Σκίτσο από τεύχος του περιοδικού «Ο μικρός Ήρως»
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

5 νέες εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις στην Αθήνα

Ένας μικρός ήρωας, ένας εμβληματικός δημιουργός αφισών και τα Εξάρχεια στο μέλλον, είναι μερικά μόνο από τα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που θα δούμε στις εκθέσεις που ξεκινούν αυτές τις μέρες.

Η Αθήνα είναι μια πόλη που δε θέλει να χαλαρώνει. Αυτό φαίνεται και από τα τόσα ενδιαφέροντα πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο της τέχνης, αλλά και από τις εκθέσεις που έχουν εγκαίνια κάθε εβδομάδα.

Εμείς διαλέξαμε πέντε από τις πιο ενδιαφέρουσες, που σίγουρα θα γίνουν αφορμή για συζητήσεις στις εξόδους σας.

«Όταν ο Γιώργος Βακιρτζής ζωγράφιζε για τον κινηματογράφο Αττικόν»

Έχει συνδέσει το όνομά του με τον παλιό κινηματογράφο όσο κανένας άλλος. Ο Γιώργος Βακιρτζής ήταν εκείνος που δημιουργούσε της αφίσες των κινηματογράφων της πρωτεύουσας, με μερικές από αυτές να έχουν αφήσει εποχή.

Το «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών- Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία», σε συνεργασία με τους Φίλους της Starlets Collection, παρουσιάζουν μοναδικά και πρωτότυπα έργα του καλλιτέχνη, σε μια διαδραστική έκθεση που φέρνει στο προσκήνιο την άρρηκτη σχέση μεταξύ τέχνης και κινηματογράφου.

Διάρκεια Έκθεσης: 17 Φεβρουαρίου 2023 – 9 Απριλίου 2023
Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών- Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία: Ιωάννου Παπαγρηροπούλου 5-7, Αθήνα
Τηλέφωνο: 21 0323 0168

Ομαδική έκθεση “we tell ourselves stories in order to live”

εκθέσεις

Στο πλαίσιο ενός κύκλου φιλίας, δεκαεννέα θηλυκότητες καταπιάνονται  με την έννοια της λήψης και της παροχής φροντίδας, αυτή την πρακτική που επιστρατεύουν καθημερινά προκειμένου να επιβιώσουν σε περιβάλλοντα που αντιτίθενται στην ίδια τους την ύπαρξη.

Διάρκεια Έκθεσης: 17 Φεβρουαρίου 2023 – 11 Μαρτίου 2023
Γκαλερί Callirhoe: Καλλιρρόης 122, Αθήνα 
Τηλέφωνο: 21 0924 4494
Είσοδος Δωρεάν

Έκθεση σκίτσων “70 Χρόνια Μικρός Ήρως”

εκθέσεις

 

Από το 1953 έως το 1968, ο Στέλιος Ανεμοδούρας χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο “Θάνος Αστρίτης” και με τη βοήθεια του σκιτσογράφου Βύρωνα Απτόσογλου κυκλοφορούσαν ένα περιοδικό που σημάδεψε όσο κανένα άλλο τις καρδιές των αναγνωστών της εποχής. «Ο μικρός Ήρως» που κυκλοφόρησε σχεδόν 800 τεύχη φέτος συμπληρώνει 70 χρόνια ζωής και το γιορτάζει με μια μοναδική έκθεση.

Διάρκεια Έκθεσης: 21 Φεβρουαρίου 2023 – 28 Φεβρουαρίου 2023
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, Ταύρος
Τηλέφωνο: 21 0341 8550
Είσοδος Δωρεάν

Ομαδική έκθεση “Εξάρχεια 2040”

εκθέσεις

To Potential Project παρουσιάζει το συμμετοχικό έργο “Εξάρχεια 2040” των σπουδαστριών/- ών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΠΜ πάνω σε μια ιδέα της Νίνας Παππά. Με αφετηρία τις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές που βασίζονται στην επιτόπια έρευνα και στην αρχειακή λογική, φοιτήτριες/τές Erasmus διαφόρων χωρών που παρακολούθησαν αυτό το εξάμηνο τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και τακτικές/-οί φοιτήτριες/ -ές της ίδιας Σχολής παρουσιάζουν το αποτέλεσμα της έρευνας που πραγματοποίησαν στην περιοχή των Εξαρχείων.

Διάρκεια Έκθεσης: 21 Φεβρουαρίου 2023 – 25 Φεβρουαρίου 2023
Potential Project: Ανδρέου Μεταξά 25, Εξάρχεια – Νεάπολη
Τηλέφωνο: 210 38 17 517
Είσοδος Δωρεάν

Νικόλαος Τόπακας έκθεση “The Shop”

εκθέσεις

Στην ενότητα αυτή έργων του ο καλλιτέχνης εμπνέεται από τον μαγικό κόσμο των μαγαζιών της πόλης. Οι διαφορετικές προσόψεις τους, τα χρώματα, οι φωτεινές επιγραφές αλλά και το προσωπικό και ο κόσμος που συχνάζει και τους δίνει ζωή, ενίοτε και τα εσωτερικά τους, του κεντρίζουν το ενδιαφέρον και τον ωθούν στο να τα αποτυπώσει με ζωντάνια και αμεσότητα στον καμβά του.

Διάρκεια Έκθεσης: 17 Φεβρουαρίου 2023 – 1 Απριλίου 2023
Αίθουσα Τέχνης “Αστρολάβος – δεξαμενή”:  Ξανθίππου 11, Κολωνάκι
Τηλέφωνο: 210 72 94 342
Είσοδος Δωρεάν