίνα Μαριανού, Μαριάμ Ρουχάτζε.

Προπώληση εδώ.

BILL BURR live at the Acropolis – 11/09

Υποψήφιος για Emmy και Grammy, από τις σημαντικότερες κωμικές φωνές της γενιάς του, ο πρώτος κωμικός που εμφανίστηκε στο Fenway Park στη Βόρεια Αμερική. Το Bill’s Monday Morning Podcast είναι ένα από τα κωμικά podcasts με τις περισσότερες λήψεις, ενώ το 2022 με το Bill Burr: Live At Red Rocksο μπήκε στην πλατφόρμα του Netflix.

Ο φοβερός και τρομερός Bill Burr έρχεται για μία και μόνο βραδιά στο Ηρώδειο, με μια παράσταση stand up comedy εξολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα.

Προπώληση εδώ.

Ηλέκτρα – 20/09

Στη σοφόκλεια τραγωδία που αποτελεί παραγωγή της Εταιρείας Τέχνης Ars Aeterna σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου και σκηνοθετεί η Λίλλυ Μελεμέ, η Ηλέκτρα και ο Ορέστης εκδικούνται για τον φόνο του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο, πληρώνοντας το αίμα με αίμα. 

Βαθιά επηρεασμένος από την εποχή του (τέλη του 5ου αιώνα), που διακατέχεται από πνεύμα αμφισβήτησης, διερεύνησης και αποδόμησης, ο Σοφοκλής επιλέγει να αφηγηθεί τον μύθο των Ατρειδών μέσα από το υποκειμενικό βλέμμα της Ηλέκτρας. Ένα βλέμμα θρυμματισμένο από τον πόνο και το πένθος, που αντανακλά, μεγεθύνει και ενίοτε παραμορφώνει την πραγματικότητα που την περιβάλλει.

Παίζουν: Λένα Παπαληγούρα, Στρατής Χατζησταματίου, Ελισάβετ Μουτάφη, Ιωάννης Παπαζήσης, Εριέττα Μανούρη, Δαυίδ Μαλτέζε, Πάρης Λεόντιος.

Προπώληση εδώ.