ΕΞΟΔΟΣ

5 ξεχωριστές εκδηλώσεις τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Γκάτσος, Λειβαδίτης, Καββαδίας, Δημουλά είναι μερικοί από τους ποιητές το έργο των οποίων θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου συμπληρώνονται 24 χρόνια από την εγκαθίδρυση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, μια πρωτοβουλία που είχε προτείνει το 1997 ο Έλληνας ποιητής Μιχαήλ Μήτρας στην  Εταιρεία Συγγραφέων, προκειμένου να γιορτάζεται και στη χώρα μας η ποίηση όπως γινόταν ήδη σε πολλές χώρες παγκοσμίως.

Η Εταιρεία επέλεξε τη συγκεκριμένη μέρα, μετά από προτροπή της ποιήτριας Λύντια Στεφάνου, γιατί συνέπεφτε με την πρώτη μέρα της Άνοιξης. Δύο χρόνια αργότερα, το 1999 ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, κήρυξε την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και έκτοτε γιορτάζεται παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας με διάφορες πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

«Τάσος Λειβαδίτης- Ποιητής του ονείρου» στο θέατρο Βρετάνια

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

«Να’ σαι τόσο πρόσκαιρος και να κάνεις όνειρα τόσο αιώνια»

Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, παρουσιάζεται στο θέατρο Βρετάνια, για δύο μοναδικές βραδιές, 20 & 21 Μαρτίου, η παράσταση με τίτλο “Τάσος Λειβαδίτης – Ποιητής του ονείρου” σε σκηνοθεσία -προσαρμογή του Πάνου Αγγελόπουλου και σε κείμενο του ποιητή, συγγραφέα Γιώργου Δουατζή.

Η παράσταση, που αποτελεί φόρο τιμής στον Τάσο Λειβαδίτη, αναφέρεται στο έργο, την πολυτάραχη ζωή και την προσωπικότητα του μεγάλου μας ποιητή και περιδιαβαίνει το υπέροχο ποιητικό του σύμπαν με τον σεβασμό και την αγάπη που ταιριάζει στη μεγάλη ποίηση. Μια ποίηση εσαεί επίκαιρη, που υμνεί τον έρωτα, τον άνθρωπο και τα ιδανικά του για έναν καλύτερο κόσμο.

Το ποιητικό έργο, μεταφέρει στη σκηνή η Κοραλία Καράντη με ομάδα ηθοποιών, σε μία κορυφαία συνάντηση με τον τραγουδιστή Δημήτρη Μπάση με ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής.

ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
20 & 21 Μαρτίου 2023
Εισιτήρια ΕΔΩ

«Οι ποιητές μας τραγουδούν» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη περιδιαβαίνουν τον μαγικό κόσμο της ελληνικής ποίησης, παρουσιάζοντας στο Μέγαρο έργα σπουδαίων Ελλήνων ποιητών και στιχουργών, που έχουν μελοποιήσει οι συνθέτες Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Μαρκόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Λεοντής, Γιάννης Σπανός και Νίκος Ξυδάκης.

Ο Μανώλης Μητσιάς θα ερμηνεύσει επίσης τραγούδια από τους κύκλους του Μάνου Χατζιδάκι Της γης το χρυσάφι, Αθανασία και Χειμωνιάτικος ήλιος. Ακούγονται μελοποιημένοι: Διονύσιος Σολωμός, Κωστής Παλαμάς, Άγγελος Σικελιανός, Κ.Π. Καβάφης, Κώστας Βάρναλης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Κώστας Καρυωτάκης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Μυρτιώτισσα, Τάσος Λειβαδίτης, Μανώλης Αναγνωστάκης, Νίκος Καββαδίας, Νίκος Γκάτσος, Ιάκωβος Καμπανέλης κ.ά.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Τρίτη 21 Μαρτίου 2023
Εισιτήρια ΕΔΩ

«Ο κύκλος των μελοποιημένων ποιητών» στο θέατρο Σταθμός

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η μοναδική ποιητική μουσική αφήγηση που παρουσίασαν η Χριστίνα Μαξούρη και ο Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης στο Φεστιβάλ Σίφνου “Στα Μονοπάτια των Θεών”, με οδηγό το μελοποιημένο έργο πάνω στον λόγο σπουδαίων ποιητών, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Τάσος Λειβαδίτη, ο Νίκος Γκάτσος, ο Μιχάλης Γκανάς κ.ά., αποσπάσματα από το ποιητικό έργο των Διονυσίου Σολωμού, Κ. Π Καβάφη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Ντίνου Χριστιανόπουλου, καθώς και τη συνοδεία σύντομων έργων κλασικής μουσικής, έρχεται στο θέατρο Σταθμός για μία μόνο παράσταση.

Συλλεκτικές συνθέσεις των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Δημήτρη Λάγιου κ.ά. συνομιλούν με το λόγο των μεγάλων ποιητών και με έργα του Erik Satie, του Claude Debussy και πρωτότυπες συνθέσεις του Κωνσταντίνου Ευαγγελίδη.

Θέατρο Σταθμός
Τρίτη 21 Μαρτίου 2023
Εισιτήρια ΕΔΩ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

«Βρίσκουμε την Ποίηση στους δρόμους της Αθήνας»

Στο πλαίσιο του Μαρτίου Μήνα Ποίησης ο Κύκλος Ποιητών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, γιορτάζει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης την Τρίτη, 21 Μαρτίου, στις 8:30 μμ, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, με προβολή βιντεοσκοπημένων ποιημάτων των Καβάφη, Σικελιανού, Σεφέρη, Σαχτούρη, Καρούζου, Μάτσης Χατζηλαζάρου, Ζωής Καρέλλη, Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου, Γιώργου Ιωάννου, Κικής Δημουλά, Μάνου Ελευθερίου, Γιάννη Βαρβέρη και άλλων.

Θέμα: η Ποίηση μάς βρίσκει. Περαστικοί, διερχόμενοι, διαβάτες και οδοιπόροι διαβάζουν ένα ποίημα με φόντο την Αθήνα, την πόλη που την περπάτησαν και την τραγούδησαν τόσοι ποιητές. Στον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων στον Κηφισό, στην οδό Αιόλου, στο Πεδίο του Άρεως, στον Εθνικό Κήπο, στην Ομόνοια στο φαρμακείο του Μπακάκου, στα σκαλοπάτια της οδού Άγρας και αλλού. Η Ποίηση μάς βρίσκει. Μας παραμονεύει στη γωνία, μπορεί να μας αιφνιδιάσει ανά πάσα στιγμή. Ο Κύκλος Ποιητών με μια βιντεοκάμερα στο χέρι παίρνει τους δρόμους της Αθήνας και γιορτάζει μαζί της. Γιατί η ποίηση δεν είναι μόνο ένα μέσο επικοινωνίας και στοχασμού, αλλά και πάθος, χαρά, έκπληξη και τρόπος ζωής που καθοδηγεί τον άνθρωπο.

Υπεύθυνος ο Θοδωρής Γκόνης σε συνεργασία με τον Τάσο Παλαιορούτα.

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη
Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Μυστήριο 93 «Ξυλίκι – Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης»

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 93 “Ξυλίκι – Παγκόσμια Ημέρα Ποίηση” στις 21 Μαρτίου (παγκόσμια ημέρα ποίησης).

Μαθητές Λυκείων Ελευσίνας, υπό τις οδηγίες και με την επιμέλεια του ποιητή και εκδότη Αντώνη Τσόκου, απαγγέλουν ποιήματα ανθολογημένα από την ελληνική και διεθνή ποιητική παραγωγή, για τον Χρόνο και την άρση του, την Αρπαγή και την Απουσία, σε δύο χώρους συνάντησης με τους κατοίκους της: Το Καφενείο στην Ποντιακή γειτονιά της πόλης (17:30), και το νεανικό cafe Odemisio (19:30).

21 Μαρτίου 2023